Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Nem marad el a Háromszéki Kolbászparádé

Bús Ildikó | 2013.08.29. [14:11] | Utolsó módosítás: 2013.08.29. [14:46]

Új helyszínen, más időpontban és a hagyományos receptet követve szervezik meg idén a háromszéki kolbászfesztivált. 

kolbasztoltes_b

Sokaknak feltűnt, hogy „elmaradt” a kolbásztöltő fesztivál Sepsiszentgyörgyön, de aggodalomra semmi ok, ugyanis új időpontban, október elején szervezik meg a rendezvényt – tájékoztatott Vajda Lajos főszervező, az ASIMCOV igazgatója. Az időpont megváltoztatására azért volt szükség, mert tavasszal sűrű az események lajstroma, a városnapok mellett különböző vásárok is vanna.

A kolbászparádét 11. alkalommal rendezik meg, ám nem a megszokott helyszínen, a városi sportcsarnokban, hanem a város központjában, a Korzón lesz lebonyolítva. „Ez alkalommal, a hagyományos székely recept szerinti kolbászt részesítjük a fő díjban, valamint ezt népszerűsítjük majd a helyi vendéglátóiparban is” – mondta Vajda Lajos.

A Háromszéki Kolbászparádé Erdély egyik legnagyobb gasztronómiai eseménye, amelyre évről évre többen és többen neveznek be, így idén is legalább ötven csapatra számítanak a szervezők. A 3-5 fős csapatoknak a helyszínen, a szervezők által biztosított alapanyagból kell kolbászt tölteniük, ezeket szakemberekből álló zsűri rangsorolja. A zsűri a különböző kategóriákban díjazza a kolbászokat, az idei a hagyományos elkészítést részesítik előnyben. A hagyományos székely kolbász lesz az irányadó, ízben, kinézetben és illatban is ehhez kell igazodjon a versenyzők által készített kolbász. Az igazi recept szerint a kolbászt 10 kg disznóhúsból töltik, amit 3 kg nyers szalonnával darálnak össze, majd sóval, borssal és fokhagymával ízesítik ízlés szerint. A hagyományos recept szerint a kolbászba minimális mennyiségű paprika jár, de akár ki is lehet hagyni, mivel sütéskor keserű ízt adhat az ételnek.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
Ádám Valérián
2013.08.29., csütörtök [15:33]
Mikor lesz végre Háromszéken kolbászból a kerítés is. Ha már a közmondás így fejezi ki a jó létet, jó lenne egyszer már a kolbászkerítésből is szakítani. Mennyiben kerül a kóstoló?
Hozzászólások1