Székelyhon.ro
2017. február 21., kedd; Ma Eleonóra napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Levették a székely zászlót a hargitai megyeházáról és az egyházak képviselőinek adták Levették a székely zászlót a megyeházárólLevették a székely zászlót a hargitai megyeházáról és az egyházak képviselőinek adták

Kovács Attila | 2017.01.04. [16:42] | Utolsó módosítás: 2017.01.04. [20:45]

Két pert is elveszített Hargita Megye Tanácsa az elmúlt évben, amelyek a megyezászlóként elfogadott székely zászló ellen irányultak, ezért a megyeháza tetejéről, a bejáratától és a nagy gyűlésteremből is eltávolították a megyezászlókat.

hargita megye tanacs gn 002_b

Az egyik pert Dan Tanasă és az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) indította még 2015-ben, azt kérve, hogy a bíróság kötelezze a megyei önkormányzatot, hogy a „Székely Nemzeti Tanács kék-arany színű, székely zászlóként is ismert lobogóját, amelyet a megye zászlójaként fogadtak el” távolítsa el az említett helyszínekről. Egy másik peres eljárást a Hargita megyei prefektusi hivatal kezdeményezett tavaly februárban, ők azt kérték, hogy a megyei tanács 2015 decemberében hozott, a székely zászló megyezászlóként történő elfogadásáról szóló határozatát a bíróság érvénytelenítse. A kereset szerint a zászló nem tartalmazza a megye nem magyar nyelvű lakosságának jelképeit, ugyanakkor a bíróság korábban egyszer már jogerősen érvénytelenítette a megyei tanácsnak a székely zászló megyezászlóként való elfogadásáról hozott hasonló határozatát. Miután az első, az ADEC által indított pert jogerősen elveszítették, a zászlókat most le kellett venni. A második eljárás során első fokon a prefektusnak adott igazat a Hargita Megyei Törvényszék, a megyei tanács még nem fellebbezett az ítélőtáblához.

hargita megye tanacs gn 006_b

Törvénymódosításra várnak

A zászlóknak a történelmi egyházak képviselőinek történő átadásáról szerdán rendkívüli ülésen kellett elvi döntést hoznia a megyei tanácsnak. A márványteremben, ahol az ülést tartották, a helyén maradt a megyezászló – Borboly Csaba megyei tanácselnök szerint azért, mert ez a helyiség nem volt nevesítve a bírósági végzésben. Borboly emlékeztetett, amikor 2009-ben először fogadták el megyezászlóként a székely lobogót, azért tették, hogy mentesítsék a zászló miatt a hatóságok által meghurcolt több száz személyt. Hozzátette, utána is több feljelentés, per volt emiatt, majd amikor 2012-ben jogerős bírósági végzés hatálytalanította a zászló elfogadásáról szóló határozatot, újrakezdték a folyamatot. Úgy értékelte, a 2015-ből származó 141-es, zászlókra vonatkozó törvény sem hozta meg a várt hatást, mert két megyének továbbra sem lehet saját zászlója. „Egy demokratikus, szabad országban a zászlóügy nem kellene ügy legyen, ezért is fontosnak tartom, hogy a törvényhozásban szülessen egy megfelelő korrekció” – fejtette ki. Hozzátette, reméli a mostani helyzet egy ideiglenes állapot, ami csak néhány hétig vagy hónapig tart.

hargita megye tanacs gn 008_bMezei szerint le kell venni a megyezászlót és ki kell tűzni a székely zászlót

Mezei megdöbbent

Megdöbbenésének adott hangot a rendkívüli tanácsülés témája miatt Mezei János önkormányzati képviselő, aki szerint egy törvényszéki végzés végrehajtásához nem kell a képviselők szavazata. Emlékeztetett, a Magyar Polgári Párt frakciója a megyezászló második elfogadása alkalmával jelezte, hogy ez zsákutca lesz. Szerinte nem határozatot kell hozni, hanem le kell venni a megyezászlót, és ki kell tűzni a székely zászlót. Arra biztatta képviselőtársait, hogy ne hozzanak olyan döntést, ami a nemzet szégyene, és vegyék le napirendről a kérdést.

hargita megye tanacs gn 022_bAz eltávolított megyezászlókat az egyházak képviselőinek adták át

