Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Világrekordot döntöttek Székelyudvarhelyen Világrekordot döntöttek Székelyudvarhelyen

Veres Réka | 2014.11.08. [19:34] | Utolsó módosítás: 2014.11.08. [21:13]

A legnagyobb mennyiségű töltött káposzta egy edényben – ezt a Guiness-világrekordot szerezte meg a székely anyaváros együttműködve Csíkszeredával, Gyergyószentmiklóssal, Kézdivásárhellyel és Sepsiszentgyörggyel. Kétszázötven önkéntes segítségével közel három tonnás abszolút rekord született szombaton a székelyudvarhelyi sportcsarnokban.

kaposztaworldrec LL-9_bSzékelyudvarhelyen rekord született. Majdnem a korábbi duplája

Már pénteken elkezdődött a rekorddöntéshez szükséges előkészítő munka: az öt partnervárost képviselő 250 önkéntes részletes felkészítés – és fertőtlenítés – után 22 órakor órakor kezdte el a töltelékek készítését. A csapatokra osztott önkénteseket a partnervárosok tizenhárom legjobb szakácsa irányította, útbaigazítással látva el őket. A gigászi munka közben mindenkit a szabályok betartására buzdítottak, valamint a figyelmes göngyölítésre hívták fel a figyelmet.

Együttműködésből született a rekord

„Szeretek enni, ebből kifolyólag szeretek főzni is” – válaszolta Biró-Boér Attila arra a kérdésünkre, hogy miért csatlakozott a kezdeményezéshez. Ő egyrészt Gyergyószentmiklós polgármesteri hivatalát, másrészt a Földváry Károly Hagyományőrző Huszárbandériumot képviselte önkéntesként. Elárulta, a huszár körökben is erről ismerik, általában ő felel a finomságok elkészítéséért. A huszárbandérium önkéntese szerint meglepően gyorsan ment a töltési folyamat – legalábbis ahhoz a mennyiséghez képest, amit személyenként kellett elkészíteniük a vállalkozó szelleműeknek. Csapatában fejenként 215 tölteléket kellett elkészíteniük. Az egymásra figyelés – ez a titka Biro-Boér Attila szerint a káposzta gyors töltésének. Csapatával együtt 1 óra 10 perc alatt teljesítette a göngyölítési kvótát, hatékonyságuk a munka előtti megbeszélésnek, valamint a „futószalag technikának” volt az eredménye. 

A legjobb székely szakácsok vezényelték a kísérletet

A világrekorder töltött káposzta receptjét Benedek Árpád gyergyószentmiklósi mesterszakács biztosította, akit további tizenhárom mesterszakács segített a folyamatban. A kóstolásért többek között Lukács István, a székelyudvarhelyi Küküllő szálloda éttermét vezető szakácsa is felelt.

kaposztaworldrec LL-2_bÖt város egy óriásfazékban. Együttműködésből jeles

„Mindenekelőtt finom kell legyen, ez az elsődleges kritérium, ugyanakkor megfelelően kell megpuhuljon a káposzta és a töltelék” – magyarázta a mesterszakács, hogy mire kellett figyelnie a kóstolás közben. A szálloda konyhafőnöke elárulta, hogy a világrekorder töltött káposzta titka a felhasznált hús, a savanyú káposzta, a kiváló íze pedig a füstölt csülökben rejlik.

Telt ház a hivatalos rekordkísérleten

A székelyudvarhelyi sportcsarnokban a szurkolók helyét a lelkes önkéntesek és kíváncsiskodók vették át a szombaton. Várakozás közben néptánccsoportok előadásait követhették, akik ünnepibbé tették a rekordkísérlet hangulatát a töltött káposzta ellenállhatatlan illatában. A feszültség, az izgalom, de az érdeklődők tömege is megnőtt délutánra, amikor Annabel Lawday, a Guinness World Records bírája színpadra lépett, hogy a kísérlet eredményét értékelje.

