Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Minimálbérért dolgozni sokat, nagy felelősséggel

Barabás Hajnal | 2017.01.09. [10:11]

Évek óta krónikus szakemberhiánnyal küszködik a csíkszeredai városháza, jelenleg 14 betöltetlen állásuk van, ezek közül a legnagyobb gondot a jegyző hiánya jelenti. Az alacsony bérek, a nagy mennyiségű munka, és a vele járó hatalmas felelősség miatt azonban „nem tolonganak az ajtó előtt” az állásokra jelentkezők.

varoshaza vn 004_bSzakemberekre volna szükség a hivatalban. Nem jelentkeznek a meghirdetett állásokra

„Komoly erőfeszítéseket teszünk, hogy a feladatokat naprakészen meg tudjuk oldani, van, amikor sikerül, de előfordul az is, hogy nem. Ugyanakkor nem ritka a hivatalnál, hogy a kollégák még délután hat-hét órakor is bent vannak az irodában és dolgoznak, és mindezt úgy, hogy már a túlórát sem szabad fizetni. Sőt olyanok is vannak, akik még a tavalyi szabadságukat sem tudták kivenni” – vázolta a csíkszeredai polgármesteri hivatal helyzetét Füleki Zoltán alpolgármester. Több alkalommal is elhangzott korábban, hogy szakemberhiánnyal küszködik a hivatal, ezért most arról kérdeztük, hogy mi ennek az oka, és milyen szakemberekre lenne elsősorban szükségük.

Mint Füleki Zoltántól megtudtuk, jelenleg 14 betöltetlen állásuk van, ezeket folyamatosan hirdetik, de általában nem jelentkezik azokra senki. Legnagyobb gondot a jegyző hiánya jelenti, két éve, hogy megbízott jegyzővel működik a hivatal. „A jegyzőnek kell felelnie minden jogi feladatért, jelenleg az egyik jogászunk a megbízott jegyző. Közben rengeteg a per, a földvisszaosztásokkal és a kárpótlásokkal is sok munka van, ráadásul minden egyes szerződést át kell nézni. A jogi irodánk hatalmas erőfeszítéseket tesz, hogy megoldja ezt a hiányt” – nyújtott betekintést a nehézségekbe az alpolgármester. Hozzátette, a jegyzői állást már két éve rendszeresen meghirdetik, a versenyvizsgát Bukarestben szervezik, legtöbbször azonban nem jelentkezik senki, illetve az is előfordult, hogy a jelölt nem érte el a szükséges pontszámot.

„Szükségünk van jó szakemberekre, de minimálbérért dolgozni olyan körülmények között, hogy hatalmas a felelősség, nagyok az elvárások, és folytonosak a számvevőszéki és egyéb hatósági ellenőrzések, szóval nem tolonganak az ajtó előtt a jelentkezők, hogy a városházán dolgozzanak”– summázta Füleki. Égető problémát jelent a szakemberhiány a gazdasági igazgatóságon, a projektmenedzsment, beruházás és közbeszerzés osztályon, valamint a személyi nyilvántartó részlegen is – tudtuk meg.

varoshaza vn 005_b

A városháza által rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint jelenleg 96 személlyel van munkaviszonyuk, közülük négyen gyermeknevelési szabadságon vannak, ugyanakkor 7 személy közvetlen nyugdíjazás előtt áll. Többségük minimálbérért dolgozik. „Mindezek ellenére tavaly 165 beruházási tételt jegyeztünk (tartalmazza az építkezési, lakóövezeti felújításokat, hőszigeteléseket, valamint az eszközbeszerzési tételeket), 119 közbeszerzési eljárást folytattunk le. Ugyanakkor a hivatal több mint 30 ezer adóügyi, pénzügyi aktacsomagot követ, több mint 2000 jogi és 15 ezer magán személy adókötelezettségeit. Csíkszereda városa 154 utcát, 580 ezer négyzetméternyi zöldövezetet tart karban, továbbá 2202 szociális problémát oldottunk meg. A szociális étkezdén keresztül 43 ezer adag ételt osztottunk ki a rászorulóknak. Ezzel párhuzamosan az év folyamán 22 682 átiratot iktattunk és rendeztünk a polgármesteri hivatalnál” – összegezte számokban tavalyi munkáját a hivatal.

