Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Gyergyószentmiklóson már bírságolhat a City Parking

Pethő Melánia | 2017.01.20. [14:24]

Több mint kéthetes átállási időszak után január 18-tól ismét bírságolja a City Parking azokat a járműtulajdonosokat, akik nem váltanak parkolójegyet Gyergyószentmiklós fizetéses parkolóiban. Az év elejétől érvényes szabályzat szerint már nem bilincselik le az autók kerekét, hanem büntetőcetlit helyeznek a jegy nélkül állomásozók járműveire.

parkolas 004_bA nem fizetéses parkolókban a helyi rendőrség dolga az ellenőrzés, bírságolás

Az új év első napjától érvényes parkolási szabályzat szerint megszűnt a kerékbilincselés Gyergyószentmiklóson, de a fizetéses parkolóhelyeken továbbra is parkolójegyet kell váltani. Aki mégsem teszi ezt meg, vagy lejár a jegy érvényességi ideje, annak a City Parking büntetőcetlit helyez el az autóján, jelezve, hogy pótdíjat kell fizetnie a parkolójegy megvásárlásának elmulasztása miatt. A pótdíj a tavaly érvényes 60 lej helyett január elsejétől 50 lej – ezt két napon belül a cég irodájában lehet befizetni. Azok a gyergyószentmiklósiak, akik ezt is elmulasztják, a városháza pénztárába kell befizessenek egy jóval nagyobb, azaz 125 lejes büntetést. A más településen élők esetében is ugyanekkora összegű a bírság, ők viszont – ha elmulasztják kifizetni az 50 lejt a City Parking pénztárába – lakóhelyük adóhivatalába kell törlesszék a 125 lejt.

Amennyiben nem gyergyószentmiklósi lakhelyűnek állították ki a bírságot, a befizetésről szóló felszólítást postai úton juttatják el a jármű tulajdonosának. Ilyen esetben a pénz más település kasszájába megy be – tudta meg lapunk a gyergyószentmiklósi városháza sajtóosztályától. „Nekünk ezeket az összegeket a későbbiekben nem utalják át, viszont ugyanez a helyzet fordított esetekben is: a gyergyói autósok a máshol elkövetett szabálytalan parkolások, kihágások díját a gyergyói kasszába fizetik be” – magyarázta Fórika Krisztina, a városháza munkatársa.

„A tapasztalat szerint tíz megbírságolt közül heten kifizetik cégünknél az összeget. Akik nem teszik meg ezt, azoknak névsorát hónap végén leközöljük a városházának. A pénz behajtása innentől az ő hatáskörükbe tartozik” – válaszolta lapunk megkeresésére a City Parking Kft. vezetője. Szőcs Róbert elmondta továbbá, hogy az év elejétől érvényes változásokat egy átállási időszak után január 18-tól kezdte el alkalmazni a cég. Addig a hó eltakarítását is igyekeztek megoldani a parkolókban, hogy láthatóak legyenek a felfestések.

Már hozzászoktak a sofőrök a fizetéses parkolási rendszerhez, a panasz is egyre kevesebb – tudtuk meg Szőcs Róberttől. Úgy tapasztalja, az új szabályzatot pozitívan fogadják az emberek; azok sem háborognak túlságosan, akiket megbírságolnak. Egyrészt, mert csökkent a büntetés értéke, másrészt pedig emberségesebbnek találják a büntetőcetlis módszert, mint a kerékbilincselést – magyarázta a cégvezető.

parkolas 011_b

A lapunknak nyilatkozó sofőrök megerősítették ezt az állítást. „Amióta fizetéses, azóta rendszerezettebb a parkolás a városban. A jegyek árát nem tartom drágának és az 50 lejes bírságot sem. Az is jó, hogy kétnapos a befizetési határidő, nem kell helyben előteremteni a pénzt. A kerékbilincselést jó, hogy megszüntették, mert azzal nem csak egy büntetést kellett kifizetni, hanem még szó szerint helyhez is kötötték az embert járművestől” – mondta egy autóvezető. „Ha ez a szabály, akkor ezt kell betartani. Én mindig veszek parkolójegyet. Ettől függetlenül örvendek annak, hogy nem bilincselnek többé, mert voltam szemtanúja olyan esetnek, hogy a külföldi, aki a Virág negyedben parkolt és késő délután szeretett volna továbbindulni, nem volt, akinek kifizesse a büntetést, és a bilincs is maradt a kocsija kerekén. Olyanról is hallottam sokszor, hogy a parkolóőrök nem vették figyelembe a tíz perces várakozási időt, csattintották a bilincset néhány perc után” – válaszolta egy másik megkérdezett.

