Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Gépjármű-bejegyzési rohamra számítanak

Bíró Blanka, Dávid Anna Júlia | 2017.01.27. [14:10]

Pangás jellemezte egész hónapban a használtautó-piacot, és aki vásárolt, az is februárra halasztotta a gépkocsi beíratását – számolnak be a bejegyeztetéssel foglalkozó szakemberek. A regisztrációs adó februártól való megszűnése miatt a Hargita megyei gépjármű-nyilvántartó közszolgálatnál is rohamra számítanak, de fennakadásokat okozhat az is, hogy nagyon sok sofőrnek most kell kicserélnie a tíz éve kiállított európai szabvány szerinti gépjárművezetői engedélyét is.

hajtasijogositvany_kr_05_bKorábbi években már volt példa rohamra. Hasonlóra számítanak most is. Archív felvétel

Gépkocsi-beíratási rohamra lehet számítani februártól, ugyanis kivárnak a külföldről behozott használt autót vásárlók, és csak február elseje után kezdeményezik a jármű bejegyeztetését, mert akkor már nem kell befizetniük a környezetvédelmi bélyegilletéket, és az önkormányzatoknál fizetendő beíratási illetéket sem. Mint ismeretes, mindkettő szerepelt annak a 102 illetéknek a listáján, amelyeket Liviu Dragneának, a Szoicáldmeokrata Párt (PSD) elnökének javaslatára eltörölt a parlament.

A csíkszeredai székhelyű megyei gépjármű-nyilvántartó közszolgálatnál is nagy rohamra számítanak február hatodika után – mondta el lapunknak Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője. Reméli, fel tudnak készülni egy nagyobb igényléshullámra, arra viszont nincs lehetőség, hogy a gépjármű-nyilvántartó munkatársai meghosszabbított munkaprogrammal dolgozzanak. A szóvivő elmondta, az irodában mindössze tizenegyen dolgoznak, de abból két személy a jogosítvány megszerzéséhez szükséges iratátvétellel, illetve vizsgáztatással foglalkozik.

Adrian Pănescu egy másik kihívásról is beszámolt: tíz éve vezették be az új európai szabvány szerinti gépjárművezetői engedélyeket, és azokat most, majdnem egyszerre kell kicserélni. Már ebben a hónapban is kétezren kell jogosítványt cseréljenek Hargita megyében, a február-márciusi időszakban viszont már háromezernél is több ilyen jellegű igénylésre számítanak. A gépjárművezetői vizsgákra is kell küldjenek szakembereket, így csupán két-három ember marad, aki az gépjárműbejegyzésekkel tud majd foglalkozni – magyarázta Pănescu.

Halomban állnak az átíráshoz szükséges dossziék

Azon autók esetében, amelyeknek alacsony a regisztrációs adója, illetve a hibridautók esetében nem volt indokolt a várakozás – tudtuk meg Szécsi Veronikától, egy székelyudvarhelyi, autóeladással, műszaki vizsgáztatással, gépjármű-bejegyeztetéssel is foglalkozó vállalkozás munkatársától. Van olyan is, aki már ősztől, az első híradásoktól várja a döntést – mesélte Lajos Emese, aki szintén autóbejegyeztetéssel foglalkozik. A hasonló tevékenységet végző Szígyártó Lajos Miklós elmondta, hogy már most nagyon sok átíráshoz szükséges dossziéjuk van előkészítve, többen már régen megvásárolták a használt gépkocsit, de azt a régi tulajdonos nevén hagyták az adóeltörléséig. Az intézkedést azonban bizonytalanság övezi, nem sok konkrétumot tudnak róla még az érintettek sem. Szígyártó például olyan pletykát is hallott, mely szerint csak a februárban behozott autókra lesz érvényes a regisztrációs adó eltörlése.

auto kereskedes (BA)_bBejegyzésre váró autók. A regisztrációs adó eltörlése után jegyzik be a legtöbben

A gépjármű-forgalmazásban érdekelt szakemberek azt is elmondták, hogy a környezetvédelmi bélyegilleték több száz, de egy kilenc személyes kisbusz esetében, akár négyezer euró is lehet.

Tanácstalanok

Azt még maguk a kereskedők sem tudják, milyen hatással lesz a piacra a regisztrációs adó eltörlése. Az általunk megkérdezett egyik udvarhelyi autókereskedő gondolkozott rajta, hogy februártól olyan külföldi használt autókat hozzon be az országba, amelyeket korábban a magas regisztrációs adó miatt nem lehetett értékesíteni, de amíg nem tudni biztosan, miként alakul a használt autók piaca, addig nem mer belefogni.

Új regadó jön?

