Székelyhon.ro
2017. február 23., csütörtök; Ma Alfréd napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Alulfizetett székely munkaerő, és ami mögötte van Alulfizetett székely munkaerő, és ami mögötte van

Gergely Imre | 2017.02.11. [12:40] | Utolsó módosítás: 2017.02.11. [13:55]

Az oktatás nem piacképes, a fizetések kicsik, a vállalkozások munkaerő- és nyersanyaghiánnyal küszködnek, nehéz helyzetben vannak, a fiatalok elvándorolnak. Változtatni kellene, de egyik gond a másikból következik és mind összefüggnek – székelyföldi helyzetkép vállalkozói szemszögből.

kavehaz AB-2_bKülföldön dolgozó fiatalok. Sokan nem hisznek abban, hogy itthon meg lehet élni. Illusztráció

Alacsonyak a fizetések, ezért látják úgy ma sokan, hogy el kell vándorolni, mert itthon nem lehet megélni. A magasabb bér nagyon is jogos igénye a munkavállalóknak, ez kétségtelen, csak a mai gazdasági helyzet jelentős emelést nem tesz lehetővé – állapítja meg Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének vezetője. Az okokat is részletezi, vitaindító szándékkal.

A statisztika és a gazdasági valóság

Hargita megye az országos statisztikák végén kullog a keresetek szempontjából. Létezik egy kartellezési gyanú is, miszerint a vállalkozók összebeszélve, szándékosan tartják alacsony szinten a béreket, nem akarnak rendes fizetést adni az alkalmazottaknak. Tény, a fizetések alacsonyak, de ezt nem vállalkozói rosszindulat okozza. A legtöbb vállalkozó emelné a fizetéseket, de a piaci helyzet miatt nincs lehetősége – jelenti ki Bajkó Tibor. Székelyföldön nincs erős húzóágazat, például fémipar, ahol 5–6–7 ezer lejes fizetéseket keresnének a dolgozók, és ezek a számok szépítenének a statisztikákon. Itt elsősorban fafeldolgozás, textilipar, turizmus jelenti a gazdaságot, ezen ágazatokban nem keletkezik olyan mennyiségű bevétele a vállalkozásoknak, hogy jelentős mértékben emelhetnének fizetéseket. Ezekben a gazdasági ágakban a technológia modernizálása segíthetne abban, hogy a kiadás és a bevétel aránya jó irányban változzon, és bérnövekedés következhessen. De ez is csak évek alatt történhetne meg, nem egyik napról a másikra.

Faipar: nyersanyag aranyáron

Az Arbor szövetséghez tartozó cégek többsége a faiparban érdekelt, Bajkó Tibornak elsősorban erre az iparágra van rálátása. Az legtöbb munkavállalót is ők alkalmazzák. Már hosszú ideje kongatták a vészharangokat, hogy az osztrák Schweighofer terjeszkedése tönkreteszi a hazai cégeket. „Már unalmasak is voltunk, addig hajtogattuk, hogy meg kellene őket állítani, de amit mi mondtunk, láthatóan senkit nem érdekelt mindaddig, míg az érintettek rá nem döbbentek, hogy nem csak székelyföldi, de komoly román érdekeket is sértenek az osztrákok” – fogalmaz Bajkó. Emlékeztet, az évek alatt miniszterekkel, több miniszterelnökkel is beszéltek erről, ahonnan együttérzést és biztatást, megnyugtató szavakat kaptak is, de konkrét intézkedéseket nem. Kifejti: alapos számításokra hivatkozva jelezték, hogy 21 ezer munkahely szűnhet meg abban a kilenc megyében, ahonnan a Schweighofer felvásárolja a kitermelt fenyőt. Ez a szám Bukarestben nem tűnt soknak.

A jóslatuk beigazolódik: Gyergyószéken sorban zárnak be faipari vállalkozások amiatt, hogy a fa nyersanyagára az egekbe szökött, és lassan még drágán sem jutnak hozzá a kisebb cégek. De már nem csak ő tapasztalják ezt – teszi hozzá – hanem mindenki érzi: a tűzifa is lassan megfizethetetlen, s kisebb jövedelműek már nagyon nehezen tudják megvenni a tüzelőt.

fa szallito kamion vn 003_bViszik a rönkfát a fűrészüzembe. Már a tűzifa is aranyáron van. Illusztráció

Ennek súlyát nem érzik a közbirtokosságok és a magánerdő-tulajdonosok, sőt, ők nagyon is jól jártak ezzel. Nagyobb a bevételük, jobban keresnek a fa eladásával. A közbirtokosságok vezetői nem tartják fontosnak, hogy a helyi vállalkozókat segítsék, nekik adják el a fát. Ez valamilyen szinten érthető is, hiszen volt számos példa arra, hogy a helyi, környékbeli cégnek adták el kedvezményesen a rönköt, az pedig egyszerűen továbbadta a Schweighofernek szép nyereséggel.

„Azt látjuk, amit a nehéz sorsú kisnyugdíjas: borul ránk az erdő és mégsem jutunk fához. Ez is fontos oka annak, hogy nem tudjuk emelni alkalmazottaink fizetéseit” – mondja Bajkó Tibor.

Az olcsóság az egyedüli előny

Régebben híre volt annak, hogy a székelyföldi ácsok szakértelmét mennyire megbecsülik szerte a világban, keresett szakemberek voltak. Ma is van ilyen, de ki kell mondani: nem azért tudunk a nyugati piacra termelni, mert annyira szeretnek minket. Relatív jó minőségű terméket állítunk elő, de erre más is képes, így amiért minket választanak, az az alacsony ár. Az unióban a lengyelek, balti országok vállalkozásai lényegesen más támogatásokban részesülnek, mint mi, ezért eljutottak oda, hogy akármikor lekörözik a faiparunkat, és jobb hitelük is van, mint nekünk. Nagy verseny van minden piaci szeletért és mi csak az alacsonyabb árral tudunk velük versenyezni. Ez pedig az alacsonyan tartott fizetésekhez vezet – összegzi az Arbor vezetője. Hozzáteszi, mindemellett gyakran szembesülnek azzal a székelyföldi vállalkozók, hogy az a nyugati megrendelő, akivel évekig szoros kapcsolatban álltak, közli, hogy nem tart igényt a további együttműködésre, mert a terméket olcsóbban be tudja szerezni Kínából.

Piacképes oktatás kellene

Lényegesen javítani tudna a helyzeten az alkalmazottak komolyabb képzettsége. Mivel a szakoktatás sokáig elhanyagolt volt, így az a szokás alakult ki mind az ipari vállalatoknál, mind akár a kereskedelemben vagy a vendéglátásban, hogy nem szakképzett, hanem az adott cég által betanított alkalmazottak dolgoznak.

Számokkal lehet igazolni, hogy az ilyen dolgozók munkájukkal 20–30 százalékkal kisebb teljesítményt tudnak elérni, mint a szakképesítéssel rendelkező szakemberek. Általában az a jellemző, hogy egy munkafázist tanulnak meg és abban tudnak jók lenni, miközben az lenne az eredményes, ha több különböző munkát is el tudnának végezni az adott szakmán belül. Ez azért lenne fontos, mert általában egy cég többféle terméket állít elő.

szakoktatas vn 001_bA szakmai oktatás erősítése alapfeltétel lenne a jobb élethez. Illusztráció

Az iskolai szakoktatást mindenképpen fejleszteni kellene, mégpedig úgy, hogy a mai modern automata, félautomata gépek használatát is megtanulják, azaz az intézmények lépést kellene tartsanak a technológia fejlődésével.

De át kellene gondolni az egész tanügyi rendszert is. „A romániai oktatás bűne, nem figyel oda, a piac mit igényel. Ha a gazdaságban dolgozóktól elvárják, hogy jó minőségű terméket állítson elő, akkor a tanügy esetében ez miért nem elvárás?”– veti fel Bajkó Tibor, hozzátéve, hogy ezt olvasva biztosan több iskolaigazgató megsértődik, de ettől még reális kérdés. Kifejti, az iskola terméke a jól felkészített, jó eredményeket elérő fiatal kell legyen, akár elméleti, akár szakoktatásról legyen szó. Most azonban nincs így, az érettségin a legtöbben elbuknak és a szakképzés színvonala is alacsony.