Közel három tonna egy fazékban

A közösség igazán megdolgozott azért, hogy megdöntse a rekordot – mondta el Annabel Lawday köszöntőjében. A pénteki előkészületeket is megtekintve a bíra úgy vélte, hogy a Guiness World Records szabályainak megfelelve készültek el a töltelékek. A súlyrekord meghatározásakor az üresen megmért edény és a töltelékek súlyát vette számításba, majd elárulta, hogy a végeredmény 2960 kilogramm lett, majdnem kétszerese a korábbi rekordnak. A hitelesített rekorddöntés hallatára a több száz önkéntes és kíváncsiskodó ujjongással töltötte el a sportcsarnokot, amit az ötletet kezdeményező árulánc lufiesője tetőzött.

Jótékony cél vezérelte a kezdeményezést

A Világrekord a közösségért elnevezésű akció célja egyébként a hátrányos helyzetűek megsegítése volt. Miután átvették a Guinness diplomát, a kezdeményező nagyáruház képviselői elmondták, bár a rekorddöntésben a töltelékek súlya számított, a rászorulók segítésében viszont ezek száma volt fontos, ugyanis az áruház minden elkészült töltelék után egy lejt adományozott a partnervárosok által javasolt intézményeknek.

A rekordot döntő majd három tonnát 27 104 töltelék tette ki, így az áruház egyenként ugyanennyi lejt adományozott a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal szociális osztályának, a kézdivásárhelyi gyerekelhelyező és városi szociális központnak, a gyergyószentmiklósi Napsugár az Esőben Egyesületnek, a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Otthonnak, valamint a házigazda városban működő Orbán Alapítványnak.

Nemcsak a kíváncsiskodók kóstolhatták meg

Öt intézmény és egyesület kapott pénzbeli adományt, de további negyven szociális intézmény, hajléktalanszálló, árvaház és öregotthon kap töltött káposztát adományként a 2960 kilogrammból.

Székely rekord az angol bíra szemszögéből

Annabel Lawday, a Guinness World Records bírája Londonból érkezett Székelyudvarhelyre pénteken. „A hitelesítés alatt főként a káposztára kellett figyelnem, hiszen ebben az ételben ez az egyik legfontosabb hozzávaló. Figyelembe vettem azt is, hogy hagyományos recept szerint készült-e a töltöttkáposzta. Továbbá azt vettem számításba, hogy a végeredmény ehető-e, végül, de nem utolsósorban pedig, hogy nagyobb-e a súlya, mint a korábbi rekordé” – mondta el a Székelyhonnak Annabel Lawday.

kaposztaworldrec LL-4_bÁrgus szemekkel figyelt részletek. A szabályzatot hiánytalanul betartották

A bíra elárulta, a székely töltött káposzta nagyon finom lett – korábban már evett hasonlót, így ismerős volt az íze. Bár ittlétének nagyrészét a hitelesítéshez szükséges mérésekkel töltötte, mégis betervezte Székelyudvarhely városlátogatását hazaautazása előtt.

A korábbi rekord

Székelyudvarhely előtt az adai Gali Zoltán vendéglős kezében volt a legtöbb töltelékes káposzta elkészítése egy edényben Guiness-rekord. A vajdasági vendéglős és csapata 1418 kilogramm töltött káposztával került a rekordok könyvébe 2011-ben, amikor több mint tízezer tölteléket főzött egy 3500 literes bográcsban. Székelyudvarhelyen egy három méter átmérőjű, 4580 literes, helyi mesterektől rendelt edényben főzték meg a majdnem 2960 kilogramm töltött káposztát.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
31.
naiv
2014.11.13., csütörtök [12:02]
Ezt a pénzt már rég behortad a KAUFLAND kasszájába, mert biztos ott vásárolsz, ha így véded,csak még nem vetted észre, egy ekkora összeg egy ekkora multinál tudod mennyi?
Annyi mint neked egy hónapra a kenyér szükségleted ára, az az jóformán semmi.Könnyű a más......... .......ni!
30.
irénklenéni
2014.11.10., hétfő [20:28]
önkéntes, mit kapjanak be?
29.
egy onkentes
2014.11.10., hétfő [18:18]
Olvasva a kommenteket van akik ertekelik az esemenyt,nekik koszonjuk ,van akik fol sem fogjak mi tortent szombat este es van kik irigyek,az utobbiak bekaphatjak
28.
egy vélemény
2014.11.10., hétfő [16:21]
Külön értékelendő az öt székely város felsorolása egy helyen. Kár, hogy a többi kimaradt. Úgy sokkolóbb lett volna Bukarest fele is.
27.
Klopfolo
2014.11.10., hétfő [16:10]
Na és te ki nevében irigykedsz?

