Székelyhon.ro
2017. február 21., kedd; Ma Eleonóra napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Munkaerőhiány a községházáknál is

Kömény Kamilla | 2017.01.11. [12:09]

Változó, hogy milyen szintű szakemberhiánnyal küszködnek a csíki vidéki önkormányzatok: van, ahol minden állást betöltenek, míg máshol nyolc szakembert is alkalmaznának, ha lenne azokra megfelelő jelentkező. A megkérdezett polgármesterek egyetértettek abban, hogy az alacsony bérezés miatt sem vonzók az intézményük által kínált álláslehetőségek.

csikszentmarton polgarmesteri hivatal vn 001_bA csíkszentmártoni polgármesteri hivatalban urbanisztikusra, segédkönyvelőre és titkárra is szükség lenne. Archív felvétel

A legnagyobb felelősséggel járó állások maradnak hosszabb ideig betöltetlenül – tért a lényegre Székely Ernő. Csíkszentkirály polgármestere elmondta, esetükben a közbeszerzési, illetve a mezőgazdasági osztályon – „földes irodában” – lenne szüksége még egy-egy szakemberre. Az előbbi állást jelenleg is hirdetik, az utóbbi már két éve betöltetlen, hiába hirdették meg már többször is. Az elöljáró szerint elsősorban azért nem jelentkeznek ezekre az állásokra, mivel nagyon kevés a fizetés: egy minimálbérhez közeli összegért nem szívesen vállalnak fel ekkora felelősséget az emberek. Alkalmazottaik többsége helyi, mivel távolabbról ingázni nem éri meg a kapott juttatásért. A szakemberhiány okozta többletmunkát a kollégák között elosztják, akik emiatt nagyon leterheltek, és még tovább nehezíti a dolgukat, hogy a bürokráciával arányosan növekszik a vele járó munka mennyisége is – részletezte Székely Ernő, aki bízik abban, hogy rövidesen valóban megkapják az ígért béremelést a közalkalmazottak.

Mint azt Gergely Károlytól, Gyimesközéplok polgármesterétől megtudtuk, esetükben a közbeszerzési osztályon lenne szükség még egy szakemberre, illetve jogászuk sincs már hosszabb ideje. Ezekre nincsenek állások jóváhagyva, így hiába van rá szükségük, egyelőre nem tudnak alkalmazni. Jogászt eddig civil szerződéssel alkalmaztak, így látták el a szükséges teendőket, de most már azt sem engedélyezik, így nélkülözniük kell a nagyon fontos munkaerőt. A közbeszerzési osztályon dolgozó személy szinte egész nap – két ember helyett – dolgozik, hogy a rá háruló munkát elvégezze. Általános problémának azt tartja a községvezető, hogy nincsenek kellőképpen felkészült helyi szakemberek a településen, akik elvállalnák a munkát, távolabbi településekről viszont nem jelentkeznek a meghirdetett állásokra, mivel alacsonyak a fizetések. A középloki elöljáró reméli, hogy a fizetésemeléssel vonzóbbá válhatnak ezek az állások.

Több éve már, hogy nyolc állás is betöltetlen Csíkszentmártonban, ahol többek között urbanisztikusra, segédkönyvelőre, titkárra, közkapcsolatokért – honlap- és újságszerkesztésért – felelős személyre is szükség lenne. Mindezek mellett a földméréseket is saját topográfus nélkül oldották meg. A hiányzó szakemberek munkáját más kollégáknak kell elvégezniük, akiknek a pluszmunkáért nem áll módjukban többletjuttatást adni. S habár folyamatosan hirdetik az állásokat, nincs nagy érdeklődés azok iránt, az utóbbi időben pedig a jelentkezők is gyengén teljesítettek, ezért nem tudták alkalmazni őket. A biztosított fizetés sem vonzó az álláskeresők számára, hiszen az ígért béremelés után is mindössze ezer lej körüli összegeket kaphatnak kézbe.

