Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Egész éjszaka sorban álltak, fagyoskodtak, hogy beírassák járműveiket Egész éjszaka sorban álltak, fagyoskodtak, hogy beírassák járműveiket

Iszlai Katalin | 2017.02.02. [10:29]

Nagy hatással volt a regisztrációs díj eltörlése a Hargita megyei autóvásárlókra: az újítás bejelentésétől kezdődően több mint 50 százalékkal megemelkedett a külföldről behozott autók száma. Sokan több mint 12 órán keresztül, embertelen körülmények között egész éjszaka sorban álltak a mínusz 17 fokos hidegben, hogy beírassák külföldről behozott járműveiket.

gepjarmubejegyzes gn 005_b

A 102 különféle adó és illeték eltörléséről meghozott parlamenti döntés értelmében február elsejétől nem kell fizetni egyebek mellett a külföldről behozott gépjárművek hazai forgalomba helyezésekor regisztrációs díjat. Pangás jellemezte januárban a használtautó-piacot, és aki vásárolt, az is februárra halasztotta a gépkocsi beíratását. Szerdán reggel a Hargita Megyei Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Közszolgálatnál tapasztalt gépkocsi-beíratási rohamra azonban számítani lehetett: a Kossuth Lajos utcai helyszínen várakozók közül többen is azt mondták, tudatosan vártak, és a regisztrációs díj eltörlése miatt döntöttek úgy, hogy csak február elseje után nyújtják be az iratcsomót.

Szerdán reggel fél 7 körül érkeztünk az intézményhez, az ott várakozó több mint 100 személy hangulatára rányomta bélyegét az egész éjszakás sorban állás: egyiküktől megtudtuk, kedden délután 5 órakor érkezett, s az egész éjszakát a hidegben töltötte. Kiderült az is, hogy listát írnak, amelyre érkezési sorrendben kerül fel a várakozók neve, majd ennek alapján osztják ki a sorszámokat. Az egyik csíkszeredai várakozó a helyszínen elmondta, embertelen az, hogy délutántól kezdődően egész éjjel kint kell állni a mínusz 17 fokban, és nincs egyetlen mellékhelyiség sem, így mindenki ott végzi el a dolgát, ahol éppen sikerül.

gepjarmubejegyzes gn 004_b

„Délután fél öttől ott álltam a hidegben egészen másnap reggelig, amíg beengedtek, végül 11 óra felé végeztem az egyébként 10 perces elintéznivalómmal. Reggel hét óra után engedtek be a folyosóra, de ott is állnunk kellett még egy fél órát. Miután bementünk, a sorszámokat a lista figyelembevételével kiosztották, de ezzel is probléma van. Az autókereskedők írják össze a listát, vannak ők vagy tízen-tizenöten: már kora délután odaállnak, és felírják magukat elsőként. Ezzel az a baj, hogy mindegyiküknél van legalább tíz iratcsomó, és így nem elég, hogy egész éjjel várnunk kell a hidegben, utána még azt is végig kell várni, amíg ők azt a sok autót bejelentik. A listát pedig egész éjjel kétóránként felolvassák, és ha valaki például beül az autójába melegedni, és nem jelentkezik, kihúzzák a nevét. Ha feliratkoztál, nem szabad elmenni, ott kell állni. Annak természetesen nagyon örülök, hogy eltörölték a regisztrációs díjat, így több mint 400 lejjel kevesebbet kellett fizetnem” – magyarázta később telefonbeszélgetésünk alkalmával a csíkszeredai férfi.

Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője szerint is a nagymértékben hozzájárult az ügyintézők számának látható megemelkedéséhez a regisztrációs díj eltörlése. „Az utóbbi időben több olyan jelzést is kaptunk ügyintézéssel foglalkozó jogi személyektől, hogy egyre több kérés érkezik hozzájuk aktacsomók összeállításával kapcsolatosan. Délelőtt tizenegy óra körül már 80 jármű aktáját fogadtuk el, és további 40–50 személy volt előjegyezve. Az igénylők száma valószínűleg tovább fog nőni a következő időszakban, s minden autóroncsot be fognak hozni az országba. Az a 11 alkalmazott, aki a csíkszeredai irodánál dolgozik, nagyon le van terhelve. Kértük, hogy engedélyezzék további személyek alkalmazását, de ez sajnos nem történt meg. Tudunk arról, hogy az emberek előkészítenek egymás között egy ideiglenes listát. Amikor felkerülnek a váróterembe, a két biztonsági őr osztja ki a sorszámokat. A jóérzéssel azonban még problémák vannak, és amint megnyílnak az ajtók, mindenki rohan be, viszont ha ők megegyeznek abban a sorrendben, ami a listán szerepel, mi azt figyelembe vesszük, és aszerint osztjuk a sorszámokat.