Szabálytalan parkolásért a helyi rendőrség bírságol

A City Parkingnak csak a 397 fizetéses parkolóhelyen van joga ellenőrzni, bírságolni, máshol a helyi rendőrség végezhet ellenőrzéseket. „Jelenleg négy személy végzi beosztás szerint ezt a feladatot. A szabálytalanul parkoló személyek, az előzőekhez hasonlóan, bírságot kapnak” – válaszolta kérdésünkre Fórika Krisztina. Kiemelte továbbá azokat a fontosabb tudnivalókat, amik a megváltozott szabályzattal léptek érvénybe Gyergyószentmiklóson. Ezek közül az egyik, hogy idéntől csoportos parkolási bérlet kiváltására is van lehetőségük a jogi személyeknek. Ebben az esetben összesen három autó kerülhet fel egy bérletre, mindhárom jármű rendszámtáblájának feltüntetésével. A bérletárak ebben az esetben a következőképpen alakulnak: két autó esetében egy autó bérleti díját kell kifizetni, három autó esetében a bérleti díj ára másfél autóénak felel meg. Újdonság továbbá, hogy azok  a járművek, amelyek hossza több mint 5 méter, két parkolójegy vásárlására kötelesek, a 10 méternél hosszabbak pedig 3 jegyet kell megváltsanak.

Idén sms-ben is lesz lehetőség parkolójegyet fizetni, ennek bevezetési időpontjáról a parkolást felügyelő társaság értesíti majd a lakosságot – tette hozzá a szóvivő.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
34.
vao
2017.01.26., csütörtök [21:35]
a multkor a korhaz utcaba nem ment az automata es hivtam a rajta szereplo telefonszamot senki nem vette fel
33.
Szomoru
2017.01.26., csütörtök [18:01]
Igy rohejes ez a parkolas ahogy van kacagtassak magukat
32.
Tanc
2017.01.25., szerda [19:04]
A varos bejaratatol a parkolast jelzo tablat vigyetek csikba es ott hirdessetek ,hogy fizetni kell a parkolasert ne nalunk keregessetek a penzt !
31.
Lucifer
2017.01.25., szerda [18:52]
Nagyonn kell a parkolokba a rend de ez a cetlis bolondsag ugyan olyan csuf dolog mind a bilincseles a city parkingnak az a lenyeg hogy minel tobb cetlit szorjon szet hat ezek az Orok rendesen leșik hat lehet hogy az idot sem varjak ki hogy leteljen bunko banda
30.
mass
2017.01.24., kedd [16:20]
Na csak gyujtogessed, van akinek sok az ideje gyujtogetni, amikor kifizeted azokkal nem tolsz ki de magaddal igen ami idot elpazarolsz a sok gyujtogetesre s szamolgatasra
29.
Laszlo z
2017.01.24., kedd [07:27]

Igazad van *** adakozzunk egy perces csendel ,hogy hazamennek szeredaba es gyergyot beken hadjak gazdagodjanak otthon es ne nalunk ki a piros tasakokat a varosbol elol menjen az aki jovahagyta a tanacsnal ezt a baromsagot ,az torvenyt nem sokat olvas magan ceg bunteteset a tanacs hajtsa be ez meglepo !

