Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Kitör a forradalom Udvarhelyen

Veres Réka | 2016.02.25. [19:38] | Utolsó módosítás: 2016.02.25. [19:39]

Forradalmi hangulatot teremt március 15-én Székelyudvarhelyen a Tomcsa Sándor Színház társulata az Udvarhelyi Fiatal Fórummal és a helyi diákokkal közösen. A cél feleleveníteni az 1848-as szabadságharc eszméit, és hangulatát felidézve megmutatni fontosságát a fiataloknak – fejtette ki a csütörtöki sajtótájékoztatón Fincziski Andrea, a forradalom.ma rendezvénysorozat ötletgazdája.

sajtaj1-MCS-2_bA fiatalok is érezzék, hogy érdemes dédelgetni az ideálokat – magyarázta a rendezvény célját Fincziski Andrea

Régi terve a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színháznak, hogy felelevenítse az 1848-as forradalom eseményeit. Az ötletet, amely Fincziski Andrea színművészé, a társulat tagjai, valamint az intézmény vezetősége is felkarolta. Az eseménysorozat sikeréhez a szervezésbe bevonták a tanintézeteket is, valamint az Udvarhelyi Fiatal Fórumot. Utóbbi a 12 pont összeállítását vállalta, amelyet pályázatban hirdettek meg az udvarhelyi fiataloknak, illetve olyan érdeklődőknek, akik szeretnék kifejezni, mire van szüksége ma a városnak – március 4-éig bárki postázhatja ötleteit az UFF-nak. Cél, hogy a 12 pont ne panaszkodás legyen, hanem javaslatok. A legjobb három pályamunka szerzőjét ajándékokkal, egyebek közt színházbérletekkel, könyvekkel jutalmazzák, sőt fel is olvashatják javaslataikat az eseménysorozaton.

Március 15-én nyitott rendezvénnyel elevenítik fel az 1848-as szabadságharc kitörését. Reggel kilenctől a G. Café Pilvax kávézóvá változik, ahol a diákok, érdeklődők, valamint a korabeli események szereplőit megformáló színészek gyülekeznek. Ekkor elhangzik a Nemzeti dal, valamint a 12 pont, melyeket Petőfi Sándor szerepében Tóth Árpád színész, Jókai Mór szerepében pedig Szűcs-Olcsváry Gellért színész ad elő. Március 15-én egyetemekké válnak a központi iskolák, a kávézóból elindulva gyülekeznek a diákok a Patkóban.

Délelőtt tízkor a kisiskolások előre elkészített kokárdákat tűznek ki, ezzel kapcsolódnak ők is a forradalmi eseményekhez, majd elhangzik Jókai beszéde Szűcs-Olcsváry Gellért előadásában. Ugyanitt az Udvarhely Néptáncműhely villámcsődületként rövid tánccal csatlakozik az eseményekhez. Innen a márciusi ifjak a Nyomdához, azaz a Kabdebó nyomdához veszik útjukat, ahol az önkéntesek szórólapokat osztanak, melyeken az eredeti 12 pont, illetve a székelyudvarhelyiek aktuális követelései, valamint a Nemzeti dal szövege lesz olvasható. Itt Dunkler Róbert Irinyi József szerepében olvassa fel a 12 pontot. A Nyomdától a Nemzeti Múzeummá vált Művelődési Házhoz vonul a forradalmi tömeg, ahol az Udvarhely Néptáncműhely rövid tánca fogadja a részvevőket. Itt Zakariás Zalán rendező Széchenyi István szerepében, Barabás Árpád színművész pedig Kossuth Lajosként beszél a tömeghez, valamint előadják a diákok által írt legjobb 12 pontot. Az esemény zárásaként zenei kísérettel közösen eléneklik a Talpra, magyart. Finczinski Andrea elárulta, a rendezvény különlegessége, hogy az esemény szereplői korabeli ruhákba öltöznek, így vonulnak végig a városon.

Március 10–25. között ugyanakkor rendhagyó tanórákon mutatják be az 1848-as forradalom női szereplőit az udvarhelyi középiskolákban.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
7.
ez igy igaz!
2016.02.26., péntek [21:52]
a fiatalok idaig annyit tudtak marcius 15 rol,hogy osszegyulnek a terre az idosebbek, valaki beszel a mikrofonba hosszan, vontatottan, aztan 45 percet koszoruztak
6.
hajraa!
2016.02.26., péntek [21:50]
Vegre! Ugyesek! kellett 8 ev utan
5.
fkv
2016.02.26., péntek [10:18]
Az a városlakóktól függ. :)
4.
farkaskoma
2016.02.26., péntek [10:00]
Támogatom az ötletet! Az igazi mikor lesz?
3.
egy javaslat
2016.02.25., csütörtök [22:03]
A forradalom estéjén a Bánk bán volt műsoron a Nemzetiben. Most is be lehetne tenni a műsorszámok közé a filmváltozatot, zárulhatna filmnézéssel a rendezvény. Kitartást a szép ötlet magvalósításához!
2.
R.I.Mária
2016.02.25., csütörtök [20:41]
Ideje lenne!
1.
Na csak....
2016.02.25., csütörtök [19:57]
Forradalmi hangulatot teremt március 15-én Székelyudvarhelyen a Tomcsa Sándor Színház társulata.
Kitör a forradalom a cikkíró fejében!
Hozzászólások7