Véleményéhez az MPP több képviselője, illetve a néppárti frakció is csatlakozott. Ion Proca önkormányzati képviselő szerint az ügy érzékenysége miatt a nyugalom a legfontosabb, ugyanakkor el kellene oszlatni azt a homályt, ami a székely zászló és megyezászló körül van, és törvényes módon tűzni ki a megyezászlót. Ő azt javasolta, maradjon meg a székely zászló székely zászlónak, a megyei tanács pedig fogadjon el olyan zászlót, amelyen más szimbólumok is megjelennek. A testület többségi szavazattal elfogadta a határozatot, és a három zászlót átadták megőrzésre a magyar történelmi egyházak képviselőinek.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
Egy
2017.01.04., szerda [17:04]
Mikor lesz már vége ennek a kavarásnak! A székely zászló nem megyezászló, akkor sem, ha Borboly ezerszer is újra ezt akarja elérni! Az pedig a butasáuk és nyakasságuk bizonyítéka, hogy nem fogadták el azt a felajánlást, a jogi segítséget, ami a sajtóban is megjelent.
2.
biza
2017.01.04., szerda [17:51]
A lényeg az,hogy az RMDSZ ezzel a jelenkori hatalommal jól együtt fog müködni......mert megígérte,sőt felajánlotta ! Mit érdekli őket odafent,hogy így napról napra meggyalázzák jelképeinket ! Csak ott lehessenek a zsirosbödönök mellett !
3.
vastapppss
2017.01.04., szerda [18:24]
méltó ábrázolása a megyei tanács tevékenységének, megtárgyalták a semmit, megszavazták a semmit s még az egyházakat is felvonultatták a semmiért, hogy igazolják a semmittevésüket
4.
Albioni
2017.01.04., szerda [18:46]

Ezt is (...) Borboly, mint annyi minden mást. Milyen jó lenne ennek a megyének, ha nem te, hanem egy értelmes, korrekt vezetőnk lenne!

5.
templomoslovag
2017.01.04., szerda [18:49]

Na ujra szorulunk vissza a templomokba -szerencs épült egy pár hála az Istenek- és mint 1989 ott még beszélhetünk egyelőre magyarúl és lehet még kitenni a zászlót.Hajrá akik a magyarságot képviselik még egy ilyen győzelem és elvesztünk.Apropó ugy tudom minden önkormányzatnak van jógásza a megyei tanácsnál meg egy hadsereg a főjegyző vezetésével mind elkéne bocsátani se Dan Tanaseval se a Számvevőszékkel szembe egy pert se nyertek meg ez diák szemmel bukás.Vissza kéne a fizetésüket vonni bezeg ha valaki selejt darabot gyárt azt meg fizettetik vele. (...)

6.
Aki ismeri...
2017.01.04., szerda [19:21]
[Nem ütötte a mércét]
7.
(...)
2017.01.04., szerda [19:29]

Ezután már ebből a zászlózásból is megélnek, teszik fel s veszik le attól függ milyen az időjárás, csak érdekes mindig nekik fúj a szél, én még ilyent nem láttam. Szerintem Borbolyt be kéne vigyék a parlamentbe, ekkora tehetséggel ott a helye, a megyét már rég túlnőtte.

