Székelyhon.ro
2017. február 21., kedd; Ma Eleonóra napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Nem könnyű a Hargita megyei álláskeresők dolga

Hírösszefoglaló | 2017.01.05. [19:06] | Utolsó módosítás: 2017.01.05. [19:26]

Egyre nehezebben sikerül állást találni a Hargita megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség nyilvántartásaiban szereplő munkanélkülieknek – a helyzet évről évre súlyosabb, mivel többségük nem rendelkezik szakképesítéssel vagy tapasztalattal. 

javitas_munkalat_korforgalom_scs-2_bSokan nem rendelkeznek szakképesítéssel, ezért csak a lapát nyelét tudnák megfogni, de inkább külföldre mennek dolgozni

Tiberiu Pănescu igazgató szerint 2016-ban összesen 3.493 személynek sikerült munkát találni, ez viszont kevesebb mint 2015-ben, amikor 3.884 személy talált magának állást az ügynökségen keresztül. Az Agerpres által idézett forrás szerint a nyilvántartott állástalanok jelentős része még a nyolc osztályt sem végezte el, és nincs semmiféle szakképesítésük, ami rendkívül megnehezíti a munkaadók dolgát.

Pănescu azt is elmondta, a tavalyi év decemberében mindössze 400 új munkanélkülit jegyeztek az ügynökségnél, ami kevesebb az előző évek utolsó hónapjában regisztrált adatokhoz képest. A lehetséges okok közé sorolta az igazgató azt, hogy nagyon sokan külföldre mennek dolgozni. Ugyanakkor nagyon sok kisvállalkozó 3, 4 vagy 5 órás munkaidőről szóló szerződést köt alkalmazottjaival, akik így az elbocsátásukat követően – sok esetben – nem tudják teljesíteni a 12 hónapos aktív munkaidőre vonatkozó feltételt.

A statisztikák szerint 2016 végén 7.829 munkanélkülit tartottak számon Hargita megyében, ami 5,76 százalékos arányt jelent. Ez kevéssel több, mint 2015 végén, amikor 7.509 állástalan személyt regisztráltak megyei szinten.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
28.
nakiakiraly
2017.01.09., hétfő [10:35]
@26:
Elnézést.
Olvasás után vettem észre, hogy hibáztam.

A hatékonyság helyett eredményességet akartam írni.
Így kellett volna:
Kérem, hogy a Termelékenységet ne keverjük az eredményességgel. (később már az eredményről írok)
27.
nakiakiraly
2017.01.09., hétfő [10:33]
@26:
Kedves 26. hozzászóló!
Látom, hogy nagyon zavarlak téged. Nagyon rossz a véleményed rólam. Megbántottalak valamikor? Ha még nem, akkor talán most.
Kérem, hogy a Termelékenységet ne keverjük a hatékonysággal. Egymást nem zárják ki, de azért óriási különbség van közöttük. Amit a termelékenységről írtál, hogy többnyire nem a dolgozótól függ az igaz. De ha az itteni vállalkozások nem eredményesek, akkor hiába dolgozik valaki sokat, nem fog sokat keresni.
És hát ott a 15. hozzászóló (lehet, hogy az is Te vagy. Ne haragudj, de mivel változtatod a neved - míg én mindig ezen név alatt írok - nem tudom, hogy ki mit is írt) aki említi az ArcelorMittal-t.
Látszólag úgy tűnhet, hogy ugyanannál a vállalatnál az egyik országban jobban keresnek, mint egy másikban. És ez sokaknak érthetetlen lehet.
1) A galati gyárat nem ArcelorMittal építette, hanem felvásárolta. Sok öntő berendezés még a régi rendszerben épült. Nem annyira hatékony, mint a Németországi gyárban, de legalább olcsó volt.
2) Az ArcelorMittal gyártja az utak szélén található védő lemezeket. Panaszkodnak, hogy kevés a megrendelés, mert nem épülnek úgy autópályák, mint máshol, és ahol épül valami, oda kevés anyagot vásárolnak, és az olcsóbb fajtából amit késve fizetnek ki. Tényleg úgy látjátok, hogy a körülmények ugyanazok mindkét országban?
(tudom, hogy mivel én írom, így nem fogadod el)

