Székelyhon.ro
2017. január 22., vasárnap; Ma Vince, Artúr napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Lehet pályázni a pedagógusi érdemfokozatokra

Dávid Anna Júlia | 2017.01.05. [21:45] | Utolsó módosítás: 2017.01.05. [23:11]

Érdemfokozatra és azzal együtt jelentős bérkiegészítésre pályázhatnak nemsokára a pedagógusok, valamint az iskolai kisegítő személyzet. Az érdemfokozat öt éven át az alapfizetés 25 százalékos növekedésével jár, ezt tavaly mintegy hatvan udvarhelyszéki pedagógus kapta meg.

szamitogepek atadas szvi 006_bMárciustól lehet jelentkezni. Az iskolaelhagyás meggátolását és az integráció terén végzett munkát értékelik

Az érdemfokozatért folyó versenyben azok az állami oktatási rendszerben dolgozó tanárok vehetnek részt, akik legalább négyéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, valamint 2011 szeptembere és 2016 augusztusa között kiemelkedő eredményeket értek el az iskolaelhagyás visszaszorításában, illetve segítették a különleges ellátásra szoruló gyerekek beilleszkedését a közoktatásba – adta hírül az Agerpres hírügynökség.

A pályázóknak emellett minden évben nagyon jó minősítést kellett elérniük. Az érdemfokozatok idén szeptember elsejétől érvényesek, és azok a tanügyi alkalmazottak, akiknek augusztus 31-éig érvényes érdemfokozatuk van, újból jelentkezhetnek a versenyre.

Megyeszinten a tanügyben dolgozó pedagógusok 16 százaléka kaphatja meg az érdemfokozatot, ezt minden évben újraszámolják, és kivonják azokat, akik már jogosultak a bérkiegészítésre, így a fennmaradt helyekre lehet pályázni – tudtuk meg Görbe Péter megyei főtanfelügyelőtől. Udvarhelyszéken az elmúlt évben hatvanegy pedagógus kapta meg az érdemfokozatot, így jelenleg 241 pedagógus kapja a 25 százalékos bérkiegészítést.

Az elmúlt évben megyeszerte összeessen 179 helyre lehetett pályázni. Az idén fennmaradt helyek számát február 13. és 20. között állapítja meg a tanfelügyelőség, majd közli a tanintézményekkel. A pályázatokat március elsejétől várják, végleges eredményekre pedig augusztus 21-én számíthatnak a pedagógusok.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
én már csak tudom
2017.01.06., péntek [17:47]
Ez mind szép és jó, csakhogy évszázados téma, hogy a familiarizmust nem tudják kiszűrni. Mert a tanfelügyelő uraknak (nőknek) rokonaik, barátaik, közeli ismerőseik előnyt élveznek anélkül, hogy a gyerekek érdekeiért a kisujjukat mozdítanák, akik pedig húznak, azoknak nem volt és nincs idejük protekciót szerezni. Ez pedig demoralizál nagyon sok pedagógust, aminek végső soron a gyerek issza meg a levét. Évekkel ezelőtt volt ugyan egy kezdeményezés, hogy az iskoláknál helyszínen, egy független csoport ellenőrzi a leadott iratcsomó helyességét (ámbár elég nehéz a csomó iratban megfogalmazott igazság, vagy ellenkezőjének felderítése), de lévén sok érintettnek nem érdeke, lemondtak róla. Tehát az érdemfokozat elnyerése nem pályázat útján történik. Legalábbis kategóriánként 80 százalékban nem.
Hozzászólások1