Ahol beteltek az állások

Csíkszentdomokoson az önkormányzat működéséhez szükséges szakemberek alkalmazva vannak, így esetükben jelenleg nincs a fentiekhez hasonló probléma – számolt be érdeklődésünkre Karda Róbert. A helyi polgármester hozzátette, mindenképpen pozitív hatása lenne a napokban elfogadott béremelésnek, hiszen jelenleg a minimálbérnél kevéssel kapnak csak többet munkatársai – a bérek természetesen a besorolástól függően személyenként változnak. Gábor Tibor polgármester elmondása szerint Csíkkarcfalván is minden meghirdetett állást szakemberek töltenek be, így a megfelelő működésükhöz minden adott.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
27.
huh
2017.01.12., csütörtök [08:47]
[Nem ütötte a mércét]
26.
juhee
2017.01.11., szerda [23:05]
[Nem ütötte a mércét]
25.
szívszakadós
2017.01.11., szerda [20:54]
Jobb lenne, ha egyszer jobban utánanéznél. Nem ismered az embereket, Felszínesen általánosítasz. Ezért jön ki neked 70 százalék. Szörry. Ilyen nincs hogy kiből élünk. Egyfiormán alkotjuk a az államot. Ha ő nem volna te se intézhetnél semmit. Ez a társadalmi szerződés eredménye. Nem kívánságműsor. A szabadpiaci verseny meg kapzsivá tette az embereket s azt hiszik a pénz diktál.
Nemcsak egy Tanácsból áll a hivatal. Leszült nagyon a szemellenződ miatt a rálátásod. Ez van.
24.
sheen
2017.01.11., szerda [20:45]
,,Jobb lenne, ha nem blamálnád a hivatalt, mert abból élsz, nem a dfusskiöblitsd ki, ma van holnap nincs pénzcsinálókból." Ez azert eros volt.Ne felejtsd el,a hivatal el belolunk,nem mi beloluk. A velemenyem,hogy van lelkiismeretes hivatali dolgozo,de a legtobb hozzanemerto,fontoskodo,,eleg neki a keves penz,mert nem is akar dolgozni,csak ugy vegetalni keves penzert.Mikor megkerded ,hol dolgozol,csak annyit mond,a TANACSANAL,mintha maga az atyauristennel lenne.Munkambol adodoan,eleg sokat talalkozok ,a burokracia eme kis katonaiaval,es summa summarum,70 % nem oda valo.
23.
23
2017.01.11., szerda [18:17]
Taps. Taps. Viselkedesből is jeles.
22.
szívszakadós
2017.01.11., szerda [17:11]
Letojom, minek tartasz. A pökhendiségen túl válaszod semmit nem mutat. Olyan vagy te es. Jobb lenne, ha nem blamálnád a hivatalt, mert abból élsz, nem a dfusskiöblitsd ki, ma van holnap nincs pénzcsinálókból. Egyébként téged se kérdezett senki,.Akkor mit folysz belé?
21.
A szívem szakad meg értük.
2017.01.11., szerda [17:02]
"Ha engem kérdezel ..."
Csakhogy, nem kérdeztelek. Ezért aztán lesz__om a válaszodat.
20.
A szívem szakad meg értük.
2017.01.11., szerda [17:00]
Fussál neki még egyszer, mert semmit nem értettél. Szerintem te funkcionális analfabéta vagy.
19.
amit láttam
2017.01.11., szerda [16:10]
ha az üzleteket-eladókat végig nézzük egyesek nem sokkal jobbak a közintézmények ügyfélszolgálatainál.
18.
senkiii
2017.01.11., szerda [16:08]
Te csak általánositottál ...... és mint aki jól végezte dolgát le is írja. Mintha az annyira természetes lenne. Ha engem kérdezel sokkal természetesebb az hogy a hozzá szólásod alapján Téged is (profilodat) általánosítsanak.
17.
szívszakadós
2017.01.11., szerda [16:06]
Na pont ezért ne keverd a kettőt. Itt legalább van egy létbiztonságod, s ha a keveset is megbecsülöd, akkor nem dobál senki jobbra balra. Ha meg olyan könnyen lapátra kerülsz a versenyszférában, akkor mi a bajod azzal, aki egy cseppet komolyabb, még kevesebb pénzért is??
16.
Más munkája
2017.01.11., szerda [16:02]
Siralmas, hogy ennyire nem becsüljük más illetve egymás munkáját!
15.
A szívem szakad meg értük.
2017.01.11., szerda [15:54]
" Láttam én már a versenyszférában sokkal több link alakot s egy hónapig nem bírják ki egy cégnél."
Ezzel szemben a közszférában nyugdíjukig kibírják. Sőt, ha eléggé linkek, akkor még nyugdíjazás után is foglalkoztatják.

