Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

105 éves nyugalmazott pedagógust köszöntöttek Gyergyószentmiklóson 105 éves nyugalmazott pedagógust köszöntöttek Gyergyószentmiklóson

Baricz Tamás Imola | 2017.02.08. [22:29]

Nem akármilyen születésnapot ünnepeltek a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban. Eigel Ágnes nénit 105. születésnapján unokájának családja köszöntötte. A borszéki iskolaalapító, erős karakterű, egyenes tartású óvónő egyike azon szép korúaknak, akiknek mindig is fontos volt a nőiesség megélése.

eigelagineni1_bTortával ünnepeltek a 105. születésnapon (fotó: Eigel Tibor Facebook-oldala)

A Gyergyószentmiklóson élő unoka, Eigel Tibor és családja rendszeresen látogatja Ági nénit. A születésnapján is együtt ünnepeltek. „Örvendünk, hogy a szép kora ellenére is kapunk visszajelzést a nagymamától. A kedvencét vittük most is, kedveli a kólát, habos süteményeket, a banánt. Igaz, most azt mondta: a kóla erős. Van eset, hogy megismer, nevemen szólít, és van olyan is, hogy csak néz, de hát 105 éves elmúlt”  mondta Eigel Tibor. Az 1912. február 5-én Sopronban született Ági néni 70 évet élt Borszéken, 1941-ben alapította az iskolát. 2009-ben került az otthonba, és egy ideje a nap nagy részét ágyban tölti, tudtuk meg Pázmán Enikő családorvostól.

Ági néni számára mindig is fontos volt, hogy megélje nőiességét – mondta elöljáróba az osztályvezető, amint beléptünk a szobába. „Mindig hullámos kell legyen a haja, virágmintás blúzokat visel és a világos, vidám színeket kedveli. Mai napig így öltöztetjük. Volt eset, amikor reggel csak annyit mondott, hogy: fehér. Tudtuk, hogy fehér blúzt szeretne felvenni. Kizárólag szoknyát visel, nem szereti a nadrágot, és mi ezt tiszteletben tartjuk” – mesélte Szakáli Gabriella osztályvezető asszisztens. Hozzátette: „Ági néninek mindig nagyon erős karaktere, tartása volt, attól függetlenül, hogy egy kis törékeny asszony, felnézünk rá”.

eigelagineni 006_bApolói szeretettel veszik körül az otthon legidősebb lakóját

Nagyon erős hitű, mélyen vallásos néniről beszélünk, aki sokat imádkozott, és az évek alatt egyszer sem panaszkodott. Tavaly még kerekesszékkel levitték a templomba, kivitték az udvarra. „Imádja a Napot. Békében van a lelke, nem nyugtalan” –  mesélte Kiss Gabriella szociális munkás, az otthon mentálhigiénés szakembere.

Ölelj meg, szeretlek – ezeket a szavakat mondja Ági néni, de kezével, arcával is üzen az ápolóinak, akik, mint egy kisbabát, becézik, szeretettel veszik körül, simogatják, ugyanis kialakult a másodlagos család szerep.

A tavalyi farsangi mulatságon részt vett és az idén is tervezik, hogy kerekes székben ülve részese lesz az ünnepségnek. „A tavalyhoz képest gyengült Ági néni, de nagyon-nagyon ritka, hogy 105 évesen valaki ilyen fizikai állapotnak örüljön. A gondos ápolásnak köszönhető, hogy az egészségi állapota jó, az őt körülvevők szeretete, figyelme is nagyon sokat számít. A szükségletei teljes mértékben ki vannak elégítve. Talán egy kicsit most már fáradtnak tűnik. Szeretnénk, hogy a farsangi ünnepségen részt vegyen, persze, ha ő is akarja, erőltetni nem szeretnénk, de tudjuk, mindig örömmel vett részt az ünnepségeken, és ezúttal az ő születésnapját is ünnepelnénk” – mesélte Kiss Gabriella.

eigelagineni 010_b

Nemrég látogatói voltak Agi néninek, egy autóbusznyi borszéki nyugdíjas érkezett hozzá, akik tanítványai voltak. „Nagy szeretettel vették körül egykori óvónőjüket, kinek tartása, gondoskodása és szeretete mai napig él a már nyugdíjas korú borszékiekben. Bemutatkoztak a vendégek, neveket is mondtak. A borszéki tanítványai meséltek arról, hogy nem volt könnyű élete, viszont nekünk soha nem panaszkodott, inkább nagy szeretettel imádkozott, verset mondott és énekelt” – mondta Szakáli Gabriella.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét