HÍRDETÉS
Székelyhon.ro
2016. május 27., péntek; Ma Hella napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Közeledik az uniós temetések ideje

2009. 12. 02., szerda

Az előírások szerint nem szabad majd a halottat otthon felravatalozni, csakis az erre a célra kialakított, hűtőkamrával, vízvezetékkel ellátott ravatalozókban. Ezeket a temetői létesítményeket zöld függöny választja el majd a külvilágtól. A halottat csakis speciális járművel lehet a temetőig szállítani, nem lesznek halottas hintók, sem halottszállító utánfutók, esetleg teherautók. Az új törvény a gyászmenetet is kizárja.

Az uniós normák szerint a koporsó jól zárható, résmentes és környezetbarát anyagból készülhet, fala minimum 3 cm vastag kell legyen. Földbe temetéshez – fertőző betegségben elhunytak temetése kivételével – fémből, üvegből, műanyagból készült koporsó nem használható. A koporsót temetés előtt le kell zárni. Az elhunytat lebomló öltözékben, egyszer használatos cipőben kell eltemetni. Kötelező lesz a nedvszívó matrac használata, ugyanis egy halott a bomlási folyamat alatt csaknem 25 liter folyadékot termel, ami a földbe szivárog, és megfertőzheti az ivóvizet is. Az előírásoknak megfelelő, koporsóban elhelyezett kis műszer a baktériumok semlegesítésére szolgál majd, de ilyen eszközt – amiből a román sajtó szerint a legolcsóbb 25 euró, egy nagyobb teljesítményű 75 euró – Csutak József csíkszeredai temetkezési vállalkozó még a különböző szakmai kiállításokon sem látott.
Csíki gyakorlat

„Ismerjük az uniós előírásokat, és készülünk is azok teljesítésére – mondta a vállalkozó. – Igaz, csak úgy szereztünk tudomást bizonyos elvárásokról, hogy jártunk magyarországi és bukaresti szakmai kiállításokra. Árusítunk matraccal ellátott eu-s koporsókat is. Egyébként réges-rég nem használunk gyaluforgácsot.”
A temetkezési kellékek között Csíkszeredában még nem találhatóak egyszer használatos cipők, és öltözéket is csak a gyászolók, és nem speciel a halottak számára lehet vásárolni a kellékes boltban. „Tudunk halotti öltözéket rendelni – magyarázta Csutak József –, de a székely ember hozza hazulról a ruhát, s az általában olyan anyagból készül, ami lebomlik.”
A ravatalozóba csak balzsamozott állapotban lévő holttesteket szabad bevinni, de ezt már a temető belső rendszabályzata előírja – jegyezte meg Csutak József. A halottakat nálunk speciális járművekkel szállítják, ellentétben azzal, hogy román vidéken gyakran teherautóval viszik a halottat, s felülnek a koporsó mellé, sőt néha a nyitott koporsót viszik végig az utcán. „Én azt hiszem, hogy a szenátus a szeredai példát szeretné bevezetni az egész román vidékre, mert itt egész civilizáltan történik a temetkezés” – jegyezte meg a vállalkozó.
„Ez egy kerettörvény – magyarázta megkeresésünkre Gyerkó László csíkszeredai szenátor. – Mostanig nem volt leszabályozva ez a kérdés. Minden önkormányzat maga szabályozta, sőt egyes önkormányza­tok temetkezési vállalatokat is hoztak létre, és úgymond kisajátították az ipart. Ezután a hozzátartozóknak lehetőségük lesz választani több szolgáltató közül.” A szenátus által elfogadott törvénytervezet szerint minden település vagy község köteles lesz ravatalozót építeni, és azt is meghatározza, hogy az épület milyen előírásoknak kell megfeleljen. A képviselőház még nem szavazott a temetkezéseket szabályozó törvényről – jegyezte meg Gyerkó László, aki valószínűnek tartja, hogy a tervezet további módosításokon esik át. Életbelépése esetén három hónapon belül el kell készüljön a vonatkozó végrehajtási útmutató is.
Daczó Katalin

 

IDŐJÁRÁS

 • Csíkszereda

  MOST
  Jórészt felhős
  10 °C
  Péntek
  Zivatar
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  24 C°
 • Székelyudvarhely

  MOST
  Helyenként felhős
  11 C°
  Péntek
  Zivatar
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Elszórtan felhős
  13 °C
  Péntek
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
 • Gyergyószentmiklós

  MOST
  Helyenként felhős
  10 °C
  Péntek
  Zivatar
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  23 C°
 • Sepsiszentgyörgy

  MOST
  Helyenként felhős
  13 °C
  Péntek
  Zivatar
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  24 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5059 RON
1 USD 4.0291 RON
1 GBP 5.9257 RON
1 CHF 4.0669 RON
100 HUF 1.4371 RON
1 XAU 158.9796 RON