Székelyhon.ro
2017. február 21., kedd; Ma Eleonóra napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Városi biciklizés nehézségekkel

Kömény Kamilla | 2013.10.22. [18:22] | Utolsó módosítás: 2013.10.22. [18:50]

A Csíkszeredában mindössze néhány év alatt kiépített hat kilométer hosszúságú bicikliút részben megkönnyíti a kerékpárosok közlekedését, az azokon járó figyelmetlen gyalogosok viszont gyakran zavarják a bicikliseket.

bicikliutak_kr_1_bA gyalogosok gyakran használják a kerékpárosoknak szánt utat is

Csíkszeredában jelenleg hat kilométer hosszúságú kerékpárút áll a biciklisek rendelkezésére. Emellett folyamatban van a központi park és az annak környékén lévő bicikliutak összekapcsolásához szükséges munkálatok jóváhagyása. Az összekötő útszakaszok kiépítését követően már nyolc kilométernyi kerékpársávon tekerhetnek a biciklisek – tudtuk meg András Zoltántól, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának munkatársától.

Biciklisáv és útjavítás egyszerre

Szőke Domokos alpolgármester kérdésünkre elmondta, lehetőségükhöz mérten törekedtek és a jövőben is igyekeznek minél több helyen kiépíteni utakat biciklisek számára. Hozzátette, többnyire útjavításokkal kötötték össze ezen sávok kialakítását, például a Zsögödi Nagy Imre és a Szász Endre utcákban. Hasonló megoldáson gondolkodnak a Brassói út esetében, ott azonban az út és a biciklisáv közé korlátokat is fel kell majd állítani a biciklisek biztonsága érdekében. Ahol nem volt lehetőség kiépíteni a kerékpárosok közlekedésére szolgáló utat, ott a járda egy részét különítették el erre a célra. Felfestés jelzi a járda megváltozott funkcióját, ilyen módszert alkalmaztak a központi parkban és a park előtti részen is.

Figyelmetlen gyalogosok

A csíkszeredai Császár Zoltán munkaeszközként használja biciklijét a városban, a bicikliutakon való közlekedés megkönnyíti munkáját. Azt azonban hozzátette, gyakran okoznak fennakadást a gyalogosok, mert a kerékpárosoknak kijelölt úton sétálnak. Ilyenkor kénytelen kikerülni a járókelőket, de volt példa arra is, hogy a váratlanul a biciklis útra lépő idős férfit már nem tudta kikerülni, és elütötte. Emellett megtörtént, hogy megszólították, miközben szabályosan biciklizett, hogy ne közlekedjen a járdán – foglalta össze tapasztalatait Császár.

