Székelyhon.ro
2017. február 21., kedd; Ma Eleonóra napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Illegális építkezések: patthelyzetben a város

Kovács Eszter | 2013.07.17. [18:52] | Utolsó módosítás: 2013.07.17. [19:29]

Közbeszéd tárgya, de önkormányzati szinten is felmerült az illegális építkezések kérdése, problematikája Székelyudvarhelyen. A helyi polgármesteri hivatal urbanisztikai osztályának munkatársai évente átlagban mintegy húsz-harminc ilyen esetet jegyeznek, a legnagyobb problémát azonban a város magánterületein egyre-másra megjelenő építmények jelentik: a szabálysértők nemcsak a munkálatok leállítására vonatkozó felszólításokat hagyják figyelmen kívül, de sok esetben a kirótt büntetéseket sem fizetik ki.

Illegalis epitkezes TC (15)_b

Legutóbb az önkormányzati képviselő-testület e havi ülésén került terítékre az illegális építkezések tárgya: Jakab Attila, az EMNP-frakció tagja tette szóvá, hogy egy, az újonnan leaszfaltozott Farcádi utcában lévő ingatlanlant melléképületekkel bővítettek, az építkezésre viszont nem volt engedélyük a lakóknak. Az említett ingatlan egyébként a város tulajdonát képezi, az Urbana Rt. ügykezelésébe tartozik.

„A város bethlenfalvi részében is vannak hasonló esetek. Lassan egy éve tanúként vettem részt az urbanisztikai osztály munkatársainak egyik helyszínelésén: három építmény esetében nem tudott építési engedélyt felmutatni az érintett cigány család. Az illetékesek akkor büntetést szabtak ki, de azóta sem történt előrelépés az ügyben” – számolt be Gálfi Árpád önkormányzati képviselő. A városatya kiemelte: nem mindegy, hogy bizonyos személyek magántulajdonáról, a város magántulajdonáról, illetve köztulajdonról van szó. „Előfordul, hogy sietség vagy tájékozatlanság miatt valaki saját területén engedély nélkül fog hozzá építkezni. Ilyen esetben jogos, hogy a munkálatokat az engedély kiváltásáig leállítják, majd ezek után folytatják. Amennyiben azonban a köz, a város területéről van szó, az illegálisan felépített ingatlanokat le kell bontani. A bontási rendelet kibocsátása a polgármester hatáskörébe tartozik, ezzel a lehetőséggel éltek Gyergyószentmiklóson, Brassóban, Sepsiszentgyörgyön, sőt Bukarestben is. Meg kell hozni ez első drasztikus lépést – az MPP-frakció azt is javasolta, hogy ilyen esetekben az önkormányzati képviselő-testület tanácsi határozattal támogassa a polgármestert –, hisz máskülönben nem lesz rend Udvarhelyen” – magyarázta Gálfi Árpád.

Az építkezési fegyelmet helyi szinten a polgármesteri hivatal urbanisztikai osztálya felügyeli: ellenőrzik a szabályok betartását, kihágások esetén büntetéseket szabnak ki. „Két év áll az osztály rendelkezésére, hogy felkutassuk, beazonosítsuk az illegálisan építkezőket. De mi nem vagyunk rendőrök, sem kommandósok. A procedúrát be kell tartani: beazonosítjuk a kihágást, szóban vagy írásban figyelmeztetjük a szabálysértőt, ismertetjük a törvényeket. Az ilyen jellegű kihágásokat típusuktól függően 1000-től 10 ezer lejig terjedő pénzbírsággal büntetik. Amennyiben a jegyzőkönyv megírása és a büntetés kiszabásának idején leállítják az illegális építkezést, a szabálytalanság kihágásnak minősül. Ha folytatják az építkezést, az már bűncselekménynek minősül, és az ilyen ügyeket kötelező módon az ügyészségnek kell átadnunk” – sorolta Farkas Domokos főépítész.

Az általános rendezési terv (PUG) egyébként funkciók szerint többféle zónára osztja a várost: van lakó-, kereskedelmi, ipari és zöldövezet stb. Az adott övezetbe a megfelelő funkciót betöltő épületek kerülhetnek. Ha ilyen szinten történik kihágás, akkor az illetékesek leállítják az építkezést, és elrendelik a lebontást. „Amikor azonban magánterületről van szó, akkor be kell perelni a szabálytalankodót, a peres ügyek pedig rendszerint elhúzódnak, majd a törvényszéki végrehajtás után bonthatók le az épületek” – magyarázta a főépítész.

A Székelyudvarhely tulajdonába tartozó területek egy része a város magántulajdonát, a többi pedig a köztulajdont képezi. „Ha valaki járdákon, utakon, tehát közterületen kezd el engedély nélkül építkezni, akkor felszólítjuk, büntetést osztunk, és előterjesztünk egy bontási rendeletet, majd lebontatjuk az építményt. Ez azonban csak a közterületekre vonatkozik. A város magánterületein, melyeket bérbe vagy használatra adott ki az önkormányzat, ugyanúgy kell eljárnunk, mint más magánterületen: felszólítjuk a szabálytalankodókat, büntetést osztunk, és amennyiben nem állítják le az építkezést, az ügyészséghez irányítjuk az ügyet” – fejtette ki a szakember. Az urbanisztikai osztály munkatársai évente mintegy húsz-harminc kihágást vesznek jegyzőkönyvbe, néha azonban a szabálytalankodók a büntetést sem fizetik ki. Sok esetben patthelyzetbe kerülnek a városgazdák: előfordult, hogy a bűncselekménynek minősülő szabálytalanságot már jelentették az ügyészségen, ahonnan azt a választ kapták, hogy egyazon kihágásért nem lehet kétszer megbüntetni valakit.

