Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Könyvbe foglalt történetek a tetoválásról

Péter Beáta | 2017.02.16. [13:27] | Utolsó módosítás: 2017.02.17. [17:42]

Tatoo sztorik címmel jelent meg február elején Miklós István, közismert nevén Indián könyve, amelyben hatvan, tetoválással kapcsolatos történetet lehet olvasni. A székelyudvarhelyi születésű, Csíkszeredában élő tetoválóművész a munkája során tapasztalt történésekből válogatott a könyvbe.

Miklos Istvan Indian gn 002_bIndián azokból az érdekes esetekből jegyzett le néhányat, amelyek munkája során történtek

Miklós István 1969-ben született Székelyudvarhelyen, 1999 óta él Csíkszeredában a családjával. Tetoválással 1989-től foglalkozik. „Annak idején sok hajós történetet olvastam, most is szeretem. Ezekben a történetekben általában benne volt, hogy a matrózok tele voltak tetoválva – minden kikötőben tetováltattak magukra valamit. Amikor 1989-ben katona lettem, a tengerészalakulathoz kerültem, mint munkáskatona. Kerestem, hogy ki tud tetoválni, mert ha a tengerészeken volt tetoválás, akkor nekem is kell. Mivel senki sem tudott, nekifogtam és magamnak készítettem egyet, a bal kezemre felírtam a nevemet: Indián. És ezt látta egyik is, másik is, és akkor kértek, hogy csináljak nekik is. Így lassan tetkós lettem” – elevenítette fel a kezdeteket. Mint mondta, kétféleképpen viszonyulnak az emberek a tetováláshoz: van, aki irtózik tőle, és van, aki szereti, és csináltat is magának.

Kérdésünkre, hogy miért is tetováltat magára valaki, rámutatott, az emberek mindig meg akarták jegyezni magukat valamivel, vagy van, aki kicsit más akar lenni, mint a szomszédja, a barátai, ki akar lógni a sorból. „Már az őskorban azonosító jeleket véstek egymás testébe, heg-tetoválással kővel, kagylóval, csonttal, amelyekbe aztán növényi festéket kentek. Így kezdődtek a tetoválások. Aztán művészetté vált. Most speciális gépek vannak, különleges alapanyagok. A kliens bejön, hozza a mintát, vagy nálam választ valamit, és amit kér, azt megcsinálom. Felviszem a rajzot a testére, van, hogy szabadkézzel rajzolom fel, ha nagyon bonyolult, akkor felkopírozom, és tűvel megcsinálom tovább. Fájdalmas kicsit, de nem veszélyes”  – emelte ki Indián. A tetováltatók száma nem csappant az utóbbi években sem, a lányok a végtelen jeleket, apró virágokat, a fiúk az úgynevezett tribal mintákat kedvelik. Indián össze sem tudja számolni, hogy az évek során hány tetoválást készített – több ezret – sőt, saját magán is van jó néhány. Arra viszont felhívja a figyelmet, hogy sokan tetoválnak amatőr módon, otthon is akár, és ennek veszélyei is lehetnek, ha nem steril eszközöket használnak, vagy ha valaki nem figyel oda a friss tetoválásának tisztán tartására.

Egy dolog biztos: tetoválás közben mindig zajlik az élet – írja Indián a könyve előszavában. Ezeket, a tetoválások közben történt eseményeket szedte egy csokorba. Többnyire vicces történeteket jegyzett le, de  olvasható olyan is, hogy késsel fenyegették, vagy hogy hogyan hálálta meg egy idős néni – akinek az arcára egy anyajegyet kellett tetováljon – az alkotást. De van történet bárányokról is, akiket a gazdájuk tetováltatni akart. Olvashatunk Kaktuszról, a hajléktalanról, valamint Tibikéről is, a Csíki Hírlap rikkancsáról.

„Ez valójában a hatodik könyvnek való anyagom, csak a többit nem adtam ki. Az elsőt 1984-ben írtam, de a kéziratot elhagytam, aztán '85-ben írtam még egyet, de az a fiókban van azóta. Majd írtam A jégkorszak nyomában címmel egy kalandregényt, és írtam tudományos-fantasztikus novellákat. Állandóan cetlikre jegyzetelek, sok írószert elfogyasztok. Minden nap írok, rajzolok, festek, tetoválok.” A kötet kiadásának ötlete is innen jött, hogy mindig leírja a tetoválással járó, a munkája során tapasztalt érdekesebb történeteket. A kötetbe nyolcvan darab történetből hatvan került be, tervez egy további kötetet is.

A Tatoo sztorik-ban tizenhat grafika is bekerült, amelyeket 2000-ben szeretett volna kiállítani, de akkor elmaradt. Ezek most eredeti formájukban is megtekinthetők lesznek a március 9-ei könyvbemutatón, amelyet a Kájoni János Megyei Könyvtárban tartanak. További könyvbemutatók is lesznek, Kézdivásárhelyen március 17-én, Székelyudvarhelyen 20-án, Baróton 30-án, majd Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön is ismertetik a könyvet.