Az iskolaigazgatók számára sokkal fontosabb, hogy a szakoktatóik állása megmaradjon a nyugdíjig, mint az, hogy a gazdaság igényeinek megfelelő szakképzést indítsanak. Például Balánbányán rég bezárt a bánya, de az iskolában még évekig bányászokat „képeztek” – említi a vállalkozói szövetség vezetője. Hozzáteszi, biztosan nem egyszerű egy új szakma oktatását megszervezni, eszközök, felkészült oktatók kellenek, de meg kell tenni.

Jó példa is van, Bajkó a Fogarasy Mihály-középiskolát említi, ahol a vállalkozók kérésének megfelelően szövőnők és faipari szakmunkások képzésére indítottak osztályt. A szakmai oktatás egyébként a megyei tanács számára is prioritás lett az utóbbi időben, és ennek is meglehet a pozitív hozadéka – teszi hozzá.

Aktualitást ad a kérdésnek, hogy az Arbor Vállalkozók Szövetsége éppen a napokban tett közzé egy tiltakozást a Hargita Megyei Tanfelügyelőség 2017–2018-as tanév beiskolázási tervezetével kapcsolatban. Ebben az ellen emelnek szót, hogy a valós igények ellenére, több tervezett szakoktatási osztály helyett elméleti osztályok indulnak több iskolában. Ez – az iskolaigazgatók nyomására született döntés – száz gyermeket érint, akik így nem részesülnek szakmai képzésben.

munkaerohiany AB-3_bA vállalkozó szerint többnyire az alacsony ár miatt választják a székelyföldi szakértelmet

„Az iskolák között harc van a gyermekekért, meg akarják őrizni a katedrákat, ami részben helyes törekvés a részükről, de ennek ára az, hogy csökken a gyermekek tanulási szintje. A gyermekek bekerülnek az elméleti oktatásba, de a sikeres érettségire nincs reális esélyük. Így szakma nélküli munkanélküliként kezdik az életüket” – fogalmaz Bajkó Tibor.

A szakoktatás elhanyagolt, a szülőket mindenki lebeszéli, hogy ilyen iskolába küldjék a gyermeküket, és ennek megint hosszú távon a gazdasági élet látja a kárát – teszi hozzá.

Pedig ma már egyáltalán nem igaz, hogy egy jó agyú, jó kezű, talpraesett szakmunkás itthon nem tud megélni. Nem csak faiparban, mindenhol hiány van a jó szakemberekből. És nem minimálbért keresnek.

Az elvándorlás kiszámítható következményei

Az iskolai szakképzést komolyan meg kell erősíteni, erre kell felhívni az igazgatók figyelmét, és a szülők is meg kell értsék, hogy miért jó, ha a gyermek szakmát tanul. Ellenkező esetben marad a minimálbér, vagy a külföldi rabszolgamunka. Az kétségtelen, hogy nyugaton sokkal több pénzt keres a fiatal, mint itthon. De ennek nagy ára van. A távollét miatt megszakadnak a valós családi gyökerek, a közösséghez való ragaszkodás. Mivel a szülők itthon vannak, az a hagyományos családmodell sem működik, hogy az unokák nevelésében a nagyszülők segítenek. A gyermekek így nem születnek meg. Az idősek végképp magukra maradnak, és később már nem lesz, akihez hazatérni... – sorolja a látható következményeket Bajkó Tibor.

Az elvándorlás már olyan mindennapos jelenség, hogy az Arborhoz tartozó cégvezetők már nem is arra kérik a fiatalokat, hogy mindenképpen maradjanak itthon, hanem arra, hogy az iskola befejezése után ne egyből „húzzanak el”, hanem vállaljanak munkát itthon, legalább egy-két évig dolgozzanak itt, és csak azután keljenek útra. Legyen legalább egy viszonyítási alapjuk, hogy mit jelent itthon dolgozni, hogy miként lehet itthon megélni.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
68.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.16., csütörtök [12:06]
És tedd hozzá, hogy még így is közel dupláját keresi meg annak, amit itthon maxim-maximórum kaphatna. Mert amelyik mérnök meg gyógyszerész itthon megkapja a 3500-4000 lejt, az ritka, mint a fehér holló. És ez a pénz, amiről itt beszéltek, az még ennek is a duplája.

És akkor érdemes lenne megkérdezni a választott parlamentereinket, hogy mi van a beígért úgynevezett "bérunió"-val? Mert az árak és szolgáltatások "unió"-ja már rég megtörtént. Az árak, rezsiköltségek ugyanott vannak, mint az unió többi felén. Sőt, egyesek már meg is haladták. Na de a bérek? Ezt nem vetik fel soha? Vagy ezt felejtsük el? Ez az unió? Mert ez még egyelőre csak modern gyarmatosítás.
67.
kommentt
2017.02.15., szerda [13:47]
" @Zoltan Peter.:Csak azt nem értem ,hogy egy mérnöknek és egy gyógyszerésznek miért kell pizzázóban és étteremben dolgoznia? Ha a szakmájukban dolgoznának az 1700-1800 euro sokszorosát megkereshetnék.... "

Kedves galy

Hát azért mert gondolom csak kellene ott is vizsgázni
nem tudom ha a németek elismernek minden diplomát

és a Német nyelvet is tökéletesen kell tudni
nem elég csak a "konyha-nyelv" mind egy pizzázoban például
66.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.15., szerda [11:04]
"Sokan akik kint dolgoznak nem vallják be, hogy mennyire ki vannak téve a “főnök” érdekeinek, mivel ott nincs apelláta."
És itthon van "apelláta"? Itthon nincs "kitéve a főnök érdekeinek"? Gondolom, itt arra próbáltál utalni, hogy hol mennyire rabszolga az alkalmazott. Ezzel kapcsolatosan annyit, hogy tőlünk nyugatabbra egy kicsit jobban betartják a vonatkozó jogszabályokat. Elég ha csak a feketén foglalkoztatást vesszük.

