Székelyhon.ro
2017. január 22., vasárnap; Ma Vince, Artúr napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Polgármesteri tisztségében maradna Szentes Csaba

Kovács Attila | 2017.01.06. [11:24] | Utolsó módosítás: 2017.01.06. [12:24]

A mandátuma megszűnéséről rendelkező prefektusi rendeletet a Hargita Megyei Törvényszéken támadta meg a községvezetői feladatkörök gyakorlásától megfosztott madéfalvi polgármester. Szentes Csaba azt kérte, függesszék fel a rendelet végrehajtását.

Hagymafesztival gn 003_bSzentes Csaba minden törvényes lehetőséggel élni fog

December közepén továbbította a Hargita megyei prefektusi hivatal a madéfalvi polgármester mandátumának megszűnéséről szóló rendeletet, amely szerint a vonatkozó törvények, a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék jogerős ítélete és az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) megállapítása értelmében már nem töltheti be a községvezetői tisztséget. A rendeletet tíz napon belül lehetett megtámadni a törvényszéken, Szentes Csaba ezt megtette.

A mandátumát elveszítő községvezető kérdésünkre elmondta, azért döntött így, mert még nem kapta meg az összeférhetetlenségével kapcsolatban hozott ítélet közlését a legfelsőbb bíróságtól. „Lehet, hogy vannak még fellebbezési lehetőségeim a legfelsőbb bíróság ítélete ellen, és azt kértem, hogy amíg nem kapom meg az indoklást, addig a rendelet végrehajtását függesszék fel” – magyarázta Szentes Csaba. Hozzátette, nem ügyvéd tanácsára folyamodott ehhez a lépéshez, mert amellett, hogy alkotmányos joga ezt megtenni, úgy döntött, hogy minden törvény adta lehetőséggel élni fog. A polgármester által benyújtott keresetet a Hargita Megyei Törvényszéken iktatták, tárgyalási időpontot még nem tűztek ki.

Szentes szerint a prefektusi rendelet mindaddig érvényben marad, amíg a törvényszék nem dönt az ő kéréséről, így továbbra sem töltheti be a polgármesteri tisztséget. Kérdésünkre Adrian Pănescu, a Hargita megyei prefektusi hivatal szóvivője úgy nyilatkozott, ahhoz hogy tisztségben maradhasson, a községvezetőnek azt is külön kérnie kellett volna a törvényszéktől, hogy amíg nem tárgyalják az általa benyújtott keresetet, addig továbbra is elláthassa a polgármesteri teendőket. A 2004-ből származó 393-as számú, a helyi választottak jogállására vonatkozó törvény előírásai szerint egy polgármester akkor veszíti el összeférhetetlenség miatt a mandátumát, ha erről végleges és visszavonhatatlan bírósági ítélet születik. A törvény azt is előírja, hogy a prefektusnak rendelettel kell tudomásul vennie a mandátum megszűnését.

Az ANI 2014 júniusában állapította meg az összeférhetetlenséget Szentes Csaba esetében. A polgármester ezután fellebbezett a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához a megállapítás ellen, de ezt elutasították. 2015 januárjában fordult jogorvoslatért a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszékhez, amely több mint másfél év után, tavaly októberben hozott elutasító döntést. A polgármester az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség szerint 2009 szeptembere óta megsértette a 2003. évi 161-es törvényt, amelynek értelmében a polgármesteri tisztség összeférhetetlen az egyéni vállalkozói engedéllyel.

Szentes az ANI megállapítása után közölte, a vállalkozói engedéllyel mezőgazdasági tevékenységet folytatott, és nem végzett semmilyen kereskedelmi tevékenységet.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
9.
doki2
2017.01.07., szombat [17:38]
Jol irtad,valami itt nem tiszta !
8.
Vidéki
2017.01.07., szombat [08:19]
A gond az, hogy ezek az akármik, amiket létrehoztak, nem vállakozások, vagyis nincs jogi személyiségük. Ugyanúgy magánszemélyként működnek tovább és nem végeznek kereskedelmi tevékenységet, hanem mezőgazdasági tevékenységet végeznek és ez alapján átalányadót fizetnek akárcsak a magánszemélyek. Végezhetnek keresekedelmi tevékenységet is de az már más adókategória. Én nem igazán értem a helyzetet. Ha a polgármester úr I.I.-je mezőgazdasági tevékenységet végez, akkor minek ez a nagy felhajtás? Ha esetleg van keresekelmi tevékenysége is, akkor már más a helyzet.
7.
háthát1
2017.01.06., péntek [21:47]
[Nem ütötte a mércét]
6.
antidemokrata
2017.01.06., péntek [19:38]
demokrata'Nem adtak támogatást EU-s alapból ha nem volt egy válalkozás bejegyezve.Minden termelőből válalkozót,adóalanyt és konyvelőt csináltak erőszakkal.
5.
Ennyi volt
2017.01.06., péntek [19:37]
Hàt persze hogy nem utotte a mércét!
Patkány vilàgot élūnk!
Sajnàlom a Polgàrmestert,a sajàt kiàsott vermébe esett bele,tisztába volt tetteivel de a buszkesege és a Nagy magyar kezek ..... ennyi volt ;aufnimerwidersehen
4.
demokrata
2017.01.06., péntek [16:05]
Javítsanak ki, ha tévedek, de ha valaki nem csak saját szükségleteit fedezi mezőgazdasági tevékenységgel, hanem el is adja a terményt, akkor az már kereskedelmi tevékenység. Ha meg csak saját magának termel, akkor minek egyéni vállalkozói státusz?
3.
Szl
2017.01.06., péntek [14:55]
Tipikus Románia! RMDSZ által kiszolgált törvényhozás és jogállam. Nem vitatom a polgármester jogát a harchoz és rátermettségét sem vonom kétségbe. Csupán két dolog, ami nem normális: 1. Van legfelsőbb bíróság ítélet, van végleges döntés, ami mégsem az. 2. Mi a fenét csinált az RMDSZ magas vezetősége, mikor nem mondta meg zászlóvivőinek és valamikori plakátragasztóinak, hogy összeférhetetlen és szüntesse meg ezt az állapotot. Nem vagyunk egy hajszállal sem jobbak a dimbovicai bűzlő mocsárnál.
2.
ha
2017.01.06., péntek [13:15]
[Nem ütötte a mércét]
1.
hohoho
2017.01.06., péntek [12:46]
[Nem ütötte a mércét]
Hozzászólások9