Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

A kritika sem tántorítja el a MES szervezőit A kritika sem tántorítja el a MES szervezőit

Kovács Eszter | 2011.08.01. [17:36] | Utolsó módosítás: 2011.08.01. [19:33]

Sokak negatív kritikája ellenére sikeresnek értékelte a 12. Míves Emberek Sokadalmát Lőrincz Zsuzsánna, az eseményt szervező Artera Alapítvány elnöke. A három napig tartó sokadalom-vigadalom július 31-én este amatőr felnőtt mesemondó versennyel zárult, a szervező megígérte: jövőre is lesz ilyen.

Mives17_b

Számos, felnőtteknek és gyerekeknek szóló állandó program és foglalkozás kísérte a 12. MES-t, a rendezvény kiemelt partnerei idén a gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési programja, valamint a Haáz Rezső Múzeum voltak. Nagy örömünkre szolgált, hogy teret biztosíthattunk a Caritas programján keresztül bemutatkozó gazdáknak, valamint a Haáz Rezső Múzeummal kialakított partnerségünket a következő években is ápolni kívánjuk – mondta el portálunknak Lőrincz Zsuzsánna, megjegyezvén, Székelyudvarhelyről már nagyon hiányzott egy szakértő múzeumpedagógus.

Mives13_b

Vajda Erzsébet és Kerestély Edit Székelypálfalva képviseletében, a Caritas vidékfejlesztési program jóvoltából vettek részt a vásáron, sátrukban főként tejből és gyümölcsökből, zöldségekből készített házi, hagyományos termékeket kínáltak. A nyersen kavart csipkebogyólekvár, a fenyőrügyszirup és a fonott füstölt sajt ment a legjobban, de nagyon sokan megálltak nézelődni vagy kóstolgatni nálunk – árulta el kérésünkre Vajda Erzsébet. A szakmai fórummal rajtoló sokadalom elsődleges célja, hogy fórumként szolgáljon a székelyföldi kézműveseknek, évente legalább egyszer platformot adjon a kommunikációhoz. A kézművesek közösségét szeretnénk megerősíteni, egymás iránti bizalmukat építeni – tette hozzá a szervező. Megtudtuk, a részt vevő „míves emberek” azóta sem fukarkodnak a tudás átadásában.

Mives6_b

A rendezvénynek ízlésformáló szerepe van – fogalmazott a továbbiakban Lőrincz Zsuzsánna –, sok apró dolgot ad a látogatónak, ami a testet közelebb viszi a lélekhez. Tasnádi Klára tizedik alkalommal jött el a rendezvényre, a Kolozs megyei szövőasszony idén az írásos szőttesek mellett széki népviseleti darabokkal is várta az érdeklődőket. „Pénteken és szombaton kevesen voltak, vasárnap még megjárta az érdeklődés” – tette hozzá. Az Izlike sátrainál sem volt nagy a tolongás, a látogatottság függvényében az árulást kielégítőnek minősítette Pál Annamária, a cég munkatársa. Megtudtuk, legjobban a cigány lecsót és a bográcsgulyást vitték, de keletje volt a palacsintának és a kürtőskalácsnak is.

Mesemondo1_b

Sok panaszt hallottunk, kifogásolták, hogy volt belépő és drágák voltak az ételek, termékek. Válaszként csupán annyit fűznék hozzá, hogy ilyen színvonalas, ennyi mindent egy helyre összpontosító rendezvényt ritkán találni. Továbbá, kifejezetten a nagy családokra gondolva, a belépőjegyek ára idén is levásárolható volt a kijelölt sátrakban, tehát még a befizetett összeg sem veszett el – summázott a szervező, megjegyezvén, egyre nő a MES-re visszajárók köre, sőt idén külföldről – Japántól Hollandiáig – is érkeztek látogatók.