A bringázó Kinda Lujzát a központi park bejáratánál állítottuk meg. Ő, ha csak teheti, kerékpárral közlekedik a városban. Nagyon jónak tartja, hogy egyre több út áll a rendelkezésükre. Beszélgetésünk közben a park mellett lévő kerékpárútra mutatott, amelyen több gyalogost láthattunk. Kiemelte, hogy a járókelők gyakran figyelmetlenek, és a biciklis útról még a csengetés hallatán sem állnak félre, így kénytelenek letérni a sávról, hogy őket kikerüljék.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
28.
Velociter
2013.10.23., szerda [23:03]
Aki nem tud bringával közlekedni, az járjon gyalogosan. Ha rossz a hangulata a kedves közlekedőnek, netán észreveszi magán, hogy fáradt, akkor el se induljon. Ha olyan az ídőjárás (köd, jégpályához hasonló utak, stb.) kétszeresen aláhúzva hangsúlyozandó, hogy el se induljon. Fontos észrevétel továbbá az, hogy potenciális veszélyforrásnak tekinthetőek a magánházaktól, illetve a cégszékhelyektől kiálló autók. Autós, gyalogos, bringás : sokan a mobilt bambulják vagy hallgatják (rádiót, zenét – nem a telefonbeszélgetésekre vonatkozik az észrevétel). Az egyik taplocai biciklisávot át lehetne nevezni szörf pályának is :D Néha az az érzésem, hogy balettozni kell a forgalomban és nem közlekedni, viszont mindennél fontosabb, hogy mindenki odafigyeljen mindenkire és kész.
27.
Sandocan
2013.10.23., szerda [17:19]
Az ortodox templom melletti járda nem annyira forgalmas, mellesleg a túloldal is elég széles tehát jól van ott ahol van az a kerékpársáv. Nem Tokióban vagy kisapám, hogy mindkét széles járda kellene a gyalogosoknak.
26.
Máriné
2013.10.23., szerda [16:58]
Először is köszönöm hozzászólásodat ! Jólesik,hogy ilyen bicajosok is vannak ! A Márton Áron előtt a nyáron egy csinibaba úgy elhúzott mellettem,hogy a földről alig tudtam magam összeszedni ... Beismerem,a biciklisávon jövögettem,kevés járókelő volt abban az órában,a talpam nagyon fáj a" kockaköveken" s ezért eregeltem ott ! Semmi bocsánatkérés,sőt , visszafordulva "ez biciklisáv "...ennyi mondandója volt ...Megszégyelltem magam,de ugyanakkor,azt a megalázást most is hordozom... Jó,hogy vannak még sokan,akik másokra, azaz a gyalogosokra is figyelnek ! Azóta nagyon megnézem hol járok ! De , ezúttal köszönöm a Skott féle bicikliseknek a másik emberre való figyelést !
25.
Bringás
2013.10.23., szerda [16:00]
Én is így szoktam és míly meglepő a gyalogosok 90 %-a visszamosolyog. Egyszerűen nem várhatjuk el attól a gyalogostól aki 50 évig meg volt szokva, hogy az övé a járda, hogy eggyik napról a másikra átszokjon. Pozitív példának van a legnagyobb tanítóereje. És lám idővel és kellő toleranciával minden kialakul.
24.
gátkötők
2013.10.23., szerda [14:18]
Tartsuk tiszteletben egymást, autos, biciklis, gyalogos és akkor elférünk egymástól, mert egyszemélyben mindhárom lehetünk.Civilizációs fokmérő!
23.
szekelybiro
2013.10.23., szerda [14:11]
Kérdésedre egy válasz, a több lehetségesből: - a Márton Áron ( volt Cosbuc, azelött Rákoczi ) utca páros oldalán a Fejlesztési banktól a központ felé több helyen is.
22.
csikszentgyorgyi bicikli
2013.10.23., szerda [13:05]