Emlékeztek, hogy bárki más, ekkora összeggel támogatott volna bárkit Székelyföldön? 5x27 ezer lej, plusz a töltelékek, amit áváknak küldtek? Plusz ingyenes tombola?
Nyúlt valaki a helyiek közül a zsebébe legalább ilyen melyre?

Vagy emlékeztek Udvarhelyen ilyen szabású rendezvényre, ami teljességében ingyenes volt?
Persze a versenytárs kényelmetlen, de az a helyzet, hogy a verseny miatti kedvező árak éppen az udvarhelyieket szolgálják. Én kifejezetten örülök, hogy van miből válogatni.
26.
hollle anyo 2
2014.11.10., hétfő [15:10]
A világrekordot a Kaufland állította fel ,amint azt az oklevél átadásánál elmondták. Súrolta a 200 000 eurót a rendezvény költségvetés és a székely településeknek nem sok közük volt az egészhez. Összefogás ,székelység csak mellébeszélés ez esetben .Helyesebb az ingyen munka ,kizsákmányolás ,zsoldosság fogalma hiszen a szervező csak önkénteseket fogadott el a társ szervezőkként emlegetett helységekből.A fazék 1 évig a Kaufland előtt lesz kiállítva majd elmegy nyugatra a gazdájához. Ez se baj de az igen hogy nagy hanggal beszélnek a helyi önkormányzatok a helyi termelőkről,helyi üzletekről ,a multi cégek mellőzéséről és lám egy kis szemfényvesztés,csali és polgármestereink némelyike máris saját kezüleg gyúrja formálja a Kaufland
Gujness rekordját, a települése költségén.
25.
????
2014.11.10., hétfő [13:25]
Tenyleg, ez valahogy kimaradt.
Ok, ebben az esetben en tevedtem es elnezest a 23-as szolasert.

Ugyanakkor ertekelem "alterego" valaszat is, hogy egyaltalan erkezett valasz :-).
+1 pont.
24.
alterego
2014.11.10., hétfő [10:49]
(szerkesztői hozzászólás)
Tisztelt hozzászóló!
Csütörtökön jelent meg az alábbi cikk:
http://szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/egy-fazekban-a-rekordert
23.
????
2014.11.10., hétfő [10:44]
Koszonom ujra a Szekelyhonnak, az UTOLAGOS tudositast. Ha elore tudtam volna, reszt veszek....

Meg egy UTOLAGOS tudositas.....jo ez igy..
22.
NWO
2014.11.10., hétfő [10:06]
Világrekord javaslatok:
- legtöbb munkahely teremtése adott időn belül
- legösszetartóbb közösség a világon
- legtöbb kiemelkedő intelligenciájú iskolást kitermelő közösség

s lehet folytatni.
21.
HAZAFIIIII
2014.11.09., vasárnap [22:54]
Azt nem értem,hogy a román tv adóknak miért kell romául nyílatkozni??? Miért nem lehet magyarul nyílatkozni nekik és ők fordítsák le a nyelvükre?????
20.
(...)
2014.11.09., vasárnap [21:31]

16.DD : Úgy látszik ő volt a kakukktojás. Még szerencse, hogy a csoportképnél a székkel eléült egy pali mert a muffot is megmutatta volna. DD :)