A Míves Emberek Sokadalmának égisze alatt, a valamikori színészvetélkedők apropóján, idén először szervezték meg a Hencidától Boncidáig elnevezésű amatőr felnőtt mesemondó versenyt. A vetélkedő ötlete Miklós Zsuzsánnától, az Artera Alapítvány munkatársától származik, aki a két hete lezajlott libáni Mesefalu egyik szervezője volt. A vasárnap esti vetélkedő bemelegítéseként Ilyés Nóra és Kerekes Éva, a libáni mesemondó verseny nyertesei álltak színpadra. Hangsúlyos az amatőr a felhívásban, hiszen itt a kőkemény profik, a színészek nem jelentkezhetnek – tolmácsolta a játékszabályokat Szabó Attila ceremóniamester. A mesemondó verseny célja, mint megtudtuk, hogy a felnőttek is kedvet kapjanak a szerepléshez, amit meg is tettek, a közönség legnagyobb örömére. A közönség kedvencének a kézdivásárhelyi „hazudós” Esztány Sándor, valamint a Máréfalvi Mirákulum főszereplője, Pap Ágnes bizonyult, az esemény lejártával a díjazás sem maradt el. Az est kiemelt meghívottja Utasi Árpád mesemondó volt, akit tapsviharral fogadott és búcsúztatott az udvarhelyi közönség. „A mesemondó vetélkedővel idén csak próbálkoztunk, de a nagy érdeklődésre való tekintettel jövőre már az egész Kárpát-medencében meghirdetjük” – mondta el Lőrincz Zsuzsánna főszervező.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
14.
Rozsibacsi
2011.08.04., csütörtök [17:06]
Csipike ,te agyilag zokni, szervezz te egy rendezvenyt es bizonyts , mi majd kritizalunk PP . OK??
13.
darabont
2011.08.03., szerda [23:02]
A vár tápos csalogató és pojácák műsor színhelye!
12.
dodika
2011.08.03., szerda [21:27]
a var legyen muzeum
11.
Oxi
2011.08.03., szerda [13:43]
Szerintem az udvarhelyiek a bőség zavarával küszködnek és ezért kritizálnak annyit.
Élnének csak egy hideg, ködös völgyben egész évben, ahol a falu búcsúja a legnagyobb esemény , akkor talán örülnének a MES-nek. Mi ott voltunk, a gyerekeinknek is nagyon tetszett, minden tevékenységet kipróbáltak.A belépő árát is levásároltuk. Idén 2 nap voltunk, jövőre péntektől részt szeretnénk venni.
A szervezőknek pedig kitartást!
10.
nocsak
2011.08.03., szerda [11:22]
Igen, igen...mindenben lehet hibát kapni és mindenkiben van kifogásolnivaló, de kiváltképp abban, aki tesz is valamit...Ez mindigis így volt, nem is csodálkozom. A sok ellenvéleménnyel szembeszegülve, nekem tetszett a rendezvény, nem találtam drágának a belépőt (egy kávé árát szívesen rááldoztam), örvendek, hogy még létezik a MES és nagyon jól éreztem magam.
9.
csipike
2011.08.02., kedd [20:01]
Azt nem tudom mi járja át Zsuzsa néni lelkét, de szerintem sokkal fontosabb lenne azt kitalálni mi járja át az agyát amikor a mívesség nevében sajtot tejet és zöldhagymát állíttat ki. Vagy nálunk már "mívesség" lenne bármit is megtermelni, mert mondjuk így már lenne benne logika.
8.
malacka2
2011.08.02., kedd [12:00]
Zsuzsa neni reszerol nagyon szep, hogy ezt a rendezveny elinditotta. Minden evben varjuk ezt a nyari rendezvenyt, csak az gond, hogy evrol evre egyre gyengebb lesz. Szernintem a penz ''szeretete'' atjarta Zsuzsa neni lelket, es ez meglatszit sajnos. Kene egy kicsi onkritikat gyakorloni es nem a penzt hajhaszni, mert e vegett sok kezmuves mar el sem jon kiallitani. Remelem jovoben pont olyan jo fog lenni mint a legelso rendezveny, hanem kar tobbet megszervezni mert jovoben nem lessz nezokozonseg.
7.
anonim 2
2011.08.02., kedd [09:07]
A jövö évben is megrendezik a szart !! Ez nállunk már hagyomány lett ! Ami szar azt ismételjük mert jo zsebelés alakult ki belölle !!! Szép név alatt nagyot szebelünk , a szinvonal az nemszámit mert ugysincs más !!! Aztán a mivesember is le van sz.... va !! A látogató mégjobban ,mert annak csak a pénze kell !!!
6.
anonim22
2011.08.01., hétfő [22:37]

