HÍRDETÉS
Székelyhon.ro
2016. május 25., szerda; Ma Orbán napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Szobanövények gyakori betegségei

2012. 12. 18., kedd

Amint azt már említettem, nagyon fontos, hogy vigyázzunk a szobanövényeink egészségére, főleg a téli időszakban, amikor sokkal gyengébb a védekezőképességük. A növény gyengeségét, pusztulását nemcsak a kártevők okozhatják, hanem a betegségek is.

A betegségek általában valamilyen termesztési hiányosság miatt jelennek meg a növényen, és bár nem terjednek el olyan gyorsan, mint a kártevők, a megtámadott növény sokkal nehezebben vagy egyáltalán nem tud helyrejönni.
Ha időben észrevesszük a növényen megjelent betegséget, valószínűleg meg tudjuk menteni, de vannak olyan esetek is, amikor már nem tehetünk semmit.
Az egyik kezelhetetlen betegségtípus a vírusok által okozott elváltozás. A növények levelei mozaikszerűen foltosak, a virágokban is színelváltozások jelennek meg, és az új hajtások csavarodottak, girbegörbék. Ilyenkor a beteg növénytől meg kell szabadulni. Szerencsére a vírusos fertőzések nem elterjedtek, és egyik növényről a másikra is csak közvetítők, pl. levéltetvek révén kerülnek át.
Ennél sokkal elterjedtebb betegség az ablakpárkányon tartott növények között az epren és szőlőn is gyakran megjelenő szürkepenész. A leveleken és a száron puha, vattaszerű szürke penészfolt figyelhető meg, ami átterjedhet a virágokra és a bimbókra is, végül pedig a teljes növény elpusztulását okozza. A nedves virágföldben, túlöntözött vagy túlzottan párás környezetben tartott növényeknél jelenik meg. Leginkább azokat támadja, melyeknek a levele puha, bolyhos vagy apró szőr borítja. A fokföldi ibolyánál, a begóniánál, a muskátlinál, csodaszemnél (cineraria) és a ciklámennél gyakran megjelenő betegség. Kezdetben még megmenthetjük a növényt, ha levágjuk a beteg részeket, szellősebb, szárazabb helyre tesszük, és abbahagyjuk az öntözést, viszont ha későn vettük észre, akkor nemcsak a növénytől kell megszabadulni, de még a virágcserepet is csak alapos mosás után szabad újrahasználni. A szürkepenész a gyakori oka a pincében teleltetett muskátlik tönkremenésének is, szakítsunk időt arra, hogy átnézzük az ott lévő növényeket, és a betegnek kinéző leveleket, hajtásokat vágjuk le, a nagyon rossz állapotban lévő növényeket dobjuk ki. Megelőzés érdekében télen csak nagyon szűkösen öntözzük a betegségre hajlamos szobanövényeket, inkább a cserép tálkájába töltsünk kevéske vizet, mintsem felülről öntsük, és semmiképpen se jusson víz ezeknek a növényeknek a levelére (az évnek más időszakában sem).
A gyümölcsfák tavaszi hajtásain megfigyelhető lisztharmatot viszontláthatjuk a lakásban is. A hajtásvégeken és fiatal leveleken fehér liszthez hasonló bevonat jelenik meg, gyorsan terjed, és a hajtások, illetve a levelek deformálódásához vezet. Ez is egy gyakori gombás megbetegedés a szobanövényeknél, szerencsére nem annyira veszélyes, mint a szürkepenész. A megjelenés kezdetén elég, ha a beteg részeket levágjuk a növényről, de ha tovább terjed, és jobban eluralkodik, akkor valamilyen kezeléshez kell folyamodnunk. Amíg a szabadban tartjuk a növényt, addig használhatjuk ugyanazt a kéntartalmú permetezőszert, amivel a gyümölcsfákat is kezeljük lisztharmat ellen, a lakásban viszont nem. Télen erős zsurló- vagy édesköményteával lehet permetezni a lisztharmatos szobanövényt, és akárcsak a szürkepenész esetében, egy szellősebb, kevésbé párás helyet kell neki keresni.
A levelek felső felén megjelenő fekete réteg a korompenész. Ez nem a növény betegsége, hanem a levéltetvek és pajzstetvek miatt megjelent fényes mézharmatrétegen élő gomba. Ez önmagában nem károsítja a növényt, de nagyon elcsúnyítja. Nedves, szappanos szivaccsal könnyen letörülhető, de jobb, ha még ezelőtt lemossuk a ragacsos mézharmatot, mielőtt elkezdődne a „bekormosodás”.
Örömteli kertészkedést!

Farkas Attila

IDŐJÁRÁS

 • Csíkszereda

  MOST
  Helyenként felhős
  11 °C
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  16 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Zivatar
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
 • Székelyudvarhely

  MOST
  Enyhe eső
  14 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  18 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Enyhe záporeső
  14 °C
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  20 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
 • Gyergyószentmiklós

  MOST
  Enyhe eső
  11 °C
  Szerda
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  14 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  17 C°
  Péntek
  Zivatar
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
 • Sepsiszentgyörgy

  MOST
  Eső
  13 °C
  Szerda
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  17 C°
  Péntek
  Zivatar
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5114 RON
1 USD 4.0340 RON
1 GBP 5.8819 RON
1 CHF 4.0678 RON
100 HUF 1.4275 RON
1 XAU 161.1405 RON