Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Vádlottként hallgatják ki Tóth Ferencet

Gligor Róbert László | 2014.07.13. [14:47] | Utolsó módosítás: 2014.07.13. [14:51]

Péntekre kapott idézőt, mégsem hallgatta ki a rendőrség a szovátai Tóth Ferencet. A férfinak ez lett volna a második kihallgatása, mióta június 8-án saját szovátai telkén fellállított Wass Albert-szobrot június 12-én a hatóságok elkobozták.

toth_ferencTóth FerencÉrdeklődésünkre Tóth Ferenc elmondta: ügyvédnője betegsége miatt kértek és kaptak halasztást egy későbbi időpontra. Annyi újdonság van azonban az ügyében, hogy időközben gyanúsítottból vádlottá minősítették át megítélését – mondta el a szoborállító férfi, akinek elképzelése sincs arról, hogy meddig folyhat az ügy, és hogy folytatják-e a hatóságok az ellene indított megfélemlítési akciót. Viszont azt sejti, hogy a vizsgálati rendet szeretné a rendőrség is betartani, hogy ha törvényszéki tárgyalásra kerülnek, ne akadjon kihasználható hiba. Márpedig Tóth Ferernc meg van győződve, hogy törvényszéki döntés fog születni arról, hogy visszakapja-e az elkobzott Wass-szobrot.

Csupán annyit kívánt még megjegyezni, hogy egyelőre várják az új idézést, de még nem konzultált az ügyvédjével arról, hogy vádlottként köteles-e vallomást tenni, vagy megtagadhatja azt, amiként megtette ezt néhány hete gyanúsítottként.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
20.
Pityiri Palkó
2014.07.16., szerda [09:08]
Mivel van étvágyam, jól alszom, szeretőm is van mégpedig nő nem tudom, hogy mire kellene a gyógyszer, de a segítség és nem is kevés a patkányirtáshoz, a patkányhányadékok elpucolásához bizony jól fog.
19.
zw
2014.07.15., kedd [14:14]
Nem szoktam az ilyen kirohanasokra valaszolni de nerked vagy elgurultak a gyogyszereid vagy sürgösen segitsegre van szükseged.............
18.
Pityiri Palkó
2014.07.15., kedd [14:01]
Csak idő és elhatározás kérdése, hogy a saját fegyverükkel győzzük le a patkányhadat, takarítsuk el a patkányhányadékokat, és máris Isten áldásában lesz részünk, addig viszont zw-k öklendeznek, kínlódnak fenntartani a mocskot, fertőt, mert ők csak így létezhetnek!
17.
zw
2014.07.15., kedd [12:02]
Ez egy nagyon okos es szinvonalas hozzaszolas volt..latszik milyen ligaban jatszol...Isten ovja Erdelyt az ilyen ÖSLAKOKTOL.....
16.
Pityiri Palkó
2014.07.15., kedd [11:53]
Szétnéztem és azt láttam, amit még sokan, csak félnek kimondani, hogy vannak az több évezredes ŐSLAKÓK a világ leggazdagabb, legélhetőbb életterében, jönnek a BETOLAKODÓ patkányok, akik mindent elrabolnak tönkretesznek, és végül de nem utolsó sorban vannak a "zw" patkányhányadékok.
15.
zw
2014.07.15., kedd [10:04]
"a betolakodokkal van es volt mindig is a nagy gond.On biztosan nem itt el szekelyfoldon"
Hogy hol elek annak semmi köze ehez....a szekelyföldön születtem es eleg gyakran latogatok haza...
Mit ert"betolakodok"alatt? Ön szerint azt a roman gyereket akinek a nagyanyja is itt született ki kel löni a holdra???
Nem tudom mikor fer be a szük agyakba,hogy akik itt születtek itt erzik otthon magukat....azert nevezik szülöföldnek vagy nem???
A megalazasokrol nem tudok se en se a barataim se a csaladom....tudja mikor voltak megalazasok a Ceausescu idöben mikor mindent le kellett nyelni ha nem megfogtak es elvittek...meg gondolni se mert volna ilyen vad dolgokra amit itt leir nemhogy a netten villogjon vele...de lehet ön tul fiatal ahoz,hogy ezt atelte volna mert nem irna ilyen baromsagokat,hogy mindennap megalazzak...

"ha dolgoznanak becsuletesen"...igen ez a regi lemez,hogy CSAK a szekely-magyar tud becsületesen dolgozni....ez egy illuzio...minden nepcsoportban vannak ilyenek is es olyanok is..mar ideje volna leszallni a letrarol es szetnezni mi van a földön...
14.
14-es anonim
2014.07.15., kedd [09:45]
"a szekelyek nem foglaltak el senki teruletet, ..."
Egyértelműsítsünk. A székelyek nem foglalták el más népek területét. Akkor ezek szerint a székelyek itt éltek a világ teremtése óta. Nem foglalták el más népek területét, mert ahhoz túl gyengék és főleg túl hülyék voltak. A székelyek egymás területeit foglalják el. Ilyen terület elfoglalási ügyektől hemzsegnek a bíróságok.