Hozzáfűzve, hogy hozzájuk tartozik 18 oktatási, 3 kulturális intézmény (Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Csíki Székely Múzeum, Csíki Játékszín), illetve a Városi SportKlub (VSK), valamint négy gazdasági egység (Eco-Csík, Harvíz Rt., Goscom – Közüzmek Rt., Csíki Trans Kft.). Tevékenységüket a hivatalból irányítják. Ugyanakkor az illetékes szakiroda 160 kulturális-, sport- és egyházi pályázat finanszírozását és elszámolását és több mint 80 kulturális és sportrendezvény teljes vagy részszervezését bonyolította le.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
54.
Magor
2017.01.19., csütörtök [17:18]
Nem az a gond, hogy engem próbál kikezdeni. Az nem gond. Az a gond, amikor valaki annyira kretén, hogy azzal már nincs amit kezdeni. Na, ekkor szoktam abbahagyni.
Szövegből, szövegkörnyezetéből kiragadni egy-egy szót, azt félremagyarázni, olyasmit adni a számba, amit nem mondtam, stb.... kell ennél nagyobb kreténség?
Hadd legyen az övé a nagyobbik rakás .... ! Hisz' köztudott: ne közelíts a bakkecskéhez elölről, a lóhoz hátulról, s a kreténekhez semmilyen oldalról. Én ehhez tartottam magam. Ezért nem válaszoltam neki.
53.
egyetemista
2017.01.16., hétfő [18:22]
Egyik barátnőm ott dolgozik, irodán 4500 lejt keres. Az rossz?
52.
Kapor
2017.01.11., szerda [16:03]
mi lett Magorka, ha már Téged kezdenek ki, az már nem olyan vicces mint amikor Te több száz embert kikezdesz?
51.
jurista
2017.01.11., szerda [12:32]
Ha továbbra is igy viselkedik a polgármester a közvetlen munkatársával nem is fognak kapni jegyzőt.
50.
Magor
2017.01.11., szerda [10:45]
Mielőtt személyem elleni vagdalkozásba kezdenél, jó lenne megtanulni írni, aztán meg fogalmazni. Erre a befröcsögésedre nincs amit mondanom.
49.
mag.os
2017.01.10., kedd [14:36]
"tökéletes" és "mindenki" - ezek olyan szavak, melyek jellemzik az Ön hozza állását a dolgokhoz. a "hönimádott" részröl nem is beszélve. Tudatlanságát általánosságokkal és Nagy Szavakkal álcázza, és Mindent Tudónak mutatja be magát. Az ilyeneknek sajnos nincs is mit magyarázni.
de annak aki még olvassa b): igen, a magán szektorban is, megvan Ez a lehetöség is, hogy többet kapjon. Mig a közszférában a másik nincs és ez sajnos kontra szelekciót eredményez, be kellene látni. (és nem azt nézni, hogy ki melyik oldalon van).
48.
Magor,.,.
2017.01.10., kedd [13:50]
a) "Eddig jók voltak a protekciósok" - ez két olyan állítás amelyik tökéletesen megfelel a valóságnak. Csakhát aki a homokban tartja a fejét, nem akar tudomást venni a valóságról, annak nincs amit állítani. Ez van.
b) a magánszektor is ember hiánnyal küzd, de ott még azt is meg tudják igérni, hogyha az illetö bizonyít: többet kaphat...
Ezzel szemben az állami szektorban törvény teszi lehetővé, hogyha az illető nem bizonyít, akkor is többet kaphat - az évek múlásával (és a nyelvjátékának tökéletesedésével).