De van más baj is. Az ilyen "nakiakirály" típusú hajcsároknál ha dolgozol mint munkás, akkor nem érted, hogy a mérnököknek, akik nem csinálnak semmit, miért adnak több fizetést mint annak a munkásnak aki többet dolgozik, és ráadásul rosszabb körülmények között, mint a fűtött irodában üldögélő.
Ráadásul a mérnököknél nagy is a fluktuáció (mert nem klappol valami).
Nézd meg ezt a kis filmet:
http://index.hu/miertorszag/2016/10/06/miert_nem_keresunk_annyit_mint_a_nyugatiak/

Amint a 7. hozzászólásomban írtam, itt utál mindenki mindenkit ("nakiakirály" típusú hajcsárok stb), és a nyugati színvonalat úgy akarjuk elérni, hogy átlépjük azt amit ők már megléptek.
Persze sokkal könnyebb azt mondani, hogy le kell lépni, mert "a haza, a nemzet, az itthon nem becsül meg". De ki kit nem becsül? Te talán becsülőd a nemzetet, a hazát?
Te nem becsülőd a megfoghatatlan fogalmakat (mert hát ha a hazában a többség becsül téged, de 10 politikus és 20 vállalkozó nem, akkor te már mindenkit egy kaptafa alá veszel), és elvárod, hogy a fogalmak becsüljenek téged.
Romániában 5 millió ember dolgozik, Németországban 35 millió.
De most a kedvedért azt mondom, amit hallani akarsz:
Emberek, itt rossz, és el kell húzni nyugatra! Ott megbecsülnek!

És hát én maradok. És az eladó ingatlanokat felvásárlom, és eladom a holland én német nyugdíjasoknak. Aztán meglátjuk, hogy ki viszi többre :) ha-ha-ha
26.
26
2017.01.08., vasárnap [14:18]
@1.:
Ne vedd szívre ezt a provokátort! Ez azért szokott ide beírogatni, hogy hergelje az embereket. Amúgy ennek már egy párszor leírtam, hogy a TERMELÉKENYSÉG csak kb. 1-2%-ban függ a dolgozótól. 98-99%-ban a munkavezetőtől. A termelékenység 98 - 99 %-ban SZERVEZÉS kérdése.
Vagyis, csak annyiban függ a dolgozótól, hogy követi-e a vezető munkautasításait, vagy sem. De, ha nem követi, akkor rövid úton lapátra is kerül. Ennyi a dolgozó szerepe a termelékenység terén. (S még, ha követi, akkor is nagyon könnyen kerülhet lapátra - főleg az ilyen "nakiakirály" típusú hajcsároknál.)

