Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Ismertette elképzeléseit a Figura új vezetője

Pethő Melánia | 2016.12.16. [18:08]

„Azért működött és működik jól ez a színház, mert a léte, minden alkalmazottja számára egy közös ügy” – fogalmazott bemutatkozó sajtótájékoztatóján a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház új igazgatója. Albu István versenyvizsgával nyerte el az intézmény vezetői tisztségét, az állást december elsejétől tölti be. A színház feladatának tekinti, hogy a „közös ügyet” kiterjessze a város vezetőségére és lakóira.

albu_istvan 004_bAlbu István december elsejétől tölti be a menedzseri tisztséget a Figuránál

Miután az elmúlt évad végén igazgató nélkül maradt a Figura Stúdió Színház, megbízott vezető látta el a menedzseri feladatokat az intézménynél. A megüresedett állás betöltésére kétszer is versenyvizsgát hirdetett a fenntartó városi önkormányzat, a pályázat nyertesét, a sepsiszentgyörgyi Albu Istvánt nevezte ki a menedzseri tisztségre.

Albu István korábban vendégrendezőként már dolgozott a Figuránál. Ő vitte színre a De mi lett a nővel? az Arab éjszaka, a Fizikusok és a Zűrzavaros éccaka című előadásokat, a munkafolyamatok során rálátása nyílt az intézmény tevékenységére. Akkori meglátásait a kinevezésétől eltelt időszak tapasztalatai is megerősítették. „Vendégrendezőként megfogalmazódott, az utóbbi két hétben pedig igazgatóként is úgy látom, hogy azért működött és működik jól ez a színház, mert léte minden alkalmazottja számára egy közös ügy. Úgy gondolom, hogy az lenne a legfontosabb feladatunk, hogy ezt a közös ügyet kiterjesszük a város lakóira, hogy a gyergyószentmiklósiak is magukénak érezzék a színházat. Ebben a kicsi városban eleve csodaszámba megy, hogy tud működni a Figura. Nagyon nagy erény, hogy egy olyan intézménye van Gyergyószentmiklósnak, amelyik évente – a két fesztiváljával akár – a város legnagyobb kulturális eseményét biztosítja” – fogalmazott.

Albu Istvánról

Albu István 1984-ben született Sepsiszentgyörgyön. 2007-ben szerzett diplomát a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának színművészeti szakán. Színészként a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, a Kézdivásárhelyi Városi Színházban és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán, valamint több rövidfilmben, televíziós reklámban szerepelt. Színpad-, világítás-, hang- és videotechnikában, illetve díszlet- és jelmeztervezésben tanulóévei és munkássága során szerzett tapasztalatokat. Számos darab rendezőjeként jegyzik nevét. A Kolozsvári Állami Magyar Színházban, a Kolozsvári Magyar Operában, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, a Kézdivásárhelyi Városi Színházban, a Szatmárnémeti Északi Színházban, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban, a kolozsvári Váróterem Projektnél, a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen, illetve a Kolozsvári Rádiónál voltak önálló rendezései. Rendezői munkatársként is számos előadásban dolgozott.

Rendkívülinek nevezte, hogy a kisváros meg tudja engedni, fel tudja vállalni, hogy kísérleti színházat működtessen, fontosnak tartja, hogy a településvezetés is érezze az intézmény létének, működésének pozitívumait. „A közös ügyet ki kellene terjeszteni a városvezetés felé is, hogy ennek a kis kincsnek, ékszernek, kuriózumnak – amit a Figura jelent – a fontosságát minél inkább közösen tudjuk megfogalmazni és átérezni” – mondta.

Ugyanilyen fontosnak tartja a színház jelenlétét Gyergyószentmiklóson kívül is. A turnék, fesztiválok kell jelentsék azt a bizonyos másik síkot, amin a Figurának működnie kell, „hisz ha csak az utóbbi időben született előadások minőségét, értékét vesszük figyelembe, már akkor is kijelenthető, hogy a Figurának helye van bármelyik erdélyi magyar színház mellett.”

Rendezőként és igazgatóként is vallja: egy adott színházról az előadásai beszélnek. Ennek fényében fejezte ki örömét a készülő darab kapcsán: a Barabás Árpád által rendezett Ibusár című előadás az összefogásról is beszél, lévén, hogy három intézmény – a Figura, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhelyi Táncműhely – közös produkciójaként jön létre.

