Székelyhon.ro
2017. január 24., kedd; Ma Timót napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Ezüstérmes a Székelyudvarhelyi KC!

2011. 05. 23., hétfő

A férfi kézilabda Nemzeti Liga második helyén végzett a Székelyudvarhelyi KC, a nagyszerű teljesítményt egy hazai győzelemmel ünnepelték meg a fiúk és a szurkolók. A hat éve alakult kézilabda-
csapat az ezüstéremmel eddigi legjobb teljesítményét érte el, továbbá indulási jogot szerzett a második legerősebb európai klubversenyben, az EHF Kupában.

9szkcHazai pályán a Bákói Dedeman ellen az utolsó percekben behúzott győzelemmel búcsúzott szurkolóitól a Székelyudvarhelyi KC, a fiúk ezüstéremmel nyakukban köszönték meg a telt házas városi sportcsarnokban a nekik szánt bizalmat.
A Bákó elleni találkozó előtt már eldőlt, hogy biztosan ezüstérmes pozícióban végez a csapat, hiszen a Suceavai Bucovina hazai pályán döntetlent játszott a Temesvár csapatával, így nem tudta megelőzni az SZKC-t. A Bákói Dedeman elleni telt házas találkozón látszott, hogy nincs tétje a mérkőzésnek, mindkét csapat félgőzzel játszott. Így nem csoda, hogy fej fej mellett haladtak, felváltva vezettek a találkozón a csapatok. Az első félidő vége előtt összeszedte magát az udvarhelyi alakulat, és végül kétgólos előnnyel mehetett pihenni (16–14).
Térfélcsere után az előnyt nem tudták megtartani, hamar egyenlített a vendég alakulat. Ezután az első játékrészhez hasonlóan felváltva vezetett mindkét együttes. Az 52. percben, 27–27-es állásnál tudta teljesen átvenni a hazai csapat a mérkőzés irányítását, fokozatosan eltávolodott az ellenféltől, és végül magabiztos, 36–30-as győzelmet aratott. A telt házas sportcsarnokban nagyon jó hangulat uralkodott, a közönség hullámzott, mindenki nagyon örült a hatalmas eredménynek: ezüstérmes lett a román bajnokságban az SZKC! A mérkőzés végén a Román Kézilabda Szövetség részéről Birtalan István (az igazgatói tanács tagja) és Goran Gheorghe (férfi kézilabdáért felelős technikai igazgató) adták át az érmeket a székelyudvarhelyi csapat tagjainak.
A hat éve alakult együttesnek a most lejárt bajnokság csupán a negyedik volt a Nemzeti Ligában. Első szezonjában a hatodik helyen végzett, majd a következő két idényben egyaránt a hetedik helyet szerezte meg. A most megszerzett ezüstérem értékét tovább emeli az a tény, hogy sokáig a bajnokságot is vezették. A csapat bebizonyította, hogy nem a középmezőnyhöz tartozik, a riválisok jövőre is pokoli nehéz mérkőzésekre számíthatnak az SZKC ellen.
A fiúknak még nem kezdődött meg a jól megérdemelt pihenés, hiszen a héten rendezik a Románia Kupát Drobeta Turnu Severinben. Az SZKC az idei idény legkellemetlenebb ellenfelével, a Pandurii Tg. Jiu csapatával játszik a negyeddöntőben. A Gorj megyeiektől mindkét bajnokin vereséget szenvedtek, továbbá felkészülési mérkőzésen sem tudtak győzni ellenük.
Ferenczi Botond: „Egyedülálló érzés, hiszen óriási küzdelemben lettünk másodikak egy csodálatos bajnokság után. Minden ki volt élezve az utolsó fordulóra, hiszen pár órával a mérkőzés előtt még úgy volt, hogy élet-halál meccset vívunk a második helyért. Végül minden nagyon jól sült el, sikerült egy győzelemmel kiszolgálnunk a hazai közönséget. A bajnokság elején senki sem számított arra, hogy ilyen jó eredményt fog elérni a csapat, az őszi szezon nagyon jól sikerült, tavaszra kissé elfáradtunk, de végül meglett a második hely, amit megérdemeltünk. Jövőre is ugyanilyen jó csapatunk lesz, de hogy mit hoz a következő évad, azt nem lehet előre megjósolni.”
Vlademir Rusia: „Nagyon jól érzem magamat, és boldog vagyok. Nagyszerű szezonon vagyunk túl, megszereztük az ezüstérmet. Ez a legjobb eredmény, amit pályafutásom alatt elértem. A következő szezonban magasabbra tesszük a mércét, meg akarjuk nyerni a bajnokságot.”
Dr. Verestóy Attila: „Egy tízéves projekt közepén tartunk. Székelyudvarhelyen hat évvel ezelőtt karoltuk fel a kézilabdát. Akkor egy gyerekcsapat mellé álltunk, és az eredmények is jöttek: iskolabajnokság, ifjúsági bajnokság, A Liga, négy éve Nemzeti Liga és most végül a pódium. Úgy érzem, hogy Székelyudvarhelyen tíz év alatt fel lehet építeni egy olyan kézilabda-iskolát, ahova vonzódnak a fiatalok, jelenleg több mint hatszáz leigazolt kézilabdásunk van. Ez az igazi győzelem, ez a nyeresége ennek a mai csodálatos eseménynek is. Hiszen megmutatja a gyerekeknek, hogy sporttal, mozgással, közösséggel együtt jobbá alakíthatjuk sorsunkat. Nyáron meg kell erősítenünk a csapatot, mert ezt a szintet, amelyre eljutottunk, csak erősödve lehet megtartani. Aki megáll, az lemarad. Itt csak a fejlődés az előre vezető út.”
Vlad Caba: „A mai nap nagyon fontos pillanat a csapat életében, karrieremben és a játékosok pályafutásában is. Ez a legnagyobb eredménye a hat évvel ezelőtt alakított csapatnak. Céljainkat 3–4 hellyel túlteljesítettük, hiszen a bajnokság elején európai kupaszereplést szerettünk volna elérni. Ennél sokkal több sikerült, 15 fordulón keresztül vezettük a bajnokságot, amit nem díjaznak sehol, de nagyszerű teljesítménynek számít. Csak dicsérni tudok mindenkit, aki közrejátszott a második hely megszerzésében, a keret összes játékosát, a klub alkalmazottait, és természetesen mindez nem jöhetett volna létre, ha anyagilag nem áll a csapat mellé dr. Verestóy Attila. Most lezártunk egy fejezetet a klub életében, holnaptól egy új oldallal kezdünk. Amit elértünk, nagyszerű eredmény, de arra is kötelez, hogy a jövőben hasonló teljesítményre legyünk képesek. Ehhez friss vérre lesz szükségünk, pár játékosnak megköszönjük eddigi hozzájárulását, és minőségi kézilabdásokat kell hoznunk a csapathoz, akikkel felemelkedhetünk az új elvárásokhoz.”
Zátyi Tibor

