Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Botrányosnak nevezik a Háromszéken nyomtatott székelyzászlós Romániát

MTI | 2017.01.03. [12:36] | Utolsó módosítás: 2017.01.03. [12:40]

Több romániai országos sajtóorgánum is történelemhamisítással vádolta meg a sepsiszentgyörgyi T3 kiadót, amiért a tizenegy éve használt negyedikes magyar nyelvű történelemtankönyvében székely zászlóval jelölte Románia helyét Európa térképén.

szekelyzaszlos_romania1_bTizenegy évig jegelt tankönyvhack? Fotó: Adevărul.ro

A román médiában hirtelen nagy nyilvánosságot kapott, 2005-ból származó Európa-térképen a Románia és Bulgária csatlakozása előtti Európai Unió akkori 25 tagállamának mindegyikét az ország zászlajával, Romániát pedig egy székely zászlót tartó mesefigurával jelölte a tankönyv szerzője.

A liberális Adevărul erről szóló keddi írásának címében azt emelte ki, hogy „közpénzen nyomtatott, az oktatási minisztérium által jóváhagyott tankönyvben hamisítják Románia történelmét a székely diákok számára”. A jobboldali România Liberă „Botrány: Románia székely zászló alatt jelenik meg az oktatási minisztérium által jóváhagyott tankönyvben” címmel írt a témáról. A kormányalakításra készülő, szociálliberális koalícióhoz közel álló Antena 3 hírtelevízió hétfőn hasonló szalagcímmel szentelt terjedelmes vitaműsort az ügynek.

Mindhárom médiaorgánum Viorel Dolhát, a romániai tanítók egyesületének (AGIRO) elnökét szólaltatta meg, aki a T3-nál, illetve egy másik, román nyelvű kiadónál megjelent történelemkönyvvel szemléltette, mennyire felületes az oktatási tárca a tankönyvek engedélyezésénél. Dolha már egy hónapja közzétette egyesülete honlapján az oktatási tárcát támadó nyílt levelét, benne a „bűnös” térképek fotóival, de azt valamiért csak az új évben fedezte fel egyidejűleg három – különböző sajtótrösztökhöz tartozó – román sajtóorgánum.

Az AGIRO elnöke azt is sérelmezi, hogy a székelyföldi kiadó történelemtankönyvében „a román állam pénzén békediktátumként emlegetik Trianont”, lapjain sehol sem mutatják be a középkori román fejedelemségek térképeit, Európa-térképén pedig nem tüntetik fel Románia nemzeti színeit és elnevezését.

„Ebből a könyvből a diákok semmit se tudnak meg arról az országról, amelyben élnek, arról a lobogóról, amely alatt szolgálnak, a többségi népességről. Súlyosan diszkriminálják őket, beilleszkedési gondjaik lesznek. Az így nevelt diákok romángyűlölő felnőttekké válhatnak, akik aztán letépik a román lobogót” – idézte az Adevarul Dolha aggályait.

A România Liberă az oktatási minisztériumot is megkereste az ügyben, a tárca válaszát viszont „sokkolónak” nevezte. A sepsiszentgyörgyi kiadó negyedikes történelemkönyve a szaktárca szerint 2014 óta nem „hatályos”, mivel időközben új tanterv lépett életbe. A bukaresti oktatási minisztérium azt is elismerte, hogy nem jelent meg helyette más, mivel a negyedikes anyanyelvű történelemkönyvekre kiírt közbeszerzésre nem érkeztek ajánlatok a kiadóktól.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
9.
Nem es Romania
2017.01.04., szerda [14:43]
Ha jobban megnezzuk a kepet az atyafi nem is Romania teruleten all,csak atnyujtja a zaszlot nekunk.)))
8.
Jancsika 2
2017.01.03., kedd [20:10]
Kedves Gheo, kérésed miért egyoldalú, miért nem reagálsz a román gyerekeknek írt történelem könyvek hamis tételeiről, miért nem harcolsz azért, hogy ne a Ceausescu idejében rögtönzött történelmüket ismerjék meg a román gyerekek, miért nem követeled, hogy legalább Lucian Boiat vegyék be a tankönyv szerkesztői közé? Látod, a sovinizmus a másik oldalon is ott van. Lehet, ha hatványozottabban.
7.
Bicska
2017.01.03., kedd [18:21]
Egy túrót térkép, perszehogy zászlót fog.
6.
Bicska
2017.01.03., kedd [18:17]
Csak szólok, hogy az a térkép amit a lájbis atyafi szorongat a térképen az SZNT zászlaja, és nem létezett 2004 előtt.
5.
hargitai fecskemadár
2017.01.03., kedd [17:09]
Románia tervbe sem volt véve, amikor a székely zászló már rég létezett...sőt a románok sem voltak akkor még románok, hanem vláchok... :D :D :D


(vagy csak mi vagyunk ennyire buták, mert nem hisszük el, hogy a románok már Krisztus előtt 3000-ben már keresztények voltak :D :D :D :D :D)
4.
Gheo
2017.01.03., kedd [17:02]
Scrieți prostii!Manualul trebuie revizuit de istorici români și maghiari deștepți, nu șovini!
3.
ez van
2017.01.03., kedd [15:40]
Honnan is van a "román állam pénze"? Nem a mi adónkból? A mi adónk viszont jóval több, mint amennyit a tankönyv kiadásra fordítanak. De legalább észrevették, hogy van székelyzászló és vagyunk még mi is (akiknek súlyos beilleszkedési gondjaik lesznek, mert nem ismerkedünk meg a trikolórral).
2.
:))))
2017.01.03., kedd [14:50]
:)))))
1.
bobi
2017.01.03., kedd [14:39]
Ezt nem értem. Akkor tehát mégis létezik székely zászló?
Hozzászólások9