Székelyhon.ro
2017. február 21., kedd; Ma Eleonóra napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Az uszoda neve: Csíki csobbanó

Kozán István | 2013.04.05. [15:09] | Utolsó módosítás: 2013.04.07. [16:21]

A Csíki Sportegylet fogja működtetni a csíkszeredai városi uszodát, a személyzetet pedig a Csíki Fürdők Kft. biztosítja. A hónap második felében nyíló uszodának nevet is adtak.

uszoda_atadas_kr_8_bMostantól neve is van az uszodának 

Rendkívüli ülést tartott Csíkszereda önkormányzati képviselő-testülete pénteken, amikor mindössze két napirendi pontban kellett dönteni.

Uszodanyitás április második felében
 
„Múlt héten, nagycsütörtökön derült ki, hogy a városi uszoda cégnek való ügykezelésbe adása sérti a versenyszellemet, ezért egy másik megoldás körvonalazódott, amit most a testület el is fogadott, így jogilag az önkormányzat részéről megteremtődött a működtetés módja. Ezt a prefektusi intézménynek még el kell fogadnia” – nyilatkozta az ülés után Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.

Az uszoda működtetését a város által fenntartott Csíki Sportegyletre bízzák, az uszoda alkalmazottait viszont a Harvíz Rt. tulajdonában levő Csíki Fürdők Kft. biztosítja. A sportegylet jelenleg a városi és a Márton Áron Gimnázium mögötti, Kós Károly utcai sportcsarnokokat, valamint a két labdarúgópályát üzemelteti. Az uszoda tizenkét fős személyzetét hétfőn választják ki, a Harvíz Rt. számításai szerint pedig azt követően legtöbb két hét múlva megnyílhat a létesítmény.

A névválasztásról
   
A névválasztással kapcsolatosan a polgármestertől megtudtuk: mindenképp olyan fantázianevet kerestek, amely „az édes anyanyelvünkön van, és mindenki számára érthető”. „Én jobban szerettem volna, ha Csíki feredőnek nevezzük, de mivel úszni úgysem tud mindenki, de csobbanni mindenki szeret, ilyen alapon végül az előbbi elnevezés mellett döntött a testület.”

A digitális beléptető rendszerre kiírt versenytárgyalást megóvták, ezért a városvezetés úgy döntött, nem vár az elbírálásra, és a minél hamarabbi megnyitás érdekében egyelőre karszalagos beléptető rendszert fognak használni. „Mivel kezdetben karszalagokat kapnak a látogatók, ezért a belépőkön is egyszerűsítettünk. Az első időszakban csak tizenkét lejes jeggyel vagy tíz alkalomra érvényes bérlettel lehet használni az uszodát. Kivétel a délután egy és három óra közötti időszak lesz, amikor hét lejért a nyugdíjas közösség használhatja a medencéket” – ismertette Csíkszereda polgármestere.

Tömbházak hőszigeteléséről

A másik napirendi pont a tömbházak hőszigetelésére vonatkozott. „A múlt heti gyűlésen a hőszigetelési csomagból kimaradt a Hargita utcai 2., 4., 6. és 8-as számú tömbházsor dokumentációjának az elfogadása. A lakóközösség jelezte is nemtetszését, mert már három éve összegyűjtötték a szigetelés megkezdéséhez szükséges önrészt. A mai jóváhagyással már ők is felkerültek a listára” – mondta az elöljáró.