3) pontosan melyik törvényre gondolt?
Pontosan mindenikre, amelyiket az önök hőnimádott udmr-jük is megszavazott és akikért önök minden választási kampányban szedik fel a hídlást. Hogy egészen konkrét legyek, mert amint elnézem ön remekül játssza itt kis naiv értetlenkedőt, félrefaragót.
47.
peldaul
2017.01.10., kedd [12:40]
... no meg három újságban, web oldalon, ...
46.
törvényesen
2017.01.10., kedd [10:21]
@gxy:
Ahogy a törvény előírja: a munkaerő-elhelyező ügynökségnél például. A megye és a város, meg az összes tulipános hivatal oda küldi, mert nagy szükségük volna munkaerőre, nem csak hazudnak a médiába.
45.
gxy
2017.01.10., kedd [09:57]
az a kérdésem, hogy azokat a bizonyos állásokat mégis hol hirdetik folyamatosan?
44.
egymásikjogász
2017.01.10., kedd [08:19]
Nyugodtan lehet menni a jogi irodára is dolgozni, tudomásom szerint ott is van üres hely és akkor talán, ha van szeme és esze, betekintést nyer a romániai "igazságszolgáltatás" mikéntjébe is. Talán ott dolgozi, hogy azt állítja, hogy "minden" pert elvesztenek? Ha ilyen okos, lehet menni egyenesen jegyzőnek.
43.
mittudomka
2017.01.09., hétfő [21:55]
Most nem értem Füleki szóvivő,alpolgármester vagy tényleges polgármester.,hol van a megválasztott polgármester?Ha nem jár munkába,nem iralá semmit-bele fúj a jaurtba is-miért veszi fel a fizetést?Amugy minek kell jegyző,jogász ha minden pert elvesztenek,ma holnap azt a pert is elvesztik-hogy a budit lekell húzni vagy nem-ha valaki bepereli a hivatalt.
42.
arconada
2017.01.09., hétfő [21:31]
Már nem tudom megállni szó nélkül,tisztelt főnök uram!Milyen konkrét név??,milyen konkrét eset??,urbanisztikán ki-kik dolgoznak,tessék meg tanítani tisztességesen dolgozni,tisztességesen bánni az adófizető polgárokkal,és ha tisztességesen dolgoznak akkor tisztességes bért adni nekik.Hallj oda,nem kéne-e írásba adni,hogy tessék kedvesen kiszolgálni??Persze,van a publikummal is baj elég,de kezelni kell tudni a helyzetet.Magas szinten!
41.
nyelv.
2017.01.09., hétfő [21:16]
@39:
A Hivatal személyzeti osztályáról tuttiznak, tutti fruttiznak így?
Csak azért, mert Budapesten, a magyar nemzet fővárosában az idegen eredetű szó leírása helyesen tuti, egy tö.
Használata nem kirívó, hiszen ezer meg ezer átvett szavunk van. De azért nem árt helyesen használni, ha már Csíkban is tutizni akarnak...
40.
39
2017.01.09., hétfő [19:50]
@25:
Be kellene jönni holnap reggel a Hivatalba a személyzeti osztálya ha Ennyire tutti biztos a dolgában és nézze meg. és utána még elnézést sem kell kérjen.
39.
25
2017.01.09., hétfő [19:31]
@33:
Szép terelés! Külön gratula!!! Tudom irtó kellemetlen, mikor valaki más pénztárcájára kiváncsi, de tutti biztos, hogy a Csíkszereda Polgármesteri Hivatalában a takarítókon kívül más nem minimálbéren van. Még egyszer gratulálok a tereléshez! Igazi bürökrata vagy, aki hogy az igazság ne derüljön ki inkább félrebeszél. Gratulaaaaa!!!!!
38.
25
2017.01.09., hétfő [19:27]
2016 nem 2010, amiről én írtam. Szép terelés!
37.
Helyreigazítás
2017.01.09., hétfő [19:11]
Elírás: a 285/2010-es törvény .....