"Ha az “ennyit” összehasonlítaná a ottani munkások bérével, csak akkor jönne rá, hogy bizony csak töredékét kapja"
Az "ennyit" hasonlítsd az itthoni "ennyi"-hez. Az, hogy máshol a hazait jobban megbecsülik, mint a jöttmentet, az egy normális dolog. Itthon is így kellene viselkedni. Ha nem, akkor lehet tovább pünnyögni, hogy a fiatalságunk elvándorol. Meg, hogy nincs munkaerő. Nincs munkaerő, lehet hozni a Regátból, Moldovából, stb. A régi oligarchák is ezt tették. Behozták "az olcsó munkaerőt", aztán most ők az urak.
65.
Faültetés
2017.02.15., szerda [09:13]
Nagyon aggódom, hogy az Árbornál feldogozott sok fa eddig, húszonegy év alatt, vajon mind hivatalosan lett-e kivágva?
Ha már szenteskedünk...
Ja és nagyon okos, ügyes polgármester volt az Árboros Pap József is, Isten nyugtassa.
Ezt adta az Árbor a városnak.
64.
Harmadikfél
2017.02.13., hétfő [15:40]
" 5-10000 lejbe kerül a városnak, 9 év alatt, ebből az utak felét le lehetett volna aszfaltozni. " Abból a pénzből max . 20-30 méter útat csinálsz meg , nem pedig a fél várost leaszfaltozni .
63.
ssssss
2017.02.13., hétfő [14:21]
Te tényleg egy nagy bunkó vagy hallod!
62.
csak vélemény
2017.02.13., hétfő [13:50]
Fején találtad a szeget azzal amit leírtál.
Mindkét fél csak részben tesz eleget a kötelezettségeinek, de a jogait követeli. A kérdés, úgy gondolom, hogy jogos: addig amig a kötelezettségeinek az ember –legyen bármelyik oldalon, munkáltató vagy munkavállaló- nem tesz eleget, milyen alapon követeli jogait?
Sajnos, ma a legtöbb ember -tisztelet a ritka kivételnek- elfelejti, hogy a jogai mellett kötelezettségei is vannak. Vannak olyan vállalkozók akiknél több mint 20 év régiséggel rendelkező munkásai vannak, akiket megbecsül. Ezzel szemben voltak-vannak olyan munkavállalók, akik csak kárt okoz(nak)tak az illető vállalkozásnak. Az is igaz, hogy van olyan munkáltató, aki a legminimálisabb feltételeket és bért sem biztosítja az alkalmazottainak. Tehát mindkét oldalon vannak turpiságok, amelyek, legyünk öszinték, annyira jellemzőek a mai emberi viselkedésre. Minél kevesebb munkával, nagy haszonra szert tenni.
Külfőldi munka: ismerős téma én is kipróbáltam még a kilencvenes évek elején. Pénzileg megérte, de család, barátok, vagyis szocializálódási szempontból nem! Sokan akik kint dolgoznak nem vallják be, hogy mennyire ki vannak téve a “főnök” érdekeinek, mivel ott nincs apelláta. Nagyon egyszerű a képlet, ez van, ezt kell csinálni, ennyiért. Ha az “ennyit” összehasonlítaná a ottani munkások bérével, csak akkor jönne rá, hogy bizony csak töredékét kapja annak amit a helyi munkavállaló kap ugyanazért a munkáért.
Személy szerint az a véleményem, hogy amig mentalitás váltás nem történik, addig e téren fejlődés nem lesz. A munkavállaló nem azért kell munkába menjen, hogy a 8 óra elteljen, hanem azért , hogy termeljen, jövedelmet hozzon létre. A munkáltató, elsősorban minden feltétel meg kell teremtsen a munkavégzéshez és az elvégezett munkával arányos bérezest alkalmazzon. Természetesnek tartom, hogy a vállalkozó egy kicsit jobban él, mert több gondot, munkát vállalt fel, de ne legyen kiskirály, a munkásai kárán.
61.
egy másik valaki
2017.02.13., hétfő [13:44]
És te mit érdemelsz?
60.
Bajkó Tibor
2017.02.13., hétfő [12:26]
Tisztelt hozzászóló! Mint ennek a cikknek az interjú alanya nagyon örülnék ha felvehetném Önnel a kapcsolatot. Teljesen olyan témákat említ Ön a hozzászólásában amelyet nemcsak itt, ezen a virtuális felületen kellene megosztani, hanem sokkal szélesebb körben kellene ismertetni, akár előadások keretében a bérezési rendszer jobbítását célzó javaslatként bemutatni mindazok számára akik ebben előre lépést tudnak tenni.
Kérem, hogy a 0725592800-ás telefonon vagy a tibor.bajko@arbor.ro címen tiszteljen meg jobbító szándékával. Köszönöm a leírt véleményét. Nemcsak Önnek, hanem mindenkinek aki a realitás talaján mozogva véleményezték a fent elhangzottakat. Akár egy kerekasztalt is szervezhetnénk mindazokkal akik úgy érzik, hogy ebben érdekeltek. Sok mindent kibeszélve és megbeszélve jobban tudnánk mindannyian előre jutni. Legyen szó vállalkozóról vagy munkavállalóról.
59.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.13., hétfő [11:17]
Jól van ez így a tökbunkó székelynek! Mindenki azt kapja, amit érdemel. Kivéve a tökbunkó székely, mert az még így is érdemein felül kap.
Ótonómiát bunkisztánnak!
58.
Másikoldal
2017.02.13., hétfő [00:07]
Még egy érdekesség az interjúval kapcsolatban. Bajkó Tibor egy kisebb vagyont költ hobiijára, a lótartásra. Esetleg abból, nem lehetne-e nagyobb fizetéseket adni?

Vagy itt van a székelyföldi lovasünnep, ami bár szép nevű, de egy pénzszórás, kb. mint a hoki, stb... Bajkó ugyebár ott elnököl, vagy konferál. Ez évente 5-10000 lejbe kerül a városnak, 9 év alatt, ebből az utak felét le lehetett volna aszfaltozni. Helyette van egy rendezvény, ahol 3 napig lehet lötyögni, semmi extra.

Na itt a különbség, a székely francolás és urizálás és a svájci sporlós, tervező, racionális életszemlélet között.

Ugyanez a helyzet azzal hogy a szakoktatást nyomja. Nyílván jó lenne az Arbornak a szakmunkaerő, jó olcsón, vagyis a fiatal szakmunkás. De ezt ne úgy oldja meg, hogy azt promoválja, hogy a székely gyerek maradjon tanulatlan, jómunkásember, s akkor az ő cégének van munkása, hanem úgy oldja meg, hogy adjon versenyképes fizetést... Vagyis az adok-kapok legyen egyensúlyban.
57.
Itthon_
2017.02.12., vasárnap [23:50]
Valamit kell csinálni, mert ha ez így megy tovább, elfogy a székelység a saját lakóhelyén s a helyét átveszi más. Az indiánok pl.
A legjobb kombináció az, ha kint külföldön megszedik magukat a fiatalok, itthon lakást vásárolnak, s vállalkozást indítanak, s jól élnek. Vagy földet vásárolnak s nekiállnak gazdálkodni. Vagy kintről hoznak egy jó ötletet s arra építenek vállalkozást.

