Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Mi a baj Baróton? Mi a baj Baróton?

Bús Ildikó | 2011.11.12. [16:53] | Utolsó módosítás: 2011.11.12. [22:35]

Barót polgármestere és Kovászna Megye Tanácsa vezetősége között több konfliktus is volt az elmúlt hónapokban. Legutóbb az elöljáró beleegyezése nélkül avattak strandot a településen, de más tervek meggátolása miatt is nehéz együtt dolgozni Nagy Istvánnal. Ő azonban úgy gondolja: nem vele, hanem a baróti lakossággal tesz rosszat a megye vezetősége.

barot_2_b

Hosszú ideje tart már a kiéleződött helyzet a baróti MPP-s polgármester, Nagy István és a megye vezetősége között, ugyanis több terv kivitelezése is nehezen haladt a polgármester ellenszegülése miatt. Nemrégiben az alpolgármester is lemondott, majd aláírásgyűjtésbe kezdtek – igaz kevés sikerrel – a Nagy István leváltásáért. Legutóbb a strand-ügy kapcsán alakult ki botrányos helyzet, amikor a polgármester tudomást sem vett a strand átadásáról, a megye vezetői azonban nélküle is megépítették a létesítményt. A kialakult helyzetről mindkét elöljárót megkérdeztük.

Nem működik a közös munka

Nagy István hosszú ideje vezeti Barótot, munkáját sok támadás érte a helyi önkormányzat, de a megyei tanács részéről is. „Tény, hogy Barót gazdasági helyzete nem a legjobb, de ennek több oka is van” – tájékoztatott Nagy István, mint ahogyan szerinte az őt ért támadások is sokrétűek. „A monopolhelyzet a megyénél megomlani látszik, gyenge lábakon áll, és ez csak fegyverpuffogtatás” – mondta ezekről Nagy István, aki szerint lesújtó gazdasági helyzetben van Barót.

„A valóság és a beállított dolgok két külön lapra tartoznak: amíg nem látjuk be, hogy gondok vannak nem csak Erdővidéken és Baróton, hanem az egész megyében, addig hiába állítanak Székelyföld-táblát pödrött bajusszal. Ha itt nálunk bajok vannak, ezeket be kell látni és én be is látom. Viszont az az intézmény amely állami pénzekből segíthetne a településen, de nem teszi meg, akkor az tulajdonképpen a saját vére ellen vét, hiszen a megyei tanács azért kap állami pénzeket, hogy szétossza” – mondta a polgármester, aki szerint politikai síkon folyik a támadás ellene. „Barót monoindusztriális és többszörösen is hátrányos helyzetű vidék” – véli az elöljáró, mert egyedüli hely, ahol nincsenek országutak, csak megyei utak, amelyek járhatatlanok.

tamas_sandor_b

Kovászna Megye Tanácsa elnöke, Tamás Sándor ezzel szemben úgy látja, a polgármestert személyes problémái akadályozzák meg az együttműködésben. „A baróti polgármester úr olyan, mint Dezsőke, aki senkivel se tud együttműködni: sem a térség polgármestereivel, sem a megyei önkormányzattal, sem a kormányon lévő magyar tisztségviselőkkel, és előbb-utóbb a baróti emberekkel sem fog tudni együttműködni. Ennek nem politikai okai vannak, hanem a polgármesterben rejlő személyes problémák, hiszen nem jó gazda módjára dolgozik, és gazdálkodás hiányában Barótot magára hagyó városvezetőként tevékenykedik” – nyilatkozta megkeresésünkre a megye elnöke.

