Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Megvonták a Schweighofer FSC-tanúsítványát

Bíró Blanka | 2017.02.17. [17:55] | Utolsó módosítás: 2017.02.17. [20:45]

Visszavonták a Holzindustrie Schweighofer cégtől a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) tanúsítványait.

havas erdo (BA)-4_bMegoldásokat keresnek a felelős erdőgazdálkodás romániai problémáira. Illusztráció

Az FSC pénteki közleményében adta hírül, hogy a nemzetközi igazgatótanács úgy döntött, kizárja tagjai köréből az osztrák nagyvállalatot, és megvonja tőle a fenntarthatósági tanúsítványt, amit különben már tavaly felfüggesztettek. Tájékoztatnak, hogy újabb információk birtokába jutottak a famérési előírások megsértéséről, de amíg ezeket leellenőrzik, már nem tartják fenn a feldolgozó próbaidős státusát. Az FSC ugyanakkor elismeri, az utóbbi három hónapban a vállalat tett erőfeszítéseket, hogy a törvénytelenségeket kiküszöbölje, nem kizárt, hogy lehetővé teszik a fokozatos újrafelvételt a romániai gyárai számára.

Az FSC közleményében arra is kitér, hogy erősíteni szeretné a jelenlétét Romániában, párbeszédet folytatnának minden érintettel, hogy a felelős erdőgazdálkodás romániai problémáira megoldásokat találjanak.

A környezetvédők üdvözölték a kizárást

A környezetvédő szervezetek üdvözölték az FSC döntését. Az Agent Green szervezet emlékeztet, két évvel ezelőtt ők hívták fel a figyelmet, hogy a Schweighofer egyik beszállítója a Retyezát Nemzeti Parkban törvénytelenül vágja az erdőt. A környezetvédők kampánya vezetett oda, hogy az osztrák feldolgozó elveszítette a fenntarthatósági tanúsítványát, és valószínű ezek után több megrendelőjét is – áll az Agent Green közleményében.

Csibi Magor, a Természetvédelmi Világalap romániai igazgatója Facebook-bejegyzésében kiemeli, hogy bármilyen nagy és erős egy vállalat, bármilyen nehéznek tűnik a harc, érdemes harcolni. „Az erdő a jövőnket szavatolja, nem a gyors nyereségszerzés eszköze” – írja Csibi Magor.

Újra társulnának az FSC-hez

Továbbra is a fenntartható fafeldolgozást elősegítő akcióterv szerint dolgoznak – szögezi le a Holzindustrie Schweighofer az FSC-döntés kapcsán kiadott közleményében. Mint állítják, konstruktív párbeszédet folytatnak az FSC-szervezettel, hogy kidolgozzanak egy újratársulási tervet.

„Továbbra is elkötelezettek maradunk az illegális fakitermelés elleni harcban Romániában, annak ellenére, hogy vállalatunk nem végez erdőkitermelési műveleteket” – írják. Azt ígérik, 2017-ben egymillió eurós befektetést eszközölnek, hogy biztonságosabbá tegyék a beszerzési láncukat, és támogatják az FSC-standardok bevezetését a romániai ellátási láncban.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
8.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.19., vasárnap [16:31]
Nyertek a székely fatolvajok. Ótonómiát bunkisztánnak, hogy a székely szabadon tarolhassa le az összes erdőt, ne legyen rákényszerülve a lelopására.
7.
Agent Orange
2017.02.18., szombat [15:39]
Vigyori, megkérdeztem az állomásfőnököt. Aszonta, hogy szilvakompóttal voltak azok a vagonok megrakva. Te elhiszed?
6.
kecskefej
2017.02.18., szombat [00:29]

Miért ki is maradt munka nélkül?Még senki egyelőre emiatt az űgy miatt....De mi lesz azokkal a gatteros munkásokkal akiket a főnökük elküldött,miután búsás haszonnal rönkül is el tudja adni a kitermelt fát a (...)?Azok jóval többen vannak. Végülis a fát nem is a multi lopja,hanem az a kapzsi székely.

5.
kozso
2017.02.17., péntek [20:55]
Latom teged jol fizetnek!!!
4.
:)))))_
2017.02.17., péntek [19:41]
Vagonokrol egyelore ne nyilatkozz mert nem tudhatod hogy igaz-e amit le irsz vagy nem!
Egyszer jarj utana es utana irogas marhasagot!
faradj be az allomasfonokhoz es hivatalosan erdeklodj utana ne allits olyant amit meg te sem hiszel el,vagy ne irj csak azert hogy egyesek szemebe nagy valaki legyel,kozben ne talan buta vagy mind a fold!
3.
:)))))_
2017.02.17., péntek [19:38]
A környezetvédők üdvözölték a kizárást,ok az emberek kik munka nelkul maradnak fizetek a gyermek tartast??????
Kornyezetvedok jobb nem roluk beszelni!Nehogy valaki azt mondja hogy ok olyan katolikusok mind ahogy valjak magukat!
Szeretnem megtudni hogy oket valojaba ki penzeli,honnan van nekuk penzuk ennyi marhasagot ossze hordani?
El varom hogy feleljenek ok is a tettukert ne csak mas feleljen!
2.
Agent Orange
2017.02.17., péntek [19:28]
Naivság azt hinni, hogy a Schweinhofer enélkül a tanúsítvány nélkül nem vesz és nem dolgoz fel több fát. A szángyörgyi állomáson ma egy hosszú, talán 30 Habbiins vagonból álló szerelvény várakozott. Ezek a vagonok a tegnap még a schweinhofer udvarán álltak. További több tízezer m³ fa vár a gyár udvarán feldolgozásra.
A fának teljesen mindegy, hogy legálisan vágják-e ki vagy nem.
1.
kecskefej
2017.02.17., péntek [19:11]
„Továbbra is elkötelezettek maradunk az illegális fakitermelés elleni harcban Romániában, annak ellenére, hogy vállalatunk nem végez erdőkitermelési műveleteket” – írják. Azt ígérik, 2017-ben egymillió eurós befektetést eszközölnek, hogy biztonságosabbá tegyék a beszerzési láncukat, és támogatják az FSC-standardok bevezetését a romániai ellátási láncban.
Ti itt tovább ne fejlesszetek,húzzatok haza minél gyorsabban
Hozzászólások8