Ami itthon hiányzik az az ipar. Ha pl. egész Székelyföld tele lenne CNC, 3D nyomtató és más modern eszközökkel termelő vállalkozásokkal, akkor nem itt állnánk.
Persze ezeket működtetni is kell.
Mondjuk, már most van egy munkaerő hiány. Keresik a bárosokat, pizza sütőket, kisegítő személyzetet, stb., akik az alacsony fizetésért vagy az helyett inkább elhúznak külföldre.
Az a gond a sok külföldi hányódással, hogy az nem egy életpálya. Abból család nehezen lesz. És ahogy az előttem hozzászólók is mondták: szakmában kint nem lehet elhelyezkedni. Mondjuk, mérnök pizzát süt a németeknél, jól élnek, jön a gyerek. A gyerek felnő, s megkérdi: mi vagy te? Egy pizzasütő lúzer?
Ugyanaz, amit a másodgenerációs migránsok átélnek.
Egy nagy kamu, hogy a Ny-i társadalomba be lehet illeszkedni és hogy befogadók. Persze befogadnak, mint budipucolót, vagy más olyan melóst, ami nekik már büdös, de sose lesz egy K-Európai azon a szinten. Tisztelet a kivétel: agysebész, atomfizikus, zseni, stb...
56.
Autonóm
2017.02.12., vasárnap [22:26]
@kevésfizu: nagyon jó meglátások!
55.
kevésfizu
2017.02.12., vasárnap [21:32]
Néhány gondolat erejéig még hozzászólnék annál is inkább mivel vita indítónak is szánták a fenti cikket. Elsősorban egy néhány szóban a fizetésekről. Nagyon is hiányzik egy úgynevezett bérrács, amely szerint munkás és munkás között különbséget lehetne tenni, és ez által ösztönözni a szakmai fejlődésre tudásra stb. Említhetnénk a valamikori kategória vizsgákat, amely szerintem egy jó dolog volt és ösztönző hatása volt. Ha a mai állapotokat megfigyeljük, akkor pl. egy 35 éve dolgozó több diplomával és több szakmát tudó személy oda került, hogy a sok minimál bér növelés utolérte és most egyforma lett a fizetése egy olyan személlyel, akinek pl. van 10 osztálya és felveszik valahová sepregetni mivel annak is meg kell adni a minimál bért. Megjegyezném, hogy ez nem a vállalkozók hibája, hanem azoké a parlamentben törvényeket hozó embereké, akiknek semmi érdekük a népet képviselni és értük dolgozni. Még ezen kívül meg kell említeni, hogy eltörölték a régiséget, amely szintén különbséget tett a régi és új munkaerő között és valahol reális is volt. Sokan mondhatják, hogy ez csak az állami munkahelyeken van így, ez igaz, de ha egy ilyen bérrács létezne, akkor a vállalkozó is köteles lenne megadni, persze ha a munkavállaló tudja is azt a szintet (pl. kategória). Másképp nézhetne ki egy álláshirdetés is, ha pl. a famegmunkáló ágazatban keresnek egy 4 es kategóriás munkást, akkor eleve nem megy oda egy olyan aki soha nem dolgozott a szakmában és egy egyszerű munkafázisban is segítségre szorul, ugyanakkor a cégvezető is már eleve tudná hogy kb. mire számíthat. De ha egy munkavállaló, akinek meg van pl. a 4 es kategória, de nem tud azon a szinten dolgozni akkor a munkaadó azt mondja csak 3-as kategóriás munkás vagy ezért csak ennyit tudok fizetni,vagy akkor elválnak útjaik. Ugyanakkor mivel ő kategóriát nem emelhet, de ellenben ha úgy látja, hogy talán többet is képes dolgozni a személy akkor adhat érdemfizetést, plusz jutalékot, ahogy mondták prémiumot, ami szintén ösztönző hatású lehet.
Most pedig nézzük a szakoktatás oldalát. Alig maradt szakember, akitől még tanulni lehetne a fiataloknak, mert az utóbbi 20 év alatt egy része idegenbe ment munkát vállalni, volt egy réteg, aki sikeresen átképezte magát és megmutatta, hogy lehet másképpen is, de egy nagy hányada rákényszerült arra, hogy azt csinálja, amit eleve nem tanult és egyáltalán nem szeret, de hát meg kell élni. Na, most ezzel a réteggel könnyű a vállalkozóknak szembe vetni, hogy helyetted van más 10, mert ismerjük be, hogy tényleg van olyan, hogy van, de az is csak olyan, de az esetleg nem lázad a fizetésért, hanem megelégszik, a minimálbérrel mivel tudni nem tud és bár van munkahely. Tovább menve napjainkból is sajnos több példát is fel tudok hozni a szakoktatásról első kézből is. Vegyük sorra. Autószerelő osztály műhelygyakorlaton van és arra a kérdésre, hogy hány akar közületek tényleg autószerelő lenni jelentkezik kettő. Gyorsan rákérdezek, mit keres itt a többi mire az a válasz, hogy a számítógép ide sorsolt, de már beletörődtem, mert ha végzek (ahogy egyik diák mondta „kivégzem az iskolát”) húzok el németbe, Svájcba stb.Egy másik diákot kérdezek te mi szerettél volna lenni mire a válasz az hogy mészáros. Na, most akkor el lehet képzelni, hogy mekkora érdeklődéssel, tanulnak ezek a diákok és még azt várják el tőlük, hogy akár le is le is érettségizzenek. De talán még ennél is súlyosabb az hogy ez a diák kijárja az iskolát szülei biztatására beiratkozik érettségire hátha mégis összejön valahogy de nem sikerül, így majd kap egy diplomát olyan szakról amit soha nem szeretett nem is akar abban dolgozni mert amíg tanulta volna addig is úgy érezte olyanra kényszerítik amihez semmi köze. És akkor el is értünk a következő lépéshez, ami a külföldi munkavállalás. Ami az egyik legkönnyebben elérhető pl. fiuk számára a mezőgazdaság ez az az ágazat ahol, ha akar kevés nyelvtudással és sok ambícióval jól ki lehet jönni. Megkeresi havonta az itthon maradt szülők többhavi keresetét, autót vesz és menő gyerek lesz itthon, de ha a valóságot nézzük, akkor külföldön csak egy marhagondozó, és ha nem az a fajta ember hogy a mezőgazdaságot kitanulva (nem kivégezve) hazajön és itthon kamatoztatva az ott tanultakat gazdaságba fog még akár jól is kijöhet belőle.
De ha nem akar hazajönni, akkor nagyon kevésnek, adatik, meg hogy ott feljebb tudjon kapaszkodni de ha valami okból hazakényszerül akkor itthon megint két út áll előtte az hogy szakmai tudás nélküli munkát kell vállalni vagy a mezőgazdaság ami ha nincs föld nincs és gépezet akkor a nullát közelíti. Egy példát újra beszúrok. Közeli ismerősöm gyereke elvégezett egy számítógép technikus osztályt és sikeresen leérettségizett. arra a kérdésre hogy mit tud a számítógéppel azon kívül hogy bekapcsolja hát kisült hogy tud facebokozni filmet letölteni zenét hallgatni és még néhány stratégiai játék is meneget. Felsorolni nem tudott még egy szakmát sem amit el tudna képzelni sajátjának. Ezzel a tudással mivel nem kapott itthon munkát elment ki Németországba ahol először lovak mellé majd tehenek mellé került 1300 EUR fizetéssel és két év alatt már kocsi pénz szivarra való tetkó meg minden összejött, itthon a haverok között ő a góré. Ugyanakkor családtól elszakadt gyökértelen, de mégis hazavágyó 30 évet közelítő ember lett és ha majd itthon akar a későbbiekben megélni újra tudatosul benne hogy nem tud szakmát és ha meg akar élni el kell menni dolgozni olyan munkahelyre amit nem szeret ráadásul sokkal kevesebbért mint amit már megszokott.. Még példa volna, de gondolom másnak is van úgy, hogy ezt most hagyjuk és áttérnék a szakoktatás másik hiányosságára mármint, ahogyan én látom szintén karnyújtásnyi távolságról. Adva van egy szakoktatási intézmény, amelyet támogat a vállalkozók szövetsége a megye meg mindenki, aki teheti, próbálják előmozdítani a szakmai oktatást. Ez mind rendben van, de a meglátásom a következő: - beiskolázási tervet csak úgy lehet készíteni (szakoktatásról beszélünk) hogy először meg kell keresni a vállalkozókat, hogy a következő évben hány gyereket tud fogadni, gyakorlatozni? Erre legtöbb helyt az a válasz, hogy még holnap sem tudják mi lesz nemhogy egy év múlva de azért írjon oda hármat. Ez nagyjából a Hofi kedvelőinek ismerős.(nem baj ha nyúl is csak röfögjön). Így kikerekedik a beiskolázási létszám amit a megye jóváhagy aztán beiratkoznak a diákok és az helyett hogy az iskolában tanulnának szakmát egy jól felszerelt tanműhelyben hozzáértő mester segítségével, kiviszik gyakorlatra különbnél különb műhelyekbe ahol lehet hogy, egész nap raklapot szegel, vagy esetleg segít a tulajnak autót kezelni, szénát rakni vagy akár arra is volt példa hogy egy üres csűrben egyedül csiszolgatott egy védők nélkül felszerelt nagy köszörűn ami bármelyik pillanatban elkaphatta volna a lógó munkaruháját és eközben a tulaj mondjuk disznó vágni volt. Kérdem akkor, hogy lesz ezekből a gyerekekből szakember? Lassan már a végére járok még egy annyit, hogy meglátásom szerint a szakoktatást bár az első évben vissza kell vinni az iskolába, a második évben ki kell vinni a cégekhez hogy, szokják meg a közösségi munkát, és a tanműhelyeket fel, kell szerelni akár vállalkozók segítségével, modern eszközökkel és megkeresni a lehetőségét annak, hogy olyan dolgokat készíthessenek a műhelyben, amit a vállalkozók talán be tudnak építeni a megrendeléseikbe és így akkor lesz szakemberképzés is, nem csak annak titulált tanítás.
54.
Poloka
2017.02.12., vasárnap [21:13]
Azert, mert nem bolond a kulfoldon megkeresett penzet itthon vallalkozasba fektetni, hogy kemeny osszegket kelljen miatta fizessen a roman allamnak. Van nehany kivetel, de a tobbseg inkabb hatra dol Angliaban, Svajcban es nyugodt tempoban nehany ev alatt kikeresi egy haz arat. Fel epiti, aztan haza jon, keres egy elfogadhato allast es eli eletet.
53.
Balu
2017.02.12., vasárnap [20:59]
Éretlenek vagyunk az "otonomiára" Mentalitás váltást szükségeltetik, különben átok lenne ha sikerülne kivívni, egymást megennénk és kilopnánk anyánk szemét is!
52.
arkadiusz
2017.02.12., vasárnap [19:58]
a nemet vallalkozo bevetele egy alkalmazott utan szamolva ugyanannyi mint a szekelye? nem hinnem? jo lenne ha nalunk is ugy lenne ahogy nincs :)
51.
Byebye
2017.02.12., vasárnap [18:58]
4 nap meló-4szabad, havi 1500 £
Jó szórakozást Erdélyben...
50.
Gebele
2017.02.12., vasárnap [18:02]
Ki fizet téged ezekért a hazugságokért?
49.
fckr
2017.02.12., vasárnap [16:52]
Ingyenes egészségügyi ellátás Te miről beszélsz?! Vizsgálatokért fizetni kell, kórház balkáni, időpont 2 hónapra, az orvos várja a borítékot! A táj itthon is csodás, ha nemeresztik a szennyvizet a patakba, ha nem épül hulladék lerakó a hegyoldalba, ha nem esz meg minket a szemét! Ugye??!
48.
vikivuki
2017.02.12., vasárnap [16:20]
Ingzenes egeszsegugyi ellatas meg minden ingyen??? Egy cimet kerhetek hogy hol es maris megyek enis. Elore is koszi.
47.
kekecmanó
2017.02.12., vasárnap [15:51]
amúgy itthon is a táj csodás, az egészségügy ingyenes (igaz Svájcban és itthon is valakinek utánad fizetni kell) s mennyire jó, hogy környezetvédelmileg, te ott és nem itthon teszed a dolgod.!
46.
kevéfizu
2017.02.12., vasárnap [13:54]
Tekintettel arra hogy az emlitett iskolát ismerem kivülről és belülről is nem ártana arra is felfigyelni hogy abba az iskolába a környék gyengébb tanulói jutnak be akik bejutás után arra vannak kényszeritve hogy ugyanolyan érettségi vizsgát tegyenek mint az elitebb iskolába járó jobb tanulók, tehát már indulásból is esélytelenebbek. Éppen ezért messzemenő következtetést levonni az érettségi eredmények alapján nem szabad. Ezért kellene mindenképp a szakoktatás felé fordulni amit próbál az illető iskola vezetősége is mivel az a gyerek aki nem tud nagy teljesitményt nyujtani az érettségin abból lehetne a kellő hozzáállással jó asztalost ,kőmüvest hegesztőt, szövőt stb.nevelni. Igaz ezt csak közösen iskola, vállalkozók és nem utolsósorban a szülők, akik el kell tudják elmagyarázni a gyereknek hogy meg kell tanulni dolgozni a munka nem szégyen és ha majd ugy dönt hogy megprobál külföldön is pénzt keresni akkor olyan szakmával aminek az alapjait tudja ott is többet kereshet
45.
egy valalkozo
2017.02.12., vasárnap [13:27]
A legnagyobb problema az iskolaban elkezdodik.Megvannak a kis kedvencek, kik kilencedik utan szembesulnek a valosagal, hogy a jegyeik nem a tudasukat tukrozi.A tanarok szakmaiszeretete a bekaen alul, tisztelet a kivetel, pedig a fizetesuket mi mukavalalok biztositjuk es a tanitando gyerekeket is.Reklamacio eseten a valasz ,, ez a rendszer nem lehet ellene tenni''. De a mukafuzetekbol profitalni nem renszerellenes, a megnyert katedra az mennyei kanaan mert nyugdijas allas, a jegyeket retusaljuk, hogy a statisztikaba jol szerepeljen a suli. Mint szulo azt is el kell fogadni, hogy minden gyerk nem egyforma, van jo tanulo van rosz tanulo, de a rosztanulo is lehet nagyon jo szakember, mert nem a nyelvtan vagy a biologia jegy hatarozza meg egy szakma iranti elkotelezetseget szeretetet. Az iskola ebben kellene utat mutatjon a gyereknek.De ha nincs eleg gyerek az elmeleti szakokon, akkor nem kell annyi tanar, beindulna a szelekcio ami a kedves tanaroknak nagyon kenyelmetlen.
A vallalkozok is megerik a penzuket, mert egymas kozott sincs semilyen tisztelet, osszetartas, nem a minoseget nezik, hanem az olcsosagot. Nem kepesek elfogadni, hogy nekik is van hibajuk, tevedhetnek, elromlik az altaluk hasznalt gep, auto stb. Nincs turelem, az azonnali kiszolgalas ha nem sikerul megyunk mashoz, fenyegetozunk, ha sikerul akkor nem fizetunk, had szivjon a masik mert nekem van penzem, jol esik ha a kisseb nyalja s...et, hogy fizesek.
Az 1 elmegy 10 jon helyette nek is eljot a bojtje. Mert amikor nagy profittal lehetett dolgozni, nem volt rend , nem szamitot a penz , minoseg, ment a pazarlas az mindenkinek boldogsag volt. Most amikor minden % meg kell kuzdeni akkor sirunk mert nehez gondolkozni, konnyebb a multban elni. Ha mar vallalkozo lettem ugye a munka az mar szegyen, szepen kioltozve, luxusautoval kozlekedunk, aki pedig dolgozik az bohocnak van titulalva.Ez van gyergyoban, az Arbor is megeri a penzet, meg kell nezni kik a vezetoseg, a tagsagdij beszedesen kivul mire voltak kepesek, mert osszefogasra buzditanak, pedig ok a legnagyobb szethuzok. Akkor van osszefogas, ha naluk koszpontosodik minden es ok osztjak a lapokat, legtobszor sajat ceguknek.
Az alkalmazottak sem angyalok, persze vannak kivetelek, de a szakmat nem tudjak, ha probaljuk tanitani van aki megtanulja, mas arra megy ,hogy a cegnek kart csinaljon, ha felelosegre vonas van, akkor vallrangatas vagy a felmondas a megoldas. A torveny ilyenkor is a munkavallalot vedi, a vallalkozo el van marasztalva, marad a karral. Hiaba vannak idealis mukakorulkmenyek megteremtve, nincs tulora,szombati munka de ha minoseget kovetel a vallalkozo, akkor a munkavallalok elkerulik. Meg amit a munkavallalok meg kellene tanuljanak, ezt mar az iskolaba kellene, hogy ha dolgozom akkor a ceg penzt kap, ha tobbet dolgozom tobb penzt kap, nekem is tobbet adnak (idealis esetben), a kapot penzbol adozni is kell, hozzajarulasokat kell fizetni, amit a legtobb munavallalo nem is ert, vagy nem akarja erteni.Volt olyan alkalmazottam,aki amikor hivatalosan akartuk alkalmazni 2 het probaido utan ,lelepet. Mai napig nem ertem miert.
Sokaig lehetne vesezni ezt a temat, de irasba tul hosszu, mindenkit pedig a penz erdekel, milyen aron az nem szamit.Vadnyugat a karpatmedenceben, szekely felallasban.

