Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Feltárul Kratochvil Károly életútja a Haberstumpf-villában Feltárul Kratochvil Károly életútja a Haberstumpf-villában

Veres Réka | 2017.01.04. [22:39]

A legendás és a kevésbé ismert első világháborús hősök emléke előtt tiszteleg a szerdán este megnyitott, A Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című kiállítás, amely január 17-éig látogatható a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.

doberdo hose-pa-3_b

Már az épületbe való belépés előtt betekintést nyernek az első világháború Székelyföldet érintő mozzanataiba a Haáz Rezső Múzeum látogatói, hiszen a Márton Áron térről elköltöztetett pannókiállítás áll a bejárathoz vezető sétány mellett. A Haberstumpf-villa pincéjében Kratochvil Károly és katonái emléke előtt látványos plakátokkal, százéves tárgyakkal és egy emlékgúla-másolattal tisztelegnek a tárlatot szervező intézmények.

doberdo hose-pa-4_b

Székelyudvarhelyen, a vándorkiállítás hetedik állomásán a múzeumépület egykori lakóinak történetével, Haberstumpf Artúr, Jenő és Gyula sorsának bemutatásával egészül ki az első világháborúról szóló tárlat, melyen olyan különleges tárgyak is megtekinthetők, amelyek udvarhelyszéki katonáké voltak. Az eredeti Vasszékely-szobor egyetlen megmaradt darabját is láthatják a látogatók.

doberdo hose-pa-12_b

A szerda esti megnyitón számtalan érdeklődő vett részt, nemcsak helybéliek, hanem Nagyváradról és Magyarországról is érkeztek látogatók. „Ez a kiállítás alkalom arra, hogy beszéljünk a múltról és továbbítsuk az egymást követő generációk számára a történelem nagy tanulságait. Egy múzeumnak kötelessége ezt a feladatot végezni, éppen ezért mi is próbáljuk ezt az utat járni” – mondta beszédében Miklós Zoltán, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatója. Ezt követően Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere megköszönte a szervező intézmények munkáját. Szerinte Doberdó a székelyek számára a hősiesség jelképe, amilyen a száz éve készült Vasszékely-szobor is volt.

doberdo hose-pa-6_b

Kratochvil Károly kiváló katona és pedagógus volt, a főhercegek nevelője, ám 1914-ben megtisztelő pedagógusi beosztása helyett a frontszolgálatot választotta, ahol kegyetlen megpróbáltatásokban volt része. De nemcsak parancsnoka, hanem vezetője is volt katonáinak – idézte fel az altábornagy életútjának egy részét Földváry Gábor István, a Magyar Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára. Mint elmondta, Kratochvilt tisztelték beosztottjai, hallgatták rá, és szerették, ő pedig igyekezett az adott körülmények között a legtöbbet adni – ember és vezető lenni. 

doberdo hose-pa-11_b

„Ezzel a kiállítással a Székely Hadosztály parancsnoka, ha nem is testi valójában, de hazaérkezett” – mondta Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja. Szerinte a szerdán megnyitott tárlat egy méltatlanul elfeledett nemzeti hős emlékének méltó helyreállítása.

doberdo hose-pa-9_b

Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnökhelyettese szerint az első világháború centenáriumi éveiben kötelességünk a megemlékezés. Szerinte Kratochvil Károly legendás parancsnok személyében egy más kori Bem tábornokot lehet ünnepelni, aki lelkében igazi székely volt, aki sikeresen tartotta fel a román hadsereget. „Emberi nagyságára és katonai teljesítményére az utódok példaképként tekinthetnek. Számunkra személye invictust jelent, az embert, akit nem győztek le” – mondta, hangsúlyozva, hogy a magyar nemzedékeknek kötelességük emlékezni a hősökre, az elődökre.

doberdo hose-pa-25_b

„A mi nemzetünk már bővelkedik hősökben, nem hősöket kell nevelnünk, szerető emberekre van szükségünk, akik éltetik a hősök emlékét, és olyan világot hoznak létre, amelyben nincs gyűlölet” – mondta Kecse Gabriella, a tárlat egyik partnerének, a nagyváradi Tanoda Egyesületnek az elnöke. Végül Kovács Vilmos ezredes, a magyarországi Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka zárta az ünnepi beszédek sorát, arra kérve a látogatókat, hogy a Kratochvil-gúla másolatát is figyelmesen tekintsék meg, hiszen ezek az emlékművek a Doberdónál meghalt katonák hősiességének jelképei.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
6.
Kétkulacs
2017.01.07., szombat [15:32]
http://szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/december-1-jei-unnepseg-udvarhelyen-a-gyulolet-es-az-uszitas-nem-visz-elobbre
5.
nyitva
2017.01.05., csütörtök [23:00]
kedd-péntek:9-17
szombat-vasárnap: 10-17
4.
dr. Kuvary Péter Itván
2017.01.05., csütörtök [20:30]
Megszakad a szív, ily szép sorokat olvasva.
3.
vidéki
2017.01.05., csütörtök [15:11]
Nyitvatartási program?
2.
SOK SIKERT
2017.01.05., csütörtök [15:09]
Köszönjük Veress László kabinet főnöknek és Fráter Olivér alelnöknek Székelyudvarhelyért, Udvarhelyszékért a magyarságért való fáradozásait.
1.
csíki paraszt
2017.01.05., csütörtök [07:44]
Ilyen kiállításokat kell csinálni, gratulálok.
Hozzászólások6