Férfi kézilabda Nemzeti Liga, 26., utolsó forduló:
Székelyudvarhelyi KC–
Bákói Dedeman 36–30 (16–14)
Gólszerzők: Rusia, Kuzmanoszki 6–6, Sztojlov, Mihalcea 5–5, Răpciugă, Ferenczi, Tálas 4–4, Frăţilă, Komporály 1–1.
Hetesek: 3/2, illetve 1/1.
Kiállítások: 6–8 perc.

További eredmények:
Nagybányai Minaur–Szatmárnémeti VSK 30–24 (14–14)
Brassói Dinamo–Bukaresti CSM 25–25 (15–11)
Kolozsvári U–Krassó-Szörényi UCM HC 34–26 (16–15)
Suceavai Bucovina–Temesvári Poli 25–25 (13–11)
Pandurii Tg. Jiu–Konstancai HCM 26–39 (14–16)
Nagyváradi CSM–Bukaresti Steaua 28–28 (14–16)

IDŐJÁRÁS

 • Csíkszereda

  MOST
  Jórészt felhős
  -15 °C
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -13 C°
  MAX:
  2 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -13 C°
  MAX:
  -1 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -20 C°
  MAX:
  -4 C°
 • Székelyudvarhely

  MOST
  Köd
  -13.5 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -11 C°
  MAX:
  0 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -12 C°
  MAX:
  -2 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -19 C°
  MAX:
  -3 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Enyhe fagyos köd
  -11 °C
  Kedd
  Borús
  MIN:
  -7 C°
  MAX:
  -2 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  -12 C°
  MAX:
  -3 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -19 C°
  MAX:
  -3 C°
 • Gyergyószentmiklós

  MOST
  Helyenként felhős
  -15 °C
  Kedd
  Derült
  MIN:
  -13 C°
  MAX:
  1 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -13 C°
  MAX:
  -2 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -18 C°
  MAX:
  -6 C°
 • Sepsiszentgyörgy

  MOST

  -12 °C
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -10 C°
  MAX:
  1 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -11 C°
  MAX:
  -2 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -19 C°
  MAX:
  -4 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4973 RON
1 USD 4.1880 RON
1 GBP 5.2215 RON
1 CHF 4.1947 RON
100 HUF 1.4525 RON
1 XAU 163.4231 RON