Egy valalkozo.
44.
mal
2017.02.12., vasárnap [13:26]
Orulok, hogy sikerult jol erezni magatokat. Az a baj, hogy ti csak 1 csalad vagytok. A nemzet sok csaladbol all. Ha mindenki kimegy, illetve lassan kihal a gazdasagi helyzet miatt akkor a szekelyseg eltunik a tortenelem szinpadarol. Fontos ez valakinek? Nagyszuleink mentalitasa, gondolkodasmodja volt az utolso ami helyrehozhatna ezt a nemzetet. Mar a szuleink generacioja csalo volt, es mi ertuk meg a kovetkezmenyeit.
Es okokat keresgelhetjuk, es el lehetunk keseredve hogy aldozatok vagyunk, de sajnos ez keves a valtozashoz. Vagy teszunk ellene, vagy mind meghalunk. Lehet meg egy generaciot kibirunk, aztan annyi.
43.
Biro Mesi
2017.02.12., vasárnap [12:57]
Idejovetelunk utan mondhatom hogy a sajat magyar "fajtank" nagyon becsapott minket, meglopta a vezetot s rankfogta, haza kellett mennunk, nem maradt penzunk. Nem adtuk fel megint kiutaztunk s azota itt vagyunk.
42.
Biro Mesi
2017.02.12., vasárnap [12:46]
Mi Svajcban dolgozunk (5 eve), mi is etteremben, otthon tanarno voltam. Ugy tervezem iden kihozom a szuleimet is. A munka nyugis, nem kell stresszelni s osszeszedtunk annyi penzt, hogy nyitunk egy sajat cukraszdat. Egeszsegugyi ellatas nagyon jo, minden ingyenes, modern, utak kivaloak, taj csodas.
41.
fiú a hegyről
2017.02.12., vasárnap [11:49]
Sajnos mindkét oldalon van igazság, és mindkettőt megtapasztaltam saját bőrömön! Amikor dolgoztam alkalmazottként, akkor kevés - a megígértnél kevesebb! - fizetést adtak, gondolván, ennek szüksége van a munkára, úgyis maradni fog. Hát, nem maradtam. Mindig az volt, hogy most nincs elég bevétel, most késik a pénzbejövetel, értsem meg az ő helyzetét is, de azt láttam, hogy sikerült lecserélni az autót közben, hogy sikerült elmenni nyaralni a családdal stb. Nem irigylem én egy csöppet sem, félreértés ne essék, de akkor ne siránkozzon nekem, és próbáljon meg a becsületesen elvégzett munkáért megadni a fizetésemet, időben! A másik oldal. Kipróbáltam magamat, mint vállalkozó is. Felvettem két embert, akiknek nem minimálbéres fizetést adtam, sőt a teljesítmény arányában még százalékot is ígértem. Ahhoz, hogy visszaéljenek, és meglopjanak. A céget be kellett zárjam, a munkahelyük elúszott, maradtam egy nagy adóssággal, és még rám haragudtak. Azért írtam le nagyon röviden ezt a két példát, hogy érzékeltessem a mai helyzetünket. Kiveszett az emberekből a tisztelet, a becsület, az önbecsület. Úgy a vállalkozóból, mint a munkásból. És ebből kifolyólag mindkettő rosszul jár. Talán, ha elkezdenénk másképp gondolkodni, munkaadó és munkavállaló, ha nem a pénz lenne az elsődleges az életünkben, ha nem azon gondolkodnánk, hogy tudjuk a másikat átverni, na, talán akkor lehetne másképp. Ha először magunkba néznénk, és utána ócsárolnánk a másikat. De sajnos, ahogy látom, jelenleg az utópia.
40.
munkas
2017.02.12., vasárnap [09:56]
Ezt is kivagod ????
Csak annyit irtam, hogy a vallalkozo Uur aki mellesleg fogalmaz is, egy olyan iskolat probal elonyben reszesiteni aminek szakmaisaga a minden evben megszervezett erettsegin pontosan lemerheto. azaz az atmenesi rata kozeliti a nullat !!!
HA ez nem uti a mercet kerem megindokloni mert ellenkezo esetben fizetett hirdetesken kezelendo es az a CNA hataskore ....
39.
FIZIKA
2017.02.12., vasárnap [09:46]
ok, okozat, hatas es ellenhatas ....
az a kulcskerdes miert lett ez ha megnezed rajossz, hogy ok ideztek elo s most sirnak hogy nem tudnak dozsolni mint eddig ...
38.
egy vélemény.
2017.02.12., vasárnap [09:44]
A kialakult gazdasági helyzet nem közkivánatra működik, hanem objektiv törvényszerűség.
37.
munkas
2017.02.12., vasárnap [09:36]
[Nem ütötte a mércét]
36.
munkas
2017.02.12., vasárnap [09:10]

