Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Nincs minden veszve a katolikus iskolánál

Szucher Ervin | 2017.01.11. [13:09]

Nem éppen olyan vészes a helyzet a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium esetében, mint ahogyan Illés Ildikó vizionálja. Székely Szilárd, az iskola tanára és Csíki Zsolt, az RMDSZ frakcióvezetője sokkal derűlátóbb a helyettes főtanfelügyelőnél: szerintük a szerdai határidőn túl is lesz lehetőség a dokumentációt leadni ahhoz, hogy a tanintézet szerepeljen a következő tanév iskolahálózatában.

katolikus_iskola_IMG_2612_bA tanárok és az RMDSZ politikusai szerint semmiként nem kell vészharangot kongatni az iskolát illetően

Nem kell attól tartani, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) górcsője alá került katolikus iskola lemarad Marosvásárhely 2017–2018-as beiskolázási hálózatából, és attól sem kell félni, hogy nincs törvényes lehetőség a beiskolázási dokumentációt leadni. Legalábbis ez derül ki Csíki Zsolt önkormányzati képviselő, az RMDSZ frakcióvezetőjének, valamint Székely Szilárd, az iskola választott szószólójának álláspontjából.

Illés Ildikó helyettes főtanfelügyelő korábban azt nyilatkozta, hogy patthelyzet alakult ki az iskola körül. Ugyanis igazgató híján nincs, aki aláírja a beiskolázási tervet, és a városi tanács sem szavazott még az iskolai hálózatról. Mint mondta, hiába értesítette az oktatásügyi minisztériumot és a polgármesteri hivatalt, az illetékesek hozzáállásából úgy tűnt, mindenki a másik, esetenként a harmadik féltől, azaz a tanfelügyelőségtől várja a megoldást. „A délelőtti videokonferencián felvetettem a minisztériumi illetékeseknek, végighallgattak, de választ nem adtak. Én csak azt tudom, ha az önkormányzat nem szavazza meg az iskolahálózatot, amelyben helyet kapna a katolikus gimnázium, akkor már nincs is mit beszéljünk a beiskolázási tervről, hisz onnan nincs továbblépés” – fejtette ki lapcsaládunknak hétfőn délután Illés Ildikó. A tanfelügyelőség eredetileg január 4-re kért javaslatokat az iskoláktól, utólag 11-ig tolta ki a határidőt. Ezt azonban lehetetlen betartani, de Székely Szilárd szerint ez nem jelenthet különösebb gondot.

Hogy a 23 helyi tanácsosból a tíz RMDSZ-esen kívül, az ügyészség által kavart botrány után még hányan szavazzák meg azt az iskolahálózatot, melyben a Római Katolikus Teológiai Gimnázium is helyet kapna, még nem tudni. Csíki Zsolt – aki maga is iskolaigazgatóként tevékenykedik a sportiskola élén – azonban úgy véli, 2016-ban egy normális gondolkodású embernél ez nem jelenthet különösebb gondot.

Kérdésünkre, hogy egyeztettek-e valamelyik román vagy vegyes párttal, a szövetség frakcióvezetője nemmel válaszolt. „A kampányban sokan sokat beszéltek, de nem hinném, hogy fennállna a veszély, hogy kollégáink a katolikus iskola ellen szavaznának. Ha meg a városháza nem foglalja be a beiskolázási tervbe, az RMDSZ egyszerűen nem szavaz. Most dől el, kinek milyen vastag a bőr a képén!” – jelentette ki Csíki Zsolt. Számára talány marad, miért maradt el a decemberi soros ülés, amikor az önkormányzat elfogadhatta volna az iskolahálózatot, azonban úgy véli, semmi sincs veszve, ha ezt január 26-án teszi meg.

katolikus_iskola_IMG_2595_b

Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök, az RMDSZ ügyvivő elnöke úgy tudja, amennyiben a városi képviselői testület nem dönt a jövő évi struktúráról, az élet nem áll le, az iskolák nem zárnak be, hanem a 2016–2017-es hálózat marad érvényben. Ebben azonban – mint többször beszámoltunk róla – a katolikus iskola jelenleg nem szerepel, s tanév közben nem is lehet változtatni az iskolahálózat összetételén.

A tanári kar élén álló Székely Szilárd is megnyugtatni igyekezett a közvéleményt. A többnyire szülőkből álló Civilek a Katolikus Iskoláért kezdeményező csoport ugyanis arra hívta fel a figyelmét, hogy a napok telnek, és a január 11-i határidő, amikor az oktatási intézményeknek le kell adniuk a tanfelügyelőségnek a beiskolázási tervüket elérkezett. „Mi már december 21-én feltöltöttük a minisztérium és a tanfelügyelőség adatbázisába, szerdán pedig felvisszük a tanfelügyelőségre” – magyarázta lapcsoportunknak. Ez esetben a tantestület a hatósági felügyelet alá helyezett Tamási Zsolt hiányára is talált megoldást. „A jogszabály szerint a tanári kar egyharmadának is van lehetősége vezetőtanácsi gyűlést összehívni. Mi még december végén lebonyolítottuk, és az ünnepek előtt elkészítettük a dokumentációt” – mondta, hozzátéve, hogy mindannyian bíznak az ügy megoldásában.

