Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Kijavították a jégpálya tűzben megrongálódott tetőrészét

Gergely Imre | 2017.02.08. [22:06]

Nem vártak másra, saját kezükbe vették a jégpálya tetőzetének helyreállítását helyi vállalkozók. A hétfői tűzben és az ezt követő oltás során károsodott tetőrészt kalákában javították ki. Közben a VSK a kamerahálózat meghibásodott elemeihez megrendelte a cserealkatrészeket.

jegpalyatetojavitas1_bÖnkéntes szakemberek vállalták a tető kijavítását

A megégett és emiatt megbontott tetőzetrész kijavítása szerdán már meg is történt az ezt felvállaló önkéntes szakemberek jóvoltából. A szerkezet nem sérült meg, a gerendákon csak felületi égésnyomok vannak, így nem volt szükség nagyobb volumenű munkálatokra. A mostani javításhoz szükséges anyagszükséglet költsége sem számottevő, 1500 lej körüli – mondta el a munkában résztvevő egyik illetékes. Sokat számított, hogy a tartógerendákat pár éve tűzálló szerrel lekezelték, így a tűz nem tudott nagy kárt tenni a fában.

A tűzoltás során a tetőzetben keletkezett mintegy 10 négyzetméteres lyukat most ideiglenesen födték be, amely azonban nemcsak a jeges szezon végéig lesz képes útját állni az esőnek, hónak, hanem akár több évig is. Arra számítanak viszont, hogy ilyen hosszú ideig nem kell kitartania a tatarozásnak.

Már több éve napirenden van a szándék, de anyagiak hiányában még nem valósult meg a jégpálya tetőzetének cseréje. Most a tűznek is „köszönhetően” felgyorsulhat a folyamat, megvalósulhat a terv. Tavaly a város önkormányzata ígéretet kapott arra, hogy Hargita Megye Tanácsa nagy mértékben hozzájárul majd a beruházáshoz, hasonlóan ahhoz, ahogy a hűtésrendszer és a palánk cseréjénél is történt – emlékeztet Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere.

Egyébként nem csak a tető cseréjéről van szó az elképzelések szerint. Az épület átfogó felújítása a cél, de jelentős átalakítások is várhatók, a részben elavult sportlétesítményben. A tetőzettel együtt a nézőtér kialakítása is módosul, és egyebek mellett az öltözőket is érintené az elképzelés. A tavaly megrendelt felújítási tervek elkészítésére a jövő hétre kapott határidőt a tervező cég. Ha ez megvan, akkor a megyei és a helyi önkormányzat is hozzáteheti a szükséges fedezetet a mostani költségvetés összeállítása során. Amint közölte, a polgármester abban bízik, hogy még ebben az évben megtörténhet a tetőcsere.

Barti Tihamér, a megyei önkormányzat alelnöke is egyeztetett a tervezővel, aki hétfőn, a tűz után helyszíni szemlét tartott. Az ígéret szerint jövő héten kész lesz a kivitelezési terv, ami a feltétele annak, hogy a beruházás finanszírozását a megyei önkormányzat elé lehessen terjeszteni. Barti arra számít, hogy a megyei testület elfogadja a javaslatot a felújítás támogatására. A szándék az, hogy a megye saját beruházásaként történjen meg a munkálat, a gyergyószentmiklósi önkormányzat hozzájárulásával. A megyei költségvetés után történik meg a városi költségvetés elfogadása. Ezután következik a közbeszerzés kiírása és lebonyolítása, ami a tapasztalatok szerint 1-2 hónapba beletelhet. Maga a tetőcsere kivitelezése négy hónap alatt megtörténhet a tervezők szerint.
Az új tető még ebben az évben elkészülhet, de ehhez minden érintett félnek nagyon operatívan kell dolgoznia – tette hozzá Barti.

Mint ismert, a tüzet a biztonsági kamerahálózat egyik elemének meghibásodása okozta, és hétfőn még nem lehetett tudni, hogy mennyire károsodott a hálózat. Azóta kiderült, a 16 kamera közül 11 továbbra is működőképes. A cserére szoruló alkatrészeket megrendelték, ennek és a helyreállításnak a költsége 19 ezer lej lesz – közölte a pályát működtető VSK Gyergyó vezetője, Siklódi Piroska. A szükséges összeget a VSK fedezi. Miután a szükséges alkatrészek megérkeznek, 2-3 napba kerül a hálózat javítása. Jelenleg úgy számolnak, hogy február 18-ra, a Progym Galac elleni mérkőzésére, ismét megfelelő lesz a pálya, ahol az edzések a megszokott program szerint zajlanak.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
6.
Penguc
2017.02.13., hétfő [12:24]
Ez csak tatarozás,látszik ,hogy fingod sincs ,hogy mi mennyi ,csak lenyaltad ,a mai divi szerint "mindenki tolvaj "szöveget ,és túrod a nyálad ,ahelyett ,hogy bár ilyenkor meg se szóllalj ,amikor valami összefogás van.
5.
letenyei
2017.02.10., péntek [12:54]
Végül nem 1ooooo lej a kár,ja csak akkor lett volna annyi ha közpénzbol javitják,igy csak 15oo tehát látják mi a kulönbség ha a realitást nézzük.
4.
laikus
2017.02.10., péntek [00:38]
Kiváncsi vagy? Kérdezd meg azokat a jó indulatú segitőkész embereket, akik önzetlenül oda tették magukat, és még csak nem is kérkednek, dicsekednek. Segitenek amikor baj van, emberségből, és nem foglalkoznak a sok rosszindulatú megjegyzésekkel. Hála hogy a jó indulat még teljesen nem halt ki. Ezúton KÖSZÖNET A SEGITŐ VÁLLALKOZÓKNAK!
3.
fecceg
2017.02.09., csütörtök [15:35]
Eljen a Varosi Sport Klubb es a Nagy csapat
2.
IIKukacII
2017.02.09., csütörtök [14:35]
Na es akkor mennyibe kerult????
1.
Benito
2017.02.09., csütörtök [11:30]
[Nem ütötte a mércét]
Hozzászólások6