Mint ismert, az önkormányzati képviselő-testület múlt heti ülésén a következő tömbházak hőszigetelési dokumentációit fogadták el: a Kossuth Lajos utca 28., 30., 32., 34., 36-os, a Gyakorlótér (jelenleg Tudor Vladimirescu) utca 15., a Hargita utca 11., a Tető utca 14., 16., 17., a Mihail Sadoveanu utca 31. A, B, a Temesvári sugárút 57. A, B, a Nagyrét utca 10. A, B, a Testvériség sugárút 9. A, B, 22. B, a Pacsirta sétány 1., a Piac utca 7. A, B, C, D, E, a Mihai Eminescu utca 1., a Miron Cristea utca 2A, a Hősök utca 1., a Szabadság tér 10. A, B, C, az Octavian Goga sétány 8. A, B, a Brassói út 9. A, B, E, a Nagyrét utca 14. A, B. Ezeknél kezdődhet el idén a munka.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
43.
Sarkany
2013.04.20., szombat [15:02]
s vegul ki szereli a belepteto rendszert, ha a kozbeszerzes "megbicsaklott"?
42.
franko.csavo@narancsmail.svitzerland
2013.04.16., kedd [14:53]
dehogy bukott meg, el se kezdte az évet, sárkány.
41.
Sarkany
2013.04.14., vasárnap [20:12]
Irjatok ma' azt is, hogy mi tortent a belepteto rendszerrel! Miert bukott meg?
40.
Zse
2013.04.09., kedd [15:47]
Barki is talata ki ezt a fortelmes nevet, szegyen a varosra nezve. Egy modern epuletnek egy ilyen "csobbano" nevet adni, kicsit "semmitmondo". Nem szeretnek senkit megserteni, nem askalodni akarok, de gondolkozzanak kedves varos eloljarok, vezetok, nem lenne valaki nevezetes szemely akinek a nevet lehetett volna adni? Csak elkepzelek egy europa bajnoksagot cimplapon a " A versenyek szinhelye Csiki Csobbano".
39.
surzsélán
2013.04.08., hétfő [18:14]
eleve nem lehet ,,csobbanó'' a neve,mert egy uszodában vízbe ugrálni (seggest vetni,szökdösni),mást szemen fröcskölni,fejére ugrálni,felbe dobni labdával,vízipuskát használni,belexarni és kisdolgot belevégezni,belecsulázni,belefújni az orrot,stb.,,, TILOS!! a falusi strand az kicsit más, ott lehet marhulni és ami itt tilos azokat ott lehet csinálni és bele is csinálnak rendszeresen.az uszoda vizébe szépen bele kell csusszanni a létráról,szóóóval nem lehet belecsobbanni:-) tehát csíki csusszanó lehet a neve,legfeljebb.....de ez meg hülyén hangzik :-)a névadás első körben megilleti azt aki fizeti a számlát de az olyan ember(-ek) nem mindig rendelkezik ennyi intelligenciával,fantáziával(ő csak a pénzhez ért) aztán (esetleg) a város lakóit kell megkérdezni,javasoljanak ők.
38.
nekunk kuss
2013.04.08., hétfő [17:35]
En is ezen a velemenyen vagyok .
37.
Bazin
2013.04.08., hétfő [13:15]
Sajnos a székelynek még az USZODA szó helyes leírása is gondot okoz, akkor miről is beszélünk?
36.
stréber
2013.04.08., hétfő [13:10]
Teljesen egyet értek veled. Kulturálatlanságunkat, szűk látókörüségünket ismét szétkürtöltük ország, világ előtt. Lehet, hogy nem kellett volna éppen népszavazást tartani, de egy ilyen témában jártas csoport,bizottság, valószinű, jobb nevet kapott volna. Amúgy mi a gond az uszóda szóval? Nem hangzik elég ,, székelyül"?
35.
Háziszappany
2013.04.08., hétfő [12:43]
Miért nem lett inkább Csíki Lábgomba a neve?
34.
csocsóka
2013.04.08., hétfő [10:14]
Tisztelt hozzászólók!
Illene már végre tájékozódni a magyar helyesírás szabályait tekintve, ha már az ember kommentel, vagyis irományát közszemlére teszi ki. Ez önmegbecsülés, és mások tisztelete miatt is fontos. Ha valamit nem tudunk, ott van a Google, a Wikipédia, a különböző szótárak, tessék elolvasni.
Konkrétan : úszik, hosszú ú, de uszoda rövid u.
Ez olyan, mint: út, kút, víg, ír, de: utas, kutas, vigad, irat, stb.
33.
kekec
2013.04.08., hétfő [10:00]