Nezzuk meg a munkavalalo szemszogebol ... alulfizetett allasok ***, munkavedelmi felszerelesek teljes hianya, tulora nemfizetese, munkaviszonyok nemlete jellemzi a piacot.
Nem tudsz tobbet keresni mert ARBOR cimszo alatt megegyezik, hogy mekkora fizetest adnak a kulimunkasnak ...majd a valamire valo vallalkozokat akik nem arbor tagok azokat elnyomjak es elveszik toluk a munkat az olyan tulfujt arakkal mint a ravatal bovitesevel.
Gozndolkozz szekely ... hol elsz ... es van pofajuk kimenni az ujsagba es panaszkodni ....
Evente adokedvezmenyeket inteznek ...ettol sem a varos nem lessz gazdagabb sem mi ...
De megerdemeljuk .... mert hagyjuk

35.
milyen áron
2017.02.12., vasárnap [09:04]
milyen áron??
34.
vikivuki
2017.02.12., vasárnap [08:13]
A nemetorszagi uzemanyagarak egyformak a szekelyfoldivel..az elelmiszer,ruha ,cipo stb arak is...autot meg sokkal olcsobban lehet venii...elkell menni es szetnezni a nagyvilagban...szekelyfoldon mikor lehet egy felnapi szakmunkas fizetesbol vigan teletankolni egy autot???vagy megveni???Az aranyokat kell nezni....es azt is hogy a nyugati orszagoknak nagy szuksege van a munkaerore,,,vajon miertis nem akarjak hogy az unioban egyforma munkaert egyforma berek legyenek???
33.
kekecmanó
2017.02.12., vasárnap [08:08]
Érdekes a cikk, s még érdekesebbek a hozzászólások. Ha rosszindulatból, irigységből, okoskodásból gazdaságot lehetne építeni Székelyföld gazdasági nagyhatalom lenne! Ezzel szemben, ott tartunk, hogy a vállalkozó, azaz a munkaadó úgy tesz, mintha fizetne, a munkás pedig, mintha dolgozna! Van néhány kérdés, amin el kellene gondolkodni, hátha előbbre vinne. Vajon nem az a baj, hogy csak fapados vállalkozásaink vannak, amelyek jó, ha azt a minimálbért ki tudják fizetni? De miért kezd vállalkozni valaki? Azért, hogy neki több legyen, mint minimál bér? Vagy azért, hogy másoknak legyen több? Nem a vállalkozás nem egy jótékonysági intézmény.
Több mint egy évtizede, hogy szabadon lehet munkát vállalni, németbe, spanyolba, olaszba s egyelőre, csak egyirányú a mozgás. Nem látni, vagy csak ritkaságszámba megy az, hogy valaki hazajön, vállalkozik, itthon kamatoztatja kint szerzett tudását, pénzét. Miért?
32.
be
2017.02.12., vasárnap [07:58]
31.
Cpuhogus
2017.02.12., vasárnap [07:46]
A ''vicc'' juta eszembe, miszerint:

Bémegy a pajtába a székely, 's azt lássa,
hogy döglődik a lova. Sebesen béfut a házba, papírt vesz elé és csinál egy halom tombolát. Azokkal béállít a bidegába, 's kihírdeti, hogy száz lejétt a nyeremény, a lova.
Elfogynak a tombolák, lejár a sorsolás, 's a góbé elvezeti a nyertest a pajtájába, ahol már csak a döglött
gebét találják.
-Ezétt fizettem én száz lejt, te gazembőr?
-Dehogyis! -monggya ja székely... Mesze, visszaadom a pénzödöt.
-'S a többijek?
-Mi vaóna velük? Azok nem nyertek...