Ui.
Én is azon a véleményen vagyok, hogy ahol az embert nem becsülik meg, onnan húzni kell, de sürgősen. És le van sz..va minden álságos duma, hogy "itthon", meg "haza", meg "nemzet", meg stb. A megbecsülés az kölcsönös kell legyen. Ha a haza, a nemzet, az itthon nem becsül meg, akkor én se vagyok köteles az előbbieket megbecsülni. Pont.
25.
cccc
2017.01.07., szombat [22:26]
Csak a pontosság kedvéért válaszolok a sértegetéseidre:
1.külföldre csak kirándulni járok
2.négy nyelvet beszélek
3.nem vagyok megbántódva inkább sajnálatot érzek irántad mert frusztrált vagy ami érthető
4.hogy mi nekem a mérce vagy milyen szinten vagyok nem magyarázom mert úgysem érted és nem is rád tartozik
5.végül te is bevallod,hogy egy migráns vagy maradj is az mindig
24.
Pontosan szèpen
2017.01.07., szombat [20:46]
Gondolom hagymát szedtél itt valahol,nem tudtad megtanulni a nyelvet és most meg vagy bántódva... Vagy valamelyik rokonod járta meg... Buta emberek mindenütt vannak,itt Nyugaton is, te azok után irányodsz mert azon a szinten vagy. Neked az a mérce,neked az a 98%. Na csá,te migráns :)
23.
cccc
2017.01.07., szombat [08:52]
Visszatérve arra,hogy megvetik a románok a vásárhelyi magyarokat ez igy nem igaz.Egyes (de közel sem a többség) románok a vásárhelyi magyart irigylik mert a románok csak jövevények és ez miatt frusztráció alakult ki bennük.Szerinted ha az a megoldás,hogy külfödre megyünk mert útálnak a románok akkor nagyon jól tetted,hogy elhúztál és maradj is ott örökre ne mérgezd a levegőt.
22.
cccc
2017.01.07., szombat [08:40]
El van ismerve kb.2-3%-a,akik tökéletesen beszélik a nyelvet és olyan munkát végeznek ami nagyon keresett pl. orvos,mérnök,informatikus.A többit MIGRÁNSNAK hívják és annak is ismerik el.
21.
Pontosan szèpen
2017.01.06., péntek [20:48]
Hagymàt szedni, otthoni cègen keresztüli melòkra csak az jön, aki nem kèpes megtanulni a cèlorszàg nyelvèt alapfokon otthon. Az olyan űljön otthon ès tolja a talicskàt, mert itt is csak a szègyent hozza az ittlevőkre. Hogy ki hol megvetett polgàr, kèrdezd meg a vàsàrhelyi magyarokat. Nyugaton el vagy ismerve ès meg vagy becsülve. Az az èrzèsem nem jàrtàl mèg a megye hatàrain kivül :)
20.
cccc
2017.01.06., péntek [18:54]
Akinek van szaktudása és egy kicsit ügyes nagyon jól megél itthon is.Aki meg lusta volt,hogy tanuljon szakmát az minimálbért kap.Van más lehetőség is indítson vállalkozást csak akkor keményen meg kell dolgozzon a profitért,főleg az elején.Nem siránkozni kell hanem dolgozni,ha pedig nem tetszik akkor húzzon nyugatra hagymát szedni vagy mosogatni és masodrendű legfennebb megtűrt de megvetett polgár lenni.
19.
2-m
2017.01.06., péntek [18:42]
En a csalddal jottem el, de nem baj koma te majd teremtessz itt jovot es en a keszbe bele ulok mind sokan masok mer en is megtehetem
18.
elelnahmegegy
2017.01.06., péntek [18:40]
lehet hogy nálad telibe talalt es te is attol felsz hogy a sok ingyen setalgatas utan dolgoznod kell,kinek nem inge nem veszi magara...
17.
Pontosan szèpen
2017.01.06., péntek [18:11]
Na igen,ezt a dumát állandóan bedobja valaki,hogy többet kellene dolgozni és tanulni s akkor jobb lesz otthon. De a valóság az az,amit "no-nó" és "1." leirt. A korrupt politikusok, a korrupt törvények és kusza,tolvaj bürokrácia, + a bunkó paraszt,politikusokat pénzelő és igy bebiztositott vállalkozó alpári viselkedése az, ami elűzi a dolgozni akarókat (tanult vagy tanulatlan,teljesen mindegy) Nyugatra dolgozni. Ide érve mit látunk? Az otthoni hajtás felét csinálod is jobb vagy mint az itteni, a főnökeid tisztelettel beszélnek hozzád és jól megfizetnek, haladsz a cégnél hogy álmodban sem hitted volna. Ha nem ügyelsz hipp-hopp meggazdagodsz :)
16.
realista
2017.01.06., péntek [17:00]
Az írásod alapján te nem hiszem, hogy lekerülöd a főnöködet.
15.
1.
2017.01.06., péntek [16:07]
Érdekes ez a termelékenységről szóló duma. Szerinted a romániai munkás, aki itthon nem termelékeny az mitől vállik azá egy repülőút és 1.500/2.000 km megtétele után? Mert a székely munkás itthon nem termelékeny, de kint megállja a helyét és az.