"...a betolakodokkal van es volt mindig is a nagy gond."
A lagnagyobb gond az olyanokkal van, mint te, "13-as". Akik nem akarják belátni, hogy bármely betolakodónál nagyobb gond a másik székely. Persze a legkönnyebb mindig másokra kenni a bajt.

"Mindennap lehet erezni hogy mennyire megalaznak itthon a szulofoldunkon."
Egészen pontosan, KI alázza meg? És HOL alázzák meg? És főleg "minden nap". Hol van maga minden nap, ahol magát megalázzák? Na erre kíváncsi vagyok.

A legutolsó mondatára csak annyit, hogy az azokra nézve gyalázat, akik ilyesmit képesek leírni, és akik ezzel egyet is értenek. És semmi esetre se azokra, akikre utalni akartak vele.
13.
13-as
2014.07.14., hétfő [15:34]
@zw:
a szekelyek nem foglaltak el senki teruletet, a betolakodokkal van es volt mindig is a nagy gond.On biztosan nem itt el szekelyfoldon.Mindennap lehet erezni hogy mennyire megalaznak itthon a szulofoldunkon.Az idezet minden szava igaz, ha dolgoznanak becsuletesen es nem piszkalnak a szekelyt-magyarsagot nem is lenne akkora nagy baj.
12.
zw
2014.07.14., hétfő [14:03]
Hogy van az idezet aki kardot emel kard altal vesz el??????
Aki masikat patkanynak nez eljön az idö mikor öt nezik patkanynak....
Nem tudom ha egy roman iro irna ezt a szekelyekröl kinek tetszene....
11.
elgondolkodtato
2014.07.14., hétfő [13:38]
Az ember háza ott állt a dombon és uralkodott. Uralkodott a kerten, fákon, bokrokon és veteményeken. Uralkodott a szántóföldeken, réteken és legelőkön, és uralkodott az erdőn ís, amelyik a domb mögött kezdődött és felnyúlt egészen a hegyekig. A fák gyümölcsöt teremtek, a gyümölcsöt leszedte az ember, aki a házban élt, és eltette télire. Összegyűjtötte a veteményt és a pincébe rakta, hogy ne érhesse a fagy. A szántóföldekről begyűjtötte a gabonát, a rétekről a szénát és az erdőből a tüzelőfát. És mindent úgy helyezett el a házban, vagy a ház körül, ahogy az a legcélszerűbb volt. Tél kezdetén beterelte állatait a legelőről, meleg istállókban adott szállást nekik, és gondoskodott róluk. Így élt az ember.

Még tudni kell azt is, hogy a ház kéményén tavasztól őszig gólyák álldogáltak, s az eresz alatt egy fecskepár fészkelt. Tudni kell, hogy tavasszal rügyező nyírfák illata vette körűl a házat, s nyáron madárdal és sok virág.

A háznak nagy vaskos falai voltak, s az ember évente egyszer fehérre meszelte őket, kivéve ott, ahol vadrózsa kúszott reá. Ez a vadrózsa június derekán virágzott, s olyankor a szélesre tárt ablakon keresztül az illat beömlött a szobákba.

lgy élt a ház és benne az ember, sokáig. Egy borús őszi napon, mikor az eső zsinóron lógott az égből, valahonnan két kis ázott szürke patkány érkezett. Messziről jöttek, fáztak és éhesek. voltak. Meglátták a házat, besurrantak a nyitva hagyott ajtón és elrejtőztek a pincében. Ennivalót bőven találtak, jóllaktak és hamarasan hízni kezdtek. Télen már fiaik voltak s tavaszra megint. A fiatal patkányok , akik ott nőttek fel , már otthonuknak érezték a házat, és úgy futkostak a pincében, mintha övék lett volna.

Az ember eleinte meg sem látta őket. Később észrevette ugyan, hogy valami eszi a veteményt, de nem törődött vele. Volt elég. Jutott belőle annak, aki éhes. Egyszer aztán meglátott egy fal mellett elszaladó patkányt. Milyen apró és milyen félénk - gondolta. Éljen hát ő is, ha akar.

