Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Már a rászorulóknak sem jók a megunt ruháink

Dósa Ildikó | 2016.03.11. [13:38] | Utolsó módosítás: 2016.03.11. [13:40]

Töretlen a lakosság adakozókedve, még mindig sok ruhanemű kerül a Caritas-konténerekbe. A kezdeti időszakban tapasztalt minőség viszont jelentősen romlott, ezért stratégiaváltásra volt szükség: a konténerek tartalmát mostantól a Caritas eladja egy használtruha újrahasznosítására szakosodott cégnek, a pénzt pedig szociális programokra fordítja.

caritas ruha gyujto-MCS-6_bA gyűjtőkonténerek immár környezetvédelmi szempontból is fontossá váltak

A ruhagyűjtési program Hargita és Kovászna megyékben alig két éve kezdődött el. A lakosság által a kihelyezett konténerekbe gyűjtött textília mennyisége nem változott, a minőség viszont megromlott, ezért fölöslegessé vált a szétválogatás. Emiatt megszüntetik a konténerekből történő közvetlen adományozást, és egy begyűjtő cégnek adják el a ruhákat.

A konténerek tartalmának értékesítéséből származó hozzávetőleg évi 100 ezer lejes bevétel a Caritas-központhoz kerül, amely szétosztja a területi képviseletek között. A pénzösszeget szociális programra, így például fogyatékosok támogatására, beteg- és idősgondozásra fordítják – tájékoztatott Borbáth Zsolt, a Caritas logisztikai igazgatója.

Az elmúlt években sok visszaélést tapasztaltak, ezért is szükség van a stratégiaváltásra – tette hozzá az igazgató. Előfordult olyan is, hogy a rászorulók drága autókkal jelentek meg átvenni az odaítélt segélyt. Mostantól a családsegítő szolgálat illetékesei ellenőrzik a kérelem jogosságát, ha pozitívan bírálják el, akkor az igénylő megkapja a juttatást, amely legtöbb esetben Németországból származó ruhákat és bútorokat tartalmaz.

A konténereket általában hetente egyszer, de ha szükséges, kétszer is kiürítik – közölte megkeresésünkre Diana Miculas, a ruhabegyűjtő cég illetékese. Mai napig előfordul, hogy guberálók rámolják ki a konténereket, hiába magyarázzák el nekik, hogy a szociális programnak ők is részesei. A konténer biztonságán már nem tudnak változtatni, ha jobban lezárják, az adományozók sem férnek hozzá.

A begyűjtő cég egyébként magyarországi, romániai székhelye Szatmárnémetiben van bejegyezve. A társaság fő tevékenysége a használt ruhák és lábbelik felvásárlása, amelyeket a partneregyesületek gyűjtenek be az ország több városában megszervezett gyűjtőkampányok idején – tudtuk meg a cég illetékesétől. A rossz minőségű termékeket újrahasznosítják, miután anyaguktól, színüktől függő osztályozásukat, elsődleges szétválogatásukat elvégzik. Ezt követően a textilárukat kötegekbe préselik, a tényleges újrahasznosítást pedig a keleti országokban végzik el.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
9.
Lia
2016.03.14., hétfő [12:28]
valoban nagyon nehez begyomoszolni , legtobbszor nem urul be es igy ottmarad a ruha .jomagam is igy jartam es utana a guberalok elvittek mindent .valami jobb , konnyebben kezelheto kontenert kene kitalalni .
8.
kilosruha
2016.03.14., hétfő [09:16]

A (...) giburelják ami nekik tetszik, a tőbbit tényleg szét hajigálják de ezt csinálják a szemetes konténerekkel is. S valóban sokan mocskos , elszakadt, pecsétes ruhadarabokat dobnak a caritas konténereibe. Jól jön valami változás. Jómagam két lakást számoltam fel és hordtam a használt ruhát a konténerhez, de sajnos kicsi székre hogy fel álljak rá meg botra volt szükségem, hogy belegyömöszöljem.Nem voltak rossz ruhák csak már nem volt rő szükség!

7.
gensai
2016.03.13., vasárnap [09:14]
Annyira azért nem romlott a minõsége hogy ne lehessen eladni :(
6.
gianni
2016.03.12., szombat [10:05]
kar erte pedig a megunt gucci, armani, versace, dolce gabbana tettem en bele...tobbet akkor nem kaptok !!
5.
erdter
2016.03.12., szombat [09:49]
A 3-as kommentelőnek javasolom tudja meg mi a Caritas feladata és tevékenysége és mi az élő egyház ahol a papság teszi a dolgát.Lelkem összetéveszted a szezont a fazonnal.Jobb lett volna ha hallgattál volna
4.
Strull
2016.03.11., péntek [22:51]
Állatkertje, Icik, állatkertje.
3.
icik
2016.03.11., péntek [20:40]
papbiznisz Nagy az Isten kertje.
2.
papbiznisz
2016.03.11., péntek [20:27]
Jól teszik, legalább jó helyre kerül.
1.
Buendia
2016.03.11., péntek [15:58]
A cigányok belegyömöszölik a kisebb növésű gyermekeket ,azok pedig kihajigálják a használt ruhákat .Ami jó nekik megtartják ,ami pedig nem szanaszét hajigálják !Ezt láttam Sz.Keresztúron a napokban .
Hozzászólások9