Nem hiszem én, hogy te a versenyszférában láttál volna olyan "sokkal több link alakokat", akiket egy hónapig megtűrtek. A versenyszférában sok esetben még linknek se kell legyél és úgy is lapátra kerülhetsz. Úgy, hogy te erősen az orrodon beszélsz.
14.
A szívem szakad meg értük.
2017.01.11., szerda [15:47]
Az egyforma, mindenki, stb. és az általános között különbség van. Egyformaságról, mindenkiről nem beszéltem, csak általánosítottam. Az meg egészen más. Még akkor is, ha a hozzád hasonló észlények nem is képesek azt felfogni. És még egyéb badarságokat is össze-vissza írogatsz. Például: hol dicsekedtem? A kifejezéssel nem vagy tisztába.
Én is azt gondolom, hogy a hozzád hasonló okos emberek inkább hallgatnak, nem kürtölik világgá a tudatlanságukat, s a hülyeségüket.
13.
hitetlen
2017.01.11., szerda [15:45]
[Nem ütötte a mércét]
12.
tapasztalt
2017.01.11., szerda [15:37]
mar az e tény hogy egyformán elítélsz mindenkit aki a közszférában dolgozik, az minősít. ... azt is tudod, hogy hol ki mennyiért dolgozik. több ezer ember munkáját ismered, és véleményed van róla.... és el is dicsikszed. Én úgy tudtam, hogy az okos emberek visszafogottabban fogalmaznak. No de persze az okoskodók azok nem.
11.
Darzsilingi KiIngkong
2017.01.11., szerda [15:24]
Te hűnykor keltél, s a havat hánytad -e el a kapud előtt, vagy csak a tükröt szembe?
10.
no c
2017.01.11., szerda [15:15]
Kommentelni könnyü s általában olyan aki reggel hatkor nem kel fel, otthon melegedik és intézi a pótlékot a tanácsnál, akkor bezzeg elég alázatos, ennyi hulye se fe mint Szekelyfoldon sehol nincs,
9.
szívszakadós
2017.01.11., szerda [15:11]
Derhogy egyezünk. Nincs igazad. Elfogult vagy. Láttam én már a versenyszférában sokkal több link alakot s egy hónapig nem bírják ki egy cégnél. A hivatalba azért egy cseppet nagyobb a fgellelősség s a felkészültség is. De hiába gúnyolódsz,azzal csak magadról állítod ki a cinkust. Azért nem kell gúnyolódni, mert az részedről az emvberség teljes hiánya. S akkor meg hiteltelen az is amit írsz.
8.
traktorista
2017.01.11., szerda [15:06]
A képeken levő romok a székely nép jelenlegi helyzetét (is) tökéletesen mutatja! A fenébe az udmr-vel!
7.
A szívem szakad meg értük.
2017.01.11., szerda [15:00]
Hát dehogynem gúnyolódni. Miért ne?
Hát persze, hogy nem füllik a foga a munkához, ha azt látja, hogy protekcióval, ügyeskedéssel többre lehet jutni, mint tanulással, munkával.
A versenyszféra melyik részéhez hasonlítod? Most mindjárt ne egy versenyszférabeli igazgatói fizetéshez kezd el hasonlítgatni a fizetésüket. A versenyszférában is minimálbérért robotol a túlnyomó többség. A munkát, azt viszont nem hasonlítod össze, bezzeg!!
Amilyen hozzáállással, hatékonysággal dolgozik egy közalkalmazott, azzal a magánszférában a delet nem érné meg. Már a délelőtt folyamán lapátra tennék. Ebbe egyezzünk meg.
6.
treben
2017.01.11., szerda [14:46]
A tanacsoknal dolgozok munkaja a nullat kozeliti.Az adot tudjak felszedni, azon kivul semmit!Igazad van @A szívem szakad meg értük.:
5.
szakad.a.part
2017.01.11., szerda [13:42]
igen, ez is egy hozzaállás. de Téged minösít!
4.
piros ribizli
2017.01.11., szerda [13:11]
A hiányzót lehetne pótolni a communitas által kezelt, ám az erdélyi magyarságnak(!) kiutalt pénzből, például...
vagy az elitéltek számára kiutalt pénzösszegek átirányitása...
vagy...stb
3.
szívszakadós
2017.01.11., szerda [12:57]
Nem kéne gúnyolódni, csak a mai nemzedéknek már nem füllik a foga a munkához. Egyébként a versenyszférűához képest tényleg nem vonzóüak a bérek, de jobb lenne a keveset megbecsülni.
2.
kerdeses
2017.01.11., szerda [12:53]
ha van egyáltalán jelentkezo akikben vallogatni,csak igy tovabb építsük a jovot....
1.
A szívem szakad meg értük.
2017.01.11., szerda [12:18]
Ha olyannyira sz..ul fizetnék, ahogy azt előadják, akkor egy se maradna ott. Csak hát, a munka nem öli meg, meg még innen-túlról cseppen is meg csurran is. Meg aztán amilyen munkát végeznek, ahogyan viselkednek az állampolgárral, az semmilyen pénzt nem ér, nemhogy minimálbért.
A szívem szakad meg értük. De tényleg!
Hozzászólások27