Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

A Csíki Játékszínben vetítik A kopasz énekesnőt

2011. 04. 20., szerda

Tompa Gábor A kopasz énekesnő című, 1992-ben, Kolozsváron bemutatott előadásának felvételét nézhetik meg az érdeklődők ma 21.30 órakor a Csíki Játékszín színházmozijában. A vetítésre a belépés díjtalan.

kopasz_enekesno_b

A kopasz énekesnő nem kizárólag az angol burzsoázia társadalmi szatírája, hanem általában véve a kispolgáré. Ionesco a műve kapcsán kifejti, hogy „a bevett eszmék, jelszavak emberét, az örök konformistát” karikírozza. Szerinte a tömegek túlságosan is hajlamosak arra, hogy befogadják a készen kapott eszméket és jelszavakat, ezért a kialakuló tömegtársadalom egyre inkább egyetlen központból irányított automaták seregére emlékeztette. „A Smithek és Martinok (Smith-ék vendégei) már nem tudnak egymással beszélni, mert már nem tudnak gondolkodni; nem tudnak gondolkodni, mert már nem tudnak érezni, nincsenek szenvedélyeik, már nem tudnak létezni, bárkik és bármik lehetnek, minthogy elvesztették önálló személyiségüket, ők valójában a »többiek« (…) kicserélhetők. Ha Smithék helyébe Martinék lépnek, ezt senki sem veszi észre” – írja Ionesco a darabhoz fűzött jegyzeteiben.

A kopasz énekesnő éppen azzal végződik, hogy Martinék és Smithék helyet cserélnek, a Martin házaspár várja az angol polgári otthonban, az angol fotelokban vendégeik, Smithék érkezését, és eközben ugyanazokat az értelmetlen, banális közhelyeket ismétlik, mint Smithék a darab elején.

A kopasz énekesnő – mint a legtöbb Ionesco-darab – igen egyszerű alaphelyzetre épül, a mindennapi élet ezerszer megismétlődő, semmitmondó jelenetére. Ez a kezdetben valószerűnek tetsző helyzet azonban lassan, majd egyre fokozódó gyorsasággal felbomlik, a dolgok – mint az álomban – elvesztik természetes összefüggéseiket, minden mértéktelenné, képtelenné válik, amíg az egész vad őrjöngéssé fokozódva, a drámai tetőpontra érve, fel nem robban. A robbanás után helyreáll a nyugalom, és minden kezdődhet elölről. (Forrás: Literatura.hu)

Tompa Gábor 1957. augusztus 8-án született Marosvásárhelyen. Édesapja a szintén nagyhírű rendező, színházigazgató Tompa Miklós, akiről a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház magyar tagozata is a nevét kapta. Édesanyja a Marosvásárhelyi Székely Színház neves színésznője, Mende Gaby. Középiskolai tanulmányai után Bukarestben tanul tovább, a Színház és Filmművészeti Akadémia rendező szakán. Itt olyan nemzetközi hírű színházi alkotók voltak mesterei, mint Liviu Ciulei, Mihai Dimiu és Cătălina Buzoianu. Sokat tanult édesapjától, Tompa Miklóstól is (aki a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet rektora volt, és kivételes színházpedagógus), illetve Harag Györgytől is, akit szintén mesterének tart.

Miután 1981-ben rendezői diplomát szerzett, a Kolozsvári Állami Magyar Színházhoz szerződött rendezőnek. Már korai rendezéseiből is nyilvánvalóvá vált, hogy a nagy realista mesterektől (is) tanult. Tompa nem csupán továbbfejleszti a nagy elődök színpadi megoldásait, de sajátos rendezői nyelv megteremtésére törekszik. Általa hangsúlyosabban törtek be az erdélyi magyar színpadokra az ekkoriban épp fénykorát élő, nemzetközi elismerésnek örvendő román színház technikái, képszerű megoldásai. Tompa Gábor olyan újítóként lépett fel, aki a „hiányzó” avantgárd szellemiséget, az abszurd, szimbolista, ritualizáló, szcenografikus technikákat is sorra „kipróbálta” Kolozsvár színpadán. Merész kísérletezéssel közelített minden műhöz, újszerű rendezői nyelvében ötvözte a magyar és román színház legjobb hagyományait, a nagy elődök eredményeit, figyelve a legújabb nemzetközi fejleményekre is. Egyéni látásmódjával olyan formanyelvet alkotott, amely összetéveszthetetlenné tette „művészi kézjegyét”.

1990-óta igazgató és főrendező. Igazgatása alatt a Kolozsvári Állami Magyar Színház nemzetközi hírnévre tett szert, több hazai és nemzetközi fesztiválon vett részt, és számos díjat nyert. A kolozsvári társulatot a szaksajtó a „legjobb magyar színtársulatként” tarja számon.

Tompa Gábor 1992-es paradigmatikus A kopasz énekesnő rendezését sokan egyféle művészi programként tekintették, amelyről azt tartották akkoriban, hogy a kolozsvári színház jövendő arculatát is meghatározni kívánja. E. Ionesco művével Tompa Gábor 1993-ban, Angliában elnyerte a kritikusok által odaítélt az Év Legjobb Külföldi Előadása Díjat. A produkciót Finnországban, Franciaországban, Moldova Köztársaságban és Magyarországon is nagy sikerrel mutatták be. 2000-ben Tompa egy párizsi társulattal mutatta be a Kopasz énekesnőt, majd 2009-ben, a szerző születésének 100. évfordulóján a kolozsvári román színházzal vitte színre, vallomása szerint egy teljesen új változatban, ami semmiben sem hasonlít a korább említett két verzióhoz.

Tompa Gábort 2006-ban alkotói munkásságáért az Európai Színházi Unió egyéni tagjává választotta. 2008-ban az általa vezetett intézmény (egészében) is felvételt nyert a Színházi Unióba. 2007 januárjától a Kaliforniai Egyetem (San Diego) Színházi Tanszékén a Rendezői Program vezetője.

IDŐJÁRÁS

 • Csíkszereda

  MOST
  Helyenként felhős
  -2 °C
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  10 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  13 C°
 • Székelyudvarhely

  MOST
  Helyenként felhős
  0 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  15 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Derült
  -1 °C
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  13 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  15 C°
 • Gyergyószentmiklós

  MOST
  Helyenként felhős
  -2 °C
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  9 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  12 C°
 • Sepsiszentgyörgy

  MOST
  Jórészt felhős
  0 °C
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  16 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5169 RON
1 USD 4.2669 RON
1 GBP 5.3549 RON
1 CHF 4.2410 RON
100 HUF 1.4638 RON
1 XAU 172.3556 RON