barot_1_b

Strand a polgármester jóváhagyása nélkül

Legutóbb a strandátadás miatt alakult ki konfliktus, ugyanis a Borvíz Útja program keretében eszközölt 650.000 eurós beruházás hosszas vita, késés után készült csak el. A polgármester nem hagyta jóvá a munkálatokat és az ünnepi strandavatón sem vett részt, portálunknak okait is kifejtette. „Ennek az ötletnek a története 2004-ben kezdődött, amikor Demeter János akkori tanácselnök felkért, hogy vegyünk részt a Borvíz Útja projektben, hiszen Baróton mezotermális víz folyik. Az ötlet díjazott ötlet volt, de azt tapasztaltam, hogy a megyének egyetlen sikeres pályázata sincs. A pályázatokat általában bezárják, és utána politikai, miniszteri támogatással véghezviszik: példa erre a 131-es megyei út esete is. Ugyanez a helyzet a stranddal is, ami esetében én még most sem tudom, hogy mit adtak át és kinek? A medencét a város vizéből töltik fel, de még nem látom át, hogy mi is létesült a városban, de azt tudom, hogy ülepítőberendezése és csatornázása nincs az egész rendszernek. Ez nem a Borvizek Útja projekt része, hiszen Baróton se út, se borvíz” –  emelte ki Nagy István.

tamas_demeter_v_b

A strandépítéssel kapcsolatban Tamás Sándor megyei vezető elmondta, évekkel ezelőtt indított projektről van szó, több ezer euró értékben, amelyet a polgármester hozzájárulása nélkül is sikeresen megvalósították. „Évekkel ezelőtt a megyei önkormányzat Hargita megyével együtt egy EU-s programban vesz részt: tíz és fél millió eurós beruházásról van szó, ami a Borvíz Útja programot illeti és nyolc település vesz részt benne, köztük Barót is. Kétségtelen, hogy erről még az elődöm, Demeter János egyeztetett a baróti polgármesterrel, ő időközben meggondolta magát, nem szeretett volna ebben a programban részt venni, majd kiderült, hogy azért nem támogatja, mert ez egy RMDSZ-es kezdeményezés. Az én véleményem erről az, hogy nem lehet így közösséget vezetni, hogy politikai alapon nézzük, hogy kinek milyen kezdeményezései vannak, hiszen ez jó a város lakóinak és a környékbeli fiataloknak. Nekik építettünk egy strandot 650 ezer eurós beruházásból, amelynek a teljes önrészét a megyei önkormányzat vállalta, így 225 ezer eurót fizettünk ki a város helyett. Csak annyit vártunk volna el, hogy a polgármester ne akadályozza, hanem segítse a munkát, de  folyamatosan keresztbe tett és azért késett a munkálat befejezése is” –  mondta a megyei tanács elnöke. 

Barót hátrányos helyzetben van

Baróton gondok vannak és ezt leginkább a lakosság érzi. A polgármester szerint meg kellene nyitni a vidéket, hiszen Barót sokszoros hátrányban van más településekkel szemben, földrajzilag is bezárt város és messze is esik a megyeszékhelytől, ám ez a legmagyarabb város is egyben. Baróton nincs nagy áruház, nincsenek nagy beruházók, a polgármester szerint a testületen nem sikerül keresztülvinni az ezekre vonatkozó határozatokat. Véleménye szerint az RMDSZ elöljárói foggal-körömmel védik a monopóliumukat a saját előnyei érdekében és az emberek kárára.

Tamás Sándor szerint a gondok legfőbb okozója maga a városvezető: „A baróti polgármesternek nincs egyetlen Európai Uniós pályázata sem, sem nyertes, sem benyújtott, és a kormányprogramokból is azért marad ki, mert önfejű, nem vesz részt a megyei szintű hulladékgazdálkodásban, egyetlen településként nem vett részt egy víz- és csatornarendszert célzó  nagy beruházásban sem, nem vesz részt más térségi projektekben sem. Erről az emberek is véleményt mondanak majd a választásokon.”

