Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Tovább romlik a gazdátlan 131-es út Tovább romlik a gazdátlan 131-es út

Fülöp-Székely Botond | 2017.01.04. [13:02] | Utolsó módosítás: 2017.01.04. [13:17]

Nem tudni, mikor javítják meg a Felsőboldogfalva határában tavaly tavasszal leszakadt utat, ugyanis Hargita Megye Tanácsánál senki nem akarja aláírni, illetve nem írhatja alá a munkálat előkészítésével kapcsolatos dokumentumokat. A megyei önkormányzat elnöke arra hivatkozik, hogy az említett út (DJ 131) korábbi felújítása kapcsán zajló büntetőper egyik vádlottjaként nem szignózhat, az alelnökök hatáskörét pedig ő maga vonta vissza tavaly ősszel.

131es ut-pa-6_bTavasszal szakadt le az út Boldogfalva határában. Nem tudni, ki a felelős a javítások elhúzódásáért

Elsőként Borboly Csabát, a megyei önkormányzat elnökét kerestük meg a Felsőboldogfalva határában lévő leszakadt megyei út javításával kapcsolatos kérdéseinkkel. Ő ügyvédje tanácsára hivatkozva – mivel az útszakasz korábbi felújítása miatt per folyik ellene – akkor nem nyilatkozott, azt kérve, hogy az intézmény alelnökeit kérdezzük. Tőlük e-mailben nem kaptunk választ.

Múlt héten rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa, ahol – a megyei önkormányzat közleménye szerint – tárgyaltak a boldogfalvi kérdésről. A kommünikében azt közölték, hogy patthelyzet alakult ki az út javításával kapcsolatban, mivel az önkormányzat alelnökei rendszerint csak „külön egyeztetés és indoklások mentén” írják alá a munkálat előkészítésével kapcsolatos dokumentumokat. Emiatt többször indokolatlanul lelassult az ügy előrehaladása. Borboly ugyanakkor az ellene folyó per miatt nem szignózhat.

Az előzményekhez tartozik az is, hogy tavaly ősszel maga a tanácselnök vonta vissza a két alelnök útkarbantartással és -beruházással kapcsolatos hatáskörét. Amikor erről kérdeztük Borboly Csabát, a megyei önkormányzat működési szabályzatának egy részletét postázta, amelyben az áll, hogy a mostanihoz hasonló helyzetekben az alelnökök hatáskörébe tartozik aláírni a dokumentumokat. Borboly állítja, az átiratot Bíró Barna Botond és Barti Tihamér alelnököknek is továbbította.

131es ut-pa-2_bCsak a táblák jelzik, hogy a megyei tanács tud a leszakadt útról. Konkrét javítások nem történtek

„Nem szeretnék nyilatkozni ebben az ügyben, mert bármit mondanék, rossz helyzetbe hoznám az elnök urat” – fogalmazott lapunknak Bíró Barna Botond, hangsúlyozva, hogy csak nemrég választották a megyei önkormányzat alelnökévé. Barti Tihamér is ugyanezt a mondatot ismételte meg, leszögezve, hogy más hozzáfűznivalója nincs.

Bíró korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy az út helyreállítása nagyjából 250 ezer lejbe fog kerülni, biztosat azonban csak a szakértői vélemény után tud mondani. Azért kerül ennyibe a munkálat, mert nemcsak az utat hozzák rendbe, hanem a közeli patak medrét is szabályozni kell, hogy a későbbiekben ne legyenek hasonló problémák. Ehhez beton támfalakra, átereszekre lesz szükség. A megváltozott törvények miatt egyébként a megyei tanács nem kérhet támogatást a kormánytól, magának kell finanszíroznia a munkát. A javításokhoz szükséges megvalósíthatósági tanulmányt már nyáron megrendelte az intézmény.

131es ut-pa-5_bAdminisztratív patthelyzet a megyei tanácsnál. Közben az út állapota tovább romlik

Sándor József boldogfalvi polgármestertől megtudtuk, a megyei tanács munkatársai arra kérték, hogy a munkálat akadálytalan lebonyolítása érdekében egyeztessen a problémás útszakasz mellett található földterület tulajdonosával. Az említett területen ugyanis csak a tulajdonos beleegyezésével lehet dolgozni. Ez megtörtént, jelenleg a patak menti fák kivágásának jóváhagyása zajlik, ami szintén a javítás miatt fontos. Sándor József sem kapott pontos tájékoztatást, de úgy véli, idén tavasszal elkezdődhet a problémás útszakasz megjavítása. Hozzátette, eddig nem történtek balesetek a helyszínen, és reméli, hogy nem is fognak. A meghibásodott útszakaszt egyébként több tábla is jelzi.

Perben a DNA-val

A korábbi években többször is javítani kellett a 131-es megyei utat – amely Udvarhelyszéket köti össze Erdővidékkel –, mivel a földmozgások miatt megcsúszott az útalap, ezáltal pedig megrongálódott a járófelület. Végül egybefüggő aszfaltréteget teríttetett le a megyei tanács a teljes útszakaszon. Az ügy akkor került az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kivizsgálása alá, amikor kiderült, hogy a tervezettnél jóval vékonyabb aszfaltréteggel burkolták be az utat. A DNA 2013-ban azért emelt vádat Borboly és tizenkét másik személy ellen, mert álláspontja szerint a Hargita megyei önkormányzat elnöke indokolatlanul fizetett ki jelentős, útjavításra szánt összegeket két cégnek. Ezzel a vádhatóság szerint ő és feltételezett bűntársai 1,1 millió eurós kárt okoztak a román államnak.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
8.
Naosztan
2017.01.04., szerda [17:36]
Borboly meddig akarja játszani azt, hogy fut a felelősség elől s hárít mindent másra? S az udmr meddig tűri ezt? S mi?
7.
warrior
2017.01.04., szerda [16:17]
mellesleg csinalhatna valamit mert direkt erintett hisz varosfalvi ugyhogy eleg sokszor elmehet a leszakadt utszakasz mellett
6.
warrior
2017.01.04., szerda [16:15]
[Nem ütötte a mércét]
5.
bodogfalvi
2017.01.04., szerda [15:20]
@***:
Nem a funkcioit kerdeztem, hanem azt hogy mit csinal? Konkret dolgokra vagyok kivancsi.
4.
***
2017.01.04., szerda [14:52]

(...)

- ügyvezető elnök - Udvarhelyszék (Hargita)
- megyei tanács alelnök - Hargita megye

3.
bodogfalvi
2017.01.04., szerda [14:47]
Valaki meg tudja mondani, hogy mit csinal a tanacsnal ez a Biro Botond?
2.
Vekonyaszfalt
2017.01.04., szerda [14:35]
Remeljuk,hogy az ut kivarja a munkalatokat es nem szakad be teljesen.
"Vekonyabbaszfaltotmindenhova Csaba"pedig jobb is ha nem nyilatkozik.Varjak mar nagyon a caracali ingyenszallason.
Addig is javasolom,hogy toltsek fel a beszakadt reszt az iskolasoknak szant tordai kiflivel.Szerintem kemenyebb es tartosabb lessz mint a par centis aszfaltreteg.
1.
ddddddd
2017.01.04., szerda [13:39]
Mindenki tudhatná, hogy ilyen ügyekben a római illetékesekhez kell fordulni. Nem akarom megnevezni.
Hozzászólások8