Azt hiszem nem kell sok esz hozza es az ember eszreveszi, hogy ki itt a normalis kozossegben elo bicajos es ki az orokos elegetlenkedo... Mielott kilettek volna jelolve ezek a savok, azelott is lehetett biciklizni a varosba, es most meg konnyebb... Es ne feledjuk, "sok jo ember keves helyen is elfer"... mert kevesen vannak ;) Egy szep napot es jo tekerest.
21.
zeha
2013.10.23., szerda [12:23]
azt hiszem, hogy a magadfajta emberekre mondjak, hogy ep testben ep lelek...., gratulalok.
20.
20.
2013.10.23., szerda [11:35]
Gratula meg csak 25.000 lyen ember kellene a varosban mint te es mindjart megvaltozna jo fele az elet.
19.
bringas
2013.10.23., szerda [11:21]
Tudtommal torveny szerint is az, az utra fel van/volt festve, hogy tabla van-e azt nem tudom.
Egyebkent ha nem a bicikliutat hasznalod sem buntethetne meg, mert ilyen szempontbol a motorkerekpar es a rendes kerekpar egy kapal ala van veve, vagyis mindketto ket kereku jarmu, mas kerdes hogy kell-e jogositvany ra, de eleg ha ezekre a kis robogokra gondolok amihez nem kell jogositvany de megsem kerekparuton kozlekednek vele. Masreszt egy amator kerekparos nehogy mar a bicikliuton, a gyalogosok kozott kelljen vegezze az edzest/bemelegitest... En valahogy nem tudom elkepzelni a TCT-t ahogy kerekparuton indul edzeni...:)
18.
Scott
2013.10.23., szerda [09:30]
Ne, én bringás vagyok, gyakorlatilag testrészem a kétkerekü, soha nem zavartak a gyalogosok, ha nem tudom kikerülni akkor lefékezek, megállok, megvárom míg észrevesz, egy apró mosoly és gurulok tovább, csengőt nem használok mert nem szeretem letámadni az embereket, nekem a biciklis sáv csak arra jó hogy a rendőr ne büntessen meg s az autók sem veszélyeztessenek
17.
Roger
2013.10.23., szerda [09:08]
Kerdes: Ha nincs hivatalos kozuti jelzotablaval ellatva a biciklisav, akkor az biciklisav-e? Mert az, hogy van egy feher csik a foldre festve az -szerintem- meg nem jelenti azt. - gondolok en itt arra a torvenyre, hogy ha van biciklisav, akkor nem szabad biciklivel az uton kozlekedni, mert megbuntetnek. Vagy amikor Taplocan ramdudalnak az autosok, hogy hasznaljam a biciklisavot. Az biciklisav a torveny szerint is? Mert az sincs kitablazva. (utalok rajta menni, mert hullamvasut).
16.
szeredaiii
2013.10.23., szerda [00:41]
Pl. az ortodox templom melletti ujonnan felfestett biciklisav es a jarda. Nagyon "gyonyoru" megoldas.
15.
bringas
2013.10.23., szerda [00:08]
Na es akkor? Egy helyen van az a 10x annyi gyalogos, hogy nem fernek el vagy nem ertem mit akarsz ezzel mondani... Nincs eleg jarda? Szerintem a kerekparos sav a kerekparosok biztonsagat szolgalja, mivel az autok kozul probalja kihozni a kerekparos forgalmat, hogy minden kerekparos ne legyen nap mint nap eletveszelynek kiteve! Viszont, gondolj arra, hogy ha neked van ket epulet kozott egy adott tered, ami ki van szamolva pontosan autok es jarda stb szamara, akkor oda csak ilyen kompromisszumokkal lehet kerekparutat is csinalni. Erdekes modon a magyarorszagi nagyobb varosokban is nagyreszt ilyen megoldast alkalmaznak es tokeletesen bevalik, a gyalogosok tiszteletben tartjak a kerekparosokat es forditva is. Itt miert nem megy ez? Miert kell folyton okoskodni es kotekedni? Elobb talan gondolkodjunk logikusan, hogy mit miert csinalnak igy meg ugy! Annyian vannak ezen az oldalon, akik abszolut hulyesegetek irnak kommentbe, sokak helyeben szegyellnem magam, ha ennyire bunko lennek...