gepjarmubejegyzes gn 002_b

Volt évekkel ezelőtt még egyszer egy olyan időszak, amikor eltörölték a díjakat, és akkor alkalmaztuk azt a módszert, hogy az egyik ablaknál fogadtuk a fizikai személyeket, a másiknál pedig azokat az autókereskedőket, akik több aktacsomóval érkeztek. Ezen a héten figyelni fogjuk az igénylők számát és azt, hogy hány dossziét tudunk feldolgozni, jövő héten pedig hozunk egy döntést, hogy miként tudjuk megnövelni a hozamot ezzel a kevés személyzettel” – emelte ki Pănescu.

Nem vállalják a sorbaállást

Mezei Attila, a csíkszeredai Car Cosmetic használtautó-kereskedés vezetője megkeresésünkre elmondta, szerinte is sokan idős, megbízhatatlan autókat hoznak majd be a módosításoknak köszönhetően. „Átíróirodánk is van, ahol teljes körű ügyintézéssel foglalkozunk, és januárban nagymértékben csökkent az igénylők száma, mindenki várta a februárt. Szerdán mi is beálltunk a sorba, és sikerült az aktacsomókat leadnunk. Az alkalmazottaimnak azonban megparancsoltam, hogy menjenek haza, és ne álljanak ott egész éjszaka, mert ez embertelen. Nem lehet ezt csinálni, és nem is vállaljuk, hogy egész éjjel ott álljunk, inkább kivesszük a nyári szabadságot februárban. Legutóbb ezeket az illetékeket két hónapnyi időre törölték el, és az emberek félnek, hogy most is ez lesz, így akinek volt lehetősége, most lépett. Az ügyintézésre valószínűleg tovább fog nőni az igény, az autóvásárlásra azonban szerintem nem, mert akinek eddig nem volt pénze, annak ezután sem lesz” – tette hozzá Mezei.

Orbán János, a Román Autófelügyelet (RAR) Hargita megyei kirendeltségének vezetője megkeresésünkre elmondta, tapasztalatai szerint a regisztrációs díj eltörlésének első bejelentésétől kezdődően több mint 50 százalékkal megemelkedett a külföldről behozott autók száma. „Elméletileg a két bevizsgáztató vonalunk kapacitása a külföldről behozott járművek esetében napi 30–35 jármű, most azonban naponta 60–80 járművet is megvizsgálunk. A személyzetnek túlóráznia kell ahhoz, hogy helyt álljon és ki tudja szolgálni az egyre növekedő igényeket. Kedden 74 jármű érkezett hozzánk első beíratásra, szerdán 73. Ezeknek a járműveknek a vizsgáztatása elég komplex, mivel ha valamit elnézünk, az büntetőjogi eljárással is járhat, így nagyon oda kell figyelni. Azt vettem észre, hogy most már a nagyobb hengerűrtartalmú autókat is hozzák, elkezdve a non-eurós járművektől egészen az EURO4-esig. Az megfigyelhető, hogy kevesebb az új jármű, rengeteg régit hoznak be, és míg idáig idegenkedtek a nagy köbcentis járművektől, most azokat is elkezdték hozni. Általában 20–25 autóból 5–6 műszakilag nem felel meg, így nem sikerül a műszaki vizsga, és amíg ki nem javítják az észlelt hiányosságot, addig nem kapnak törzskönyvet” – magyarázta Orbán János.

