Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Hargita megyei APIA: nem mi ülünk a gazdák pénzén!

Széchely István | 2010.11.15. [13:10]

A területalapú támogatások előlegeinek kifizetésével kapcsolatos múlt heti cikkünkre számos komment érkezett, többen azzal vádolják a Hargita megyei kifizetési ügynökséget, hogy visszatartják a SAPS-támogatások előlegeit, és ezek kamatait zsebre vágva nyerészkednek a gazdák pénzén. Az ügyben újra megkerestük Vitos Zsuzsánnát, az ügynökség vezetőjét.

szantas_2_b

A Hargita Megyei Mezőgazdasági és Intervenciós Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője egyebek mellett elmondta, hogy az előlegeket Bukarestből utalják a gazdáknak, ezeket nem a Hargita megyei ügynökség kezeli.

„A Hargita megyei gazdáknak, mint mindenkinek az országban, a kifizetést a központi APIA Bukarestből utalja, egyenesen a gazda számlájára, és nem a Hargita megyei APIA tartogatja a pénzt számláján, hogy az kamatozzon a mi zsebünkre” – közölte a SAPS-előlegek visszatartásával kapcsolatban Vitos Zsuzsánna. „A távérzékeléssel (teledetekció) végzett ellenőrzést egy temesvári cég végzi, innen várjuk az eredményeket. Ezt leghamarabb november végére ígérték. Fontosnak tartom ezt a dolgot, mert az itteni emberek azt hiszik, hogy mi nem végezzük rendesen a munkánkat, és nem akarjuk kifizetni az előleget, holott ez egyáltalán nem rajtunk múlik” – tájékoztatott az ügynökség vezetője.

szantas_1_b

Azt is elmondta, hogy a teledetekciós ellenőrzést végző cég a központi ügynökségtől kapta a megbízást, a Hargita megyei ügynökség pedig nem kényszerítheti azt az ellenőrzések felgyorsítására.

Hargita megyében egyebek mellett azért késik az előlegek átutalása, mert nagyon sok az igénylő, ezért az ellenőrzések száma is magas – mondta el Vitos Zsuzsánna, majd hozzátette, a rengeteg apró, „nadragszíj” típusú parcella miatt is nehézkesen halad a kontroll. Hargita megyében az ellenőrzések szempontjából ugyanis a magasabb szintű kockázatot jelentő 0,30–0,50 hektáros parcellák a jellemzők, más megyékben viszont az átlag 2–3 hektár fölött van.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
8.
Anonim71
2011.01.11., kedd [21:51]
azt a 0,30ha 0,50ha az az ugynevezet nadragszijj darabokat is ugyan ugy es meg jobban meg muveljuk mint mas megyeben a 10 ha darabokat ....tobnyire parlagon hgyak meg is meg kapjak a tamogatast es meg hamarab mint mi csak harghita megye hatra amacska piacra ....errol ennyit
7.
Anonim
2010.12.07., kedd [14:47]
Felhívjuk minden gazdának a figyelmét, hogy ha december közepéig nem utalják a területealapú támogatásokat, akkor Karácsony előtt 23.-án csütörtökön az egész megye gazdái be fognak vonulni Bukarestbe sztrájkolni. Ezzel együtt egy diszkriminációs per is be fog adódni és panasz levelek özöne fog menni az európai képviseletekhez. Sok gazda tönkremegy, ha nem idejében adják a támogatásokat. Mi nem mulasztottunk semmit. Az APIA dolga, hogy kifizesse a pénzeket és ne fogja senki másra. Verje ki a temesvári cégből. Csak az a baj, hogy az apiás dolgozók fizetése nem ettől függ. Ők úgyis megkapják a pénzüket.
6.
Anonim
2010.11.18., csütörtök [19:11]
anonim 4 nek te egy megveszett diszno majom vagy
5.
Egyasokbol
2010.11.15., hétfő [19:52]
Basszus!
Érdemes lenne kiszámolni, hogy mennyibe kerül a sok ellenőrzés, mennyibe az APIA-s személyzet (helyi szinttől bukarestig) és így megkapnánk a területi támogatás "árfolyamát", azaz mennyibe pénzbe kerül 1 lej kiosztott támogatás.

Bizonyosan érdekes eredményeket kapnánk :(
4.
Anonim
2010.11.15., hétfő [19:35]
nem ti ültök rajta hanem a bukaresti komcsi UDMR-s főnökeitek akik bémentek gyüjtögetni Bukarestbe és semmihez sem értenek, de egy rugásra indulnak mint a jó anyós
3.
Anonim
2010.11.15., hétfő [16:23]

mert Hargita megye vagyunk s magyarok,jó nekünk ahogy van *** nagy a türöképességünk.A késési kamatot számolják bele mert bárhol késel a befizetéssel késedelmi kamatot tesznek rá!!!!!!

2.
Anonim
2010.11.15., hétfő [16:15]
ez igy van
1.
Anonim
2010.11.15., hétfő [15:14]
Ez egy n-edik tehen altatasi mese variacio:)
Hozzászólások8