Fontos az összefogás a Figura székhelyét biztosító művelődési ház adminisztrációs kérdéseinek ügyében is – hangsúlyozta Albu István. Mint kifejtette, az épület megérett egy teljes felújításra, az apró javításokkal csak odázni lehet, nem pedig megoldani a gondokat. „Nem titok, mindenki láthatja, hogy lassan már életveszélyes helyzetek is kialakulhatnak” – utalt az épület állagára, hozzátéve, hogy a helyzetet csak masszív beruházással, teljes felújítással lehet orvosolni. A Figura képtelen megoldani a szükséges beruházást, a városvezetés együttműködésére és ígéreteire számít. „Örvendek annak, hogy jó a kommunikáció a városvezetővel, a polgármesteri hivatallal. Közösen dolgozunk azon, hogy minél hamarabb lépni lehessen ez ügyben, hogy tudjuk biztosítani a megfelelő körülményeket az itt dolgozóknak, vendégszereplőknek és a közönségnek” – jelentette ki az új igazgató. 

Szilveszteri bemutatóra készül a Figura

Az évad második bemutatójára készül a Figura Stúdió Színház. Parti Nagy Lajos – Darvas Ferenc Ibusár című darabját Barabás Árpád jegyzi rendezőként; az előadás koprodukció a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházzal és az Udvarhely Néptáncműhellyel. A gyergyószentmiklósi bemutatóra, amely egyben szilveszteri előadás is, december 30-án, péntek este 7 órától kerül sor a Figura nagytermében.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
6.
Hege
2016.12.18., vasárnap [23:44]
Ha van sapkad az a baj ha nincs akkor miert nincs.. Tipikus gyergyo megsavanyodott mint telire a kaposzta. Mi koze van a szinhaznak kulonbozo vallakozasokhoz es foleg a jardakhoz? Es it van egy gyergyoi3 ski negint csak egyszam a sokbol, idegenezi a jovevenyt ski esetleg tenne valamit. Es majdnem biztos vagyok hogy versenyvizsgazott a meghirdetett helyre.. Vagy nem? Csak mutogat Meg makog meet o egg gyergyoi3?
Patronnak van egy kis igaza munkaerő az halvány a szaktudás meg egyre halványabb. Gondolom minden patron fizetne tobbet ha lenne miből. De nincs. Dolgozni dolgozni dolgozni... Ezt mar Lenin papa is megmondta. :))
5.
Gyergyoi7
2016.12.18., vasárnap [16:58]
Ha patron néven írsz, akkor nagy eséllyel te is egy kis vagy közép vállalkozást vezetsz. Mert nagyvéllalat ugyebár nincs.
A te fizetésed sem, amit a munkásoknak adsz, szintén nem versenyképes a külföldi vagy akár bukaresti fizukhoz képest.
S akkor leszidod: nem akarnak dolgozni, s azzal elmész színházba...:)
4.
patron
2016.12.17., szombat [06:23]
Legyen világos, a munkahelyet nem a polgármesteri hivatal kell teremtsen. Befektetők kell jöjjenek. De nincs munkaerő. Munkerő hiány van. Nem akarnak dolgozni az emberek.
3.
Gyergyobanajovo
2016.12.16., péntek [22:36]
Egy darabot láttam, amit rendezett, a Mi lett a nővel egész jó volt.
Persze, hogy sokba kerül egy kisvárosnak a színház, a hoki és a lovasnapok, meg más hasonló francolások... Rongyrázás... Nagyzolás... Le kell szállni a magas lóról a józanság talajára, mert a prioritás az infrastrúktrúra javítása és a munkahelyteremtés kellene legyen. Hogy a fiatalok itthon maradjanak.
Nem azért maradnak itthon a fiatalok, mert van színház meg hoki, hanem mert jó munkahelyeket kapnak.
2.
gyergyoi3
2016.12.16., péntek [22:04]
Megint egy idegen. Pontosan hany szineszt is tartunk el es mennyibe kerul a varosnak evente hogy KISERLETI szinhazat mukodtet? Tenyleg nincs jobb helye annak a penznek?
Az uj igazgatonak pedig uzenem, hogy rosszul tudja! Egy szinhazrol nem az eloadasai beszelnek hanem a kozonsege!
1.
kekecmanó
2016.12.16., péntek [20:22]
van igazgató! gyergyói nicknév alatt futó bértolnok helyében, nem szeretnék lenni! Az igazgató nem gyergyói, nem lesz járda, de lesz Figura! A napokban nem volt köd e medencében, hogy a leghelyibb város, előjátói, megvilágosodtak? hajrá Figura!
Hozzászólások6