Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Gazdákat sújtó törvénymódosítások

Rédai Botond | 2013.10.10. [15:59] | Utolsó módosítás: 2013.10.10. [16:15]

A farmereket nagymértékben sújtó intézkedésként értékelte egy csíkszeredai sajtótájékoztatón Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor a közlekedési törvény augusztusi módosításait. Mint ismeretes, az új jogszabály előírja, B kategóriás hajtási jogosítvánnyal csupán három és fél tonna összsúlyt meg nem haladó traktorok vezethetők. A politikus kezdeményezni fogja az előírások módosítását.

permetezni indulo traktor vn 001_bTraktor, mint munkaeszköz. Nem mindegy, milyen típusú hajtásival vezetik azokat

Az RMDSZ szenátora egy Csíkszeredában nemrég megtartott sajtótájékoztatón beszélt arról az augusztusban megszületett sürgősségi kormányrendeletről, amely a mezőgazdasági gépek esetében megszabja, hogy a 3,5 tonnánál súlyosabb traktorokat kizárólag C és CE kategóriás hajtási engedéllyel szabad vezetni a közutakon. „A közlekedési törvény ily módon történt változtatása óriási csapást jelent a farmerekre, akik eddig B kategóriás hajtásival is vezethették ezeket a traktorokat" – jelentette ki az említett eseményen a szenátor.

Kettős problémával szembesülnek a gazdák

Tánczos lapunknak ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, tulajdonképpen két, a mezőgazdasági gépek közutakon történő közlekedését érintő problémával kell jelenleg szembesülniük a gazdáknak. Az egyik a sárga számtáblás, az önkormányzatoknál bejegyzett járművek közlekedése az európai és országutakon.

„Ebben az esetben az a legfontosabb, hogy alternatív útvonalakat jelöljenek ki az egyes önkormányzatok annak érdekében, hogy használni tudják a gazdák ezeket a járműveket. Azaz megoldást kell keresni arra, hogy a gazda otthonról ki tudjon menni a mezőre, meg tudja művelni a földjét, és ezért ne büntessék, ne nyaggassák. A másik probléma a traktorok vezetésére vonatkozó új szabályzat. Ezt is végig kell beszélni. Meg kell nézzük, hogyan és milyen formában lehet úgy módosítani a rendelkezést, hogy a gazdák ne kényszerüljenek 2500-3000 lejt kifizetni sofőriskolára” – részletezte a szenátor.

A politikus úgy fogalmazott, az első kérdés rendezése tulajdonképpen az önkormányzatok kezében van, hiszen nem kell mást tenni, mint kijelölni az alternatív útvonalakat, illetve a községekben a műszaki vizsgálatok elvégzésének a lehetőségét is biztosítani. „A másik kényesebb téma, mert Bukarestben azzal érvelnek, hogy az európai normákkal összhangban alkalmazták a traktorokra vonatkozó megszorítást” – nyugtázta Tánczos. Kiemelte, már az is nagy segítség lenne a gazdáknak, ha lehetővé tennék 750 kilónál súlyosabb utánfutók vontatását 3,5 tonnát nem meghaladó traktorok esetében. A tervek szerint a felmerült kérdésekről jövő hétfőn lesz egyeztetés a prefektúra, a közlekedésrendészet, illetve a polgármesterek között.

Még nem büntettek traktorvezetőket

„Voltak ellenőrzéseink a közlekedési törvény augusztusi módosítása óta, de még egyetlen bírságot megállapító vagy büntető jellegű jegyzőkönyvet sem állítottunk ki olyan személyeknek, akik nem megfelelő kategóriájú hajtásival vezettek traktort” – számolt be Gheorghe Filip. A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre úgy fogalmazott, a következő időszakban mindenképpen tájékoztatni szeretnék a polgármesteri hivatalokat és az érintett gazdákat az érvényben levő jogszabályokról. „El szeretnénk kerülni azt, hogy a törvények nem megfelelő ismerete miatt kelljen a gazdákat felelősségre vonnunk” – nyugtázta az illetékes.