Farkas Domokos végszóként hangsúlyozta: a kellemetlenségek elkerülése érdekében az építkezési munkálatok megkezdése előtt, illetve bármilyen kérdés esetén javallott felkeresni a polgármesteri hivatal urbanisztikai osztályát.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
13.
szabalytalankodokat
2013.07.21., vasárnap [07:47]
BEKELL PERELNI ..sajat magat hazutolja meg ,ki adta ki az engedelyt a271o/2010 en törtent rombolasra PEDIG MÜEMLEK ZONAROL VAN SZO
12.
Janec
2013.07.20., szombat [14:54]
Az Urbanisztikai Osztály is ludas az egészben. Tudtommal az Urbanisztikai Bizonylat kiállítása hónapokba telhet. Törvény szerint a kérés leadása után egy hónapon belül ki kellene állítsák az Urbanisztikai Bizonylatot, ezt meg is teszik, az egyedüli probléma csak az, hogy meghamisítják a kérés iktatási dátumát, így a kérés iktatási dátuma és a bizonylat kiadásának dátuma között nincs egy hónapnál több. Aki nem hiszi járjon utána. A Urbanisztikai Bizonylat kiadása után lehet beszerezni a jóváhagyásokat, mihelyt össze van állítva az íratcsomó le lehet adni engedélyre. Az építkezési engedély megadása megint sok időbe telik, mert a polgármesternek nem mindig van kedve aláírni. Egy építkezési engedély megszerzése akár fél évbe is telhet. Emiatt sokan azt az utat választják, hogy felépítik az épületet terv szerint azután meg elkezdik beszerezni a papírokat.
11.
R.Sándor
2013.07.19., péntek [14:56]
Lessz ez még sokkal rosszabb is csak addig amíg politikai síkon fogunk tereket ,parkokat ,stb..létesíteni és építési engedély nélkü épített házak csak azért maradnak meg mert kell a szavazat addig itt nem lessz rend .
Az udvarhelyi közbiztonság egyenlő a nullával , rablások támadások , gyilkosságok ez Udvarhely City .
10.
kukiii
2013.07.19., péntek [09:20]
Jakab Attila: Jobb helyeken (lasd Bukarest), megoldjak buldozerrel.
Langyos semmittevok vagytok...

UI. Ezennel holnap en is epitkezhetek engedely nelkul, mert ugysem tesz senki semmit!!!
9.
anonim3
2013.07.18., csütörtök [14:52]
@dio:
Éljenek a korrupt tanácstagok !! A kopacokkal az élen !!
8.
dio
2013.07.18., csütörtök [14:15]
Épitkezési engedélyt csak közmüvesitett telekre szabadna kiadni . A közmüvesitést pedig a város kellene biztositsa nem pedig az épitést igénylővel megfizettetni mindent de ez ugye nem lenne eggyeseknek jó üzlet ugye ?
7.
ezmindmegvoltezekbenazutcakban?
2013.07.18., csütörtök [10:18]
Farczadi,Hollo, Termes, Budvar, Eltetokut. Tulajdonjogi papir,toporajz,kataszteri dokumentacio, geofuras, sanepid, tuzvedelem,engedelyek electirca,gaz stb, PUZ PUD s tarsai amire eveket kell varni. Rengeteg penz.
6.
ezmindentelarul
2013.07.18., csütörtök [10:15]
olyant is tudok ,hogy a keritest felujitotta(csak!) es megbuntettek,mert nem volt topotanulmany.stb
a masikok meg kesz hazakat gyartanak,utcak szuletnek a mindenkori hivatal tamogatasaval
5.
Hajrahajra
2013.07.18., csütörtök [09:27]
Azok akarják betartatni a törvényeket akik rendszeresen megszegik azokat. Amíg ez nem változik addig egyre többen fognak illegálisan építkezni ... stb. stb. Kezitcsókolom
4.
Alex40
2013.07.18., csütörtök [00:53]
S akkor ehez mit szoltok?
http://youtu.be/VlhseX7lR7w
3.
sabor
2013.07.17., szerda [20:41]
valamit sürgösen tenni kell az illegális épitkezések ellen!!!! zsandárok,buldózer,gumibot. ne csak a székelyembernek legyenek a törvények ebben az Istenverte országban!!
2.
hm...
2013.07.17., szerda [19:49]
Tudom, hogy sokak számára meglepő lesz amit mondok (szarkazmus), de a bulldózer csodákra képes...
1.
Robko
2013.07.17., szerda [19:43]
[Nem ütötte a mércét]
Hozzászólások13