36.
tisztelt fönökség
2017.01.09., hétfő [19:01]
konkrét esetet és konkrét nevet kell letenni. mert ha van hivatalos észrevétel, lehet hivatalosan lépni. addig: azt olvastuk a névtelen beírók részéről, hogy Ön nem megfelelően végzi a dolgát, egy kissé viccesnek tünik.
35.
33
2017.01.09., hétfő [18:56]
@25:
amúgy a Te válaszod tipikus okoskodó: "A szomszédomban 2 személy is a csíkszeredai polgármesteri hivatalban dolgozik, s egyáltalán nem olyan lábon élnek mint a minimálbérből élők." ebből következik, számodra, hogy a többi száz is olyan... és ezzel még nem is lenne baj, de leírod és osztod az észt. Az már baj! Hazugságról és igazságról beszélsz, mert olvastál valamit az újságban, vagy átlestél a szomszéd kertjén.... Nem tudnál egy törvény paragrafusát idézni esetleg?!
34.
Helyreigazítás
2017.01.09., hétfő [18:53]
@25:
A 254/2010 -s egységes közbérezési törvény bérlistája soha nem került alkalmazásra, már aznap, mikor a törvény megjelent, az alkalmazását a 285/2010 -es törvénnyel meg is tiltották. Jelenleg is a 2009-es bérszintek vannak érvényben a közigazgatásban. Ez idő alatt volt 25 százalékos bérmegvonás, ezt később visszaigazították, majd 2015 -ben emelték 10 százalékkal a közigazgatási béreket. A közigazgatási alkalmazottakra nem vonatkozott a tanügyben és egészségügyben alkalmazott bérnövekedés. A minimálbér több rendben való emelése oda vezetett, hogy mára már nagyon sokan minimálbéren dolgoznak a közigazgatásban, nem csak Csíkszereda esetében, hanem országos szinten, ugyanakkor tilos élelmiszerbonokat, ajándékbonokat adni, túlórákat fizetni, ugyanakkor más juttatásokat, az úgynevezett „szpórokat” sem lehet adni. Kérem máskor jobban tájékozódjon, a cikk semmi valótlant nem tartalmaz. A minibálbér februári emeléséről csak pénteken döntött a kormány, és nem 60, hanem csak 20 százalékos béremelés lesz eszközölve, ha …. ha majd megjelenik a kormányhatározat, egyelőre csupán ígéret. Jaj, igen, már 2 éve új egységes bértörvényt ígérnek, ezt a Ciolos kormány tervezet szintem meg is lebegtette, de nem lett belőle semmi.
33.
hálás adófizető
2017.01.09., hétfő [18:08]
Miért? Valakit érzékenyen telibe találtam? Hát elnézést! Tudom, mit beszélek, pedig Isten bizony nem vagyok Gica.
32.
25
2017.01.09., hétfő [17:52]
@28:
Nesze semmi fogd meg jól! - ez a válaszod. Amúgy tipikus tisztviselői válasz: lekezelő, önös tudatától eltelt, a kisembert semmibe vevő! De megnéztem, tessék: a közigazgatásban dolgozó 2.100 lej körüli összeget kap + sporuri. A szomszédomban 2 személy is a csíkszeredai polgármesteri hivatalban dolgozik, s egyáltalán nem olyan lábon élnek mint a minimálbérből élők. A minimálbér február 1-től 1.450 lej lesz, a közigaztasában dolgozóknak idénre több mint 60%-os emelést irányoztak elő. Ki a hazug? Ki hazudik? Füleki úr alpolgármesterként merre beszél? A személyzetis mit csinál: fejet hajt az igazság előtt vagy a főnök előtt, miközben az igazságot megtapossa??
31.
lusta
2017.01.09., hétfő [17:49]
Ugyanaz a velemeny azzal a holggyel kapcsolatosan!!!! Azt nem tudom hogy a tisztelt fonokseg hogy nem latja? \na ki merem mondani hogy tenyleg ingyen kapja a fizeteset .