A februártól való beíratással azért is sietnek az érintettek, mert Daniel Constantin környezetvédelmi miniszter már bejelentette, hogy a regisztrációs adó nélküli állapot nem tartható sokáig, gondolkodnak azon, hogyan pótolják. A hazai autógyártók is kongatják a vészharangot, szerintük a környezetvédelmi bélyegilleték eltörlése miatt az országot elárasztják a használt autók, és a gépkocsigyártás 30 százalékkal eshet vissza.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
18.
Vidéki
2017.02.01., szerda [08:24]
Németországi magánszemély az olyan mint Süsü a sárkány. Mindenki ismeri de senki se látta. Kicsikét értek a témához, mert régebb én is németországból szereztem be az autóimat. Arrafele a használt autók 99,9 %-a levetett céges autó. Az oka egyszerű. Arrafele az emberek 99 %-a céges autóval jár, amit 3 év után vagy elad a cég vagy megkapja a dolgozó. Ezeket az autókat pontosan akkor adják el, amikor elérték azt a futásteljesítmény, ami után már nem gazdaságos a fenntartásuk (nem hülyék ezek a németek ugye?). Az autók flottában (100-150 autó) átkerülnek egy ukrán/román/bulgár/török/lengyel kereskedőhöz, aki eladja őket. A jobb példányokat azonnal elviszik, a tragacsabbak és a töröttek még egy darabig vesztegelnek a placcon. Van egy másik lehetőség is de ezt atyánkfiai nem használják ki, mert ugye az drága. Vannak fiatal, jó autók márkakereskedésekben visszavett autók és ugye a magánszemélyek által kínált autók de ezek általában 40-50 %-al drágábbak mint az előbb említett nepperek által kínáltak. Aki azt gondolja, hogy olcsónn lehet jót venni, az még soha nem járt németországban egy ilyen nepper által üzemeltetett placcon vagy egyáltalán nem ért hozzá. Én már jártam egy két helyen de én már csak újat veszek vagy 2-3 éves prémium használtat márkakereskedés visszavett autóiból. Ami a motorkódokat illeti, azt garantálom, hogy ha egyszer megszívsz egy teljes motorgenerált mint, ahogy sokan megszívták tőbbé nem foglalkozol sem motorkódokkal sem egyéb vw/skoda termékekkel. Messziről elkerülöd őket. Loganba 5 év alatt kell lcserélni két égőt és csak megy. Én már megtanultam értékelni azt, hogy valami egyszerű, jó és működik. Persze van más autóm is mellette de a logan volt életem legjobb döntése.
17.
okoskanak
2017.01.31., kedd [10:47]
Az ilyen autót nem a piacon kel venni német ország és magánszemély elég van!Akkor nincs probléma a kilométerrel és megvan melyik motorkodos a nemjo olajpompa problémás többivel nincs gond mert nekem négy éve az van! A Logan az rendör kocsinak való nekik az jó!
16.
kukiiii
2017.01.31., kedd [08:29]
Acsii, acsii....vissza kell adjak, mert torvenytelen! Birosagon visszaadjak ha perelsz, szoval torveny kell adjanak ra, hogy nem kell birosagra menj.

