Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

A faipar mint húzóágazat Székelyföldön A faipar mint húzóágazat Székelyföldön

Fülöp-Székely Botond | 2016.02.26. [15:40] | Utolsó módosítás: 2016.02.26. [15:41]

A vállalkozók igényeire reagálva faipari szakmai fórumot szervezett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. székelyudvarhelyi regionális képviselete pénteken. A konferencián több témakörben tartottak előadást.

faipari kereskedelmi konf-MCS-7_bFarkas Balázs szerint nem a nyers fa eladásokra, hanem a feldolgozott termékek értékesítésére kell koncentrálni

„Az elmúlt időszakban a Székelyföldön megrendezett vállalkozói fórumokon, üzleti találkozókon több alkalommal felmerült, hogy térségünk egyik húzóágazata, a faipartekintetében igény lenne egy olyan konferencia megszervezésére, ahol a helyi vállalkozók megfogalmazhatnák a munkájuk során felmerült szakmai kérdéseket” – magyarázta a fórumon Orosz-Pál Levente a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. székelyudvarhelyi regionális képviseletének vezetője. A rendezvény további céljai közé tartozik, hogy a részvevők megismerhessék egymást, beszélhessenek a nemzetközi és hazai piacok alakulásáról, illetve tájékozódjanak a Kárpát-medencei üzleti lehetőségekről. Orosz-Pál azt is elmondta, hogy a konferencia megszervezését az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (UKKSZ) volt elnöke, Kelemen-Fehér Dénes is segítette.

faipari kereskedelmi konf-MCS-4_b

„Nagyon megörültem, mikor meghallottam, hogy faipari témában lesz konferencia, hiszen ez a régió egyik húzóágazata. Gazdasági szempontból Székelyföld egyik legfontosabb kitörési pontja a faipar” – jelentette ki Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja. Mint mondta Székelyföldnek az erdők az egyik legnagyobb kincsei, elengedhetetlen ezeknek a „lehető legbölcsebb, legésszerűbb kihasználása.” Jelenleg a nyers fa eladása az, ami dominál, a konzul szerint azonban ez nem lehet jövőkép, minél több vállalkozásra van szükség, amely magasan feldolgozott termékeket állít elő, ezáltal értékeket teremtve.

faipari kereskedelmi konf-MCS-2_b

„A fa feldolgozása több munkahelyet, megélhetést biztosít a Székelyföldön élő emberek számára” – fogalmazott, Farkas hozzátéve, hogy az ipari mellett, a fa hagyományos feldolgozási módjait is meg kell őrizni. Utóbbi érdekében minél több mester embert kell képezni. Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága bejelentette a határon túli fiatal vállalkozások éve programot, amelynek részeként határon túli cégek kapnak lehetőséget ötleteik megvalósítására. Erre komoly összeget különített el a magyar kormány.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
12.
ha ha
2016.02.29., hétfő [15:30]
A székelyföldi faipar mind húzó ágazat? hát egyeseknek biztos. Erdész a családban, ha több van belőlük annál jobb vagy jó ismeretséggel funkcionáló cégek, a többi csak kínlódik, ellehetetlenül. Ez egy pár ember kiváltsága ja és nem a letarolásból, deszkabizniszből kellene álljon a székelyföldi faipar, hanem annak megmunkálásából, mint bútorkészítés, ajtó-ablak, használati tárgyak, kapuk stb és exportálni a nagyvilágba. Nagyon sok jó szakember volt-van csak ellehetetlenültek vagy nem volt folyamatos megbízás. Az ember nem tud a bizonytalanban élni, azokat a cégeket, szakembereket kell(ne) segíteni, aki szívesen és szeretettel munkálják meg a fát.
11.
Gézzzza
2016.02.27., szombat [22:40]
az a legnagyobb baj nálunk,hogy az ilyen elhízott sokatmondó semmittevők agyon vannak gazdagodva és a dolgozó ember az egyik napról a másikra él...
10.
Gézzzza
2016.02.27., szombat [22:37]
nem is él rosszul belőle,mint a fenti ábra mutatja... odaraknád egy napot lapátoljon ott halna meg helyben. délre rendelhetnéd a halottaskocsit. de jó nagydarab húszárokkal,mert az ipse min 150kg.
9.
kkkkkkkkkkkkkkk
2016.02.27., szombat [18:30]
egy ilyen magasszintu megbeszelesen a faiparrol hogy lehet,hogy hianyzik verestoy es dusa??????????????
8.
traktorista
2016.02.27., szombat [11:42]
Ja, és a háttérben az angol nyelvű sablonos biznisz szöveg ÉPPEN AMIKOR SZÉKELYFÖLD-ről beszélnek... hááát jól mutatja hogy mennyire a szivük csücske Székelyföld felemelése gazdaságilag.
7.
traktorista
2016.02.27., szombat [11:37]
Ez az Orosz-Pál is rendkivül sokoldalúan fejlett, hogy mindenbe mindenhez ért, sőt vezetői szinten ott van mindenhol ahol egy mikrofon állványt felállítanak.
Egyébként összeültek hogy ne legyenek szanaszét, volt már ilyen, nem is egy. Majd megették a szendvicset, ittak rá kávét s hazamentek. vagy nem.
6.
húzóágazat ?
2016.02.27., szombat [10:58]
Fogvájó készÍtésre még maradt fa? Meddig tart a félrevezetés és a hazudozás ?Ismerik azt a szót ,hogy MÉRTÉK,vagy HATÁR? Ennyire elvesztettük az értelmüket?Szégyen!!
5.
Udvarhlyi lakos
2016.02.26., péntek [22:08]
Nem szegyelik magukat osszeulni es tanacskozni mikor kihasznaljak a szegeny embereket a muhelyekben es eberert dolgoztatnak!!
4.
turan
2016.02.26., péntek [19:44]
Ti szedultok? A szekely faipar a beka s....gge alatt sincs. Mirol beszelnek ezek a nyakkendosok?????????
3.
Cirre
2016.02.26., péntek [16:42]
25 éve a nyers fát tolják kifelé,most is ez megy,ettől csömöröltem meg én is.Faiparban dolgoztam sokáig,elegem lett a simlisségekből.Jó pár éve otthagytam,életem egyik legjobb döntése volt... :)
2.
valami
2016.02.26., péntek [16:11]
Szegyen , penzkoltes , mellebeszeles, semmi koze az egesznek a szomoru valosaghoz.Mive lett a szekelyfoldi faipar?
1.
Cnc
2016.02.26., péntek [15:54]
Na igen, munkahelyet biztosit ,de megelhetest biztos nem.
A konzul ur erdeklodhetett volna e temarol is, peldaul dokinétől. Esetleg megkerdezhette volna tole ,hogy mennyi is a fizetes a butorgyarban?
Hozzászólások12