Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Füst tódult a lakásokba

Pethő Melánia | 2017.02.15. [16:44]

Hatalmas füstöt észleltek szerdán reggel a gyergyószentmiklósi Virág negyed 41/E lépcsőházának egyes lakásaiban, azonnal értesítették a tűzoltókat a lakók. Kiderült, a kémény belseje gyúlt meg. A tűzoltóság szerint a lerakódott koromréteg okozta a tüzet.

kigyult_kemeny_virag_negyedben 018_bTűzoltás kéménypucolással. Megelőzhető lett volna a baj

Szerencsére a füstje volt nagyobb, mint a lángja annak a Virág negyedi tűzesetnek, amelyhez szerdán reggel riasztották a tűzoltókat. Az egyik lépcsősor lakásaiban érződött erősen a füst, legjobban a negyedik és a harmadik emeleten, ahol a lakók gyanították, hogy a kémény gyulladt ki. Noha a lakások többsége a távfűtéshálózatra van csatlakoztatva, és a többség nem használja az egyébként szellőztetőből átalakított füstelvezetőt, tudomásuk van arról, hogy az egyik első emeleti lakásban igen, mivel ott saját kazánnal fűtenek. A szomszédok azt is tudni vélik, hogy a kémény jó ideje nem volt kitakarítva. Ezt állapították meg a helyszínre érkező szakemberek is.

kigyult_kemeny_virag_negyedben 016_b

Ottjártunkkor épp a kéményt takarították a tűzoltók, és ecettel locsolták belsejében az izzó téglákat. Mint megtudtuk, azért nem vízzel, hogy ne okozzanak kárt. „Ha vizet használnánk, megrepedhetne a kémény” – magyarázta Păun Ovidiu, a gyergyószentmiklósi tűzoltóegység vezetője. Tájékoztatott, az egységhez reggel nyolc óra után érkezett a bejelentés a 112-es segélyhívószámon, hogy a szóban forgó lépcsőháznak egyik negyedik emeleti lakása füsttel telt meg. A helyszínre érkezve a tűzoltók megállapították, a füst az izzó kéményből tódult a lakásba, a tüzet pedig a kéménybe lerakódott koromréteg okozta. „A kéményt csak az egyik első emeleti lakrészben használják. A lépcsőház minden más lakása a városi fűtéshálózatra van rácsatlakozva” – mondta Păun Ovidiu.

kigyult_kemeny_virag_negyedben 009_b

Ellenőrzés következik

Az esettel kapcsolatosan közleményt adott ki a városháza. Ebben arról tájékoztatnak, hogy az önkormányzat katasztrófavédelmi osztályának egy bizottsága időszakosan ellenőrzi a tömbházlakások kéményeinek állapotát. Legutóbb 2013 decemberében végeztek ellenőrzést. A most begyulladt kémény állapotáról 2013. december 20-án készült elemzés, akkor mindent rendben találtak.

„Az önkormányzat felszólítja a város lakóit, hogy a törvényt betartva, legalább évente pucolják ki a használatban lévő kéményeket, és kerüljék a fűtéshálózatról való illegális leválásokat, az improvizált megoldásokat, amelyek ilyen és ehhez hasonló balesetekhez vezethetnek. A város polgármestere – a mostani ügyre való tekintettel – kérni fog egy újabb kéményellenőrzést, amelyre egy új bizottságot nevez ki. Amennyiben a bizottság azt állapítja meg, hogy nincsenek kellőképpen karbantartva a kémények, felszólítja a tömbház lakóit ezek rendbetételére, és a későbbiekben újra ellenőrzi, hogy orvosolták-e a rendellenességet” – olvasható a közleményben.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
6.
tömbházas
2017.02.17., péntek [09:06]
Szerintem meg nem tudod, hogy mit írkálsz. Laktál valaha olyan tömbház lakásban, ahol valami ok miatt nem volt elegendő a központi fűtés és vagy csempével vagy fás kazánnal ki kellet egészíteni????
5.
hhh
2017.02.16., csütörtök [20:08]
szép is amikor egy meggondolatlan miatt egy egész lépcsőház szenved...az nem is kémény, régi szellőztetőbe van vezetve a füst. vajon megtanulunk valaha egymásra is gondolni a kaptárakban?
4.
Páll Dezső
2017.02.15., szerda [22:00]
1-e és 3-as hozzászólók , úgy látom az említett lépcsőházi helyzet ismeretlen számotokra, mert rendszeresen * gizetünk az esrernak* a szolgáltatás után. Tisztelettel, *a brokkerek*
3.
Fűtés
2017.02.15., szerda [18:21]
A blokkerek meg oldják meg hogy a szolgáltatás után fizessenek .
2.
patitul
2017.02.15., szerda [17:56]
Így van ,oldja meg a polgármester és a tanács közösen! De nem úgy ahogy te gondolod! Hanem be kell tiltani a fás kazánok a tombbhazakban, mert nincsenek meg a feltételek az uzemeltetesukre! Oszt jó napot!
1.
Tenge lenge
2017.02.15., szerda [17:06]
A polgarmester oldja meg, hogy legyen normalis futes es akkor nem kell tuzelni. De sajnos ugy jartunk az esrernak is gizetunk es vesszuk jo dragan a fat.
Hozzászólások6