Szerinted az ArcelorMittal német munkásai termelékenyebbek a galaci ArcelorMittal munkásainál? Ugyanaz a cég ugyanazzal a technológiával dolgozik eu-s szabályozás alatt. S amikor a galaci munkás kimegy Németbe ugyanannál a cégnél kezd el dolgozni és egyből termelékenyebb?

Kicsit kilóg a lóláb ezzel a termelékenységi dumával
14.
1.
2017.01.06., péntek [15:48]
Korgó has vagy anyanyelv? - ez itt a kérdés. A válasz: minden filozófia a hason megy keresztül. Lefordítom: ha itthon a kereseted 50%-át kajára, a maradék 50%-ot rezsire költöd, és tudod, hogy kint a kereseted 30%-át kajára, 35-40%-át rezsire, a maradék 30-35%-ot pedig szabadon fel-/elhasználod vagy félreteszed akkor mi a jobb: korgó gyomorral magyarul beszélni az utcán itthon vagy teli hassal kint nézni a magyar tv-t (ha van) vagy a neten hallgatni valamelyik magyar rádiót, olvasni valamelyik magyar hírportált?

Aki a lapát nyelénél nem visszi többre az biztos, hogy a minimálbérnél sem kap többet. Hasonlítsd össze, hogy német minimálbérből mire jut azzal, ami a román minimálbér után marad. Miért várjuk el, hogy a fiatalok itthon alapítsanak családot, ha fizetésükből nem tudnak saját otthont venni? Kint 7-10 év alatt megvan a saját otthon, saját kocsi banki kölcsönből + 1-2 gyerek ellátása nem gond emellett - és nem fő a fejük, mint itthon, hogy holnap mit csináljon számlát fizessen vagy kaját vegyen.

Miért van az, hogy Ro egyes részein (pl. Bukarest) a munkásember 2x annyit kap ugyanazért a munkáért mint itt? Állítólag ugyanaz az ország vagyunk, ugyanazok a törvények érvényesek. Ha már menni kell akkor inkább külföld, mintsem Bukarest. Legyen a gyermekemből inkább francia nyelven beszélő, de gyerekkora legyen boldog ne pedig nincstelenséggel teli!

