Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

ÚTLEVÉL IGÉNYLÉSÉHEZ SZÜKSÉGES IRATOK

2007. 06. 21., csütörtök


Új útlevél kiállításához, illetve régi útlevél cseréjéhez szükséges iratok: • személyi igazolvány (eredeti és másolat); születési bizonyítvány (eredeti és másolat); házasságilevél (eredeti és másolat); nyugták a befizetett illetékekről (32 lej - Kincstár, 64 lej - CEC, vagy BCR); régi útlevél; típusnyomtatvány (cerere tip 1); a fényképeket helyben készítik; mappadosszié.
Amennyiben az útlevélbe kiskorúakat (14 éven aluliakat) is be akarnak tenni, szükséges a gyermek születési bi­zo­nyítványa (eredeti és másolat). Ha csak egyik szülő van jelen, akkor mellékelni kell a másik szülő közjegyző előtt tett nyilatkozatát. Amennyiben végleges bírósági ítélet létezik a gyerekelhelyezésről, akkor szükséges az akta eredeti és másolt példánya.
Gyerek utólagos beírásához a következő akták szükségesek: 3 lejes illeték a kérésre (Kincstár); annyiszor 3 lejes beíratási illeték, ahány gyereket akarnak beíratni (Kincstár); ha csak az egyik szülő útlevelébe akarják betenni, szükséges a másik szülő közjegyző előtt tett beleegyezése; 3 db. 3X4-es fénykép; amennyiben végleges bírósági ítélet létezik a gyerekelhelyezésről, akkor nem szükséges a másik szülő beleegyezése, de szükséges a hivatalos végzés eredetije és másolata; a gyerekek és szülők személyi aktáinak fénymásolata

14 év alatti gyermeknek is lehet indokolt esetben igényelni külön útlevelet. Szükséges iratok: születési bizonyítvány (eredeti és másolat); szülők házasságlevele (eredeti és má­solat); szülők vagy törvényes képviselő személyi igazolványa (eredeti és másolat); nyugták a befizetett illetékekről (32 lej - Kincstár, 64 lej - CEC, vagy BCR); szülők közjegyző előtt tett nyilatkozata, melyből nagyon pontosan kitűnik, miért igénylik a külön útlevelet; régi útlevél (ha volt); típusnyomtatvány (cerere tip 2); a fényképeket helyben készítik; mappadosszié.
A formanyomtatványok (kérések) letölt­hetőek a következő internetes honlapokról: http://www.pasapoarte.mai.gov.ro
http://www.mai.gov.ro
Cím: Székelyudvarhely, Kossuth u. 20, Tel: 218401.
Ügyfélfogadás: IKTATÁS: csütörtök 8.00 -13.00; KIADÁS: minden nap 14.00 –15.30, péntek 8.00-13.00.
ÚTLEVÉL IGÉNYLÉSÉHEZ SZÜKSÉGES IRATOK (2.) Sürgősségi estekben, illetve útlevél elvesztése, ellopása vagy meg­ron­gá­ló­dása esetében az ügyintézés Csíksze­redában történik.
Szükséges iratok: típuskérés (cerere tip 3); büntetés (Csíkszeredában kell fizetni az akták leadásakor); nyilatkozat a lopás, elvesztés, ron­gá­lódás körülményeiről; igazolás a rendőrségről – lopás estén – ilyenkor nem kell büntetést fizetni; konzuli útlevél, amellyel az állampolgár hazautazott, ha az esemény kül­föl­dön történt; mappadosszié.
Amennyiben az elvesztés, lopás bejelentése megtörtént, de időközben megke­rül az irat az új útlevél kiállítása előtt, azonnal jelenteni kell az illetékes szerveknél, hogy ne állítsanak ki új útlevelet, illetve csak a bejelentés után használható a régi. Ha valaki 3 év alatt kettő vagy több alkalommal veszíti el, rongálja meg az út­le­velet, az eset kihágásnak, sza­bály­sér­tés­nek minősül, és a törvény értelmében büntetik. ( 248/2005 sz. törvény).
Sürgősség esetén 100 lejes illeték be­fi­zetése ellenében lehet igényelni, nem kell indokolni. Bizonyos esetekben, pl. kö­zeli rokon betegsége, halála, sürgős or­vosi kezelés, vagy külföldi bírósági be­idézés esetén nem kell sürgősségi il­le­téket fizetni.
Cím: Csíkszereda, Tel: 0266/310653, fax: 0266/310830.
Ügyfélfogadás: hétfő, szerda, csütörtök, péntek 08.30 -16.30, kedd 08.30-18.30.
Megjegyzés: Minden hónap utolsó péntekén szünetel az ügyfélszolgálat.
A formanyomtatványok (kérések) letölt­hetőek a következő internetes honlapokról:
http://www.pasapoarte.mai.gov.ro
http://www.mai.gov.ro


IDŐJÁRÁS

 • Csíkszereda

  MOST
  Havazás
  -1 °C
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  2 C°
  Kedd
  Hózápor
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  2 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  3 C°
 • Székelyudvarhely

  MOST
  Havazás
  0.2 C°
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  2 C°
  Kedd
  Hózápor
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  3 C°
  Szerda
  Hózápor
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  5 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Enyhe hóesés
  1 °C
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
  Kedd
  Havazás
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  8 C°
 • Gyergyószentmiklós

  MOST
  Havazás
  -1 °C
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  3 C°
  Kedd
  Hózápor
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  2 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  2 C°
 • Sepsiszentgyörgy

  MOST

  0 °C
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  2 C°
  Kedd
  Havazás
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  4 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5194 RON
1 USD 4.2442 RON
1 GBP 5.2680 RON
1 CHF 4.2486 RON
100 HUF 1.4680 RON
1 XAU 169.4280 RON