Egyetértek. Nem tudom, miért akarjuk mi, székelyek, mindig kitalálni a legbombasztikusabb neveket? Annyira különlegesnek képzeljük magunkat a világ többi nemzetéhez képest? Ilyen nevek, hogy feredő, meg csobbanó, egyszerűen nevetségesek azért, mert nem tudjuk, hogy minek hol a helye, mi hova passzol. Egy falusi borvízforrás köré kiépített deszkaferedőnek lehet azt a nevet adni, hogy csobbanó, de hát egy komoly, megyeszékhelyi létesítménynek ... Szerintem a "Csíki (vagy Csíkszeredai) uszoda" elnevezés nagyon egyszerű és nagyszerű lett volna legalábbis addig, amíg a város nem ad egy bajnok úszót, akiről el lehetne nevezni. Egy létesítmény neve pontosan kell tükrözze annak rendeltetését - jobb helyeken.
32.
darÁzs
2013.04.08., hétfő [00:21]
Egy sportuszodának "csobbanó" -vagy mi a manó- nevet adni olyan, mintha a Puskás F stadionnak Pesti Kocogo v Pesti Kullogó nevet atták volna. ( poénként emészthető a Vigszinházban a magyar foci nivojára, a sportvilágban , -ami a rendeltetése,- ott nevetséges )Tudott, hogy csík nem bövelkedett uszósport hirességekkel,-kikről nevezhető lenne- de azért a csobbanó jobban menne mondjuk a csaracsói népfürdőnek Csaracsóicsobbanó-ként . Viszont ha a csiki ember vizisportszeretetét/ hagyományát tesszük szempontként , akkor valóban a legmegfelelöbb, több nem is várható töle. S máris itt a bökkenő, akkor minek épült? Nem lett volna jobb egyszer a nevet leszögezni és utánna építeni egy igazi csobbanot! ( ja , tudom "erre lehetett pénzt szerezni" s igy mindenkinek-szinte- jól jött egy "pici " zsebbecsobbanás)
31.
ússzoda
2013.04.06., szombat [22:30]
Kedves Vízgáz, optimistának igaza van. Kár szájkaratézni.
30.
Uszide-oda
2013.04.06., szombat [22:30]
Tájékozódni? Hol a facebookon? Évek óta folyik az uszoda epítése és elvárja az emberektől, hogy mindenki csináljon egy facebook profilt, még azoktól is, akik úgy gondolják, hogy az emberi kapcsolatokat nem elektronikus formában szeretnék ápolni és keressenek rá a csíkszeredai uszoda névre vagy uszoda csíkszeredára, és reménykedjenek, hogy hátha megtalálja a Csíki Fürdőknek (logikus névválasztás) elkeresztelt oldalt.
Szerintem sem a fürdő név sem a csobbanó nem illő megnevezés főleg nem egy ilyen városban, ahol első alkalommal épült uszoda lehetőséget adva újabb sportágak művelésére. Nevetségesen hangzana, ha a csíkszeredai vízilabda csapat "fürdőben" vagy "csobbanóban" edzene. De ha már így kurtán furcsán Csíki Fürdőknek neveztek el, akkor legalább népszerűsíteni kellett volna az oldalt pl. a "like"-olók között naponta vagy hetente kisorsolunk egy hónapos bérletet és havonta egy tizenkét hónapost. Ennek több pozitív hatása is lett volna, beszéltek volna róla az emberek, ami tudjuk a legjobb reklám és szerzett volna latogatókat is az uszoda, hiszen a nyertesek ritka esetben mentek volna egyedül kihasználni az inegyen bérletet. Ebben az esetben én is tudtam volna az oldalról és nem én kellett volna tájékozódjak, hanem önök tájékoztattak volna, jog szerint.
Külömben azt hogy gondolta:"a közönség ha figyelmesen tájékozódna", a város lakói a közönség? Mi ez, színház? Önök a színészek és mi vagyunk a közönség?
Amúgy az oldalon nem találtam semmilyen szavazásra lehetőséget, csak kérdéseket, amikre válaszokat vártak. De ha mégis volt, akkor is az önök hibája, hogy a városban majdnem senki nem tudta, hogy lehetne választani egy nevet az uszodának.
29.
mékellett
2013.04.06., szombat [22:14]