8.
pont'ah
2017.01.04., szerda [19:43]
bor-boy a főutász s a zászlófelelős a megyében...látszik es jól a sok eredmény...
s a sok semmitmondó fehérházibólogatómunkás fényezi éjt nappalá téve a géniuszt
9.
nagyon nagy borboly
2017.01.04., szerda [20:39]
azek után az a cikk következik a rangsorban, hogy „leszakíkották a wcpapírt s a hátsó felüknek adták„ - s ez végképp kimerítené a munka fogalmát a megyei tanács intézményénél
10.
félnótás
2017.01.04., szerda [21:48]
A Fehérházi dolgozók sem szeretik Borbolyt, ez az igazság. Reméljük lassan csak vége lesz ennek az őrületnek, amit ez az ember csinál ezzel a megyével és az intézménnyel! Sokan elmentek már, még többen készülnek elmenni :(
11.
Sehol
2017.01.04., szerda [22:03]
Na rmdsz az erőss érdekképviselet hol van ilyenkor?
12.
pormoly
2017.01.04., szerda [22:24]
én ezeket a zászlós meséket nagyon kezdtem unni, szerintem Hargita megyének nagyobb probléma Borboly mint ezek a zászlók
13.
Hoppaa
2017.01.05., csütörtök [08:48]
Nem vagyok Borboly parti ember,de egy kerdesem van feletek akik itt oly nagy komolysaggal es meggyozodessel irogattok: kozuletek hany volt kint a tapsteren mikor meg kellett(volna) tobb rendben vedjuk magunkat? ugy erzem egy sem volt.Mikor ertittek meg hogy ez NEM EGY EMBER dolga!!! ez a MI DOLGUNK,mindannyiunke.Ha mindig mikor szamit,kimennenk a taspterre mindannyian a helyzetunk nem lenne ilyen megalazo.Ez ROLUNK beszel,MI kell tegyunk jogainkert,nem Borboly,nem 1 ember.A legkonnyebb valakire radobni a vizes lepedot...Alljunk meg egy percre abban a kenyelmes fotelben amibol irogatunk,s gondolkozzunk el mennyire hibasak erre fele a berogzott elmefuttatatasok....amiket olyan sokan vallanak.Mikor bar 1000-2000 ember kimegy a terre a jogainkert,tobbet ne fognak hurcoltatni..Csak meg kell probalni :-)
14.
tanácstalan13
2017.01.05., csütörtök [09:21]
Történelmi egyházak képviselői meddig lehet még sülyedni az önbecsülésben,azért a pénzért amit a tisztelt megyei tanács osztogat nem szabadna mindent megtenni.Most már jöhet D Tanase,hogy kitiltassa a zászlót a templomokból.
15.
15.
2017.01.05., csütörtök [09:39]
Az UDMR-nek nincs penze egy jo ugyvedre es megnyerje az ilyen pereket.Amit lehet GIURGIUBan miert nem lehet HARGITA megyebe?
16.
Maró
2017.01.05., csütörtök [09:58]
Milyen más szimbólumokat akar Proca? Talán egy nylon pungát, amivel sokuk állami támogatás mellett (erről soha sem nyilatkoznak) a Székelyföldre érkeztek a hetvenes, nyolcvanas években?
17.
szl
2017.01.05., csütörtök [10:04]
@15.:
Az "UDMR" vezetőinek saját magukra kellenek a jó ügyvédek. Így nem jut idejük sem ezeket profi módon megvédeni, sem a kétnyelvűség hiánya miatti számtalan eseteket beperelni. Szatmárnémetitól, Váradon keresztől Csíkszeredáig, Sepsiszentgyürgyig volna mit pereljenek. Akkor a Tanasa pereket is másképpen kezelné a nacionalista, politikától vezérelt igazágszolgáltatás.
18.
PZoltán
2017.01.05., csütörtök [10:08]
Azt kéne tisztázni, hogy ez ügyben mit tett a "magyar" alprefektus.
19.
hihigitegylet
2017.01.05., csütörtök [11:06]
PZoltán'Az "RMDSZ"-es alprefektus lapult és késziti a doktorárusát elvesztett vagy akarattal evesztetett perek statisztikájából.Vigyázat D Tanase nehogy másoljon.
20.
uniós búza
2017.01.05., csütörtök [11:17]
Pontosan ezért fölösleges a magyar prefektus és alprefektus,de ugyan úgy fölösleges a parlamenti részvételünk is, mert mindig ,mindenben az ortodox egyház és a titkosszolgálatok döntenek! Mondhatnak bármit az RMDSZ-es urak, mert mese az egész! Ha ígérnek is valamit, azt, jó román szokás szerint soha sem tartják be !
21.
sari
2017.01.05., csütörtök [12:55]
Ki hivott minket a tapsterre megvedeni a zaszlot, a zaszlo tema, hamis tema lefoglalja a nacionalista erok idejet mindket reszrol ki kell tenni es kesz,ha valaki le akarja venni hivjanak es kimegyunk a terre.
22.
Javaslat
2017.01.05., csütörtök [19:32]
Mindenki csak írogat, és nem gondolkodik! Miért nem merül fel az a kérdés, hogy a történelmi egyházak - a mi adóinkból és perselypénzünkből - állítsanak fel a saját területükre zászlórudat és reá a székely zászlót! Székelyudvarhelyen működik a patkóban mindez!

Vagy nem merik megtenni? Akkor pont olyanok, mint a politikusaink! Kérjük számon lelkészeinket és papjainkat, hogy mi ez a hozzáállás?!

Ne csak magyarkodjunk az istentiszteleteken és miséken, ne csak énekeljük akár alkalmas, akár nem a himnuszok sokaságát még karácsonykor és húsvétkor is, hanem cselekedjünk!

Hajrá történelmi egyházak képviselői, a székely zászlót nem dobozban kell őrizni, hanem a zászló természeténél fogva lobogni akar.

Szeredában van 6 templomhely + püspökség, Zsögödön 1, Somlyón 2, Tapolcán 1 stb. A katolikusoknak még van más saját helyük is gimi, segító bentlakás erdészet ház stb. Hajrá felcsík és alcsík mind katolikus hely, hol loboghatna az a zászló! És gyergyó és háromszék és udvarhely hajrá!

„Itt az idő, most vagy soha!”
23.
uniós búza
2017.01.05., csütörtök [19:36]
Csak az a gond, hogy az rmdsz-es uraink mindig kerülték és kerülik a konfliktust, mert csak így megy az "üzlet" !!!!!!!
24.
Javaslat
2017.01.05., csütörtök [19:40]
Lelkészekre és papokra gondoltam, nem RMDSZ-re.
25.
uniós búza
2017.01.05., csütörtök [19:46]
Logikus és helyes amit leírtál, " Javaslat" ! Azon már én is morfondíroztam, hogy miért is nem cselekszenek az egyházaink és a papjaink, a sok süketelés helyett?!? Szeretnek csendben háttérben maradni és egy-egy ötletecskével előre taszigálni, holott nekik lenne a helyük az élen,az első sorokban!
26.
Szegyen
2017.01.06., péntek [16:17]
Gyáva népnek nincs hazája:( gyáva politikusok takarodjatok!!!
Hozzászólások26