30.
A Tisztelet
2017.01.09., hétfő [17:35]
úgy mellékesen, ha már ilyen érzékeny lettél, nem hitványság ilyen szavakat használni: " intézik pult alatt hivatali ügyeiket", "kis tereferére a Kiválasztottakhoz, Kiváltságosakhoz. "?!
29.
hiany.cikk
2017.01.09., hétfő [17:31]
látszik hogy ki.ki magából indul ki
28.
28
2017.01.09., hétfő [17:30]
@25:
pontosan. van egy törvény. meg kell nézni jobban, hogy mihez áll közel és mitől távol és akkor az is kiderül hogy ki beszél félre.
27.
icik
2017.01.09., hétfő [16:32]
Az urbanisztika osztályon dolgozo nö ha a kedvesége után kapná a fizetésit akkor a minimálbért se érdemli meg.
26.
25
2017.01.09., hétfő [16:21]
Van egy törvény, mely szabályozza a közhivatalnokok bérét. Ebben a törvényben megszabott bérek messze állnak a minimálbértől. Ha valóban személyzetis akkor miért nem érzi kötelességének kijavítani főnöke félrebeszélését? Mi a fontossabb: az igazság vagy a lehajtott fej a főnök előtt?
25.
akarat-hiány
2017.01.09., hétfő [16:19]
Ne búsuld a lehetőséget, ahogy a vezetők megtalálják a módját annak hogy a haveri cégeket tömjék közpénzzel, éppoly könnyen megoldhatnák az arra érdemes alkalmazottak javadalmazását is. De egyelőre nem akarnak ilyesmivel foglalkozni, mert hosszú évekbe tellett míg sikerült a szakértelmet kiszorítani a hivatalokból, hogy ne okoskodjon senki bele amikor sumákolnak.
Akkor lesz majd jó munkaerő a hivatalban, mikor jó vezetőt választ oda a tudatos polgárság.
Amíg ilyen vaksi a nép, addig jó neki az ilyen vezető és hivatal is.
24.
senkiii
2017.01.09., hétfő [15:59]
most nem arról van szó aki nem megfelelő, hanem a lehetőségről, hogyan lehetne megfelelő, szakmailag, viselkedésileg is egy jó munkaerőt szerezni és megtartani a közszférában a jelenlegi feltételek mellett??!! .. mert üzletekben is lehet tapasztalni, hogyan viselkednek egyes eladók, - akik többet kapnak a minimálbérnél és mégis folyamatosan keresik a jó eladókat a munkaerő piacon.
23.
szemelyzeti
2017.01.09., hétfő [15:54]
a) "Eddig jók voltak a protekciósok" - ez két olyan állítás amely nem felel meg a valóságnak. sem hogy voltak, sem hogy megfeleltek. a téves gondolatmenet folytatása csak ezt lihegi túl - félrefarag egyszóval.
b) a magánszektor is ember hiánnyal küzd, de ott még azt is meg tudják igérni, hogyha az illetö bizonyít: többet kaphat... és mégsem kapnak megfelelö embert. ezzel kellene felvegye a versenyt a közszféra, hogy maradjon neki is szakembere.
3) pontosan melyik törvényre gondolt? amelyiknek utána is nézett, hogy személyesen ki hogyan szavazott??!! vagy csak szeret hangzatosan fogalmazni, általánosítani (akarom mondani: félrefaragni)?
4. megint egy Nagy általanosítás/ Többesszám használata/ Félrefaragás... ami jellemzi az On hozzászólását,..... talán bármi áron?!
22.
valaki.
2017.01.09., hétfő [15:49]
Azért az se mindegy, hogy hol dolgozik minimálbérért. Ha olyan nagyon nem jó nekik a városházán minimálbérért, menjenek el a magánhoz minimálbérért és kóstolják meg, hogy mennyit kell robotolni minimálbérért. Amilyen munkát végeznek, ahogy viselkednek az emberekkel szemben, az még minimálbért se érdemel.