Mé kellett Szentgyörgyre menjenek, mét nem küdted a szeredai fürdőre, mi ott feredtünk egész nyáron a jó borvizben persze gyalog le, gyalog fel. Télen rodli, sí, iszánkodás.Most kocsival visszük fürödni, meleg vízbe télen, nyáron meg sielni a műanyag pályára, me ez a menő, hadd legyen, amivel bőcsködni.
28.
anonym22
2013.04.06., szombat [20:48]
szerintem , örülni kellene ,már ideje volt egy uszoda elkészitése itt csikban, nagyon sok gyerek igénybe veheti,és mindenki más is.Csak gratulálni tudok hozzá.Legalább a gyerekeink nem kell Szentgyörgyig menjek uszodába.
27.
optimista
2013.04.06., szombat [20:46]
Nos nem is rágnám a szót mert érintett vagyok de! A közönség ha figyelmesen tájékozódna akkor a láthatta volna ,hogy kb Október óta van csiki fürdők facebook oldal.Na és ott?? Bár nem sok infó van mert alacsony volt az érdeklődés de a névre lehetett volna szavazni.Tessenek tájékozódni!!
26.
VizGaz
2013.04.06., szombat [19:48]
usszoda!
Akkor lehet "pofazni" ha megkerdeznek de a varos vezetosege ugy gondolta hogy semmi kozunk hozza mert minden az ovek meg Csikszereda is. Ez mar a jegy arabol is meglatszik hiszen a 12 lejes jegyet egy atlagos keresetu 3 fos csalad megerezne, foleg ha minden heten egyszer legalabb el szeretnenek menni. Lehetet volna olcsobb is mert egy olyan helyen elunk a foldon (hala oseinknek) ahol szerencsenkre boven van viz, de ebbol sem mi profitalunk hanem egy nehany szemely. (borvizeket is beleertve)
25.
ússzoda
2013.04.06., szombat [17:33]
Kedves natena, úgy csinálsz, mintha az ilyesmivel bvármin tudnál változtatni.
A dugás mást jelent itthon is.
Amikor már kész tények előtt vagy, akkor örülj neki. Amíg készült addig kellett volna pofázni, ha valami nem tetszett. Ha meg nem, akkor most káncs.
24.
12345678
2013.04.06., szombat [16:20]
Dehogy nem. Legyen a neve Csíki Dugás!
23.
natena
2013.04.06., szombat [15:40]
Úgy csinálsz, mintha Robiék otthonról hozták volna pénzt. Abban minden szeredai adóperkáló pénze benne van, és benne lesz függetlenül, hogy az uszódában, az adósságban vagy a boldogságban úszik. Mé nem Robi pancsoló, Domi sunnyogó vagy közpénz elb.szó a neve. Lehet szavazni.
22.
ússzoda
2013.04.06., szombat [14:55]
Amennyi van, az nekem elég. ha neked ennyi lenne, nem írnál ilyesmiket.
21.
ússzoda
2013.04.06., szombat [14:54]
Szerintem az uszoda is impozáns, korszerű, s a neve is ötletes. A többi csak fanyalgás. Savanyú a szőlő. Nem tudtok már semmi jónak örülni.
20.
Uszide-oda
2013.04.06., szombat [14:53]
Jo az neked, mert annyi az eszed!
19.
KereszteloJanos
2013.04.06., szombat [14:49]
ilyen hulye nevet csak egy amator felepitesu videki uszodanak lehetne adni
18.
ússzoda
2013.04.06., szombat [14:49]
Hápersze, hogy nektek! S há ki építette? Métt nem építetted fel egyedül. ha úgy szöksz, s elvagy a jogaiddal?
17.
Uszide-oda
2013.04.06., szombat [14:39]
"nektek"? kiknek? a városnak? miért kinek épült, a polgármesternek?
16.
ússzoda
2013.04.06., szombat [13:55]
Szerintem az fáj nektek, hogy nem dughattátok ebbe is belé az orrotokat. Csobbanó s kész. Meg van oldva.
15.
Uszide-oda
2013.04.06., szombat [12:33]
Szerintem a csobbanó nem jó név egy majdnem modern uszodának, inkább egy közeli pataknak (vagy dugásnak) lehetne a neve. Választhatták volna pl. a demokratikus “szavazzunk” módszert a mint minden normális országban amivel legálabb egy rövid ideig úgy erezhettük volna hogy részt vehetünk annak a helynek a formálásában ahol élünk és nem kell föltétlen elfogadnunk a vonalzóval egy sok gyertyával újratervezet főtér szerű módosításokat a városban, vagy adhatták volna egy székely olimpikonnak a nevet ami által ismerté tehettek volna mint személyt, motivációt adott volna a fiatal számítógépes generációnak a sportra de inkább elkeresztelték egy Csobbanónak ezáltal lerombolva tekintélyét és jellemezve is az uszodát.