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
25.
hazatérő vendég
2011.11.16., szerda [13:36]
En annyit latok hogy a varos haldoklik, fiataloknak nincs jovo az emberek minmalbere dolgoznak kinek van szerencseje dolgozni. Aki hazaszeretne menni iskolai elvegzese utan mint peldaul frissen vegzett egyetemista szemelyeben semmi lehetoseget nem tud kapni. Mivel valamelyest erintett vagyok a temaban tudom hogy a fiatalsag 70 % nem fog hazaterni es othon elhelyezkedni, hanem rakenyszerul hogy idegenbe keresen munkat...Evek mulva ez mervado lesz a varos torteneteben.
24.
Csak kérdezném
2011.11.16., szerda [09:39]
Persze, hogy csak kampányakció, nagy médianyilvánossággal.
A udmr-nek a legnagyobb szálka a szemében a möpöpő. Az az egyetlen célkitűzésük, hogy megsemmisítsék a möpöpőt. Csak nehogy a végén, kettejük torzsalkodásából, a nagyrománia párt kerüljön ki győztesen.
23.
nemzeti
2011.11.15., kedd [23:08]
Ez egy olyan pályázat, ahová az udemeráj szerint minden beleférhet. Tehát semmi sem. Elejétől fogva, csak annyi volt világos, hogy itt kampánypénzeket mosnak el.
A nyolc Kovászna megyei település egyedi helye Barót. Itt ugyanis semmilyen borvíz, de gyógyvíz, mezo-termálvíz sincs. A megyei Útról ne is beszéljünk... Egy létező strandon elköltötték a megyei 10 millió euró legnagyobb részét. Semmi új felépítése, csak ablakcsere, medencefeltöltés a város csapvizéről.
Viszont ülepítő, csatorna az nincs. Minek... Van népes propaganda apparátusa a megyei tanácsnak. Ott nem volt: "leépítés"
Az építészeti engedélyt a megye adta ki. Persze helyi jóváhagyás nélkül.
Soha sem adtak a városnak teljes se végleges dokumentációt.

Az átadást a város fele még nem tették meg. Mindez, csak egy kampányakció valaki ellen, kitől nagyon tartanak.

