Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Visszaigazolást kaptak, érdemi választ várnak

Gligor Róbert László | 2015.09.23. [19:36]

A késésért bocsánatot kérve az Európai Tanács visszaigazolást küldött Makfalva község megbízott polgármesterének arról, hogy az általa, a helyi nevek és jelképek használata kapcsán küldött észrevételek a tudomásukra jutottak.

zaszlo_bMakfalva község lakói ragaszkodnak a székely zászlóhoz, mint jelképhez (archív felvételek)

Az Európai Tanács demokráciáért felelős főigazgatóságának nevében Snezana Samardzic-Markovic levelet küldött Vass Imre makfalvi elöljárónak, amelyben köszönetét fejezte ki azokért az információkért, amelyek beszámolnak arról, milyen akadályokkal küzd Makfalva a helyi jelképek és nevek használata terén. A makfalviak levelét az Európai Tanács mellett működő Rasszizmus- és Toleranciaellenes Európai Bizottság (ECRI) számba vette és iktatta a romániai helyzetet vizsgáló anyagába, de a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája titkárságának is megküldte tudomásul vételre.

Mint arról már beszámoltunk, Vass Imre júliusban levélben fordult az ECRI-hez, valamint a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottságának vezetőihez, amelyben rávilágított azokra a sérelmekre, amelyek Makfalva községet érik Maros megye kormánymegbízottja részéről. A prefektus többször is felszólította őket, hogy távolítsák el a székely zászlót az önkormányzat épületéről, de nem tud erre kötelező törvényt felmutatni. Ehelyett az igazságszolgáltatáshoz fordult, és ugyanígy járt el a hagyományos helységneveket feltüntető táblák ügyében is.

Vass.I.1_bVass Imre azt reméli, hogy megerősítik: nem törvénytelenül jártak el

„A mi érdekünk az, mint közösségeink vezetői, hogy ezeknek a javát szolgáljuk, és nem az, hogy eredménytelen harcot vívjunk a kormányzattal csak azért, mert közösségeink nem román etnikumúak, más nyelvük, hagyományaik vannak. Másrészt elfogadhatatlan, hogy a hatóságok gyakran megengedik maguknak a törvényszegést azért, hogy minket arra kötelezzenek, ne mutassuk ki ezeket a különbözőségeket” – fogalmazta meg akkor álláspontját az elöljáró, aki arra kérte a címzetteket, hogy a következő romániai útjuk során látogassák meg Székelyföldet, mert az itteni helyzetre való rámutatás nélkül nem lehet teljes a jelentés arról, hogy Románia miként tesz eleget az önkormányzati charta rendeleteinek.

Az ECRI 2014. évi jelentésében különben az olvasható a magyar kisebbségekre vonatkozó részben: ajánlást tesznek, hogy a hatóságok az egyenlő bánásmód elvének alkalmazása vonatkozásában biztosítsák a nemzeti és regionális szimbólumok használatát, és orvosolják ezen jogok megsértését.

Megkeresésünkre Vass Imre elmondta: remélhetőleg olyan választ fog kapni, amely ha nem is oldja meg a problémát, de ajánlás lesz arra nézve, hogy a helyi közösség nem járt el törvénytelenül, amikor kitűzte a székely zászlót a községházára, vagy amikor Csókfalva, Székelyszentistván és Atosfalva hagyományos neveit is feltüntető táblákat állított fel a 13-as országút mentén Hármasfalu határain belül.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
6.
mpopo
2016.10.03., hétfő [15:40]
nagy hos ez a vass imre, kar hogy nem o irta a levelet hanem valaki mas. o csak ala irta. hazugsaggal kezdodik ez is!
5.
Egy
2016.10.01., szombat [14:58]
Igaza van!
Nem kell semmit csinálni, mert az a csodafegyver, attól fognak megoldódni a problémáink.
Gondolom a tulipán jele alatt fontos ember valamelyik hazai sóhivatalban.
4.
trabis
2015.09.26., szombat [17:43]
Gratulálunk. Csak így tovább , Imi! Előbb , vagy utóbb , de nekünk lesz igazunk!!!!!!!!!!!
3.
sode
2015.09.24., csütörtök [17:58]
Ne add fel Imi...
2.
2-es anonim
2015.09.24., csütörtök [09:41]
Nesze semmi, fogd meg jól!
Köszönettel megkapták és tovább küldték egy másik sóhivatalhoz. Nesze semmi, fogd meg jól!
1.
Gátkötők
2015.09.24., csütörtök [08:22]
Hol az érdekképviseletünk hivatalos jogvédő hálózata?
Hozzászólások6