28.
***
2017.01.23., hétfő [22:28]

Itt az ido,hogy Csikszeredaban is dolgozzon a city.Aceg nehez anyagi gondokkal kuzd.Adakozzunk,hogy ne menjen csodbe.Mi lessz velunk,ha nem lessz parkolos ceg.Ki fog meggazdagodni a hatunkon.Ez a nyugalom sem jo.Hianyoznak mar a bunko alkalmazottjaik.Hajra Szereda

27.
Valoigaz
2017.01.23., hétfő [18:20]
Sepsiszentgyorgyon ha megeri hogy a varos csinalja a parkolast nalunk , hogy nem eri meg ? Ha megse probaljuk honnan tudjak ,hogy veszteseggel mukodne ? A tanacs is tegyen egy probat ,hogy lassa meg mi maradna a varosnak a bevetelbol !
26.
Krimi
2017.01.23., hétfő [18:13]
A parkolokba csak 3 ember vegzi a buntetest nem negy es az a harom ember is katasztrofa ,hogy milyen gyengen csinaljak razzak az oldalukon a gepezetet mert nem megy jaj borzaszto amit muvelnek szegyen a varosunknak !
25.
Olaj
2017.01.23., hétfő [18:06]
Sz L igazad van a tanacsosok ingyen parkolnak meg itt is csalnak buntetest nem fizetnek mert nekunk azt is elnezi a city parking itt valaki vagy valakik jol profitalnak a cegbol mert nagyonn hamar a bilincselesbol cetlizes lett ezt is nagy sunyiba elinteztek valaki nagyonn megvolt kenve !
24.
Sz.L.
2017.01.23., hétfő [16:15]
Nagyon szivesen kifizetem a buntetest, de csak akkor ha a tanacsosoknak is fizetni kell a parkolasert es ugyanazok a szabalyok ervenyesek mint barkire de addig ameddig nem fizetnek semmit addig en sem teszem.
23.
Birsag
2017.01.23., hétfő [08:27]
Karikaturaba illo dolog amit muvel a city parking az emberei felkeszuletlenek nem tudjak kezelni a gepeket de buntetnek nagyonn mert kell a penz amig bilincs volt azzal ijesztettek a nepet most a piros zacskokkal , nem az hogy nem kell a rend de ez mar tobb a soknal !
22.
Szamoca
2017.01.23., hétfő [08:08]
Igazabol nem is kell ide parkolo ceg Szedje a penzt a tanacs es buntessen a helyi rendorseg ,remelem a varosnak van annyi penze,hogy o is tud venni 15 darab rozsdas automatat ,ami ha hideg van azert nem megy ha meg meleg van azert,
21.
Cetli
2017.01.23., hétfő [08:02]
Erdekes hozzaszolas sepsiszentgyorgyon miert lehetett modosatani 10 lejer a buntetest ok mas vilagreszre tartoznak ? Hat,hogy a tanacs az ilyeneket valamiert nem koveti ez erdekes lehet ,hogy igy van eggyezve a parkolo ceggel mert valaki meg kap valamit belole !
20.
Kaosz
2017.01.22., vasárnap [17:02]
Igaz egy magan ceg tartozasat hogy is kerheti szamon a tanacs ? Ez mar bevolt utemezve a koltsegvetesbe ? erdekes dolgok tortennek nalunk fele de ez nagyonn ugy nez ki hogy nem torvenyes uton halad a parkolas !
19.
imlifsdm
2017.01.22., vasárnap [15:22]
Csak az fura, hogy miota torvenyes, hogy adora terheljenek be egy magancegnak valo tartozast? Ezen nem gondolkodott el senki meg?
18.
kutbaesett
2017.01.22., vasárnap [01:43]
Olcsóbban megússza a szabálytalanul parkoló, ha gyorsan korrigál
Bíró Blanka | 2017.01.15. [21:54]