14.
dalmátkutya
2013.04.06., szombat [09:27]
Majd lesznek, nyugodj meg lelkem. Nem kell belékötni mindenbe.
13.
Csíki12
2013.04.06., szombat [09:10]
A fenti képen nem látok padokat, nyugágyakat. Hová fognak leülni azok, akik nem egyfolytában akarnak két órát úszni? A cement padlóra?
12.
kergemarha
2013.04.06., szombat [09:02]
kedves surzsélán, adj néhány jobb ötletet na.
11.
nem vagy fix
2013.04.06., szombat [08:47]
nem volt nehez kihagyni mert csak most lett kesz a terv... en ugy ertesultem biztos forrasbol hogy a lakok miatt van a huza vona, ket napja vannak kesz a tervek es a lakoszovetseg elnoke is csak most irta ala ugy hogy a lakok sem tudjak meg hogy mi van benne.... lesz ott meg cirkusz a lakok kozot, mikor raebrednek hogy Viorel mit fogadott el, no de persze valakit kell ezert hibaztatni...azt aki dolgozik.
10.
franko.csavo@narancsmail.svitzerland
2013.04.06., szombat [05:37]
Igen Taraktorista, azért van így tervezve.
9.
surzsélán
2013.04.06., szombat [00:02]
Nekem így elsőre, nem tetszik a név,xar,jobb ötlet lenne az,hogy ingyen beengedni a város összes 1-8as iskolását,igen,első alkalommal grátisz legyen az ismerkedő csobbanás,a kísérő személyeket is ingyen....majd 1 hét időt adni a gyerekeknek,hogy ők találjanak ki,adjanak nevet az uszinak. Ők igazi,találó,jó nevek tucatjaival jönnének elő,még most sem késő ezt megtenni,különben is majd ad a ,,nép'' más,saját,jobban hangzó nevet,a román lakosokról nem is beszélve. Szóval xar a mostani név. Nem kell egyetérteni velem, amit írtam,ez az én véleményem.Amúgy sok sikert kívánok az elkészült objektumhoz,ráfért a hideg vidékre nagyon.Köszönet.
8.
bögöly
2013.04.05., péntek [22:02]
... és reméljük, hogy a minőségre is adtak és két hónap múlva nem lesz belőle " csiki koppanó".
7.
Figyelo fix
2013.04.05., péntek [20:05]
A Harghita 2-4-6-8 szamu tömbházsort a frusztracio masodik gyermekorat vigan elo Dr. Szoke Domi hagyta ki onkenyesen mert sok rendeletlenseget jelzet a lakoszovetseg elnoke a dokumentációjának az elfogadásaban ( arak, ....... minosegi ellemek..stb.) Mikor tesz mar valaki dugot a szajaban enek a atipikus kavicsos alpolgunak?
6.
Pelikán
2013.04.05., péntek [19:48]
Csak nehogy a román testvérek azt higgyék, hogy a csíki csobánról van szó! CIOBANU CIUCAN lehetne a román neve! Hát nem került valami ügyes történelmi élsportoló akiről elnevezzék? Nekem tetszenek a Ráduly-Szőke Uszoda elnevezés is! Csobbanjunk!
5.
Traktorista Pista
2013.04.05., péntek [19:39]
Lehet-e itt vízilabda meccset rendezni. Egy Magyar-Román milyen szép is lenne :)
4.
Velemeny
2013.04.05., péntek [16:42]
Nagyon tetszik,hogy a nyugdíjasokra is gondoltak,rájuk is ráfér egy kis" feredés" Köszönjük.
3.
hanekus
2013.04.05., péntek [16:38]
Könnyesre kacagtam magam, köszönöm kedves Neves(s) a jó perceket :)

Egyébként nekem tetszik az uszoda neve és az is, hogy kézzelfoghatóvá vált, megépült, és idő kérdése, hogy megnyílik, remélem meg tudjuk becsülni, tisztán tudjuk tartani és ki fogjuk tudni használni :)
2.
Neves(s)
2013.04.05., péntek [16:03]
Tetszik a név: vicces, könnyed, magyaros.

Az is vicces lesz, mikor először fogom leírva látni - bizonyos helyeken - hogy "Ciobbano de Ciuc".

Dehát majd megszokják...
1.
martinvics
2013.04.05., péntek [15:13]
Hajrá Csíki csobbanó! Alig várom, hogy csobbanhassak benne egyet!
Hozzászólások43