Phare 2005-os mese projekt..... millió sajtóvisszhanggal.
22.
Csak kérdezném
2011.11.15., kedd [12:17]
19. Toth Zoltan (egy másik)
Tudja, én ugyan nem vagyok mérnök, de azért ambicios tipus vagyok, és főleg rettenetesen utálom, ha valaki hülyének próbál engem nézni.
Három ellenvetésem is van az írásával kapcsolatosan:
1) Utánanéztem a neten a "napelemes vízmelegítő rendszer"-eknek, és láss csodát: a leges leges legdrágább alig több, mint 200 000 euró. (Ipari, önkormányzatoknak, stb. valók. NEM magánszemélyeknek valók. Csakhogy a későbbi kifogásokat, magyarázkodásokat elkerüljük)Tételezzük fel, hogy egy ilyen van oda felbiggyesztve, bár én kötve hiszem.
2) "...plusz az épület ..." Kicsit jobban hasonlítsa össze a két képet. A meglévő épület át van festve, és ki vannak cserélve az ablakok. Mennyibe kerülnek az ablakok? Ha nyíló-bukó, akkor 130 euró/m2 (persze a kereskedelemben, közbeszerzésen legalább az ötszöröse).
2) Ha úgy lenne - az Ön mérnöki számításai szerint - hogy a rendszer plusz az épület = 600 000 euró, akkor holtbiztos, hogy az összköltség nem 650 000 euró lenne, hanem minim-minimorum 1 milliárd euró.
U.I.
Figyelem, "ellenvetés"-t mondtam, és még most sem támadást. Vigyázni a szavak értelmére!
21.
Kívülálló
2011.11.15., kedd [07:40]
Mindennek annyi az ára, amennyiért megveszik !!! Szeretném látni,hogy ki ad 650000 eurót telek nélkül ezért az építményért? Ez a beruházás mennyi idő alatt térül meg? Hány embernek biztosít munkahelyet? Mikor kezd profitot termelni?
20.
Csak kérdezném
2011.11.14., hétfő [21:57]
Tényleg mérnök lehetsz. Odaírtam nick-névként, hogy "Csak kérdezném". Aztán azzal kezdem, hogy "Csak egy néhány kérdés:" És még ezek után ilyenek vannak leírva: "Ennél a pontnál már két kérdésem is lenne:" meg: "ismételten felmerül bennem a kérdés:". És te ennek ellenére azt válaszolod, "ne támadj"? Hát, te tényleg mérnök lehetsz.
19.
Toth Zoltan (egy másik)
2011.11.14., hétfő [15:56]
Én mérnök vagyok, szóval a kérdésre tudok válaszolni: egy strand nagyjából ott van, figyelembe véve, hogy nézett ki előzetesen a helyszín. A kivitelezés csak egy része a munkálatoknak, ugye van terv, engedélyeztetés stb. Ez nem ingyenes. Amúgy meg a napelemes vízmelegítő rendszer, plusz az épület az én számításaim szerint olyan 600 000 euró. És nem tudod, hogy a talajba hol és hogyan kellett belemászni. Ha nem értesz hozzá ne támadj ok nélkül.
18.
dorong
2011.11.14., hétfő [15:09]
Az írás tanult embertől származik a kifejezések után ítélve. És magyar anyanyelvű a szerző De sietett, és felületesen írt, emiatt vannak a hibák. Jó a figyelmeztetés azért. Neki nem szabad véteni.
17.
GatyaToni
2011.11.14., hétfő [15:02]
Az számomra is igencsak érdekes, hogy bár a sajtó - tisztelet a kivétel - szidja a polgármestert és azt fújja, amit T.S. a barótiak csak-csak szeretik, ha két mandátumot is kapott. És nem hiszem én se, hogy egy strandtól lesz boldogabb Barót, vagy hulladékgazdálkodási akármilyen EU-s marhaságtól, ha egyszer nincs munkalehetőség. Ezeken el kellene gondolkozni és kellenek az ilyen írások, hogy mindkét fél megszólal és elmondja a véleményét, mert én N.I. véleményét eddig sehol sem olvastam. Ő nem áll szóba a sajtóval vagy nem keresik meg?! Dicsekedni lehet de az biztos, hogy a megyénk mindenben hátul kullog, se munkahely, se lakáslehetőség a fiataloknak, semmi biztonság érzet nincs. És egy strandtól nem is nagyon lesz. Amúgy én is kérdezném mi került 650 000 EUR-ba, mert ezen a képen tényleg valami kacsaúsztatót látni. 650 000 EUR nagyon-nagyon sok pénz.
Pffff-nek meg csak annyit, hogy nem kell a kákán keresni a csomót, a cikkben volt pár elírás, most már nincs, és nem is az a lényeg, mindenhol megtörténik. Aki dolgozik, az téved. Én dícsérem a székelyhon.ro oldalt, hogy felvállal ilyen cikkeket és nem azt zengi csak, amit a többi rádió és országos vagy helyi lap. Ez úton is gratulálok az újíságíróknak, fotósoknak - ez a N.I. kép sokat mondó, ahogy kimereszti a szemét és le lett kapva - a szerkesztőknek és mindenkinek, aki az oldalon dolgozik! További jó sztorikat és híreket. Barótnak pedig kitartást!!!