És telt az idő, és a patkányok szaporodtak. Először feltúrták a pincét. Aztán ásni kezdték a falakat. Kanyargós, mély lyukakat fúrtak belé, keresztül-kasul, és itt-ott már a szobákba is eljutottak. Az ember csóválta a fejét, mikor szobájában az első patkánylyukat meglátta. És mert nem szerette a rendetlenséget: betömte, és bemeszelte a nyílást. Másnap reggelre újra ott volt. Az ember háromszor egymás után tömte be, és a patkányok háromszor egymás után fúrták ki megint. Akkor az ember legyintett, és azt gondolta:

- Ők is kell, hogy éljenek. S ha nekik csak így jó, hát legyen. És attól kezdve nem tömte be többé a lyukakat. A patkányok pedig rohamosan szaporodtak tovább, és szaporodtak a lyukak a ház falában is. Már nemcsak a pincében, hanem a kamarában, a padláson, sőt éjszakánként a szobákba is besurrantak, és megrágtak minden. megrághatót. Egyszer aztán, amikor az ünneplő csizmáját kezdték rágni, az ember megharagudott, és odasújtott bajával. Az egyik patkányt fejbe találta éppen, s a patkány kimúlt. Vérig sértve röffentek össze erre a patkányok. És azonnal kihirdették, hogy az ember ellenség, aki nem hagyja őket élni, szabadságukat korlátozza, jogaikat mellőzi, gyilkos, gonosz és önző.

- Nem leszünk a rabszolgái tovább! - visította a főpatkány egy zsírosbödön tetejéről. - Követeljük a szabadságunkat, és a jogainkat. - És a patkányok elhatározták, hogy harcot kezdenek az ember ellen. Az ember minderről nem tudott semmit. Haragját hamar elfeledte, vett más ünneplő csizmát magának, és nem törődött a patkányokkal tovább. Pedig akkor már rengeteg sokan voltak. Megették a pincében az összes veteményt, a kamarában az összes lisztet, és az összes sajtot, sőt már a szalonnát is rágni kezdték, pedig tudták, hogy az az ember legféltettebb kincse, amiből még a kutyájának sem ad.

Az ember, mikor ezt észrevette, fogta a megmaradt szalonnát, rúdra kötőzte, s a rudat a dróttal felakasztotta a gerendára. Ebből lett aztán csak igazán nagy felháborodás a patkányok kőzött. - Szemtelenség, gyalázat! - kiabálták, mikor rájöttek, hogy nem férkőzhetnek hozzá. - Elrabolja az élelmünket, kifoszt, kizsákmányol! Nem tűrjük tovább! - És fellázadtak. - Mienk a ház - hirdették ki maguk között -, mienk is volt örökké, csak megtűrtük benne az embert, amíg jól viselte magát! De most elég!

S egy éjszaka, amikor aludt, rárohantak az emberre, összeharapták, kikergették a házból, messzire elüldözték, s aztán büszkén kihirdették a kertnek, a fáknak, az állatoknak és a_madaraknak még a virágoknak is -, hogy a ház ezentúl nem emberország többé, hanem patkányország, jog és törvény szerint. S azzal uralkodni kezdtek patkánymódra. Mindent felfaltak, ami ehető volt, és mindent megrágtak, ami nem volt ehető, de szemük elé került. Kiürült rendre a pince, a kamara és a gabonás. Elköltöztek a madarak, elpusztultak a virágok, a ház fala omlani kezdett és megfeketedett, fák és virágok illatát bűz váltotta föl. A vetemény ott pusztult a földben, mert nem szedte ki senki. A gyümölcs megérett, lehullt, és elrohadt. A gabona aratatlan maradt, kimosta az eső, és kicsépelte a szél. És eljött a tél, és a patkányok addigra mar megettek mindent, ami ehető volt, megrágtak mindent, ami rágható volt. A falak tele voltak lyukakkal, a tetőről lehullott a cserép, ablakok és ajtók alatt öles nyílások tátongtak. És akkor éhezni kezdtek, mert nem volt egy szem gabona több, és az ajtók hasadékain, meg a falak odvain besüvített a szél, a megrongált tetőn behullott a hó, és nem tudtak segíteni magukon.

Először veszekedni kezdtek, marták és ölték egymást, rágták és ették egymást, de végül is nem tehettek egyebet: fölkerekedtek és otthagyták a tönkretett birodalmat.

Az ember pedig tavaszra szépen visszajött megint, rendbe hozta a tetőt, kitakarította a házat, a falakat megigazította, kimeszelte, a földet felszántotta, vetett és ültetett, s mire megjött a nyár, újra virágillat és madárdal vette körút a házat. Őszire ismét megtelt a pince, a kamara és a gabonás, és mire jött a tél, olyan volt már minden, mintha semmi sem történt volna.

Azonban elrejtőzve maradt mégis néhány patkány a falakban, vagy a pince gödreiben. És amikor az ember észrevette, hogy újra szaporodni kezdenek, hosszasan elgondolkodott, hogy mit is tegyen velük.

