Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

„Egy vicc az egész program”

Molnár Rajmond | 2017.01.11. [17:14] | Utolsó módosítás: 2017.01.11. [18:03]

Még mindig gondot jelent egyes csíki tanintézeteknek a Prahova megyéből szállított kifli minősége. A péktermékkel kapcsolatban több panaszt is eljuttattak az illetékesekhez az iskolák vezetői. Mindhiába. 

iskola kifli vn 006_bNem arat osztatlan sikert a Prahova megyei péktermék

A Hidegségi Általános Iskolában fagyott volt a kedden leszállított kifli – panaszolta Rácz Árpád igazgató. Elmondta, a hétfői kifliadagot csak kedden kapják meg, így a hét első napján nem jut tízórai a gyerekeknek.

Az igazgató a megyei önkormányzathoz, illetve a fogyasztóvédelmi hatósághoz is tett le már panaszt a Prahova megyéből szállított péktermékek ügyében. „Az a gondom az egész tej-kifli programmal, hogy amikor Gyimes völgyében két pékség is állít elő kiflit, akkor miért kell majdnem háromszáz kilométerről hozni? Egy vicc az egész program” – fakadt ki az intézményvezető.

A program visszásságairól

A tej-kifli program nagy rejtélye, hogy miként nyerhetett a közbeszerzési eljáráson a helyi cégekkel szemben egy Hargita megyétől több mint kétszáz kilométerre bejegyzett vállalkozás. A tej- és péktermékeket gyártó Hargita megyei cégeknél érdeklődve egy egészen bizarr kép áll össze. A jogszabály ugyanis a nem helyi vállalkozások számára lehetőséget ad a ritkábban történő szállításra. Minél távolabbi egy cég, annál ritkábban kell szállítania, ötven kilométernél messzebbről már csak hetente. Így viszont annyira lefaraghatja a szállítási költségeket, hogy a távolság ellenére is csak nehezen tudnak versenyre kelni ajánlatával a helyi vállalkozások. Noha rövid szavatossági idejük miatt kifliket csak két napra lehet szállítani, ezt is ki lehet játszani többletfuvarok beiktatása nélkül: a heti adagban két napra elegendő kiflit szállít a cég, a maradék napokra pedig kekszet.

A csíkszentkirályi Vitos Mózes Általános Iskolába is a távoli megyéből szállított kiflit kapják a gyerekek, akik már többször is kifogásolták annak minőségét – közölte Szabó Mező László igazgató. Elmondta, eddig nem tettek panaszt, mivel kifogással csak abban az esetben lehet élni, ha  nem megfelelő a péktermék összetevője.

„Nem szívesen fogyasztják a gyerekek ezt a kiflit, hogy finoman fogalmazzak” – jegyezte meg érdeklődésünkre Dávid Zoltán, a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola igazgatója. Mint mondta, frissen még valamennyire ehető a péktermék, egy-két naposan viszont szinte fogyaszthatatlan. Nemrég a megyei közegészségügyi igazgatósághoz tettek le panaszt a kifli minőségének kivizsgálására – számolt be.

A csíkszeredai József Attila Általános Iskola tanulóinak sem ízlik a Prahova megyei kifli. Ferencz S. Alpár intézményvezetőtől megtudtuk, a gyerekek nem szívesen fogyasztják, és a szülők is több alkalommal illették rossz megjegyzésekkel a péktermékeket. Eddig még nem tettek le panaszt hivatalos szervhez. 

Az imént felsorolt iskolákon kívül más csíki tanintézeteknél is érdeklődtünk: többek között Csíkmadarason, Csíkszenttamáson, Csíkrákoson, Csíkkozmáson és Kászonaltízen. Ezek esetében vagy a csíkszeredai Harmopan Rt.-től vagy a Bocskor Pékségtől szállítják a péktermékeket a tanintézetekhez, az igazgatók pedig semmiféle minőségi problémát nem tapasztaltak eddig a két csíki sütőipari egység termékeire.

A kifogásolt kifli

Mint ismeretes, a Hargita megyében több mint egy hónapot késő ingyentízórai programban a tordai székhelyű Logistic Media Pop Art Kft. nyerte a közbeszerzést a megye legtöbb iskolájára vonatkozóan. A tordai cég pedig a Prahova megyei Lido Gîrbea nevű vállalat péktermékeit szállítja a tanintézetekhez.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
5.
kaszas
2017.01.12., csütörtök [08:54]
Ne beszéljetek össze-vissza: hallgassátok Borboly szavát: Ezt is megoldottuk !
4.
Valasz
2017.01.12., csütörtök [08:51]
Le van irva a cikkben, csak el kell olvasni :)
3.
zidane
2017.01.11., szerda [22:06]
A disznyok sem ettek meg a minap
2.
Kifli
2017.01.11., szerda [19:03]
Meg nem láttam(sajnos)olyan kérdést hogy miért a Harmopan nem tud olyan árban kiflit csinálni mint a Prahova-i cég ?Talan nem annyira fontosok a mi gyermekeink mint az ök profitjuk,mintha nem a hátunkon gazdagodnanok..és nem csak a Harmopanrol beszélek!!
1.
megfigyelo
2017.01.11., szerda [17:45]
A kifli ,tej programot azert eroszakolja a kormany,hogy a politikumhoz kozeli uzletemberek meggazdagodjanak.
Ugyanis a gyerekek utaljak es meg is betegednek tole.A szulokon nem segit,mert a gyerekek nem eszik meg,tehat a szulo kell potolja a tizorait.Mindezen csak az segit ha a szulok raveszik az onkormanyzatot, hogy ne az olcso tobbszaz kilometerre levo szallitoktol rendeljen hanem a helyijektol.Ez persze tobbletkiadas az onkormanyzat reszerol,amit elo kell teremteniuk.
A megoldas nagyon egyszeru.Annyi bert fizetni az embereknek, hogy etetni tudjak sajat gyermekuket es ne varjak el a kozosegtol.Persze a mely szegenysegben eloket itt is segiteni kell mint barhol a vilagon.Munkat kell biztositani a szuloknek.,hogy etetni tudjak gyermekeiket.Ha pedig ezt nem lehet akkor a kozosseg igenis meg kell szervezze az ehezo gyerekek taplalasat.Sajnos nalunk az aljas kormany arra hivatkozva, hogy serti a gyermekek jogat az a teny ha kulombseget tennenek gazdag es szegeny gyermek kozott azaltal hogy cask a szegenyek kapnanak kiflit es tejet kotelezik az onkormanyzatokat es az iskolakat, hogy mindenkinek megrendeljek a rossz minosegu arut.A kifli tej program igazi nyertesei tehat a politikumhoz kozeli uzletemberek ,a politikum maga aki csuszopenzt kap ezert az uzletemberektol.A gazdag gyerekek eldobaljak a szegenyeknek pedig nem eleg es nem is taplalo.
Hozzászólások5