Ideje lenne elgondolkodni azon, hogy miért van az, hogy kint a főnök a munkását/beosztottját megbecsüli itthon pedig nem
13.
3-dolog
2017.01.06., péntek [15:25]
@2-m:
1. igen. van aki a "csaladon segitek" szoveggel kimegy ... es egy ev utan a csalad szetmegy, es kiderul, hogy ez a nagy "csalad centrikussag" is csak mese... de jol mutat.... kar hogy pont a gyerek issza meg ennek a levet.
2. sok esetben a buvos korbol ugy lehet kiszallni, hogy egyszeruen elvegezd a sajat munkadat, esetleg egy kicsivel tobbet, es nem masban keresed a hibat.
3. nakiakairaly - igazad van
12.
schmidt richard
2017.01.06., péntek [14:38]
@1.:
Nem hiányzik nekünk az édes anyanyelvünk? mert ezt olvasva sokaknak nem úgy tűnik. Ezzel is fogyhatunk.
11.
no-nó
2017.01.06., péntek [14:37]
Igaz, hogy kár bárkit is hibáztatni a helyzetért, de nehéz kiszállni az ördögi körből: a melós nem megfelelő vezetőket választ, a politikusok nem megfelelő üzleti környezetet teremtenek, és ebben nehéz tisztességes vállalkozást létrehozni.
A melós választhatna jobban, vagy dolgozhatna éhbérért, de inkább elhúz nyugatra - tehát ő nem fog változtatni.
A politikusnak is szentül hajlítja maga felé a kezét, híján van emberségnek, fejleszti tovább a korrupt rendszert, hogy minél több forrást magához tudjon csatornázni.
A vállalkozókat alaposan megrostálta az elmúlt 2 évtized, aki nem tejeltek a politikusoknak azok nem kaphattak zsíros megrendeléseket, kiszorultak a piacról. A termelt pénz nagy részét a korrupt rendszer kenegetésére kellett fordítsák így nem jutott sok fejlesztésre, munkaerő-képzésre, inkább kirakják aki többet kér, hisz jön helyette 100 másik.
Tud takarózni ő is, hogy ilyen környezetben csak ennyi fizetést tud adni, csinálja jobban aki tudja.
Várhatjuk hogy valami csoda folytán mindhárom szereplő egyszerre megváltozik és egy irányba kezdik húzni a szekeret, de a tudást nem a sült galamb fogja elhozni.
10.
torkig Jimmy
2017.01.06., péntek [14:36]
Túrkálót, még többet! Csak ahhoz ért úgyis mindenki!
9.
nakiakiraly
2017.01.06., péntek [13:48]
@2-m:
Kedves 2-m!
Nem kérdés, hogy a családodon jobban tudsz segíteni, ha külföldön dolgozol.
Ahogy az sem kérdés, hogy ha minden munkavállaló elhúz külföldre, akkor az igazgatók, mesteremberek és a vállalkozók maguk kell kezükbe vegyék a lapátot.
De az se legyen kérdés, hogy akkor itt kár a politikusokat, vállalkozókat, igazgatókat, mestereket hibáztatni, hogy alacsonyak a bérek, ha nem termel senki sem.
Szokták mondani, hogy az utolsó oltsa le a villanyt.
De kérem nem elfelejteni, hogy a jövőt néha a gyermekeinknek kell építsük, és nem magunknak. Persze itt írogathatom az okosságaimat, ha a többség elmegy Londonba, New Yorkba aztán csodálkoznak, hogy ott nincs összetartás, nincsenek a gyermekeiknek barátaik, és úton útfélen megkörnyékezik drogokkal (persze túlzás lenne azt állítani, hogy mindenütt csak drogosok vannak. Csak próbálom a szépet keresni mindabból ami még itt maradt)
8.
2-m
2017.01.06., péntek [13:04]
remelem,hogy a kozeljovoben az igazgatok allnak majd a godor mellet es a fonokok ,mesterek a lapattal amikor jon egy külföldön dolgozo ,es beszol hogy na b...d meg a cegedet.ja es te a kiraly irhatsz nagy okossagot ,neveld arra a gyereked hogy itt dolgozzon hogy epitsd a jovot amit te nem ersz meg...mer en inkabb a csaladomon segitek mindhogy az itt eloskodo munka adokon.
7.
nakiakiraly
2017.01.06., péntek [12:25]
Kedves Judemere!
Jó lenne, ha csak ritkán is, de megpróbálnánk gondolkozni.
Hidd el, hogy nem is olyan nehéz.
