Székelyhon.ro
2017. február 21., kedd; Ma Eleonóra napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Újabb forduló az osztrák beruházás kapcsán Újabb forduló az osztrák beruházás kapcsán

Nagy D. István | 2013.04.23. [08:45] | Utolsó módosítás: 2013.04.23. [08:53]

Viták fűszerezte képviselő-testületi ülés zajlott hétfőn Rétyen a község területén tervezett osztrák faipari beruházás kapcsán, miután a civilszervezetek képviselői és az EMNP megyei vezetősége is megjelentek a községházán. A testületnek csak formai döntést kellett volna hoznia.

tanacsules_rety_bAz ülés szinte elmaradt a néppártiak megjelenése nyomán. Fotó: EMNP

A községházi vita, amely aztán civilizált tárgyalássá változott, annak nyomán alakult ki, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt megyei, illetve széki vezetősége levonult Rétyre, mivel gyanúsnak találták, ahogyan a testület ülését szombaton összehívták szóbeli értesítéssel. Ennek eredményeként a néppárti képviselők nem is kapták meg a törvényes határidőn belül – három nappal előtte – az ülésanyagokat, ezért úgy döntöttek, hogy az alakulat egy tucat képviselője megjelenik Rétyen – fejtette ki Nemes Előd, a párt sepsiszentgyörgyi elnöke. Az EMNP tagjait elkísérte Toró Attila is, aki átadta a 12 civil szervezet által megfogalmazott és szignált petíciót, illetve az időközben a dokumentumhoz begyűlt ötszáz támogató aláírást.

Amint azt Dálnoki Lajos polgármester a Székelyhon.ro érdeklődésére kifejtette, tudomása szerint az ülést, amely inkább tanácskozás lett volna, azért kellett hirtelen összehívni (előzetes egyeztetés után), mivel a beruházó osztrák Holzindustrie Schweighofer kérelmezte az urbanisztikai bizonylat kiállítását. Mint mondta, erről a községi testületnek is véleményt kell nyilvánítania öt napon belül a kérés iktatásától, különben a kérelmező akár be is perelheti őket. Dálnoki szerint a határidőt akarták betartani, és arról határoztak, hogy jelzik a megyei urbanisztikai osztálynak, hogy a telep helyszínéül szolgáló egyik telekrész hibásan került be a leadott tervbe, ugyanis ez a terület az önkormányzat tulajdonában van, ugyanakkor egy kút is található rajta, amelyből biztosítják Réty és a hozzá tartozó Komolló ivóvízellátását.

rety_dalnoki_bDánoki Lajos polgármester (középen)
Dálnoki az esetleges feltételezések kizárása végett elmondta, hogy mindenképp közmeghallgatást szerveznek a beruházás kapcsán, még a területrendezési terv jóváhagyása előtt – erről egyébként a törvény is rendelkezik. Bíró Dónát megyei főépítész ez utóbbi tényt megerősítette, elmondva, hogy a közmeghallgatás nélkül nem folytatható az építkezési engedélyezési procedúra.

Civil petíció és néppárti levél

Az ülést megelőzően Toró Attila, a szepsiszentgyörgy.info portál részéről iktatta a civil szervezetek petícióját a községháza jegyzőjénél. Mint arról beszámoltunk, a helyi politikusoknak és általánosan a döntéshozóknak címzett dokumentum több kérdést is feszeget. A petíció átadása kapcsán Toró Attila portálunknak elmondta, valóban csatolták az ötszáz támogató szignót is. Toró úgy látja, van értelme a tiltakozásuknak, ugyanis volt már példa rá, hogy hatalmas értékű beruházások a környezetvédelmi szempontok miatt buktak el.

A községvezető a Székelyhon.ronak kifejtette, nyomásgyakorlásként értékeli a petíciót, és szerinte ő nem foglalhat állást egy olyan kérdésben, mint a környezetvédelem, hiszen az a hatóság dolga, viszont ugyanígy a civil szervezetek sem szaktekintélyek ezen a téren. A polgármester emellett úgy véli, a rétyi testületben mindenki tisztában van, hogy a beruházással kapcsolatos önkormányzati döntéseknek mekkora súlyuk van, de nyomás alatt nem lehet ésszerűen felmérni sem annak időszerűségét, sem más hozadékát.

derzsi_samuel_nemes_elod_rety_bDerzsi Sámuel és Nemes Előd a községházán. Fotó: EMNP

Az EMNP „küldöttsége”, az élén Derzsi Sámuel megyei és Nemes Előd sepsiszentgyörgyi elnökökkel komoly kritikákat fogalmaztak meg az ülés során. Utóbbi egy papírlapon a „Nem kell radioaktív fa Háromszékre” felirattal érkezett a községházára, utalva ezzel az osztrák beruházó körüli egyik hírre, amely szerint Európában kizárólag ő rendelkezik ilyen technológia használatára feljogosító engedéllyel. Emellett minden képviselő levelet kapott a Néppárttól Benedek Erika képviselő aláírásával, ebbe a környezeti hatásokra figyelmeztetnek – kiemelten a Rétyi Nyír Természetvédelmi Terület szempontjából –, illetve az ígért hatszázötven munkahellyel kapcsolatos kétségeiket is megfogalmazzák, ellenállásra szólítva fel. Kérdésünkre Nemes Előd úgy fogalmazott, a polgármester úgy tűnik, hajlik a beruházás engedélyezésére, viszont a testület tagjai általánosan véve józanul kezelik a kérdést, és hajlanak arra, hogy a Holzindustrie Schweighofer más romániai telepeit is meglátogassák, és az ott tapasztaltak alapján döntsenek.