Ti is gondolkodjatok, s aszerint cselekedjetek!

Wass Albert
10.
betolakodó
2014.07.14., hétfő [13:10]
Ne hagyjuk az oláh betolakodókat érvényesülni !!
9.
zw
2014.07.14., hétfő [12:37]
Pityiri Palko.............

"A kolozsvári bíróság a közelmúltban elutasította a perújítási kérelmet Wass Albert ügyében. Az erdélyi grófot és apját a kolozsvári népbíróság a negyvenes évek második felében (1946-ban vagy 1948-ban, erről ellentmondóak az adatok) minősítette háborús bűnösnek. Mindkettőjüket halálra ítélték az omboztelki és a vasasszentgotthárdi kivégzésekben játszott felbujtói szerepük miatt. A kivégzések 1940-ben történtek, amikor Horthyék a második bécsi döntés után egy időre átvették az uralmat Észak-Erdély felett.


A negyvenes évekbeli ítélet híre már csak Németországban érte utol Wass Albertet, aki 1944-ben került ide, majd 1952-től Amerikában élt. Az USA hatóságai tudtak, tudhattak a román ítéletről, de azt nem tartották olyan súlyúnak, hogy ne engedjék be egy alapos vizsgálat után az írót, aki ezután a floridai egyetemen taníthatott.

Wass Albert felmentését, legalábbis a perújítást korábban Frunda György RMDSZ-szenátor is megpróbálta elérni, de az ő kérését is elutasították pár éve. Az Evenimentul Zilei című román lap 2003-as tudósítása szerint Frundát akkor az RMDSZ is támogatta.
Egyelőre érvényben marad a halálos ítéletA mostani, 2007-es kolozsvári döntés azt jelenti, hogy a negyvenes évekbeli ítélet érvényben maradt Romániában. Erről Petru Urs, a bíróság szóvivője tájékoztatta a Mediafax román hírügynökséget. Az erdélyi Krónikának Urs később úgy nyilatkozott, hogy a testület húsz napon belül indokol írásban.

A kérelmet Andreas Wass von Czege (Czegei Wass András), az író fia, illetve a nevében eljáró Kincses Előd ügyvéd nyújtotta be. "
8.
Pityiri Palkó
2014.07.14., hétfő [11:52]
Annak ellenére, hogy itt és máshol is leírták, elmondták, bizonyították, hogy Wass Albertet soha senki NEM ÍTÉLTE EL HÁBORÚS BŰNÖSSÉGÉRT egy "töprengő" állat, szemérmetlenül azt hazudj. Ezért büntetőjogilag felelősségre vonható, minden gondolkodás, töprengés nélkül!
Ezt miért nem cenzúrázzák, vagy vállalja a szerkesztőség a BŰNPÁRTOLÁST?
7.
Töprengő
2014.07.14., hétfő [10:06]
A Romániában ma is érvényes törvényszéki határozat alapján Wass Albert háborús bűnös. A rehabilitálás nem sikerült. Sokunk véleménye, hogy ez sok aljasság eredménye, jogi szempontból semmit sem számít. Ezt kihasználják és veszítünk.
Elítélem a politikusokat, az írásokat, azokat akik tudatosan félrevezetik a hiszékeny nemeztársaikat és ezzel sokat ártanak, a népszerűségük reményében.
6.
Pityiri Palkó
2014.07.13., vasárnap [20:14]
"Talán" 4-es kimondta az igazat!
5.
5-os
2014.07.13., vasárnap [19:10]
Az evek hossu soran egyes erdekkepviseletunk bizonyitotta, hogy rajuk nem szamithatunk.Most nem ez volt a kerdes, hanem az a keres hogy mi mutassuk meg, hogy osszetudunk fogni az ugy erdekebe.
4.
júdemere unde e
2014.07.13., vasárnap [18:04]
hát az érdekképviseletünk hol van, vagy talán éppen ők jelentették fel
3.
3-as
2014.07.13., vasárnap [17:27]
Kitartast!!!Valamilyen keppen mi is ossze kell fogjunk, hogy tamogassuk Toth Ferencet.Lehet jonni az otletekkel.
2.
kopac-i
2014.07.13., vasárnap [15:35]
Igen, jo ötlet, világgá kell tenni az ügyet. Riportereket kell hivni külföldröl.
" KITARTÁS " Ferenc !
1.
rebi
2014.07.13., vasárnap [14:55]
Kitartás Feri! Annyi esélyük sincs ezeknek mint malacnak a jégen. Bárcsak eljutna az űgy Strastburgba, röhögjenek rajta.
Hozzászólások20