A problémára a válasz itt van az orrunk előtt, csak nem akarjuk megérteni, hogy a problémát mi magunk okozzuk, de a megoldást mástól várjuk.
Ott ahol euróban adják a fizetéseket, régen sok volt a probléma. Akkoriban azt mondták, hogy a tőkések kizsákmányolják az egyszerű embereket, és hogy mennyivel jobb a kommunizmusban. Kérem nem elfelejteni, hogy a Ford gyárában a tüntetők közé lőttek, amikor a szakszervezetek munkaszünetet hirdettek.
Németországban és Franciaországban a munkaadók az 50-es, 60-as években nem bántak kesztyűs kézzel a munkásaikkal, és nem fizették túl őket.
Csak hát ott elfogadtak pár dolgot.
Itt senki nem akar vállalkozni, mert az olyan dolog, mint a politika. Utálni kell!
Ha itt valaki munkavállaló, akkor azt kizsákmányolja a munkaadója, és jobban megéri idegenben dolgozni, és ott a lapáttal valami szépet építeni (első hozzászóló)
Csak hát közben idegenben fejlődnek, míg itthon minden tönkremegy.
Ez egy ördögi kör. Kicsik a fizetések, és az emberek elmennek. De hogy nőjenek a fizetések, az kellene, hogy itthon nagy legyen a termelékenység, és legyenek betöltetlen állások. A betöltetlen állásokat azok a vállalkozók kellene létrehozzák, akiket most a társadalom utál. De ide nem jönnek a befektetők, mert bizonytalan, hogy kapnak-e szabad, dolgozni akaró munkavállalókat.
Persze lehet elvárni, hogy a csabik és a judemere munkahelyeket teremtsen, de az emberek akarnak-e dolgozni az itteni fizetésekért, vagy alig várják a lehetőséget, hogy lelépjenek oda, ahol euróban kaphatják a fizetéseiket.
Kedves Perszeelele! Lehet vállalkozni, és megmutatni az "iskolazatlan komunizmusbol visszamaradt analfabetaknak", hogy lehet jobban csinálni. Kolozsváron az informatikusok 10 ezer lej fölött keresnek (persze nyugaton ennél sokkal többet keresnének).
Csak hát itt a kommentelők elvárják, hogy analfabétáknak adjanak olyan fizetéseket, mint amit külföldön az írástudók kapnak. Hidd el kedves Perszeelele, hogy a kommunizmust két "m"-el írják.
6.
judemere
2017.01.06., péntek [11:45]
elarulom, mas megyekben meg eppen az a problema, hogy lehetetlen munkaerot talalni. arrol ne is beszeljunk, hogy a fizetesek lassan duplaja a hargita megyeinek.
koszonjuk csabik, koszonjuk judemere. erdelyben a jovo
5.
perszeelele
2017.01.06., péntek [10:03]
Igen ez a tapasztalat sajnos,mer dolgozna barki itthon tulelesi penzer ,mikor iskolazatlan komunizmusbol visszamaradt analfabetak csináljanak labtorlot beloluk
4.
elel
2017.01.06., péntek [09:58]
Itt ha tobbet kezdessz tudni vigyaznak hgy maradj a hejeden nehogy lehagyd oket,...van ojan vallalat ahol a vezeto beosztásban levo szemejnek meg eretsegije sincs nem hogy egyeteme,es ijen kezd parancsolni egy iskolázottabbnak aki lehet hogy erti ugy mind o es ra is tanult... ez csikszereda jah hargita megye bocs...
3.
Pontosan szèpen
2017.01.06., péntek [03:39]
Szakma nèlkül nyugaton is minimàlèrt tolod, de ha kicsivel jobb vagy mint a többiek ( többet termelsz, jobb minősèget, pontos vagy, nem cigizni mèsz be a munkahelyedre, jòl haladsz az orszàg nyelvèvel) akkor előlèpsz hamar ès a hatàr a csillagos èg.
2.
Domo
2017.01.06., péntek [00:03]
Akinek van egy kis sütnivalója és fiatal azt is teszi. Nem sokan akadnak akik itt kínlódnak "éhbérért". Sok olyat ismerek, akik alig várták/várják, hogy a 18-at betöltessék, hogy külföldre mehessenek dolgozni.
1.
1.
2017.01.05., csütörtök [22:54]
Hamár csak a lapát nyelét tudják megfogni akkor inkább euróért tegyék kint, mintsem éhbérért itten valami nagyképű főnöknek, aki alkalmazottjaiban csak a lábtörlőt látja, de az embert nem
Hozzászólások28