16.
Csak kérdezném
2011.11.14., hétfő [12:09]
Csak egy néhány kérdés:
1) ”… majd aláírásgyűjtésbe kezdtek – igaz kevés sikerrel – a Nagy István leváltásáért.”
Tehát, a Barótiak nem akaródznak leváltani Nagy Istvánt. Vagyis, a város lakóságának igenis megfelel Nagy István polgármester. És Nagy István, mint polgármester csak és csakis a Barót lakóságának kell megfeleljen. Akkor viszont nem értem, miért akar minden kívülálló belepofázni Barót belügyeibe? Milyen alapon pofázik bele Barót belügyeibe, az udmr, a pödröttbajuszú, a hárit, a márit, Están bá, és az összes többi kivülálló?
2) A stranddal kapcsolatosan: „a megye vezetői …. nélküle is megépítették a létesítményt.”
Ennél a pontnál már két kérdésem is lenne:
a)A baróti polgármesteri hivatal, adott-e ki építkezési engedélyt a strand építésére?
b)A pödröttbajuszú, milyen alapon nyúl át a település polgármesterének a feje felett? Hiszen, a pödröttbajuszú nem felettese a polgármesternek.
Aztán, a település gondjainak intézésével, a Barótiak, nem a pödröttbajuszút bízták meg. És, ha a Barótiak úgy látnák, hogy a polgármester nem megfelelően látja el a feladatát, akkor viszont sikeres lett volna az aláírásgyűjtés.
3) Elnézve, és összehasonlítva a két képet, ismételten felmerül bennem a kérdés: mi a …. került ott 650.000 euróba?????
15.
Székely beszéd
2011.11.14., hétfő [09:51]
Están bá! Megint székely lettél? Az RMDSZ dicsőitésén és az MPP gyalázásán kívül máshoz értesz-e? Nem tudom,hogy a földkeregségen létezik-e,még egy ilyen rosszindulatú gyűlölködő,embernek nem nevezhető lény mint Te!
14.
velemeny
2011.11.14., hétfő [08:41]
Akinek Dan Suciu osztogat tanacsokat es aki meg is bizik benne, annak a szava utan a ketbetus kiteroig se mennek...no de itt is azt kell szidni aki dolgozik, jelen esetbe ez sem a polgarmester hanem Tamas Sandor.
13.
kekec
2011.11.13., vasárnap [13:31]
Látom beindult a judemerájos propaganda és persze mindent az mpp-és polgármester nyakába kell varrni. Már csak idő kérdése, hogy az ANI kezdjen vizsgálódni a" borvíz útja" című pénzlenyúlós projektben.
12.
Nem vagyok baróti
2011.11.13., vasárnap [13:30]
Tisztelt Pffffff, ezek nem helyesírási hibák, ezek inkább félreütések, az az érzésem, hogy a tisztelt újságotíró hölgy igencsak gyorsan, sebtében eszkábálta össze a cikkét: valami okból sürgős, nagyon sürgős volt a megjelenése, a megjelentetése. Az okot mindenki fantáziájára bízom.
Habár nem vagyok baróti, bizonyos okokból kötődöm ehhez a városkához. Így csak annyit fűznék még hozzá, hogy Barót gondjait nem oldja meg semmiféle uniós pályázat, sem a csatornázás, sem a szemét-projektek, meg más, efféle népboldogító intézkedések sem. Ezek mind választási kampányszövegek meg néphülyítés, függetlenül attól, hogy a RMDSZ vagy a MPP fújja. Az ivóvíz problémáját viszont illett volna réges-régen megoldani - tudtommal csak ipari víz csordogál Barót vízhálózatában. És ki a fenét érdekel az uniós szintű hulladékgazdálkodás, amikor minimálbérből - vagy még abból sem - kénytelen tengetni a napjait az átlag baróti polgár? Hiszen még szemetelni sem tud, ha nincs miből, ha nem fogyaszt...
És igen, el van zárva a világtól: ezen kellene segíteni. A közösségi közlekedés feljavításával például. És ebben a a témában sem az RMDSZ, sem a Megyei Tanács nem tesz, nem tett 20 éve semmit. Nemcsak Baróton, hanem a megye többi városában sem. Az MPP sem fog, erre mérget lehet venni.
11.
Están bá
2011.11.13., vasárnap [11:09]
A möpöpö nem tudja levetkőzni szokását,vagyis az örök keresztbe tevést.Nincs már sok hátra Pesta úr!