A megszólaltatottak derűlátása némileg ellentmond az egy hónappal korábban kinevezett új tanfelügyelő álláspontjának. Nadia Raţă ugyanis éppen azért nem nevezte ki az igazgatói tisztségbe a sikeresen versenyvizsgázó Tamási Zsoltot, mert szerinte az iskola törvénytelenül működik.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
10.
nyomkövető.
2017.01.11., szerda [21:40]
Ó dehogynem, pedig így van. S ezt megmondom neki személyesen is. Mi van nem helytálló abban, hogy a másik cikket az egész sorozatot ő írta?
9.
nyomkövető
2017.01.11., szerda [20:03]
[Nem ütötte a mércét]
8.
alterego
2017.01.11., szerda [19:50]
(szerkesztői hozzászólás)
Hozzászólása előtt 24 perccel már olvasható volt portálunkon a cikk.

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/benyujtottak-katolikus-gimnazium-beiskolazasi-tervet
7.
k9vető
2017.01.11., szerda [19:43]
Szucher Úrnak ez már nem hír ???

"Benyújtották a katolikus líceum beiskolázási tervezetét

Ma délelőtt nyújtotta be a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium tanári küldöttsége az iskola beiskolázási tervezetét a Maros Megyei Főtanfelügyelőségre. A beiskolázási terv határidőn belül való benyújtása azért fontos, mert ezáltal biztosított az iskola folyamatos működése." (Marosvásárhelyi rádió.)
6.
Kuvász
2017.01.11., szerda [19:05]
Többszöri helyszíncsere után az Erdélyi Római Katolikus Státus beruházásával, miután Körősi Albert-Kálmán építész tervei a kiírt pályázatot elnyerték, a szerényebb költségvetéssel Pápai Sándor által készített tervek alapján Csiszár Lajos építész kivitelezésével felépült 1903-1905 között a Főgimnázium iskolája, amely 1908-ban egy kollégiummal is bővült. A Klastrom utcai épületegyüttest, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Főgimnáziumot a kommunista államhatalom 1948, augusztus 2-án a 176-os dekrétummal államosította, az államosítás visszavonására csak 1998. január 8-án került sor a 7/1998 számú törvénnyel. Az épületegyüttes 2004-es visszaszolgáltatásakor az újrainduló katolikus oktatásnak a Bolyai Farkas Elméleti Líceum adott otthont, a Státus-ingatlan 2008-ban a városnak került bérbeadásra. 2012-ben a bérleti szerződés hatályon kívül került. Az új szerződés (2014. december 15) értelmében a 2015. januári 33-as számú önkormányzati döntéssel újraalakult Római Katolikus Teológia Líceum a 2015-2016-ös tanévben "hazaköltözve" kezdhette el az új tanévet.

Olvass tovább: http://m.romkatgimnmvhely.webnode.hu/
5.
arrasétáló
2017.01.11., szerda [16:12]
http://romkatgimnmvhely.webnode.hu/
itt lehet röviden tájékozódni aki nem tudott volna róla.
4.
arrasétáló
2017.01.11., szerda [16:06]
http://romkatgimnmvhely.webnode.hu/
itt lehet röviden tájékozódni aki nem tudott volna róla.
3.
Kukker
2017.01.11., szerda [15:02]
Valaki ismertesse közvéleménnyel a következőket:
1.Mikor épült a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium épülete, kik építették (románok vagy magyarok) és milyen céllal?
2. Az épülettel kapcsolatos rövid történetet
Köszönöm.
2.
Magasbukk
2017.01.11., szerda [14:52]
Szucher úr,
készitsen kérem egy interjút Marosvásárhely hőn szeretett "primar"-jával, aki fennen hirdeti a városlakók harmónikus együttélését és lenne szives elmagyarázni neki is, hogy mit jelet a polgármester szó..
Lenne szives megkérdezni, hogy ha úgy általában harmónikusan együtt él a magyar kissebbséggel, akkor mi a baja a római katólikusokkal.
Lenne szives leirni annak az iskolának a múltját itt a nagy egységes Romániában, itt az Európai Unióban..úgy hogy megértse Dorin Florea is! ..
PS. az, hogy ő D.Florea nem hibás..szemeszedett hazugság!
1.
nemstzusucharinn
2017.01.11., szerda [13:17]
Ervinke, te kinek a pártján állsz? Nem látod, hogy a románok kötik az ebet a karóhoz? Egyik törvényük ellentmond a másiknak. Olyanokkal érvelnek, amivel próbálják sarokba szorítani amagyarságot. de ugyanennyi van olyan is, amellyel őket is sarokba lehet szortítani. Úgyhogy inkább imádkozz s ne riogasd a közvéleményt immár harmadszior egy hét alatt. Szégyellheted magad.
Hozzászólások10