21.
senkiii
2017.01.09., hétfő [15:29]
senki nem. csak több mint fele.
20.
Magor,.,.
2017.01.09., hétfő [14:41]
1)
a) "... mi lesz a Varossal ha nincs megfelelo szakember?!"
Eddig jók voltak a protekciósok, most mi történt? Már nem jók a pereputtyaik? Mert most már nem érinthetetlenek. Most már kellene a hozzáértés is. Eddig elég volt az, ha "valakinek a valakije".
b) "... ha az illeto aki ott dolgozik kellokeppen felkeszult es meg van ezert fizetve."
Kedves személyzetis, ez a magánszektorban úgy működik, hogy előbb bizonyítunk, aztán elégedetlenkedünk (vagy sem, általában "sem") a fizetésünkért. Amit a magyar hivatalnokok az elmúlt 26 évben - amióta felszabadultunk (mert addig féltek egy szekutól, egy pártbizottságtól) - az egy szóval: pökedelem. Bukarestbe különb bánásmódban részesültem, mint itthon a magyar hivatalnokok részéről.
--------------------------
3) "Nem gondolom, hogy komolyan gondolja hogy a Romania torvenyeit a polgarmestereink szavaztak meg!"
Ezt nem is mondta senki. (Nagy dolog a bármi áron való félrefaragás!) De azt viszont még a bolondok is tudják, hogy Romániában a törvényeket a polgármesterek párttársai szavazzák meg. Tehát, a polgármesterek köszöngessék a meglévő törvényeket azoknak, akiknek kampányolnak a választási kampányba. Hogy Ön is megértse, kedves személyzetis, a csíxeredai önkormányzat köszönje a jelenlegi törvényeket, azoknak a honatyáknak (is!), akiknek a parlamentbe jutásáért szedték fel a hídlást - most is.
4) "Be kellene latni, hogy Romaniaban sajnos az a cel, hogy az Onkormanyzatok ne tudjanak megerosodni."
Nem csak Romániában. Nem kell mindig Romániára mutogatni! A székelyföldön is ugyanez a tendencia. Ezért volt az az elmúlt 26 évben, hogy csak a protekció számított. Nehogy be kezdje magyarázni, hogy ezt a protekciózást Bukarest kényszeríti reánk! Ha olyan nagyon autónómok akarunk lenni, akkor ezen a téren miért nem mutatjuk fel, hogy nem követjük az országos rossz szokást?
19.
kig
2017.01.09., hétfő [14:03]
Maradi,de nagyon.....
18.
hálás adófizető
2017.01.09., hétfő [13:38]
Úgy mellékesen nem hitványság már azonnal a szekusokhoz hasonlítani egy bíráló hozzászólót? Mindjárt megkerget még a Nagyfőnök. Nem?
17.
szögények
2017.01.09., hétfő [13:31]
Mi lenne, évtizedek óta elvan a város megfelelő szakemberek nélkül, megy lefelé a lejtőn és a népnek ez kell, erre szavaz.
Jó lenne javítani sok mindenen de pont a politikusok, élükön az UDMR-vel tettek azért hogy a szakmaiság kiszoruljon a közintézményekből, ezért nem lesz javulás.
A törvényeket bizony tulipános támogatással fogadták el, némelyiknél még Robika is ott lengette a kezét, úgyhogy szégyenletes most ezekkel takarózni. Nem lehet ennyire szűk látókörű, hogy ezt ne értse.
A 4-es ponttal egyetértek, sajnos az UDMR-nek is az a célja, hogy az Önkormányzatok, a közösségek ne erősödhessenek meg, mert akkor a zsiványok megint bitófára kerülnek, börtönbe jutnak.
16.
hálás adófizető
2017.01.09., hétfő [13:23]
TAPASZTALATBÓL írja? Hm.
Tudtam, hogy Szekus Fóbia Szelleme lengi be a Városháza farmernadrágüzéreitől óvott folyosóit.