Máshonnan is idejönnek

Egyébként nem ez az első „roham”, voltak még hasonló időszakok, állítja az igazgató. Ám, teszi gyorsan hozzá, a RAR udvarán ennyi autót még soha nem látott. „Meg van határozva, hogy mekkora a befogadóképessége a bevizsgáztató vonalunknak, a call centernek köszönhetően azonban más megyékből is hozzáférnek ezekhez a helyekhez, és ahhoz, hogy ki lehessen elégíteni az igényeket, folyamatosan bővítenünk kell a helyek számát. Egyébként ez úgy működik, hogy a bukaresti központnál telefonon be kell jelentkezzenek az érdeklődők ahhoz a kirendeltséghez, ahová menni szeretnének. Országos szinten jól állunk, ugyanis sok helyen már átlepték a 30 napos várakozási listát, tehát csak egy hónap múlva tudnak időpontot foglalni az egyes kirendeltségeknél. Nálunk 2–3 hét ez az idő, azonban a lehetőségek függvényében próbáljuk emelni a helyek számát. Azt tartanám a legjobb megoldásnak, ha minden kirendeltségnél csak az adott megyéből származókat szolgálnák ki” – emelte ki Orbán.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
22.
maci
2017.02.05., vasárnap [18:56]
johogy nem akarjak az osszes kocsit egy nap alatt beiratni ......holnaputan vagy azutan is fel kel a nap....okorseg az egesz
21.
Sorbanallo
2017.02.05., vasárnap [00:11]
Én is jelen voltam. Csak azt húzták ki a listából, aki délután feliratkozott, haza ment és reggel érkezett abban a hitben, hogy első. Persze, hogy nem fer a többiekkel szemben, akik egész éjjel álltak.
20.
vikivuki
2017.02.03., péntek [23:13]
26 ev demokracia utan meg miert egy rendor veheti csak el az iratcsomot??? megoldhattak volna ugyis hogy az autokat a polgarmesteri hivataloknal lehessen beiratni,ottis van epp eleg ingyenulo...tollunk kisse nyugatabra fele alkalmayottal is sokkal hatekonyabbak a hivatalok...a nagypofajuak akik a behozott roncsok miatt aggodnak adjanak unios szintu berezest mindenkinek es az emberek 90 szazaleka uj autot fog venni...de addig mibol??
19.
zsir
2017.02.03., péntek [11:25]
Eltelt 26 év a "demokráciából" és még nem tudnak intézményeink egy jól müködö elörejegyzési rendszert felépiteni.Inkább várakozzanak az emberek éjszakákon át,miért nem lehet sorszámot kiváltani napokra,hetekre elöre és akkor tudom hogy két hét mulva bizonyos nap bizonyos órájában kell jelentkezzek átiratásra,cserére stb.Van már egy pár hely ahol ez müködik csak példát kellene venni.
18.
ott lako
2017.02.03., péntek [09:19]
Itt a szervezes nem az egyszeru ember dolga!!! Ha a tisztelt fonokseg tudta hogy nagy forgalomra szamithat februar 1-tol akkor az szerint meg lehetett volna szervezni ugy hogy mindenkinek legyen jo. Szerintem mar indulasbol szet kellett volna valasztani a jogi szemelyeket a fizikai szemelyektol, mert tudott dolog a jogi szemelyek uraltak az egesz intezkedest es a fizikai szemely az egy iratcsomoval befogta a befogni valot es mindezt a fonokseg szeme lattara. A bekonferalt hir hogy a jogi szemelyektol csak 2(ket ) iratcsomot vesznek el az nem igaz!!! Meg valami a lista irasa masnapra mar megkezdodik 12 ora korul a rendfentartok szeme lattara es termeszetesen megint a jogi szemelyekkel kezdodik .Az alkalmazottak termeszetesen vegzik a dolgukat, nem ok szervezik meg a munka menetet.
17.
ferenc1
2017.02.03., péntek [07:45]
Ha valaki vizsgázni megy vagy éppen ujra programáltatni az miért kell 1 napot ott áljon.
Nem lehetne ezt valahogy megoldani.
16.
Ez vicc
2017.02.03., péntek [00:29]
Az önbíráskodás a bürokrácia az hatalmas de a nyáj az a sok marha aki tényleg nem.tud egy kis türelemmel lenni az elképesztő! Nem panaszkodni kell főleg nem itt! Marha volt ki egy nappal korábban ment mert ugyan olyan mint a többi ember . A hivatal fejetlenségéröl nem.is beszélve miert nem.tudnak rakni egy sorszám osztó automatát ? Mi az hogy valaki listát ír es ha valki nincs ott kihúzzák ròla? Na ez a nem.semmi! Remelem a sok kabzsi ember meg fizet mert senki nem.gondolja ezt komolyan hogy bármi ingyen van. Hahshhahahshhsshha nevetséges emberek ebredjetek fel !!!!!
15.
egy nagyhomoródmenti
2017.02.02., csütörtök [22:08]
most hétfőn a hajtási megszerzéséhez szükséges vizsgára az első kb. 50 után elfogyott a sorszám a fotóhoz, utánunk még állt vagy 250 ember, a megye különböző pontjairól, nagyon jó volt 5-től fagyoskodni, most már ki tudja, hányadik alkalommal, csak azért, hogy a tömeg bődületes ereje összepréseljen, majd térdig cipőnyomosak legyünk, de semmi se számítana, ha legalább esélyt adnának... itt egy megye pénzedért vizsgáznál, de lottóra vagy szerencsére jár, hogy kapsz vagy nem sorszámot, mert aki már hajnali 4-től ott vesztegelt is elsodorta a tömeg, ő sem kapott.. ez a demokrácia, miért nem lehet akkor a hét munkanapjain legalább vizsgáztatni, miért kell 3 napra szűkíteni, vagy az számít normálisnak, hogy szűk 200 kilométert kell utazni potyába?
14.
buendia
2017.02.02., csütörtök [15:19]
Engem az idegesít ,hogy minden ügyben Csíkba kell menni !Hogy egyáltalán vége lesz-e valamikor ennek a túlzott központosított bürokráciának azt nem lehet tudni sajnos .
13.
aztatt
2017.02.02., csütörtök [14:29]
Tenlyeg....mikor adjak vissza akkor a "taxa"-t? :)) He??
12.
spéci bá
2017.02.02., csütörtök [13:40]
És a taxa vissza igénylésnel ott nincs sor?
11.
nikon
2017.02.02., csütörtök [13:10]
... es amig varakoznak az autojukban addig a Nagymama cukraszda melletti gangot hasznaljak wc-nek .... erdemes reggel 7 orakor arra kerulni... azt is fotozza le a Csiki Hirlap, ne csak a sorban allast
10.
hejj ez a magyar nyelv!
2017.02.02., csütörtök [13:04]
Kedves Iszlai Katalin!

