Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

A zöldség és gyümölcs ára emelkedett a legjobban

Iszlai Katalin | 2017.02.16. [19:00]

Jócskán megemelkedett idén a zöldségek és gyümölcsök ára, a csíkszeredai fogyasztók szerint ez meg is látszik a pénztárcákon. Ettől függetlenül így is megvásárolják a szükséges termékeket, de remélik, már nem lesz újabb drágulás. Az sem mindegy, hogy hol vásárolnak, hiszen üzletenként változnak az ugyanazon termékért kért összegek.

gyumolcs zoldseg dragulas gn 019_b

A zöldségek és a friss gyümölcsök drágultak leginkább januárban az előző hónaphoz képest – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett felméréséből. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a friss zöldségek és a zöldségkonzervek ára 5,82 százalékkal emelkedett januárban, míg a friss gyümölcsökért 4,36 százalékkal fizettünk többet. A friss termékek ára februárban tovább növekedett.

Csütörtöki látogatásunkkor a csíkszeredai zöldségpiacon gyümölcsöket és zöldségeket árusító Schulleri Hajnalka arról számolt be, hogy az árak január közepétől folyamatosan emelkednek. „Termékenként változó, de körülbelül 0,50 bani és 2 lej közötti drágulás figyelhető meg. Vannak vásárlók, akik szóvá teszik, és panaszkodnak emiatt, de mégis ugyanúgy megvásárolják az árut” – mondta Schulleri Hajnalka.

gyumolcs zoldseg dragulas gn 015_b

Nemcsak a piacon, a bevásárlóközpontokban is emelkedett a zöldségek és gyümölcsök ára, ám a nagyáruházak kínálatát jócskán befolyásolják az akciós ajánlatok. Így fordulhatott elő például az, hogy a kígyóuborka csütörtökön az egyik helyen 2,39 lejbe került kilónként, másutt pedig 14,29 lejbe.

Hiába a nyugdíjemelés

A piacon vásárló csíkszentgyörgyi Nyírő Enikő érdeklődésünkre elmondta, ritkán vásárol gyümölcsöt és zöldséget, de az áremelkedés mindenképp érzékelhető: noha a mostani drágulást még megbírják, reméli, nem emelkednek tovább az árak. A piacon egy csíkszeredai férfival is beszélgettünk, aki elmondta, ritkán vásárol a piacon, hiszen az üzletekben is megtalálja ugyanazt. „A drágulást mindenki megérzi. Hiába emelték meg a nyugdíjat” – tette hozzá. A nagyáruházakban vásárlók is mind egyetértettek azzal, hogy meglátszik a pénztárcákon az árak növekedése. A csíkszeredai Kopacz Rozália és férje elmondása szerint nyáron leginkább a piacon szerzik be a friss termékeket, az év ezen szakaszában azonban a bevásárlóközpontokat választják. „Érződik a drágulás, de mivel lehetőség van válogatni, mégis a jobb minőségű termékeket választjuk. Az az igazság, hogy nagyon be kell osztani a pénzt” – tette hozzá Kopacz Rozália.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
7.
nev
2017.02.18., szombat [22:22]
kosz szepen, ma jartam az egyik nagy uzletben es 2.10 bani volt, elnezest a nagy teves infot. A ket hete brassoban 50 bani / kg vasarolt zsak itteni pityoka meg nagyon finom, kulon koszonet az itteni termelonek akitol megvettem ott.
6.
KB
2017.02.17., péntek [21:39]
Nemcsak a zöldség, gyümölcs, a szemét is drágult. Még a tárolásért is fizetünk!
5.
mondjuk nagyot
2017.02.17., péntek [16:18]
Kedves. Ujsagiro ,a 14,29 nem kigyouborka , hanem Okra kozel keleten hasznalt zoldseg,RMDSZ . Szemlelet mondjuk nagyott
4.
kupec ,kupec , kupec
2017.02.17., péntek [16:05]

Biztos ,a K. ,P. koltoztek es messzebb kell , menni beszerezni az arut...hulye aki a piaci kupecknel vasarol ....mikor 80% aron megkapja a hipermarketben...na ki is a fogyaszto barat???

3.
hhhhh20
2017.02.17., péntek [10:04]
Meghogy cask a zoldseg es a gyumolcs dragult!
Hat a hus es a kenyer hol maradt?
2.
:))))
2017.02.17., péntek [08:53]
@nev:
Baratom 2.30 sehol sincs pityoka,sot nevet nem irhatok de annyit elarulok hogy a Vorosmarty utcaba ha jol megkeresed 1.20 kg,ugyhogy ne irj teves infot!
1.
nev
2017.02.16., csütörtök [20:27]
Haleluja! Eddig is itt volt a legdragabb az orszagban, most meg dragabb is lett. A csiki burgonya viszont brassoban miert csak 50 bani es nalunk 2.30 ron kiloja az uzletekben, ezt nem ertem.
Hozzászólások7