Komment

Az Ön által elérni kívánt tartalom megtekintéséhez be kell lépnie!
Új felhasználó

Új felhasználó vagyok, regisztrálok.

Csak regisztrált felhasználók tekinthetik meg az oldalt.

Regisztráció
Regisztrált felhasználó

Már regisztrált felhasználó vagyok.

Elfelejtett jelszó
10.
Bicska
2017.02.18., szombat [10:49]
Miért vágod le a körmeid, a hajad, a szakállad, ha az istened úgy akarta hogy azok nőjenek míg a világ s két nap?
9.
Coda111
2017.02.18., szombat [00:53]
Ha a te drága Istened olyan tökéletesnek teremtett volna,akkor talán tudnál helyesen írni,és nem ítélkeznél mások felett,vagy szerencsétleneznél le valakit,csak mert más véleménye van,mint neked.Inkább menj és szolgáld a kitalált Istenedet,minthogy egy olyan embert kritizálj,akiről csak annyit tudsz amit itt olvastál.
És ha nem érdekel a tetoválás akkor ne egy ilyen cikket olvass,hanem a napi evangéliumot!!
8.
Coda111
2017.02.17., péntek [21:17]
Ha a te drága Istened olyan tökéletesnek teremtett volna,akkor talán tudnál helyesen írni,és nem ítélkeznél mások felett,vagy szerencsétleneznél le valakit,csak mert más véleménye van,mint neked.Inkább menj és szolgáld a kitalált Istenedet,minthogy egy olyan embert kritizálj,akiről csak annyit tudsz amit itt olvastál.
És ha nem érdekel a tetoválás akkor ne egy ilyen cikket olvass,hanem a napi evangéliumot!!
7.
nyiktoneácuszvujet
2017.02.17., péntek [16:58]
Hát fijam, 2017-ben te még itt tartasz, hogy evolúció? megeheted a kalapodat. Az egész élet Isten nnek köszönhető, az evolúció is te szerencsétlen.
6.
vr.szabi
2017.02.17., péntek [16:49]
Kedves nyiktónyeácuszvujet!
Kicsit elszomorító hogy 2017-ben még mindíg van ember aki nem tudná, a testünket nem Isten teremtette, hanem evolúció eredménye, és egyáltalán nem tökéletes.

És az hogy ki mit tetovál rá, az mindenkinek a magánügye. Nem kell megérteni, és főleg nem téríteni!

Ha valaki attól érzi jól magát a bőrében hogy rátetováltat, akkor miért kell megszólni, hogy nehogymár jól érezze magát ettől? Tán irigységből?
5.
nyiktónyeácuszvujet
2017.02.17., péntek [14:33]
@Gxy:
a kérdés számomra az: miért nem szeretjük testünket úgy, ahogy van? Olyan tökéletesnek és szépnek teremtette Isten, hogy nem is lenne szükség a testen alakítgatni. Mit kell azon még „javítani”? Ha nem vagyok magammal megelégedve, az a testem miatt van? Nem vagyok több a testemnél? Hiszen a testünk adatott, adva van. Ahhoz nem kell hozzátenni semmit. És itt most nem az életmentő orvosi beavatkozásokra gondolok, a bőrünk alá beültetendő chipre meg végképp nem. Azzal, hogy megbélyegezzük magunkat, hogy ki akarunk tűnni, extravagánsnak, egyedinek látszani, – már átfordultunk bálványimádásba. A modern testkultusz – beleértve a mindenféle szélsőséges, divatos hozzamatatást, történjék az esztétikai vagy nemi megváltoztatás céljából, – nem más, mint egyszerűen az egó túltengése. A nárcisztikus önmagunk felé fordulás. Istenítjük a testet. Azt hisszük, bármit megtehetünk vele, következmények nélkül. Holott az 5. parancs most is érvényben van: ne ölj! Vigyázz testi-lelki egészségedre!

milyen jogon avatkozom be én az Isten által teremtett egész, tökéletesen szép világba, ami a testem? Nem inkább óvnom, védenem kellene és vigyáznom rá? Mitől lesz az szebb, ha az én zavaros pszichémet-értelmemet kivetítem testemre? Nemhogy gyógyítanám, vigyáznék rá, még el is csúfítom. És, ha a lelkemet nem ápoltam, mi a garancia arra, hogy festett testtel jobban megelégszem magammal?-ez itt a kérdés indiján úr...a többi csak halandzs
4.
Gxy
2017.02.17., péntek [08:03]
Kedves Varosi. Nem egy embernek rontotta el es siette el a tetovalasat.... De szerencsere nem Te vagy az aki igy jart. Orulhetsz. :)
3.
Varosi
2017.02.16., csütörtök [19:19]
@gxy:
Te aztan nagy muvesz vagy kedves g..xy
2.
Istok L.
2017.02.16., csütörtök [18:58]
Gratulálok, Indián. Várom a könyvbemutatót Székelyudvarhelyen.
1.
gxy
2017.02.16., csütörtök [14:27]
...csak kár, hogy mint tetováló egyre gyengébb...
Hozzászólások10