Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Beszerzési gondok a megyei kórházban

R. Kiss Edit | 2012.07.18. [17:33] | Utolsó módosítás: 2012.07.18. [18:20]

Gondok voltak és vannak a csíkszeredai kórházban a segéd- és védőeszközökkel való ellátás szempontjából, az osztályokon kevés például a gumikesztyű, papírtörlő és hasonlók. Dr. Demeter Ferenc, a kórház menedzsere szerint a közbeszerzési folyamatokat ellenőrző hatóság késlekedése okozta a gondok egy részét, de a kórház közbeszerzéssel foglalkozó egysége sem állt a helyzet magaslatán.

surgosseg_anyagellatas_01_bKötszer, gyógyszer, tűk, gumikesztyű – hiánycikk lett egy időre a fogyóanyag a kórházban

Akadozott a kórházban a gyógyszerellátás, és kevés volt a gumikesztyű, a kötszer, az osztályvezető asszisztensek néha közelharcot kellett vívjanak a segédeszközökkel való ellátásért – hallottuk nemrég egy csíkszeredai beszélgetésen. A segéd- és védőeszközökkel, kiegészítőkkel való ellátás akadozását elismerte dr. Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, azonban szerinte nem alakultak ki nagy problémák emiatt. Elmondta, nagyon elhúzódtak az utóbbi időben a kórház különböző közbeszerzési procedúrái, emiatt voltak ugyan nehézségek, de igazán nagy gondok nem adódtak az intézmény különböző eszközökkel, például gumikesztyűkkel, egyes élelmiszerfajtákkal, papírtörlővel, gyógyszerrel való ellátásában.

A menedzser kifejtette, a közbeszerzési eljárásaikat a Közbeszerzéseket Felvigyázó és Szabályzó Országos Hatóság (ANRMAP) ellenőrzi, amely jelzi, ha az elektronikusan zajló eljárások során valami nincs rendben. Van, amikor lényegi, de gyakran lényegtelen formai hibák miatt is leáll és elhúzódik a folyamat – fejtette ki a menedzser. Úgy vélte, az ANRMAP idén nagyon nehézkesen dolgozott, későn válaszolt a beadványaikra, hivatalos indoklást pedig, bár kértek, nem kaptak a késésekre vonatkozóan. Előfordult például, hogy három hónap késéssel kaptak választ egy munkálatra vonatkozó közbeszerzési eljárás során felmerült probléma orvoslásával kapcsolatosan. A beszerzési folyamatok elhúzódása miatt a védő- és segédeszközök, gyógyszer- és egyéb téren kialakult hiányt jóindulattal, takarékossággal és közvetlen vásárlással tudták áthidalni – mondta a menedzser. Közölte, sürgős esetben közbeszerzés nélkül, közvetlenül vásároltak például gyógyszereket is.

Jelenleg javulni látszik a helyzet, felgyorsultak a közbeszerzési folyamatok. A menedzser szerint ez annak is köszönhető, hogy a rég húzódó és sürgősen megoldásra váró közbeszerzési folyamatok – eszközvásárlás és munkálatok kivitelezése – beindítására egy külső céget alkalmaztak, így például ez vette át az egyes gyógyszerek, gumikesztyűk, varróanyagok beszerzésére vonatkozó eljárásokat. Közben ellenőrzik a kórház saját közbeszerzési egységét is. „Feltételezzük, hogy a saját alkalmazottaink sem álltak a helyzet magaslatán, ezért ellenőrzést indítottunk, és igyekszünk megelőzni a továbbiakban a hasonló helyzetek kialakulását” – jelentette ki dr. Demeter Ferenc. A jelenlegi helyzetet úgy összegezte, hogy a gyógyászati segédeszközökkel való ellátásban már nem igazán vannak gondok, még egy hússzállító céggel zajlanak egyeztetések az ellátásról.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
2.
Kompetens
2012.07.19., csütörtök [14:04]
Semmi köze se a korházvezetésnek, se a PDL-nek, se a az RMDSZ-nek, hogy anyagszükséglet van, mert a minimumot megkapják mindig minden időben, minden körülmények között, csak: meg kellene tanulni takarékosan bánni a dolgokkal és ez elsősorban az adott osztályok orvos-, és nővérvezetőinek a feladata. Meg kell tanulni, hogy segítő szakmában dolgoznak és minden cselekedetükön emberi életek múlhatnak, és nem mindegy, hogy milyen körülmények között milyen színvonalon segítenek. Úgy vigyázzanak a javakra mint sajátjaikra, a különböző magánrendelők "feltöltését" ne az adott osztályokon dolgozók "szerezzék be"és vigyék el a kórházból. Aki azt mondja, hogy ilyen nincs, nem igaz az ugyan úgy hazudik, minthogy nem létezik "hálapénz"! Az emberek mentalitásával van a gond, minden kórháznak sokkal több pénze maradhatna eszközökre, felújításra stb, ha: az ott dolgozókat megtanítjuk arra, hogy úgy bánjon a közjavakkal mint a sajátjával, éspedig: amelyik helyiségben nem vagyunk nem égetjük a villanyt, nem folyatjuk feleslegesen a vízcsapokat, ha egy WC-tartály-, vízcsap csepeg-, folyik rögtön szólni a karbantartóknak, hogy javítsák meg, hiszen azért vannak a kórház alkalmazásában és ne az egyéni ügyleteiket intézzék munkaidőben a kórházak vagyonát képező munkaeszközökkel és anyagokból. Hány kesztyűt, szíkét, törlőt, tampont,használunk? -persze a sterilitás minden esetben betartva. Lehetne sorolni, mert aki dolgozott, dolgozik kórházban az nagyon jól tudja, hogy így mennek a dolgok és csak kevesen és tisztelet a kivetélnek mert vannak akik szívvel, lélekkel azon fáradoznak, hogy minél jobban működjenek ezen intézmények és azon belül osztályok. Tessék kipróbálni, meglátják lesz eredménye és rögtön nem kell akkora rezsit fizessenek a kórházak és marad másra is pénz!
1.
anonim3
2012.07.19., csütörtök [12:37]
Érdekes ,pedig a PDL és az RMDSZ modernizálta az egészségügyet . Vagy a korház menedzsere inkompetens,valakinek a rokona !
Hozzászólások2