A kutya ugat,a karaván halad.
S a möpöpö lemarad,mint a borravaló.
10.
origami
2011.11.13., vasárnap [10:40]
Az már igaz, hogy Baróton se út se borvíz, és az a strand csak egy ponyvával letakart bazin, ami majd bűzleni fog nyáron. Mi került annyi pénzbe nem értem, és az avatón a lakosság se volt ott, kinek is adták át? Én nem tudtam róla, hogy avatnak valamit is, nem hívott senki, de asszem abban a rucaúsztatoban nem fürödnék meg. Ez is egy dicsekvés a semmivel. Istvánnak igaza van, kötekednek vele, mert nem áll be közéjük, lásd a barót város évi költségvetését a más településekhez képest. Csak úgy-e az újságok ferdítenek. Könnyebb azt írni, hogy a polgármester a akadékoskodó, mint utánnajárni, hogy mi is van valójában. De mit várjunk el? A hirmondó a Tamás Sándoré, a Háromszékkel meg úgy-e kiegyeztek egy helységcserével. Így azt fújják, amit fújniuk kell. Féllretájékoztatnak magyarán.
9.
Mattis
2011.11.13., vasárnap [10:03]
Kedves pfff, ez mar kotekedes nyilvanvaloan, bar igazad van, voltak elutesek a cikkben. De ilyen elutes mindennap elofordul az MTI-s anyagokban is akar, es ki is van mar javitva, nem ertem miert kell ezen akadni fent. Egyebkent en is olvastam mar tegnap az irast, de eszre se vettem a felreuteseket, az emberi agy ugyanis, ha a szo elso es utolso betuje a helyen van helyesen olvassa a szavakat. En nem hiszem ,hogy az ujsagiro nem tud irni helyesen, csak sietett es aki dolgozik az teved.
A lenyegre kellene figyelni, mert ez a forum, oldal az egyetlen ahol megkerdeztek a baroti polgarmestert, se a hirmondo se a haromszek se mas lap vagy oldal vagy radio nem tette meg. Ez egy korrekt cikk, ezert is szeretem a szekelyhon.ro-.t Es azt hiszem nem csak Nagy Istvannak van vaj a fule mogott. Sot, hogy nem!
8.
Gezaba
2011.11.13., vasárnap [09:48]
Madarat tollarol Pistat Jenobarol!
7.
menasag
2011.11.13., vasárnap [09:37]
Azt írják Barót hátrányos helyzetben van. Mennyivel lenne előnyösebb helyzetben ha azt a strandot átveszi a polgármester, ha nagyáruházakat építenek ahol hollanddisznyóból készült táposételeket árulnának és a helyben tenyésztett állat a kutyának sem kéne, széles utakon járhatnának csíkos mellényben, és még lehetne sorolni.
A hátrányos helyzet szerintem abból adódik, hogy minden vezető a saját akarata szerint akar irányítani pénzt osztani és egyik sem veszi figyelembe hogy más megélhetésével játszadoznak.
6.
mia
2011.11.13., vasárnap [08:48]
@Pfff:- tunes tudod hova az A.... f@szaba
5.
Anna ném
2011.11.12., szombat [21:48]
És még egy:
"Kovászna Megyei Tanácsa elnöke".
Gáz az hogy verjük a mellünket, mekkora magyarok, székelyek vagyunk, de egy épkézláb mondatot nem tudunk leírni (vagy nem is akarunk? Léteznek már helyesírás ellenőrző programok). Értem ezt a hozzászólókra. Mert ha a magyar (székely.. tökmindegy) újságíró sem tud magyarul írni helyesen akkor már nagy baj van.
Kedves Oregszekely, a cikk tényleg nem a helyesírásról szól, de az újságírásnak már kellene köze legyen hozzá.
4.
Oregszekely
2011.11.12., szombat [19:58]
@P(u)fff - de liba, nem helyesirasrol vanszo hanem a tenyekrol, mik magukert beszelnek - igyhat isten kegyelmezzen, Nagy Pesta hirrhedt hirenek- ha, ha, ha
3.
gooool
2011.11.12., szombat [19:39]
Majd a választásokon meglássuk mi lesz Baroton, mert az is bizots, hogy csak az fog Pistára szavazni, akinek sört fizet, vagy aki haragszik az RMDSZre...
2.
szerintem
2011.11.12., szombat [19:05]
...ezek nem helyesírási hibák. Aki dolgozik, az téved.
1.
Pfff
2011.11.12., szombat [17:54]
Tisztelt Székelyhon, miért foglalkoztatnak olyan ujságírót,akit egy cikket nem tud helyesen megírni? Ez gyakrabban fordul elö Both Ildikó cikkeiben.Vagy küldjék továbbképzésre, vagy valaki olvassa el a cikket mielött megjelenik!
Katasztrófa mennyi helyesírási hiba van a cikkben, íme egy pár példa:
1.,,Barót polgárnestere''
2.,,aki senkivel se tud együttműkdni''
3.,,ahol nicsnsenek országutak''
3.,,nem politikia okai vannak''
4.,,a Borvízx Útja projektben''
5.,,Hargita megyévek együtt''
6.,,nyolc teleülés vesz részt ''.
Hozzászólások25