A magyar nyelvben az ügyintéző szó jelentése az az alkalmazott, aki az ügyfelekkel dolgozik, s nem azt az embert jelzi, aki az ügyét intézni, megoldani kívánja
9.
vásárhelyii
2017.02.02., csütörtök [12:37]
Amúgy nem értem miért kell így eltúlozni. Kiváltasz egy ideiglenes piros számot és majd szépen lassan beíratod.

Egyeseknek hiányzik a sorbanállás erőssen.
8.
tti
2017.02.02., csütörtök [12:32]
Naigen, utak, parkolók, zöldövezet, mindenhol autómobájl. WC-re is autóval kell járni, nem számít, hogy nincs parkolóhely, friss levegőt lassan csak flakonyokban a Koflandba lehet kapni. Nem öt lej kellene legyen a benzin hanem 15...
7.
lófőszékely
2017.02.02., csütörtök [12:10]
idegesit mi, hogy neked még egy mocsokra sem futja!!
6.
kuku
2017.02.02., csütörtök [11:36]
Lesz mocsok az utakon eleg,igy is tele vannak vele...
5.
kukiiii
2017.02.02., csütörtök [11:24]
Nem ertem miert alltak ki azelott egy nap mint a birkak?

Holnap nem lehet leadni? Vagy holnaputa? Vagy 1 het mulva....nem mindegy?? :-) Inkabb kiallnak, egesz ejjel kuksolnak es cirkuszolnak....minek???? Mit veszitenek nehany napert?

NEM ERTEM!! Balkan :)
4.
Nekem nincs autóm
2017.02.02., csütörtök [11:24]
Hahha, azt hittem első pillantásra, hogy egész éjjel tüntettek a Coldea vezér emlékére. Ja, az máshol, máskor volt.
3.
kodoj
2017.02.02., csütörtök [11:07]
"idáig idegenkedtek a nagy köbcentis jármuvektol, most azokat is elkezdték hozni"

A helyi adójuk már most évi 3 ezer lej körül van, ha a szén-dioxid kibocsátásuk alapján is behoznak egy újabb adót, akkor lesz, amit fizessenek.
2.
Elma
2017.02.02., csütörtök [11:00]
Nagyon fontos, hogy mindenkinek legyen 1 - 2 autója. Vége a szegénységnek, panaszra nincs ok!
1.
Pista bácsi Kolozsvárról
2017.02.02., csütörtök [10:38]
Őrület!
Hozzászólások22