végre már valaki leirja zsuzsának az igazságot egyszerűen egy nagy gics az egész ez a rendezvény, a mirakulom, a mesefaluja vagyis egyszóval minden nem hiába vették el tőle a mester emberek cég vezetést is máréfalván mindenki már köp utána kivétel a polgármester mert ő egy f*** gyerek

5.
obo
2011.08.01., hétfő [21:33]
Pedig ha ennyien mondják hogy nem jó, illetve drága a színvonalhoz képest..akkor érdemes lenne odafigyelni a kritikára!
Egy nyáron több vendégem is érkezett Magyarországról, ép akkor volt az első Mirákulum a kőliknál El is vittem a barátaimat oda, de bár ne vittem volna! Nem az előadás miatt, az nagyon szép volt, hanem ahogy "lenyúltak"! a bejáratnál látták hogy egy nagyobb csoport volt és nem "idevalósian" beszélnek....rögtön forintot kért a Zsuzsanna asszony és persze többszörösét mint ahogy lejben került volna! Persze nem sokat láttunk az előttünk felállított tribüntől, amin pár embert fért el, a többinek meg takarta a kilátását, nem beszélve arról hogy az előadás végeztével vak sötétben botorkáltunk le a gubacskövek között...
4.
szik
2011.08.01., hétfő [21:07]
Ez a sokadalom egy semmit mondó rendezvény volt,ideje lenne abba hagyni az egészet ha esetleg nem akarnak valamiféle magány zsúrt szervezni.., akkor nem szóltam semmit ,csinálják csak magukban. Kapunál este 8 óra van és szégyenkezés nélkül el veszi a napi beugrót ami 6 lej , habár ott volt 4 lejes is ami az egyszeri belépőnek az ára voltak akik a kapuba megfordultak azt mondogatva ,, itt nincs semmi ,, hát nem is volt.
3.
Anonim11
2011.08.01., hétfő [21:06]
Gyenge és drága volt ,így tovább nem érdemes csinálni , esetleg annyi haszna volt ,hogy újból bebizonyosodott , a várban a helye a múzeumnak.Csak egy rámenős polgármester hiányzik.
2.
csipike
2011.08.01., hétfő [21:00]
A lényeg az, hogy meg legyünk magunkkal elégedve. Mi vagyunk a legjobbak, a legokosabbak, a legügyesebbek! Ha valaki mást mond, az biztos a gonosz, galád ellenzékhez tartozik.
1.
agnusdei
2011.08.01., hétfő [20:47]
Ennél sokkal színvonalasabb rendezvényt lehetett találni mindössze 50 km-nyire innen például: Segesváron, a középkori fesztivált, szintén az elmúlt napokban. Sajnos, ott tényleg igazi "sokadalom" hangulat volt, miközben Udvarhelyen... Péntek, nyitónap, este 10 óra: tök sötét, sehol senki, a belső udvarban pedig színvonalas koncert, alig 35-40 résztvevővel. Igénytelen, ízléstelen ételes-italos sátrak, arcátlan árakkal. Ja, és találkoztunk egy értetlenül fejüket csóváló, angolul beszélő középkorú turista házaspárral. Szerintem jó lenne a tényekkel szembenézni és adott esetben a negatív kritikákra is figyelni. Csak nimbuszból, s a helyi sajtó jóindulatából nem ÉL egy rendezvény. Még a MES sem.
Hozzászólások14