Hát valahogy így vállalkoznak műfelénk...
Sajna!
30.
Töprengő
2017.02.11., szombat [23:04]
A magyarázat nagyon egyszerű. Kik tehettek volna a Székelyföld gazdasági fejlődéséért, kiknek tenni kellett volna. azok mással voltak elfoglalva. Sok pénzt és sok energiát elpocsékoltak, ami megoldáskeresésre elég lett volna, befektetésekre is jutott volna, és nem lenne nyomurúság. Sok kihasználatlan adottság van.
Szász Jenő giccseket épített, de neki is volt abba haszna.
Tőkés párokat alapított. Rögeszméire sokat költöttek a magyarországi adófizetők pénzéből.
Izsák Balázsnak, Nemzeti Tanácsainknak eszükbe se jutottak a gazdasági problémák.
Az RMDSZ képviselte az érdekeinket a parlamentben. Azzal volt elfoglalva. Voltak naiv próbálkozásaik, még tanácskozásokat is szerveztek. Azt nem értem, hogy amikor látták, hogy az eredményeket, miért nem keresnek más módszereket megoldáskeresésekre.
Verestói adhatna hasznos tanácsokat. Neki sikerült.
29.
Cpuhogus
2017.02.11., szombat [22:21]
Jól mondod Ecsém!
Csak elfeledéd vala megköszönni a tanítóinknak / táposoknak / mAgyaroknak, hogy segéltek ilyen ''mesterekké'' változnunk...
28.
ez igen
2017.02.11., szombat [22:18]
Szebben meg sem lehetett volna fogalmazni. Gratula. Ez igy való ahogy van.
27.
Attila.Hun
2017.02.11., szombat [22:15]
Éppen az előbb olvastam a digi24-en, hogy milyen jó fizetések vannak belföldön. Pl egy informatikus kezdő fizetésé 1000 eurónál kezdődik. A tapasztaltabbak már jóval többet kapnak. Székelyföld irtózatosan le van maradva országos szinten. A legtöbb szakmában a munkásokat nélkülözhetőnek kezelik. "Nem tetszik? Keress jobbat." Hát keresnek is. Nem kell messze se menni, Kolozsvár, Temesvár, Brassó, és sokkal gyakrabban haza lehet menni. A programozók ki se kell mozduljanak a házból és külföldnek tudnak dolgozni, nem csoda, hogy nagyok a fizetések. Másik oldalról: figyeljétek meg milyen méregdrága autók vannak a várósaitokban. Micsoda palotákat építenek. De kik? Vállalkozók, orvosok akiknek magán rendelőjük van. Itt már csak az él jól akinek alkalmazottai vannak. A fizetések csak akkor lesznek magasabbak, ha az emberek nem érik be a kevéssel. Meg lehet élni itthon, csak legyen sütnivalód és válts szakmát amit jobban megfizetnek. Ha nincs, akkor külföld, ez van. Előbb vagy utóbb vagy több fizetést adnak a munkaadók, vagy ők is mehetnek külföldre. Az én főnökömmel nincs ilyen gond szerencsére, mert tudja, hogy másképpen nem tud marasztalni, csak megfelelő fizetéssel. Szóval vannak okos vállalkozók is.
26.
Gyözött az önzö Székely.. ?
2017.02.11., szombat [21:47]
-Haza-haza látogatva a rendszerváltás után azt reméltem, hogy "na most" a székely falvakk pozitiv hagyományait örökölve összefog a Székelység és válvatve kialakit magának egy emberséges életteret alakit ki amire büszkék lehetünk. Mert valjuk be lett volna miböl csupán a rendszerváltás után másképen kellett volna hozáálni az úgynevezett "kiprivatizáláshóz", a földek visszaszolgáltatásához és közbirtokosságok megszervezéséhez. Valamikor a székely községek tbbsége maga tartotta el legalább a falú papját, tanitóját és a gyerekeik iskoláit közeröböl épitették és látták el tüzifával söt a falu szegényeire öregeire is jaját erkböl volt gondjuk! Ez volt valamikor... sajnos a rendszerváltás után ezt az összefogást képtelenek voltak újraépiteni gyözött az egocentrikus paraszt primitiv gondolkodás! A gyárakat "kiprivatizálták" a benfentesek ólcson felvásárolva a részvényjegyeket majd többségi tulajdonosként eladták ocskavas értékben a még megmaradt pár üzemet is. Nyugaton nem egy példa van arra, hogy az alkalmazottak a vezetökkel együtt közösön visszavették az üzemet és sikerrel üzemeltetik közösön, közös részvényesként. Másik tényezö: a székelyföldön Isten adta természeti kincsket nem lett volna szabad eladni, "kiprivatizáltatni" itten nem az erdökre gondolok hanem a bányákra, borvizkutakra, gyógyforrásokra stb. Ezekre ma már legtöbb esetben bukaresti meg más "homályos" származású tökések tették reá a kezüket legjobb esetben egy két magyar nevü cégvezetöt tartottak csak meg helyi képviselöként - szemszurásból ! A közbirtokoságok esete éppen a legszégyentelenebbül alakult sajnos ! Egy pár évig tisztázatlan törványek idejét arra használták fel az élelmesebb székely "tulajdonosok", hogy a "pontok" helyet területeket irattak saját nevükre vissza amit privát tulajdonként sikerült kiparcelázniuk meg el is adni tovább mint "privát" erdötulajdon ! Emmiatt is mostani sok tisztázatlan vita a közbirtokosági erdök viszonyáról. - Folytassam még tovább hasonló példákkal amelyek a egocentrikus kapzsiság tükreként mutathatok nektek ! Ezek olyan a közösség ellen elkövetett túlkapások aminek az eltürése elhalgatása bün ! Ennek a bomlasztó hatása ha lassan is mára meghozta a "gyümölcsét" ! Gyerekeiteknek nincs otthon munkahely, az iskolás gyerekekknek bukaresti pénzekböl kell osztani a kiflit, de azért a "pléhgarázsok" elött gyakran látni 80- ezer eurós autókat parkolni..., az okosabja a saját udvarán eldugja... - egyszóval akiknek pénzük lenne annak se az jár a fejébe, hogy a vállalkozásba visszafektese és azt bövitse... -nem, minden lépésre az látható hogy "1xén" + "2x is" én "3x is csak én" Majd ha muszály és büntet a álam akkor jajgatunk és követeljük az "autónomiát" -mintha az egymagában megoldana mindent ? Sajnos nem közösséget nem ilyen "vállvetéssel" kell épietni ahoz más példák kellenének azonban nálatok jelenleg nem látok ilyet. A fenti cikk riportalanya is csupán arra használja fel a cikk íróját, hogy felemlegesse a "múlti" ellen vivott sikertelen harcot és megcáfolja a pár nappal ezelött megjelent Sz.L. írását ezzel... továbbá köszöni.. "jól van" sikerült a "vizes lepedöt tovább dobni" !
25.
vikivuki
2017.02.11., szombat [21:37]
A cegvezetok azt kerik hogy a fiatalok iskola utan ne menjenek azonnal kulfoldre..de annelkul mennyi eselyuk van hogy 1 - 2 ev alatt sajat lakast,autot vegyenek stb. elarulom SEMMI.
24.
Peet
2017.02.11., szombat [21:22]
Az tény, hogy a legtöbb probléma az oktatásban keresendő azt kellene először megreformálni de az hosszú távú befektetés amiből nagy valószínűséggel csak gyerekeink vagy unokáink profitálnának igazán. De megérné úgy is.
Miért dolgoznak külföldön diplomás emberek alacsonyabb szintű beosztásokban? Egyik az, hogy a magasabb poziciókba megvannak a saját állampolgáraik akik estleg nem minden esetben hajlandóak elvégezni mérnöki diplomával mezőgazdasági ( értsd gyomlálás vagy hasonló) színtu munkákat. A másik, hogy valójaban tisztában vannak a kelet európai oktatás szintjével is. Nincs szükségük olyan "szakmberekre" akik megveszik a neves egyetemi diplomáikat vagy szépen lepuskázzák azt a néhány évet. Persze van 1-2 kivétel de legtöbb felsőoktatásban végzett nem ért ahoz amit elvégzett vagy nem azon a szinten ahogy kellene. Mert az oktatás szinvonala egyetemi szinten is egy nagy rakás szerencsétlenkedés. Ott is csak a pénzről szól.
23.
galy
2017.02.11., szombat [20:05]
Csak azt nem értem ,hogy egy mérnöknek és egy gyógyszerésznek miért kell pizzázóban és étteremben dolgoznia? Ha a szakmájukban dolgoznának az 1700-1800 euro sokszorosát megkereshetnék....
22.
Alupigus
2017.02.11., szombat [19:55]
A székelyt nem kell sajnálni! Azt b@sz át akit nem szégyell,ennyit rólunk,nagy székelyekről!Lassan szégyellem,hogy az vagyok!Hiába döngetünk kaput,egy nagy szarok maradtunk!Ennyi!Menjünk székelykedjünk román földön,igaz kicsit megnéznek,de valamivel több alamizsnát adnak,mint a mieink!Birkák vagyunk,sőt a világ legb@lfaszabb birkái,habár a történelem is azt tanusítja!Harcban az első sorban ölték halomra őseinket,visszavonuláskor meg a fennmaradókat!Nem is csodálkozom azon,hogy az otthonmaradt anyámasszony katonáinak a leszármazottjai vagyunk és nem döngetünk kaput !
21.
arkadiusz
2017.02.11., szombat [19:47]
es ott egy pizzaert annyit fizet a vendeg mint nalunk? akkora forgalma van a pizzerianak mint altalaban nalunk? annyi borravalokat adnak mint nalunk? ketlem! ti nem ertitek hogy a vallalkozasok tobbsege 5-10% profittal dolgozik nincs amibol magasabb bereket adni?!
20.
székelyföldön maradó
2017.02.11., szombat [19:23]
Igen, igazad van Zoltán Péter miért kell lerabszolgázni azt az embert aki kimegy külföldre tisztességesen dolgozni tisztességes fizetésért, igaz nem könnyü távol a családtol távol a barátoktol , akik még esetleg itthon vannak, de van aki nem egyből futott külföldre dolgozni , itthon is megprobálta.Érintve vagyok, két gyermekem van és mind a kettő kint dolgozik, remélem már nem sokáig, de megprobálták itthon is, szak és érettségi diplomával a kezükben .nekem ne mondja senki hogy azért van itt minimálbér mert nincs szakma az idevalo ember kezében 25 éve dolgozom minimálbérhez közel se járo fizetésért a szakmámban ,szakdiplomával a kezemben , és csak azért nem mentem külföldre hogy megmutassam itthon is meg lehet élni , igy igaz éhen nem lehet halni a minimálbér attol megment de csak annyi.Akinek van lehetősége menjen és ne várja itthon a változást mert már 30 éve arra várunk és lassan le élyük az életünk. És még annyit hogy mindenkiből nem lehet vállalkozo sem hisz akkor ki végzi el a munkát, ja már elfelejtettem hogy 1 helyett 10 is van...........
19.
szulo
2017.02.11., szombat [19:22]
Ez igy jol hangzik nagyon,csak,hogy ti mernokit meg gyogyszereszetit vegezzetek,itthon a szulok kinkeservesen meg kellett dolgozzanak ertetek!
Ha esetleg nem bunozo Vallakozok a szulok!!!
Es most egymast vigasztalja, hatha egyszer a sok penzzel hazajonnek a gyerekek!!
18.
Zoltan Peter.
2017.02.11., szombat [18:46]
Nemetorszagban pizzazoban dolgozom heti 38 ora neto 1700 eur+borra valo. Baratnom etterembe felszolgal, o keres 1800 eur+borra valo. Lakas 1000 eur, minden honapban 1800-2000 tudunk felretenni. Koszonjuk de mi nem kerunk az otthoni bunozo "vallalkozokbol". Szolganak nem erezzuk magunkat, kenyelmesen elunk jo ruhakat veszunk, szorakozunk, elunk, 3-4 havonta hazautazunk. Egyebkent en mernok vagyok, baratnom gyogyszeresz.
17.
bunkooo
2017.02.11., szombat [18:15]
Naladnal nagyobb bunkot nem tart a fold!
Szolgalj csak zsoldoskent kulfoldon,es fogd be a pofad!!!!
16.
rácsot a bűnözőknek!
2017.02.11., szombat [18:04]
@10
Külföldön megkeresett fizetésedből élsz?
Nagyképűségedből, szövegedből ítélve kérdezem:
Kábítószercsempészésből élsz? Cigarettacsempészésből? Lányok futtatásából? Rablásból? Lopásból?
Csak azért, mert becsületes, tisztességes külföldi munkából élő embernek nem olyan a szövege, mint neked, de nem ám!
15.
kartel szlogen
2017.02.11., szombat [17:50]
Amikor a nyersanyaggal nem volt probléma, akkor is az ilyen vállalkozók minimálbérét dolgoztattak... Úgy ahogyan írta egy előttem hozzászóló, az volt a kartel szlogen, úgy a gyártással foglakozók, mint a kereskedelemben meg vendéglátásban ténykedőknél, hogy lehet menni, mert tíz jön helyetted. És az emberek mentek... most meg mindenki csak sír, jajgat úton útfélen, hogy nincs munkaerő, talán azért mert tíz jött helyettük... Hát mit mondjak, talán ha 1-2 évtizeddel ezelőtt kicsit gerincesebbek lettek volna a székelyföldi vállalkozóink és politikusaink (tisztelet a kevés kivétel), talán nem tartanánk itt.
14.
...
2017.02.11., szombat [17:15]
Helyes!!!!!!!!!
13.
Korzeti
2017.02.11., szombat [16:27]
Sokan kérik a nagyobb fizetést, de ha valaki megkerdezi toluk hogy mihez értenek, egy értelmes választ arra nem tudnak adni. Szekelyfoldon a munkavallalok nagyresze nem ért semmihez,szakképzettség, onalloan nem tud dolgozni, csak a kiadást "szalagmunkat " tudja csinálni. Azert pedig nem jár több mint a minimálbér. A jo, nagy munkabirasu, onallo munkaero itt is jol meg van becsulve es fizetve, nem annyira mint külföldön, de ezt gondolom senki nem is várja el...
12.
egy másik valaki
2017.02.11., szombat [16:17]
Akkor maradj külföldön szedjed a hagymát vagy a salátát és kussolj!Mi közöd van,hogy miként élnek itthon?
11.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.11., szombat [16:14]
"... a fiatalok elvándorolnak."
Na, mi van? Nem elég a bunkó székelynek a szimbólumok, a sznt-s rongy, meg a szobrok, koszorúzások? Azt hittem, hogy a bunkó székelynek csak szimbólumokra van szüksége. Mert, mint már írták nekem egyes bunkó székelyek, "nemcsak kenyéren él az ember". A bunkó, sznob székely csak szimbólumokon él. Ugye?
10.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.11., szombat [16:05]
A bunkó székely vállakozó nem okos, hanem gazember. Így, egy szóval kifejezve. És te se vagy okos, hanem csak egy elvakult, sznob bunkó.
Többet akart elérni? Többet is ért el, mert alulfizeti az olyan bunkókat, mint te. És sok esetben még azt az alulfizetést is csak megszotyogtatja. Még azt se képes egy összegben és időben kifizetni. Amúgy a bűnözők is többet akarnak elérni - könnyűszerrel. Nyilván ők is okosnak tűnnek a te hülye felfogásodban?!

