Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Zilahról és Marosvásárhelyről kivonul, Gyergyószentmiklóson fejleszt az E-Star

2012.06.04. [17:19]

A három erdélyi városban távfűtési rendszereket üzemeltető E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. felülvizsgálta Romániában indított projektjeit és döntött a zilahi befektetés megszüntetéséről, Marosvásárhelyen szintén kilátásba helyezte az önkormányzattal kötött koncessziós szerződés felmondását, Gyergyószentmiklóson viszont további fejlesztésre készül.

futes_02_IllusztrációA budapesti társaság hétfői közleménye szerint – amely a Budapesti Értéktőzsde honlapján olvasható – a zilahi projekt gazdaságossá tételére nincs mód, miután az ottani önkormányzat visszautasította az E-Star erre vonatkozó javaslatait. A társaság a zilahi operáció teljes leépítését követően a szerződést felmondja, illetve az önkormányzat részére értékesíti azt. Az ipari zóna energetikai projektjeivel kapcsolatban az E-Star továbbra is tárgyalásokat folytat.

A társaság marosvásárhelyi leányvállalata, az E-Star Mures Energy S.A. többszöri sikertelen egyeztetést követően felszólította Marosvásárhely önkormányzatát, hogy tegyen eleget a koncessziós szerződésben vállalt kötelezettségeinek. Amennyiben a felek közti tárgyalások a felszólítást követően sem vezetnek rövid úton eredményre, az E-Star felmondja a szerződést, és azzal kapcsolatos igényeit bírósági úton érvényesíti. A marosvásárhelyi projekten az elmúlt két évben az E-star csoport évi 1 millió eurót meghaladó veszteséget szenvedett el üzemi szinten, valamint a koncesszióért 2 millió euró díjat fizetett.

Gyergyószentmiklóson további fejlesztést tervez az idén az E-Star. A társaság felmérése szerint a távfűtés fogyasztóinak csupán negyede veszi igénybe a használati melegvíz-szolgáltatást. Ennek a szolgáltatásnak a bővítésében, kivitelezésében és finanszírozásában is szerepet vállal az E-Star. A Budapesti Értéktőzsde A-kategóriájában jegyzett E-Star Nyrt. a legfrissebb tőzsdei jelentése szerint 2012. első negyedévében 24,79 millió euró árbevételt ért el csoportszinten, míg egy évvel korábban 20,37 millió euró volt a bevétele.

Kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti nyeresége (EBITDA) meghaladta a 4 millió eurót, szemben a 2011 első negyedéves 1,8 millió eurós teljesítménnyel. Az E-Star konszolidált nettó vesztesége 810 ezer euró volt, szemben az egy évvel korábbi 3,1 millió eurós veszteséggel. Az energiaszolgáltató társaság a 2011-es évet 2,37 millió euró konszolidált adózás utáni veszteséggel zárta, míg 2010-ben 5,22 millió euró adózott nyereséget könyvelt el. A csoport árbevétele tavaly 65,52 millió euró volt, több mint kétszerese a 2010. évi 28,66 millió eurós bevételnek. Az üzemi eredmény 2011-ben 3,59 millió euróra csökkent az előző évi 6,52 millió euróról.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
5.
tokie
2012.06.06., szerda [16:26]
nagyon helyes!!! valami mas problemad van???:)))
4.
gyergyai
2012.06.05., kedd [23:17]
Most a tömbházlakó termeli a nyereséget. Ezt nem kell kormányhatározattal eltörölni, ahogy régebben történt. Nem buta az RFV, csak ott marad meg, ahol jó a "buli". Hajrá mpp... Kell egy kis segitség az anyaországból? Laci bácsi eljött. Most nem kell fizetni, ráér később is, pl. ki lehet adni az AVE-nak a szemétszállítást, mert ugye nem kell nekünk a remetei szemétlerakó, ami uniós pénzből készül, mert hát az AVE elviszi a Cekkenden levő lerakójába.... Hajrá mpp: adjátok el a város összes parkolóját is, ott van a Balcescu utca, Márton Áron tér.... Mindjárt a saját udvarodon sem állhatsz meg.
3.
Profit
2012.06.05., kedd [19:04]
Hát igen azok a boldog szép napok amikor az igo termelte " a nyereséget " .
2.
Lila
2012.06.05., kedd [16:46]
De hat akkor Gyergyobol van a nyereseg nem?
1.
Autonóm
2012.06.05., kedd [14:30]
Inkább a vízszintes rendszerek kialakításába fektetne a cég. Így minden család annyit fogyaszthatna, amennyit ki tud fizetni.
Hozzászólások5