A fontosabb módosítások

Mint arról már beszámoltunk, a gazdálkodók jelentős részét érintik a közlekedési jogszabályok augusztusi módosításai. A Hivatalos Közlönyben megjelent jogszabály értelmében a B, BE, C és CE kategóriájú jogosítványok tulajdonosai továbbra is vezethetnek Tr – traktor – osztályba eső mezőgazdasági gépeket a közutakon, az újdonság azonban az, hogy a B kategóriás engedéllyel három és fél tonna összsúlyt meg nem haladó traktorok vezethetők, amelyekhez legfeljebb 750 kilós utánfutót lehet csatolni. Akik BE kategóriájú jogosítvánnyal rendelkeznek, szintén legfeljebb 3,5 tonna összsúlyú traktort vezethetnek, de ezen gépek után már akár 3,5 tonnás pótkocsi is kapcsolható. C kategóriájú engedéllyel vezethetők a három és fél tonnánál nehezebb mezőgazdasági gépek, az utánuk szerelhető utánfutó súlya viszont nem lehet több 750 kilogrammnál. A CE osztályú engedély esetében azok a három és fél tonnás összsúlynál nehezebb traktorok is vezethetők, amelyek után a vontató járművel legfeljebb megegyező súlyú vontatmányokat kötnek.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
11.
Rutinos koszos traktorista
2013.10.12., szombat [11:50]
Ezt az értelmi szintet...

1. nem iszok....
2. sz.r az ismerőseid köre...
3. a szociális segélyhez úgy van közöm, hogy azt nem kapom, hanem adom....

Összefoglalva: pontosan a fordítottad vagyok.
10.
KOMMENT
2013.10.12., szombat [10:12]
Mezei úton itt is traktorozhat amennyit a kedve tartja, és ezért nem piszkálja senki! A közút nem egyenlő az üzemi úttal.
9.
svájci almaszedő
2013.10.12., szombat [09:17]
Svájcban például vannak olyan parasztok,hogy semmilyen kategóriára nincsen hajtási engedélye és még is traktorozik! Na nem a fő úton a mezei útjaikon ami jobb állapotban van mint nálunk a megyei útak,de mennek és senki nem piszkálja!!!
8.
felcsíki-góbé
2013.10.12., szombat [09:03]
És olcsó szeszre!Mert ismerek egy jó párat belőletek kb 80% alkoholista,ha reggel nem töltesz 2-3 pohárral még a kabinban sem tud felmászni,úgy remeg mint Vrancea!!!! Én úgy érzem legalább is részemről maradsz a szociális segéllyel!!!!
7.
Bora
2013.10.11., péntek [19:23]
a farmerek menyjenek Tánczossal Amerikába, a gazdák maradjanak. Megleszünk nélkülük.
6.
danika 33
2013.10.11., péntek [19:06]
Na fiuk megvan a megoldás,heuréka meg kell szerezni a BE kategóriát én is most szereztem meg a KORONDI AÚTÓSISKOLÁNÁL nagyon hamar megy pláne ha az embernek van B kategóriája.Egészen felmegy összben 7 Tonnáig és nem kell atestat és tahográf
5.
Gazdi
2013.10.11., péntek [12:20]
Igen végülis igazad van. Egy baj van csak, hogy megint egy rakás pénzébe fog kerülni az embereknek. Mit ad Isten az iskolág azonnal fölemelték a díjakat. Nekem rendben vannak a papirjaim de sokan bajban vannak most.
4.
KOMMENT
2013.10.11., péntek [10:06]
Álljunk meg egy szóra! A mezőgazdaság a termelőszféra azon ágazata, amely magába foglalja a földművelést (növénytermesztést) és az állattenyésztést,ez nem csak a vontató (traktor) közúton való közlekedéséből áll! Az átkosban voltak mezőgazdasági szakközépiskolák és szakképző iskolák ahol megtanították a mezőgépész szakmát. Az iskola sikeres elvégzése után vizsgát tehetett, traktor közúti járművezetésére! Most az un.gazdák tegyék meg a fáradságot és végezzenek el egy szakirányú iskolát,ha ezt nem tudják megtenni akkor adják bérbe a földjüket vagy alkalmazzanak szakképzet hajtási jogosítvánnyal rendelkező traktor vezetőt!
3.
Rutinos koszos traktorista
2013.10.11., péntek [08:24]
Jól érzem hogy most akkot lesz munkahelyem? A támogatási pénzből futná nekik a fizetésemre...
2.
felcsíki-góbé
2013.10.11., péntek [07:24]
@Tic:
ŐK csak másod vagy harmad hegedűsök meg kapják a pénzüket és kussolnak! Mert ha nem jön a ,,fekete autó'' a DNA és viszi! Mert hát tudjuk és ŐK is igen,hogy van VAJ a fejükön bőven! A kutyát is a szájáért tartják!!!!!!!!!
1.
Tic
2013.10.10., csütörtök [19:30]
a tavasszal Tancos meg Korodi tuntetni keszultek a mibol nem lett semmi ebbol se lessz semmi.
Hozzászólások11