Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Próbaüzem előtt a tusnádfürdői élményfürdő

Rédai Botond | 2012.08.14. [14:34] | Utolsó módosítás: 2012.08.14. [20:38]

Ha minden az elképzelések szerint alakul, legtöbb egy hónapon belül elkezdődhet a próbaüzem a Tusnádfürdőn felépített élményfürdőben. Albert Tibor polgármester beszámolója szerint a létesítmény működtetéséhez szükséges felszerelés rendelkezésre áll, jelenleg ezek beüzemelése zajlik.

wellnes kozpont_02_bA remények szerint ősztől csobbanhatunk az épületkomplexumban

Most már megvan minden szükséges felszerelésünk, az építő ezek beüzemelésén dolgozik – tájékoztatott érdeklődésünkre a fürdőváros polgármestere. Mint elmondta, két új vízpumpát is vásároltak az elmúlt időszakban, ezek segítségével zökkenőmentes lesz a létesítmény termálvízzel történő ellátása a korábban létrehozott 870 méteres kútból. „A próbaüzem 15–20 napot fog tartani, azt követően az építőn múlik, mikortól nyithatjuk a fürdőt. Nem sietjük el a dolgot, szeretnénk úgy átvenni a létesítményt, hogy minden megfelelően működjön” – árulta el az illetékes.

Mint arról már beszámoltunk, az előzetes tervek szerint már tavaly év végére el kellett volna készülnie a tusnádfürdői meleg vizes élményközpontnak, ám időközben kiderült, a több mint nyolcszáz méter mélyről a felszínre hozott termálvíz olyan kémiai elemeket tartalmaz, ami korrodálná a csöveket. Ezeket az anyagokat – vasat és mangánt – ki kell vonni a vízből, az ehhez szükséges berendezést nemrég szerelték fel. Egyébként olyan vízkezelő rendszert kellett építeni, amely a szén-dioxidot is leválasztja a termálvízről. Utóbbi azért fontos, mert a szén-dioxid a termálvíz felszínén „lebeg” és fulladást okozhat. „Reményeink szerint ősztől már a nagyközönség is használhatja a fürdőt” – reagált kérdésünkre a polgármester, aki szerint a visszajelzések alapján igencsak nagy az érdeklődés a létesítmény iránt.

Albert Tibor annyit még elmondott, a fenntartási költségekkel kapcsolatban a próbaüzemet követően tud nyilatkozni. Azt viszont megerősítette, hogy a működtetést egyelőre egy, a helyi polgármesteri hivatal által létrehozott cégre fogják bízni. „Ez az elképzelés egy esztendeig biztos nem változik, utána megnézzük, hogy jó ötlet volt-e az általunk választott megoldás, és aszerint lépünk” – fejtette ki az elöljáró.
 
A tusnádfürdői wellnessközpont teljes beruházása összesen, tehát áfástól 22,5 millió lejbe (mintegy ötmillió euróba) kerül. Ehhez Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatala önrészként 400 ezer lejjel járult hozzá, az összeg 98,3 százalékát a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium finanszírozta. Az épületkomplexumban öt medence kapott helyet, van továbbá masszázsszalon, sószoba, többfajta szauna és mofetta.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
9.
dosznyó vágó
2012.08.16., csütörtök [17:50]
az biztos,hogy ezen a meleg nyáron lettvolna pár ezer vendég a fürdőn dehát majd jövőre biztosan meglessz és akkor majd mehetünk.Már nagyon várom hogy eggyet csobbanhassak a családommal eggyütt .pussz.
8.
Csíki12
2012.08.16., csütörtök [17:28]
Nem tudok semmiféle avatásról, csak tudósítások voltak (én ezt olvastam eddig) az újságban. Engem megdöbbent ez a rosszindulat, hogy a székelyek oda jutottak, hogy semminek sem tudnak már örülni, mindenbe belekötnek és hibát keresnek. Csodálkozom azokon, akik ilyen helyzetben is vállalják a közösség szolgálatát. Nekem már régen elment volna a kedvem a gyűlölködők miatt.
7.
tutti
2012.08.16., csütörtök [14:08]
a hányadik avatásra gondolt kedves uram 4-5, mert már vagy 3-szor átvették es felavatták.
6.
Csíki12
2012.08.16., csütörtök [13:29]
Ön egy rossz vicc. Ha tusnádfürdői, megkérdezném, hogy mit tett személyesen a városáért az igazságtalan köpködésen kívül? A polgármestert másodszor is megválasztották, nem ő választotta meg saját magát. Remélem ott lesz az avatáson és majd röhögni fog saját magán!
5.
feredőőő
2012.08.15., szerda [22:40]
ez egy vicc
ez az egész egy órási nagy vicc
a polgármester egy hatalmas nagy vicc, most már gúnyt űz a tusnádfürdőiekből. Mindenki kérdezi tőlünk, hogy mikor lesz fürdő és röhögnek rajtunk. Közröhej tárgyává tett. Szégyelje magát!!!
4.
alcsiki
2012.08.15., szerda [20:19]
Könnyü az ültetett fárol almát szedni vagy nem ....
3.
Csíki12
2012.08.15., szerda [17:25]
@ss:
Nagy baj az irigység, tisztelt úr. Inkább örvendjen, hogy az évekig teljesen lerobbant Tusnádfürdő fejlődik. Csak nem az a baja, hogy a polgármester nem eremdéeszes és mégis vannak ötletei?
2.
pista ba
2012.08.14., kedd [19:18]
Hat csucsszezonban erosen jo lett volna, ha hideg vizzel legalabb letesztelik. Tusvanyos alatti kanikulaban ezrek furodtek volna. Eleg gyanus, hogy "Tusnadfurdo" es nincs egy publikus strand vagy furdo...
Most mar erosen varjuk. A sipalyara is eleget kellett varni, az szerencsere mar megvan...
1.
ss
2012.08.14., kedd [17:15]
http://www.3szek.ro/load/cikk/41864/wellness_kozpont_nyilik_tusnadfurdon

Ezt a furdot evente megnyitja a polgarmester, igy probalja novelni a sajto kepet. Sajnos a valosag nagyon maskepp mutat.
Hozzászólások9