Nem élek az ők adóikból. Saját, külföldön megkeresett fizetésemből élek. Csakhogy képbe legyél. Bunkó!
9.
tulaj
2017.02.11., szombat [15:54]
csak ne sirjanak a fafeldolgozó vállalkozók tudják nagyon jól hogy hány tulajdonost megkúrtitottak a saját kiépitett klienturáikkal
8.
szintén külföldi
2017.02.11., szombat [15:25]
" Volt olyan munkatársam otthoni, aki a szabadidejében is dolgozott. Na az ilyenek miatt emelkedik a norma... "
Mert aki marhának születik, az marhaként fog meghalni is. Nekem is van ilyen munkatársam és nem érti meg, hogy "holnap" valami miatt nem fogja tudni hozni ugyanezt a mennyiséget, s akkor őt is villára fogják venni. Beba .. ik maga alá is és a munkatársai alá is. Az ilyen állatokat irtani kellene.
7.
valaki tulrol
2017.02.11., szombat [15:24]
Az a bunko szekelyfoldi vallalkozo okosabb mint te az biztos. mert o tobbet akart elerni, vallalkozott, kockaztatott, csaladoknak biztosit megelhetest mikozben te csak dumalsz es lebunkozod azt akinek az adoibol elsz, vagy akinek az adoibol kapjak a szuleid a nyugdijat. nezz magadba, ulj le es talalj ki te is valamit, vallalkozz, dolgozz es utanna joggal kommentalhatsz masokat esetleg. de addig....kuss.
6.
Külföld
2017.02.11., szombat [14:55]
Elhangzik a cikkben a "külföldi rabszolgamunka" kifejezés. Ehhez annyit füznék hozzá, hogy nem ez az általános. Sokszor azt tapasztaltam, nagyon emberségesen van kiosztva a munka. Annyit kell dolgozni amennyit a főnök is elvégez. A baj ott kezdődik, amikor a keleti kezdi hajszolni magát. Volt olyan munkatársam otthoni, aki a szabadidejében is dolgozott. Na az ilyenek miatt emelkedik a norma...
5.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.11., szombat [14:48]
Hála a Fennvaló Drága Jó Istennek, hogy végre a bunkó székely vállalkozó primitív egoizmusa meghozta a gyümölcsét! Hála Istennek! Hála Istennek, hogy ezt látni megérhettem!
Ótonómiát bunkisztánnak!
4.
Külföld
2017.02.11., szombat [14:42]
Megprobáltam otthon, mikor valami nem tetszett azt mondták: - 10 jön helyedre, mit akarsz? Na hol is van az a 10?
Itt külföldön. Lassan odajuttok, hogy a szép hazaitok mellé beköltöznek a cigányok. A gazdag luxuskocsijaitokat elkötik, és 60 évesen felébredtek, hogy a sok faszariság miatt nem maradt semmi. A ház düledezik, a kocsi elromlott, gyerekek, unokák rég külföldön. Unokák magyarul sem tudnak már. Szép kilátások.
3.
samuka00
2017.02.11., szombat [14:29]
Mi van uraim,kezdunk felebredni?!?!
2.
Kicső
2017.02.11., szombat [14:18]
Vannak rosszul menő vállalkozások, de amelyik vállalkozónak bejött az üzlet, az arat a minimálbéres alkalmazottakkal. Nem egy vállalkozót ismerek, aki megvásárolja a több tízezer eurós luxuskocsit, és évente többször eljut a családjával olyan helyekre nyaralni, amiért utanként több ezer eurót fizet. Nem az a gond, ha a vállalkozó jobban él. Éljen jobban, hiszen befektet, kockáztat. De az sem megoldás, hogy alkalmazottai szemét kiszúrja aprópénzzel. Talán egyszer rájönnek, hogy ez az út nem járható, de akkor már késő lesz. Nem marad egy munkásuk sem.
1.
vikivuki
2017.02.11., szombat [13:55]
A valalkozok nyavalyognak hogy nincs amibol fizetest adni DE egyre masra veszik a dragabnal dragabb autokat,epitik a nyaralokat,uj hazakat stb.....es annyira rosszul megy nekik hogy lassan az alkalmazott kell azert fizessen hogy munkaba jarhat...
Hozzászólások68