Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Terítéken a méhegészségügyi problémák

Kömény Kamilla | 2016.03.05. [20:31]

Éves gyűlésükön vettek részt a Hargita Megyei Méhészegyesület tagjai szombaton: az előadások iránt érdeklődőkkel benépesedett a megyei önkormányzat amfiteátruma. Mézet adományoztak a csíksomlyói Szent István Gyermekvédelmi Központ lakóinak is.

Mezlovagok_bSzakmai előadások sorát tartották az éves talákozón. Mézet is adományoztak a megjelentek

A Csíkszéki Mézlovagrend bevonulását követően elsőként Lázár Tibor, az egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Később Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is szólt a megjelentekhez, kiemelve a megyei méhészek által termelt méz jó minőségét, a méhészek kiváló munkáját. Továbbá bátorította az egyesületet és a lovagrendet, hogy éljenek a megyei önkormányzat által biztosított pályázati lehetőségekkel.

Tánczos Barna szenátor felszólalásában először a mezőgazdasági ágazat jelenlegi helyzetét ismertette az összegyűltekkel, majd rátért a méhészeket érintő újdonságokra. Mint mondta, az elkövetkező időszakban nyújtják be Brüsszelben az ágazatot érintő, következő három évre vonatkozó programot, amely októberben lép majd életbe. Rámutatott, ebben számos módosítás szerepel az előző pályázati időszakhoz képest, például külön kezelnék a 75 családnál kisebb és az annál nagyobb méhészeteket, ami a méhcsaládvásárlásra vonatkozó előírásokat illeti.

Az előkészített tervezetben a 75 családnál kevesebbel gazdálkodók állami támogatásban részesülhetnek, hogy elérjék azt a kritikus számot, amellyel a vidékfejlesztési pályázatokban részt vehetnek − azaz a 150 családos méhészetet. Emellett bővül a gyógyszervásárlási támogatás is, illetve a méhészeti kellékvásárlással is élhetnek majd a méhészetek, sőt az egyesületek is. Emellett elkülönítenének egy összeget arra a célra, hogy itthon is tudjanak elvégezni olyan vizsgálatokat a méhészetek, amelyekre eddig csak külföldön volt lehetőség. A beszámolót követően a méhészek megfogalmazták észrevételeiket, és felhívták a szenátor figyelmét az ágazatot érintő problémákra, a következő időszak pályázati kiírásaiban vélt ellentmondásosságra.

Méhegészségügyi problémákról két előadást is hallhattak a méhészek. Elsőként Németh Zoltán magyarországi méhész 13 éves tapasztalata alapján beszélt a varroa atkák elleni − Hargita megyében még nem alkalmazott − védekezési technikákról. Rácz László állatorvos a varroa destructor atka szaporodásbiológiai jellegzetességeire és a gyomorvész növényi táplálékkiegészítőkkel való megelőzésére, kezelésére világított rá. Az előadások sorát Gubicza András méhész-szakoktató előadása zárta.

A rendezvényen adományozás is helyet kapott: a méhészek egy-egy kilogramm mézzel, illetve annak pénzbeli értékével járultak hozzá a Böjte Csaba ferences szerzetes alapította csíksomlyói Szent István Gyermekvédelmi Központ lakóinak szervezett gyűjtéshez.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
4.
amazonka
2016.03.07., hétfő [08:14]
....vidéken nőttem fel,a kertben 7 méh család volt, és a környéken több családnál voltak méhek,normális dolog volt ,mint a baromfi tartás ,vagy egyéb háziállat. Miért kell ebből is ügyet csinálni,....nem probléma a méh csípés,de ha mégis akkor is van ellenszer.
...Az igazi probléma, ha nem lesznek méhek,na akkor 4 esztendő után az emberiségnek is annyi...
A gyerekeket meg kell tanítani ,hogy nem kell félni a méhektől,katicától,a rovarok fontosak--....és emlékezzen Ön is arra,hogy szülei,vagy nagyszülei vidéken éltek,és összhang volt ember és természet között.....
3.
bbbzzzz
2016.03.06., vasárnap [20:55]
Arra a problémára találtak megoldást, hogy a lakóterületre elhelyezett méhkaptárok ne okozzanak problémát a szomszéd udvaron játszó gyerekek körében?
2.
mázasmézes
2016.03.06., vasárnap [11:23]
Az igaz,hogy
Jelmezbálvan gyerekek. csak az álarc a politikusokon van.
1.
mézesmázas
2016.03.06., vasárnap [08:11]
Jelmezbálvan gyerekek.
Hozzászólások4