19.
aki nem tudott rola
2014.11.09., vasárnap [18:56]
csak sajnos mindig a vegen irja ki a szekelyhon jobblenne elore tajekoztatni az esemenyekrol nem csak errol hanem egyeb rendezvenyekrol is
18.
tobozka
2014.11.09., vasárnap [18:38]
Hát, hogy ökör és marha volt-e benne, nem tudom, de disznó biztosan
17.
FILM
2014.11.09., vasárnap [17:13]
Egy kisfilm az előkészületekről:
https://www.youtube.com/watch?v=bHUSQCMFyoo
16.
DD
2014.11.09., vasárnap [16:12]
A szóban forgó hölgy annyira igyekezett,hogy valahol el hagyta a szoknyáját és észre sem vette !
15.
Cargo
2014.11.09., vasárnap [16:09]
Ha elolvastad volna végig a cikket, tudnád...
14.
varzade sibiu
2014.11.09., vasárnap [15:06]
na de mi let a vegen a sok toltelekkel?
13.
Klopfolo
2014.11.09., vasárnap [15:00]
@juj:
Jujj de hülye vagy!
12.
önkéntes
2014.11.09., vasárnap [13:44]
Rosszindultú hozzászólás csak olyan ember részéről jöhet, akinek soha nem volt része ilyen magasztos élményében. Felemélő érzés, hogy ott lehettem és segíthettem. Gratulálok a kiváló ötletért, a hibátlan szervezésért és kivitelezésért.
11.
juj
2014.11.09., vasárnap [13:14]
@Na!:
Na de lám,lám.......mekkora reklámot pattintott magának, nemde? Mert arról szól az egész minden semmi másról.
Mikor nem megy a bót akkor jön egy kemény reklám, agymosás és minden megy tovább, csak mi egy ilyen akció után nem így látjuk, hát erről szól a reklám kampány. .Itt most célt ért.
10.
moderátor
2014.11.09., vasárnap [13:13]
Arra azért kíváncsi lennék, hogy kicsoda az a csizmás-sonkás hölgy. Főszervező, netán főszponzor, hogy ilyen szerkóban felengedték a pulpitusra.Merthogy ízlésficamban szenved az tuti.Jó ízlés is van a világon...
9.
Na!
2014.11.09., vasárnap [13:06]
Szidjuk a Kauflandot hogy ilyen meg olyan, na de lám, lám...
8.
uccunekihohaho
2014.11.09., vasárnap [12:16]
az ilyenek, mint te soha 2 lejt nem adakoztak más ember javára, csak ugatni tudnak, morgolódni és vádaskodni.
Cikket olvasni a végéig nem, mert szépen írja, hogy hány tízezer lejt adtak alapítványok javára, de addig nem jut el a fajtád, mert az irigység csípi a szemét.
7.
Hurrá Székelyek. Sonkát is belé !
2014.11.09., vasárnap [05:00]
Gratulálok, ügyes ! Na meg ha annak a csizmás székely hölgynek a "sonkáit" látom igazán megjön az étvágyam hogy megkostoljam.
6.
Cargo
2014.11.08., szombat [21:33]
A cikkben le van irva szépen hány ezer lejt adományoztak különböző szervezeteknek, továbbá hova került még az elkészült ételből.
Jó lenne ha ne csak morrognánk csípőből mindenre s keresni a csomót a kákán...
5.
Lia
2014.11.08., szombat [21:29]
Köszönet a szervezőknek, köszönet mindenkinek akik részt vettek. Az alapítványunk gondozottjainak finom vacsorájuk volt. Külön köszönet a polgármesteri hivatal szociális osztályának, akik házhoz is vitték a finomságot.
4.
stalker
2014.11.08., szombat [21:08]
Ez nem az evés-ivásról szólt te gyökér, és rosszat semmiképp sem tettek, megnézném hányszor adtál ételt a szegényeknek
3.
sziklaberc
2014.11.08., szombat [20:24]
Flekken Árpika, le a kalappal. Örülök, hogy olyan szakács ismerősöm van, akinek a neve a rekordok könyvében is olvasható. A sült malacot ezentúl is tőled rendelem.
Örülök, hogy jótékony céllal volt megszervezve és ez példát mutat az önző magatartásnak.
"Nekünk adtál hála Istennek, általunk adj annak is , akinek nincsen!" Lóripap .
Együtt egymásért - Szentmiklósiakért, de nem csak. Szereda, Kézdi, Szentgyörgy, Udvarhely, Gyergyó EGYÜTT!!!!!!!
2.
ezaz
2014.11.08., szombat [20:15]
Okorseg, marhasag ,hulyeseg,disznosag stb!!!!
1.
azta
2014.11.08., szombat [20:09]
S valami értelmesebb dologban nem sikerül kimagaslani? Jót lehessen enni-inni, oszt azzal mi vagyunk a világ elitje :)
Hozzászólások31