15.
Na neeee!!!!
2017.01.09., hétfő [13:22]
Ne dramatizáljunk!! A Városházán senki, de abszolút SENKI nem dolgozik minimálbérért!!!!
14.
Csíkszeredai.
2017.01.09., hétfő [13:21]
Jelenleg „még" Romániában szólásszabadság és szabad véleménynyilvánítás van. Aki a közigazgatásban munkát vállal,annak köteles tűrni a mégoly éles, sértő kritikát is.
Az észak-koreai vezetési stílust próbálják érvényesíteni a tisztelt városháza vezetői, de nem nagy sikerrel.
Egyelőre „még" erre is egy kicsit várni kell.
U.I. Aki egyetemi diplomával minimálbérért dolgozik, az tényleg csak a közigazgatásba való!
13.
tapasztalt
2017.01.09., hétfő [13:16]
nyugodjon meg, az ilyen kiváncsiak mint Ön, már régen szereltek mikrofonokat és kamerákat, hogy követhessék: "kik intézik pult alatt hivatali ügyeiket és kik lépnek be egy kis tereferére a Kiválasztottakhoz"
12.
Csiki Istvan
2017.01.09., hétfő [13:16]
Ha Ráduly Róbert másképp viselkedni, mint ahogyan viselkedik, biztosan többen mennének oda dolgozni. Ha nem akar megváltozni, akkor alá fog menni a hivatal, mint ahogyan a Megyei Tanács is Borboly vezetősége alatt ment tönkre!
Ilyen egyszerű!
11.
szemelyzeti
2017.01.09., hétfő [12:49]
1. Azt kerdi, hogy mi lesz a Varossal ha nincs megfelelo szakember?! Ejsze csodbe kellene menjen mint egy "gazdalkodo"? Vagy nem lenne jobb, ha tudna javitani a szolgaltatasain? Hiszen epp mi az adofizetok kaphatunk egy jobb, minosegibb szolgaltatast ha az illeto aki ott dolgozik kellokeppen felkeszult es meg van ezert fizetve. Mit var el egy minimal berert dolgozo embertol, aki helyere nem kapnak embert ha kirugjak?
2. Ha mar osszehasonlitasnal tart: Ugyanbiza egy jol "gazdalkodo" meg tud fizetni jobban egy szakembert, ha jobb szolgaltatast akar vegezni, vagy minimal berert koteles alkalmazni embert? Hogy megy hamarabb tönkre?!
3. Nem gondolom, hogy komolyan gondolja hogy a Romania torvenyeit a polgarmestereink szavaztak meg! Nem lehet ennyire szük látokoru.
4. Be kellene latni, hogy Romaniaban sajnos az a cel, hogy az Onkormanyzatok ne tudjanak megerosodni.
10.
hálás adófizető
2017.01.09., hétfő [12:46]
Értem. Tehát a Ráduly-Szőke-érában azért korlátozzák a főlépcsőn az egyszerű hálás adófizető járkálását, hogy ne áruljon farmernadrágot a folyosón, a lépcsőkön, és munkaidőben ne láthassa az egyszerű hálás adófizető azt, hogy kik intézik pult alatt hivatali ügyeiket és kik lépnek be egy kis tereferére a Kiválasztottakhoz, Kiváltságosakhoz.
Értem és megnyugodtam.
De azért a nosztalgia az nosztalgia marad.
Ígérem, hogy a Ráduly-Szőke-rezsim után nem lesznek ilyen pajzán érzéseim!
9.
a pohar tele fele
2017.01.09., hétfő [12:35]
kedves nosztalgikus! most is ugyanugy van eskuvo, mint regen, csak azota sokat csokkent munkaidoben a baratok, baratnök meglatogatasa egy kis tere-ferére.... es már farmernadragot sem arulnak a folyoson... es a legfontosabb: ugyanannyi szemellyel mintha sokkal tobb minden történt volna a Városban.