Ui: a kerekparsav sem szaguldozni van, ha valaki komolyabban uzi ezt a sportot az pontosan tudja, arra ott az autoknak is szant ut, tehat a gyalogosok meg kell ferjenek a kerekparosok mellett, ebbol kovetkezik, hogy fontosabb az autoktol elvalasztani a kerekparosokat, mint a gyalogosoktol... Ennek ellenere a varosi kozlekedes szempontjabol a kerekparut nem egy gyalogosokkal teli akadalypalyat kellene jelentsen!
14.
replikataploca
2013.10.22., kedd [23:34]
Na azert a taplocai bicikliut a legérdekesebb. Csikszeredaba nem kell hullamvasut, olyan jokat lehet itt szöktetni. Csak az a baj hogy mire beérsz a városba, megzötyögősödik a fejedlágya.
13.
ffef
2013.10.22., kedd [23:33]
csak egyet felejtettek el,hogy minim 10x annyi a gyalogos mint a biciklis.
12.
csikszentgyorgyi bicikli
2013.10.22., kedd [23:04]
Persze tobb fele biciklisav, es bicikli ut van. Olyan is amilyet o mond, de hasonloak is mint itt. Nemetorszagban is van ilyen "feher csikos", van tobb 100 km-nyi csak bicikliut is, de azon is mehetsz peldaul gorkorival, vagy gyalog. Buszsav is van csak igy kipingalva, tehat nehogy mar Szeredaba 4 savos bicikliutat epitsenek... En jarom bicajjal is a varost, gyalog is autoval is, egyszeruen tudd hol a helyed, es elfer mindenki... Es azert 3 sorban sok volt az 5 "bicigli"... :)
11.
7tt5w4
2013.10.22., kedd [22:43]
Néhány hozzászóló gúnyolódik csomad helyesírásán, de elmegy a lényeg mellett. Normális körülmények között a kiépített biciklisáv alacsonyabban van a járdánál, de magasabban az útnál, és így nem keverednek a biciklisek sem az autósokkal sem a gyalogosokkal. És hogy az autósok ne használják parkírozónak a biciklisávot vagy a gyalogosok ne sétáljanak még véletlenül sem ott a biciklisáv magas szegletkővel van elválasztva a többitől. A Kossuth Lajos út mindkét oldalán így ki lehetne építeni a biciklisávot.
10.
cbww
2013.10.22., kedd [22:14]
Sokkal nagyobb a baj városon kívül. Múlt héten voltam szemtanúja az esetnek. Alsódelnét Csíkszereda fele elhagyva a domb alatt a kanyarban három autót elõzött egyszerre egy szürke furgon , 40 év körüli férfi vezette , az út szélén szabályosan közlekedõ bringást teljesen figyelmen kívül hagyva. A szerencsétlen bringás a szük padka miatt majdnem a sáncban kötött ki , azért hogy a furgon el ne sodorja. Szemrebbenés nélkül pofátlanul 100 110-el szembehajtott a biciklissel. Ehhez külön tehetség kell.
9.
bicigli:)
2013.10.22., kedd [22:07]
A parknál az út túloldalán van a gyalogosoknak egy egész sétatér, a járdán meg jól elférnének csak éppen ki kellene nyitani a szemüket. Na meg az sem ártana, ha néha szétnéznénk és észrevennénk, hogy más is van rajtunk kívül! Ezt sajnos nem a városvezetők fogják megoldani...
8.
bxbx
2013.10.22., kedd [21:20]
1O kiló festék s készen is van a "biciglisáv". Se tervek se egyéb nem előzte meg..... Sok helyen 1 mm-nyi odafigyeléssel s józan ésszel a festés után gyalogos és biciklis egyaránt elférne a járdán s nem úgy mint pl. a parknál. Az röhejes. Egy picivel szélesebb járda s minden meg is volna oldva.
7.
elektrikaa
2013.10.22., kedd [21:03]
A Szék útján a legjobb, mert vannak oszlopok a kerékpáros sávon.
6.
hm...
2013.10.22., kedd [20:48]
Es megis hol volna az a "hely" ahol annyira szuk a gyalogossav, hogy ket ember nem fer el?
Erre nagyon kivancsi vagyok...


(Nincs magyar ekezetem, elnezest az erzekenyektol.)
5.
hummentes
2013.10.22., kedd [20:32]
Tény , hogy néhány helyen annyira leszűkítették a gyalogossávot, hogy két ember egymás mellet nehezen fér el.
4.
zeha
2013.10.22., kedd [20:00]
ha nem olyan, mint amilyent te elkepzeltel, akkor nem is letezik?....vagy csak te is unatkozol???
3.
csikszentgyorgyi bicikli
2013.10.22., kedd [19:29]
csomad, nyugodt lehetsz, hogy "biciglisav" sem a netten, sem a valosagban nincs ;)
2.
amazonka
2013.10.22., kedd [18:55]
bicikli -magyarul.
1.
csomad
2013.10.22., kedd [18:34]
biciglisav? hol?a jardara festett feher csik egy bicigli forma rajz,es ezzel kesz a biciglisav?a valodi biciglisav az egy kulonallo sav ahol nem kell kozoskodni sem az autokkal sem a gyalogosokkal!!! a netten latni sok" valodi biciglisavot"
'
Hozzászólások28