Persze megszivatnak ujra, csak azoknak adjak vissza akik kifizettek es naluk van az auto, mint a 2007-2013-oknak.
15.
Vidéki
2017.01.31., kedd [08:20]
Na én szóltam előre. Egyszer gyere el hozzám és megmutatom neked, hogy hol készülnek azok a pásszátok, amiket a környéken árulnak. Van mindeniken 10 kiló gitt és a négy kerék 5 nyomon fut. Ha meg nem totálkáros, akkor a kupecek képesek felkutani 3 éves 400000-et futott példányokat. Azokkal is jól lehet ám járni. Tudod mennyi egy adagoló/injektorkészlet/turbó/kettőstömegű lendkerék egy 2.0 TDI hez. Igen, majdnem az autó ára. Ezek jelentkezni fognak nagy eséllyel 1 éven belül, persze ha nem áll meg azelőtt az olajszivattyú, mert akkor új motor kell. És meg szokott állni, mert az szériahiba. Van még kérdés. Tudom folytatni, mert volt hasonlóm.
14.
pont az
2017.01.30., hétfő [22:31]
szerintem azt soha :))
13.
kukiiii
2017.01.30., hétfő [13:42]
Es akkor az eddigi kifizetett kornyezetvedelmi belyeg illeteket mikor es hogyan adjak vissza??!!???!????
12.
aszta
2017.01.30., hétfő [11:29]
Kedevs Atitla!
Éredkvőel lovsatma za ríásd.
Nme értetetm. Zgalmsa lántni hgyo jen is van.
Üdv!!!!
11.
Sofron Attila
2017.01.29., vasárnap [21:39]
Itt ebben a komment-ben mindekinek igaza van.
De gondoljunk csak vissza, autogyàrak épülte hazànkba
( Ford,uj Dacia) uj munkahelyek.miért kellet emelni az uj adokak. 1 kell tovàbb a hasznàlt rozsdàs vas Eur 0.1.2.3.4.5
.és azt làtjuk,hogy ez kell? Nekünk ez kell? De nem gondolunk
Holnapra vagy amikor Csikba be àll a por és szél sincs, s csak szidjuk hogy meddig van az a sok porkoncentàcio ( SMOG )
.
Akkor van a baj ! Mert mi nem is annyira,vagy igen hanem agyerekeink akik nap mint nap reggel iskolàba mennek!.ezért
volt és lessz elöbb utobb ujab ado.gondoljunk csak z idösebb korosztàlyra,vagy vannak akik szeretnek Sportolni: szaladak bicigliznek ésfojtathatnàm tovàbb.Akkor meg hogy a jobb? Üdv????
10.
okoskanak
2017.01.28., szombat [12:56]
Videki Te akkor jarjal tiszteseges Daciaval addig amig a rozsda megesz benne!Es nezd meg egy harom eves Passat mit tud es ha karambolozol ezzel es a Loganal akkor meglatod a kulombseget persze ha a Passatba ulsz ha loganba akkor nembisztos megfogod latni.
9.
istvanka889
2017.01.28., szombat [10:54]
Kulfoldrol az autotemeto koltozhet hozzank a varos kozpontjaba
8.
Vidéki
2017.01.28., szombat [08:39]
A dácsia jelenleg az egyik legjobb ár/érték arányú autó a piacon. Az a baj, hogy mifelénk az emberek szeretnek többet mutatni, mint amennyijük van. Magyarán ha van 10000 eurója, amiből lehetne venni egy tisztességes logant, akkor ő ezért az összegért vesz egy három éves pásszátot. Namost jó eséllyel ez egy olyan autó lesz, ami megkerülte 10-szer a földet vagy egy totálkár után 500 euróból helyrehozott roncs. Mégjobb esetben mindkettő egyszerre. Namármost a szomszédomban van egy ilyen roncsfelujító műhely és napmindnap látom ahogy tréleren érkeznek a belga/francia rendszámos roncsok. Ezeket az autókat olyan módszerekkel javítják, hogy még a szivem is fáj. A húzatópad az udvaron álló őreg fa. Ehhez kikötik majd teljes gázzal indulnak. Ha kész a karoszéria szakszerű helyreállítása, akkor jöhet gitt és a festék. Az mindent eltakar.
7.
ooooooooooo
2017.01.27., péntek [23:06]
azert ezeket a komenteket olvasni az egy vicc,semmi kozuk a fenti cikkhez ,ez az szekelyek ti okos emberek, mondjatok meg a tutit.
6.
Bazsi
2017.01.27., péntek [19:34]
Te meg csak fogd be a szád!
5.
Megmondóemberek hol vagytok???
2017.01.27., péntek [19:06]
Vicces, mert eltüntek innen azok a károgó varjak, akik szerint csak kamu volt ez a törvenytervezet...folyt itt a pesszimista "székely" szitkozódas, meg a hasonló kaliberü üress fecsegés/károgás...na most gyertek elö, és kezdjétek hogy én meg mondtam...vaaagy a legjobb...inkabb kössetek bele ITT is valamibe. Hajrá! :D
4.
logany
2017.01.27., péntek [18:28]
akinek dacia kell az megveszi ujjonnan is,akinek kulfoldi az igyis ugyis hasznaltat vesz többnyire,legalabb a szegeny ember is hozza jut ahoz amit akar.
3.
hargitai fecskemadár
2017.01.27., péntek [17:43]
De attól még dácsia a neve: a renault sincs jobb helyzetben a szememben, drága az alkatrész, és képtelenek jó francia szokás szerint valamit is egy egyezményes rendszer szerint gyártani.
2.
Hern
2017.01.27., péntek [17:24]
Pedig nem voltak azok annyira rosszak. Baumgartner (Budapesten) abból gazdagodott meg, hogy az újonnan vásárolt autókat szétszedte és normálisan összerakta. (az össze szereléssel voltak a fő gondok) Úgy már nem is voltak rosszabbak a többi szocialista kocsinál.
1.
hargitai fecskemadár
2017.01.27., péntek [16:12]
Mitől félnek a gyártók?? Kevesebb román roncsot vesznek meg újon???
Soha nem volt autó a dácsia!!! Szememben ezután sem lesz!
Hozzászólások18