Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Népzenét rögzítettek és közben táncra perdültek Remetén Népzenét rögzítettek és közben táncra perdültek Remetén

Gergely Imre | 2017.02.12. [23:32]

Egy CD őrzi, és adja tovább azt a bizonyosságot, hogy most, a 21. században is létezik autentikus, sajátos népzene. A Túl a vízen című gyűjtemény egyedisége, hogy nem a múltat kutatja, hanem a köztünk élő zenészek, énekesek folklórkincsét rögzíti.

tulavizen4_bNem elég csak hallgatni a népzenét, néha muszáj dalra fakadni, és táncra kelni

Összesen 70 percnyi eredeti gyergyói népzenét, népdalt tartalmaz az a lemez, amelynek bemutatására szombat estére Gyergyóremetére hívták a hallgatóságot. Négy gyergyószéki zenész és énekes, és három Magyarországról érkezett vendég révén szólaltak meg a dalok. Már az összeállítás is egyedi volt, a fellépők ilyen összeállításban még sosem zenéltek együtt.

Dsupin Pál, a lemez összeállítója furulyával, mellette Szabó Dániel, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője cimbalomjátékkal, Kádár Ignác, a Veszprém-Bakony Táncegyüttes művészeti vezetője gardonnyal egészítette ki azoknak a játékát, akik révén a zenei kincs ma is él és hallható. Koszta István citerás és Koszta Vencel hegedűs Csomafalváról, Vizoli Demeter énekes Alfaluból, Szőcs János furulyás-énekes Orotváról jött a remetei színpadra.

tulavizen2_b

Ők voltak azok, akik megismertették a közönséggel a lemez hanganyagát, de ők voltak azok is, akik zenéje, dalai hallhatók a lemezen. Ott lett volna a helye, de nem lehetett jelen a gyűjtésben közreműködő orotvai Csirilla János és az alfalvi Vizoli Miklós.

Az elhangzott dalok, furulyaszólamok önmagukban is élményt jelentettek, de Szőcs János még valamit bebizonyított: a népzenénk olyan, hogy nem mindig kell hozzá egy zenekarvezető utasításai, néha egyszerűen muszáj táncra kelni, énekelni. Nem volt betervezve a műsorba, de ropta a legényest, nagy tapsot érdemelve, és a műsorba betervezett dalokhoz még ösztönösen fűzött hozzá néhányat.

tulavizen1_b

Korábbi a sejtés, hogy létezik az egyedi gyergyói népzene és tánc. Most már bizonyíték is van erre. Már csak az a kérdés, hogy ismerjük-e, műveljük-e?  vetette fel a kérdést Laczkó Albert Elemér remetei polgármester, a lemez kiadásának ösztönzője. Az igényes kivitelű, a nóták szövegekeit írott formában is tartalmazó zenei kiadványnak, a Túl a vízen című CD-nek az adna igazán értelmet, ha minél szélesebb körben ismertté válna annak tartalma, és nem csak megőrzött népdalkincs lenne, hanem a dalok visszatérnének a mindennapi „használatba” is, a zenét pedig játszanák a népzenészek.

Amint az Benedek Tibor Magor zenetanár méltatásában elhangzott, gyergyói népzenét már több hasonló kiadvány őriz, olyan is van, amely eredeti gyergyói dalokat tartalmaz, régi hangfelvételek rekonstrukciójaként, de ez az első, amely valóban köztünk élő, gyergyói zenészek, énekesek muzsikáját, nótáit rögzíti. A korábbiak azonban nem érték el azt a hatást, hogy az azokon hallható dalok visszakerüljenek a mai népzenei körforgásba.

tulavizen_b

A CD-n hallható furulyaszó, a muzsika egyedi abból a szempontból is, hogy a zenészek egyedül, vagy minimális létszámú együttesekként zenélnek, így az egyéniségük is jobban kidomborodik.

Bartók Béláék már „temették” az igazi értékes, autentikus népzenét, de a Túl a vízen című CD bizonyítja, most, 110 évvel később is létezik, él. Készülhetne az újabb hangfelvétel is  hangzott el – hiszen az elmúlt néhány évben gyűjtött zenei anyag sokkal bővebb annál, mint ami ebbe a 70 percbe belefért. Több zenész, énekes muzsikája, dalai maradtak ki. 

A szervezők a lemezbemutatóra meghívták Gyergyószék településeinek zenészeit, táncosait, az eseményt követően pedig máris élővé vált a népi kincs, „tánckalákával”, bállal folytatódott az esemény.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
2.
Dsupin Pál
2017.02.16., csütörtök [07:55]
Kedves Benedek Tibor Magor!

Köszönöm a pontosítást, egyetértek.

Egyben köszönöm Gergely Imrének, hogy megtisztelte az eseményt figyelmével, valamint itt is szeretném megköszönni Gyergyóremete Községnek, hogy lehetővé tette, ennek a lemeznek a létrejöttét. Még sokaknak tartozunk köszönettel, amit nagy szerencsénknek tartok.
Kívánok Mindannyiunknak egészséget!
1.
Benedek Tibor Magor
2017.02.13., hétfő [18:50]
Pontosítani szeretném a szerző, Gergely Imre egyik rám hivatkozott állítását. A cikkben ez áll:

"Amint az Benedek Tibor Magor zenetanár méltatásában elhangzott, gyergyói népzenét már több hasonló kiadvány őriz (...). A korábbiak azonban nem érték el azt a hatást, hogy az azokon hallható dalok visszakerüljenek a mai népzenei körforgásba."

Én a fentebbi sorokhoz képest ezt nyilatkoztam:

"Felettébb dicsérendő, hogy a CD ízlésnevelő célt is felvállal. Segít elfogadtatni és megszerettetni a furulyamuzsikát és A BESZÉDSZERŰ ELŐADÁSMÓDÚ KESERVESEKET. Berecz András Hazakísérlek című CD-jén AZ ILYEN BESZÉDSZERŰ DALOKNAK számos példáját adta, de szomorúan kell konstatálnom, hogy szinte egyáltalán nem kerültek be a gyergyói revival népzenei mozgalom vérkeringésébe. Reméljük, hogy ez a kiadvány ennek is jó szolgálatot fog tenni."

Tehát itt azt állítom, hogy a mostani gyergyói medencében zajló, folklorizmus kategóriájába tartozó tevékenységek – vagyis a népi ihletésű, de nem hagyományosan népi aktivitások, mint például a színpadi néptánc, népzenekoncert, városi táncház stb. – körében még eléggé népszerűtlenek ezek a KÖTETLEN RITMUSÚ, PARLANDO előadásmódú dallamok. Következésképpen az állításom nem vonatkozik a feszes ritmusú dallamokra, csak a BESZÉDSZERŰEKRE.
Hozzászólások2