8.
Szl
2017.01.09., hétfő [11:20]
Az ilyenek, mint 6.Csíkszeredai, csak a hasuk és a pénztárcájuk szemszögéből látják a világot. A felsorolt Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Csíki Székely Múzeum, Csíki Játékszín tipusu intézmények nem tudnak sehol a világon önfenntartóak lenni, de mindenhol szükség van rájuk. Még akkor is, ha a kizárólag a hasznosság mentén élő egyének ezt kifogásolják.
7.
Szl
2017.01.09., hétfő [11:13]
1. Ezt jelenti ma ebben az országban a helyi autonómia: a polgármester - legalábbis ebben a témában - azt tesz, amit szbad, amit megengednek.
2. Más, hátha olvassa a városvezetés: Látszik, hogy a polgármesterek autóval járnak, másképpen nem engednék a minimálbéres alkalmazottaikat, hogy a járdaseprés, vagy lapátolás helyett a hóeltakarítást megússzák egy sózással, aminek következtében a járdákon egy kásás trutymóban botladozik a járókelő. Célszerütlen, drágább és ártalmas is. Árt a polgár lábbeliének (ez nem számít közérdeknek), árt a közpénznek, árt a járdaburkolatnak és árt a járdamelletti növényzetnek is. Egyedüli mentség, hogy kipipálhatják, mint letudott munkát, miközben a járókelők keresik a mindössze 4-5 centis havat a járda- és út-széleken, hogy ne kelljen a sós trutymóban büklögjenek.
6.
Csíkszeredai.
2017.01.09., hétfő [11:10]
Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Csíki Székely Múzeum, Csíki Játékszín), ezek mennyi profitot termelnek az adófizetőknek? A csíkszeredai adófizetők hány százaléka veszi igénybe a fenti kulturális intézmények szolgáltatásait?
Tudomásom szerint belépőjegyeket adnak el,amiből fent kellene tartják magukat!
5.
Peti.
2017.01.09., hétfő [10:44]
@szögények: Van véleménye, de a tárgyi tudása hiányos. A törvényeket nem a városháza szavazza meg.
4.
mese
2017.01.09., hétfő [10:29]
Ne idegeld magad fölöslegesen, hazudnak ezek éjjel és nappal. A városháza honlapján 3 állásajánlat van, a munkanélkülisek nyilvántartása szerint pedig egy sincs.
Akkor mennék oda dolgozni ilyen pénzért, ha ők is elfogadnák, hogy adóra csak ennyit tudok fizetni, vízre, szemétre meg csak annyit, mert nincs több, ne is kérjék.
3.
hargitai fecskemadár
2017.01.09., hétfő [10:28]
Nettó 2000-2500 lej kellene legyen a jelenlegi árak mellett a minimálbér.
Február 1től nettó 1069 lejes fizetés nem nevezhető fizetésnek.
2.
szögények
2017.01.09., hétfő [10:21]
Meg kell a szívnek szakadnia, hogy legjobbjaink milyen kihívásokkal küzdenek. Mi történik egy gazdálkodóval, ha nem tudná a birtokot rendezni? - Csődbe megy, éhen hal.
Mi lesz egy városgazdával ha nem tudja ellátni a feladatát?
- Újra választják, hogy még szívassa a várost.
Megérik a pénzüket, hisz a törvényeket is ők szavazták meg, visszás dolog most ezért károgni.
1.
hálás adófizető
2017.01.09., hétfő [10:19]
Drága Jó Istenem! Köszönöm a Székelyhon riportjának, hogy újból láthattam a Városháza főbejárati lépcsőjét, amelyre a Ráduly-Szőke-éra kezdete óta nem szabad rálépni akárkinek.
A Fábián elvtársék, Buzás elvtársék idejében ott állhattunk még a polgári esküvős csoportkép elkattintásának hosszú percei alatt is, elfoglalva a teljes feljárót.
Áhh, micsoda nosztalgia!
Hozzászólások54