Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Megtalálta, megtartotta – eljárás indult ellene

Bíró Blanka | 2017.01.10. [20:16]

Eljárást indított a sepsiszentgyörgyi rendőrség egy 23 éves fiatalember ügyében, aki nem adott át a hatóságoknak egy talált telefont.

telefon vn 002IllusztrációA rendőrséget még decemberben értesítette egy 52 éves asszony, hogy eltűnt a telefonja, miközben az egyik áruházban vásárolt. A nyomozás során egy csernátoni fiatalembernél találták meg a készüléket. A rendőrök kiderítették, hogy a férfi az áruház parkolójában találta meg a telefont, ám nem adta le azt a hatóságoknak, amint a törvény előírja, hanem megtartotta, és ezzel 2200 lejes kárt okozott a tulajdonosának.

A rendőrök a telefont visszaszolgáltatták a jogos tulajdonosnak, és eljárást kezdeményezték. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy a törvény értelmében egy hónaptól három hónapig terjedő börtönbüntetés vagy pénzbírság róható ki, ha a talált tárgyat 10 nap alatt nem adjuk le a hatóságoknak, vagy vissza a tulajdonosának – tájékoztat a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
5.
Cube
2017.01.13., péntek [00:13]
@sik:
Ne gyártsál összeesküvés elméleteket, és ne süketkedj. Itt arról van szó, hogy valaki elvesztette a telefont, másvalaki megtalálta, és nem adta vissza. Nem arról van szó, hogy belelopta a másik cuccai közé.
4.
sik
2017.01.12., csütörtök [16:35]
Bele ejtem a te cuccaid közé a telefonomat , majd jelentem a rendőrségen hogy elveszítettem de te nem veszed észre a telefont, nálad megtalálják azt és már is mehetsz a börtönbe ezt akarod bemagyarázni a visszaszolgáltatási vonatkozó kötelezettségről,
3.
Cube
2017.01.12., csütörtök [09:59]
Miféle liberális törvények? Ezt az intézményt már a római jog is szabályozta, miszerint nem létezik olyan, hogy "res nulius" vagyis olyan tárgy, aminek nincs gazdája. Az a tény, hogy valaki elveszít bármit a tulajdonában lévő ingó javak közül, és azt valaki megtalálja, nem ruházza át a tulajdonjogot a megtalálóra. Ebből kifolyólag, ha valaki megtalál bármely más tulajdonában lévő tárgyat, azt nem sajátíthatja ki magának, azonnal létrejön a megtaláló kötelessége a talált tárgy visszaszolgáltatására vonatkozóan. Amennyiben a megtaláló megszegi a visszaszolgáltatásra vonatkozó kötelességét, igenis kárt okoz a tulajdonosnak, továbbá a visszaszolgáltatási kötelesség megszegése bűncselekmény, amit a bűnügyi törvények büntetnek.
2.
ugyanmár
2017.01.12., csütörtök [09:20]
Hülye,eszement liberális törvények! Aki elhagyta, az okozott saját magának kárt! .......hogy illik visszaadni, az egy más tál tészta!
1.
sik
2017.01.11., szerda [14:57]
Hát hogy okozott 22oo lejes kárt a hanyag felelőtlen tulajdonosnak?
Hozzászólások5