RMDSZ-es helyi vélemények

Klárik László RMDSZ-es szenátor is részt vett a rétyi ülésén. A szövetség háromszéki felsőházi képviselője szerint valóban körültekintően kell eljárni a beruházás hatásait illetően. Klárik jogosnak vélte azok felvetéseit, akik kézzelfogható, konkrét válaszokat szeretnének kapni a megépítendő fűrészteleppel, illetve a beruházóval kapcsolatosan.

Tamas portrek_Henning Janos (4)_bTamás Sándor kissé másként látja az ellenkezést

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a háromszéki RMDSZ szervezet vezetője is úgy véli, a beruházást csakis kellőképpen megalapozott hatástanulmány alapján lehet engedélyezni. Az elöljáró ugyanakkor rámutatott, tulajdonképpen a rétyi önkormányzat az, amely döntést kell hozzon ebben a kérdésben. Ami a tiltakozásokat illeti, Tamás Sándor úgy véli, a civil kezdeményezés mögött az ellenzéki erdélyi magyar alakulatok állnak, egész pontosan – ahogy azt portálunknak szó szerint is megerősítette – az EMNP, amely lassanként úgy gondolkodik „mint az oltyán ember: dögöljön meg szomszéd kecskéje is”. Az RMDSZ háromszéki elnöke szerint az ötszáz aláírás kapcsán vitatható az is, hogy hány közülük székelyföldi lakos keze vonása. Toró Attila tipikus politikai hiteltelenítő módszerként értékeli a megyei önkormányzat elnökének kijelentéseit.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
8.
Nem firkász
2013.04.25., csütörtök [08:02]
Tökéletesen igazad van 7. Sajtós@, eyek is pon tosan úgy lenézik az embert mind a többi. Balfaxul visitoznak össze- vissza és jól élnek belőle, miközben nekűnk takarékra be kell osztani a kenyeret. Rohadjanak meg.
7.
Sajtós
2013.04.25., csütörtök [07:01]
A harmadik képen három személy látható, a következő képaláirással, "Derzsi Sámuel és Nemes Előd a községházán. Fotó EMNP."
Szivszakadásig a népért fáradozó EMNP, arra nem képes, hogy a képen látható harmadik személy nevét is odairja.
Szégyenlik,vagy osztálykülönbség van,esetleg leprás?
Szánalmas alulfejletségről és tiszteletlenségről tettek ismét tanubizonyságot a néppártosok.
Persze mondhatják a néppártosok, hogy apróság az
észrevételem, ami rendben is van, csak nekem és egy jópár független firkásznak sokat számit.
6.
Feredei
2013.04.24., szerda [21:19]
"NEM KELL RADIOAKTIV FA HÁROMSZÉKRE! - mutatja az A4-es transzparenst Nemes Előd.
Nekűnk sem kell román nemzetiségü néppártos polgármesterjelölt Málnásfűrdőre, Soci Maria Magdalena személyében. Na ehez mit szól a nagy autonómista Tőkés László az EU parlament tábori püspöke_
5.
Sugaras ELOD
2013.04.23., kedd [21:52]
Elodke, sok koze nincsa radiok=aktiv dolgokhoz de jo huzas politikailag..foleg lenyulni T .Attila munkajat.A Sepsi Neppart miert nem gyujtott allairast ?Fejezd be a pozolast ilyent csak a k..vak csinalnak
4.
nnn
2013.04.23., kedd [19:11]
Csak kettőt kell tippelni,nem kell sokat gondolkozni rajta,hogy kiknek a tulajdonába voltak a területek, és kb. mennyi haszonnal adták tovább a nagy befektetőnek.
3.
trovacsek
2013.04.23., kedd [12:01]
Nem tudom felmerni igazan,hogy jo-e vagy rossz-e eme mega fas befektetes,de,hogy ovatosan kell kezelni ezt az ugyet az mar biztos.Es ha tamas sandor annyira elorelato lett volna,akkor elore a hatastanulmannyal kezdte volna(persze nem az osztrak fel megrendelesere,hanem teljesen fuggetlen szakcegekkel!).Valami nagy biznisz lehet a dologban,ha kezdodik a kodosittes,az elterelo hadmuveletek,a Neppartra valo mutogatas,es nem a lenyegrol valo beszed.Sztem addig amig 100%-n nincs kemeny bizonyitek arra,hogy ez nem karos a regiora,kornyezetre,egeszsegre,ha csak egy ketseg is van,hogy ez veszelyes valamilyen teren,addig ne adjanak engedelyt.Erdekes lenne azt is tudni,hogy kiktol vasarolt az osztrak,vagy kiknek a tulajdonukban van jelenleg azok a teruletek ahova a befektetest keszittik elo?
2.
nom
2013.04.23., kedd [11:04]
Az sem mindegy,hogy ki fogja azt a bizonyos hatástanulmányt elvégeztetni, mert ha a Schweighofer.,akkor biztos nagyon jó lesz az eredmény, hisz az érdekek azt diktálják.
1.
MártonLászló
2013.04.23., kedd [10:34]
Tamás! Most már kell-e, vagy nem kell a Székelyföldön a Schweighofer. Beszélje meg párttársával, Korodival.
Hozzászólások8