Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

APIA: pár nap, és érkeznek a pénzek

Rédai Botond | 2011.03.17. [17:40] | Utolsó módosítás: 2011.03.17. [18:20]

Amire hónapok óta vár a Hargita megyei gazdák zöme, úgy látszik, a napokban végre bekövetkezhet. Vitos Zsuzsánna, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetőjének tájékoztatása szerint szerdáig több ezer gazda számára hagyták jóvá a kifizetést.

saps_b

Szerdáig összesen 12 300 gazdának hagytuk jóvá a kifizetést. A napokban meg kell kapják a pénzt, de mivel a központi APIA utalja az összegeket, nem tudok pontos dátumot mondani – fogalmazott kérdésünkre az illetékes. Hozzátette, ezenkívül folyamatosan dolgoznak a kifizetési listával, egy-két héten belül azokat a gazdákat, akik nem voltak ellenőrzés alatt, kifizetik. Azután következnek az ellenőrzés alatt levők is. Országos szinten egyébként eddig több mint ötszázezer eurót fizetett ki a 2010-es évre vonatkozó támogatásokra az APIA, melynek jelentése szerint nem több, mint ötvenezerre tehető azok száma, akik még nem kapták meg a pénzt. Emlékeztetőül, Hargita megyében 29 ezer gazda várja a 2010-es évre járó földalapú támogatást.

Leadhatók az új kérelmek

Míg helyenként a tavalyi támogatásra várnak a gazdák, addig március elsejétől leadhatók a 2011-es évre vonatkozó kérelmek. Országos szinten az első tizenegy nap alatt több mint 106 gazda élt ezzel a lehetőséggel, kilencvenöt százalékuk az interneten keresztül elérhető IPA Online alkalmazás segítségével elektronikus formában töltötték ki a támogatásra bejelölendő területekre vonatkozó nyilatkozatot. „Hargita megyében eddig elenyésző a kérvényezők száma, ugyanis az első napokban még nem fejeződtek be a fizikai blokkmódosítások” – említette Vitos Zsuzsánna.

Mint arról már beszámoltunk, az előző évekhez hasonlóan, idén is a helyi polgármesteri hivataloknál adhatók le a kérések. A támogatásra azok a földművelők jogosultak, akik legkevesebb egy hektár területen gazdálkodnak, és a megművelt parcellák nagysága legalább 0,3 hektár vagy a gyümölcsös, bogyós gyümölccsel beültetett terület legalább 10 ár. Az alaptámogatások mellett a hegyvidéki területekre járó támogatás szintén kérvényezhető, valamint többletkötelezettségek vállalása mellett az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatások is. A kérések leadásáról részletesebb tájékoztatás a polgármesteri hivatalok mezőgazdasági tanácsadóinál, illetve a kifizetési ügynökség irodáinál igényelhető. A 2011-es kampányról a kifizetési ügynökség internetes oldalán, a www.apia.org.ro honlapon szintén lehet tájékozódni, ahol vannak magyar nyelvű tájékoztatók is.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
3.
egy ügyes
2011.03.18., péntek [15:13]

Semmit érő emberek vagyunk magyarok Hargita megyébe,nekünk minden jól van,mi semmiért nem kiabálunk csak dolgozunk,más hizzik a pénzünkön.Semmit se kéne adjanak.Sok analfabéta APIAS-nyomja a *** az irodába ,fingja nincs a tevékenységhez pl.Keresztúron egy egész napot töltöttem el amig Sándor Ferenc(marad volna a búsba..) 12 ha földet bejelölt a gépen.Még ö van felháborodva kérem ezért haladnak olyan jól a munkával A többiek sem értenek semmihez csak a piszkálódáshoz.Piszkálódjon az apjáéba.....

2.
Paraszt
2011.03.18., péntek [12:45]
2011. 03. 10. csütörtök Egy héten belül elkezdődik a területalapu támogatások kifizetése. Pénz még sehol egy hét után. Ma azt irja pár nap, és érkeznek a pénzek. Egy-két héten belülazokat a gazdákat, akik nem voltak ellenőrzés alatt, kifizetik. Azután következnek az ellenőrzés alatt lévők is. Én már nem értem az egészet, hogy most, egy hét, pár nap, egy-két hét, vagy utána. Megkérném a tisztelt szerkesztő urat, ha nem tud pontos információt irni, akkor írjon inkább egyébről a parasztnak. Például, Eljött a tavaszi mezőgazdasági munkák ideje, Megkezdődtek a veteményezések, stb. Hagyják dolgozni Vitos Zsuzsánnát, mert ezért nem haladnak a kifizetésekkel.
1.
ApiaésGazda
2011.03.18., péntek [12:15]
Amire hónapok óta vár a Hargita megyei gazdák zöme, úgy látszik, a napokban végre bekövetkezhet. Vitos Zsuzsánna, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetőjének tájékoztatása szerint szerdáig több ezer gazda számára hagyták jóvá a kifizetést.Szerdáig összesen 12 300 gazdának hagytuk jóvá a kifizetést. A napokban meg kell kapják a pénzt, de mivel a központi APIA utalja az összegeket, nem tudok pontos dátumot mondani – fogalmazott kérdésünkre az illetékes" Nem akarom megsérteni a tisztelt Vitos igazgatónőt, de ha elküldené az APIA jelzésű terepjárót a központi APIA intézményhez, akkor, lehet a gazdák hamarabb kapnák meg a jogos támogatást.
Hozzászólások3