Módosította Sepsiszentgyörgy parkolási szabályzóját az önkormányzat: a képviselő-testület pénteki ülésén szavazott arról, hogy akit parkolójegy nélkül tetten érnek, 24 órán belül befizetheti a 10 lejes napi parkolási díjat, és akkor nem bírságolják meg.
17.
citisomjo
2017.01.21., szombat [09:47]
en gyujtottem mindja egy bunetesre valo 1 es 5 banist viszek nektek vasat csicska banda.a szemétnek szemet jar.
16.
feketetulipán
2017.01.21., szombat [09:09]
Helyi Rendőrség(Politia Locala) és Állami Rendőrség Közlekedés Rendőrei(Siguranta Rutiera) is, ne felejtsük el ők is ugyanúgy bírságolhatnak vagyis kellene, hogy bírságoljanak a tiltott helyen parkolásért.
15.
Dzsoromo
2017.01.21., szombat [07:52]
A tilosba buntessenek a helyi rendorok es nem is kell city parking de minek azert ,hogy gazdagitsuk tovabb is oket ?
14.
Merlimon
2017.01.20., péntek [19:39]
A tanacsnal ki a felelos a parkolasert az Gondolom Szep ajandekot kapott a parkolo cegtol mert ezt a buntetest nagy sunyiba elinditottak de ha belenezunk a papirokba semmi sincs rendbe , jo lenne valaki a kormukre usson mert ugy tudom semmit sem fogadhat el egy kozalkalmazott ,ez torveny !
13.
Dukesz
2017.01.20., péntek [19:33]
Takaritsak ki a parkolokat egyszer s utanna buntessenek ez milyen szolgaltatas szegyen csak a penzunk kell de azert semmit sem kapunk ' bunko banda '
12.
Rend
2017.01.20., péntek [19:31]
Amig a tilost a city parking büntette addig rend volt ,mindenki nem oda állt ahova akart,miota a városi rendörség csinálja meg lehet nézni,hogy senkit nem büntetnek meg mindenki azt csinál amit akar,akárhogy is ,kell a rend !!!
11.
Bingo
2017.01.20., péntek [19:28]
[Nem ütötte a mércét]
10.
Sebajusz
2017.01.20., péntek [18:47]
Igy van a a tanacsnak ez igy jo mert ott mindenki ingyen parkol lenyalo ingyen elo banda mert nem hagytatok a varosnak a parkolast idegen kezre adtok mindent csak nehogy egyszer ugy elvigyen titeket is a D..A ,hogy napvilagot tobbet ne lassatok !
9.
Cseles
2017.01.20., péntek [18:38]
[Nem ütötte a mércét]
8.
12344
2017.01.20., péntek [18:00]
Ez igy sokkal jobb rendszer mint a bilincselés volt,ez korekt!!!
7.
Szamonkero
2017.01.20., péntek [17:59]
Azert nem haborog senki a tanacsbol,mert az osszes tanacsosnak ingyenes a varosban a parkolas. Oket nem zavarja ha teged megbuntetnek mert nekik a parkolas nulla lejbe kerul. Pofatlan banda! Azt sem ertem ha valaki csaladorvos miert nem a betegekkel torodik, minden penzt beharacsolnak!
6.
Harom
2017.01.20., péntek [17:45]
Kell a rend a parkolokba de nem Ilyen aronn amit csinalnak a citi parkingek azt mar ne turjuk tovabb legyen a parkolas a varose es ne magancege sok helyen miert tudja mukodtetni a varos ? Menjen el a citi parking
5.
Zsaru
2017.01.20., péntek [17:39]
Igy van nem kell city parking ,ebredj gyergyo !
4.
Sasa
2017.01.20., péntek [17:37]
Inkabb legyen Kaosz csikba mind ,hogy Ilyen baromsagot csinaljanak a tilosba buntessenek a rendorok es tovabb semmit mert az a helyzet hogy a varosnak ebbol sok penz nem lessz csak huzzak ki a penzt a nep zsebebol es a patronok jol dozsolnel utannunk nem kell a maganceg a parkolashoz !
3.
Vali
2017.01.20., péntek [17:29]
[Nem ütötte a mércét]
2.
Boby
2017.01.20., péntek [17:20]
Hat amit muvel a city parking ezekkel a piros tasakos cetlikkel az borzaszto minden szervezetlen valaki reklamalt de ezek semmi bizonyitekkal nem tudtak szolgalni mivel a kepek eltuntek de nekuk csak az szamitott hogy egy nap legalabb 20 buntetest szorjanak ki jogosan vagy jogtalanul , de a varosvezetes ebbe is beleszolhatna ne csak az adoinkat keregesse nezze meg hogy ez a semmi parkolo ceg mimennyire garazdalkodik a varosunkba menjenek csikba es ott buntessenek de erdekes ott nem engedik mert valami Nincs rendben ezzel a dologgal lazadjunk fel es kergessuk el a parkolo ceget ! Ugy hogy kezdirol elkergettek mi is kergessuk ki a varosunkbol
1.
mass
2017.01.20., péntek [15:29]
Helyes, Csikban is meg kellenneoldjak a helyzetet, mert kezd kaosz lenni.
Hozzászólások34