Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Van jövő, ha ismerjük a múltat

Gáspár Botond | 2012.01.19. [16:53] | Utolsó módosítás: 2012.01.19. [17:02]

Rendhagyó Történelemóra címmel indítottak interaktív előadássorozatot Marosvásárhelyen. Az első előadást január 19-én, csütörtökön kora délután tartották Eredet és honfoglalás címmel, a továbbiakban pedig a magyarság történelmének főbb mérföldköveit érintik, „másképp, mint az iskolában, a tantervben”.

rendhagyo_tortenelem_IMG_0932_b

Kicsinek bizonyult a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Ház Szent Mihály-terme január 19-én kora délután, az EMNT Maros megyei szervezete és a Rákóczi Szövetség új előadássorozatának, a Rendhagyó Történelemórának megnyitó rendezvényén. A magyarság eredete, múltja iránt érdeklődő magyar középiskolás diákok közül többen a folyosóra szorultak.

Az EMNT részéről Kocsis Lóránt elmondta, szerinte a mai fiatalok körében erős az elnemzettelenedés, a nemzeti gyökerektől és identitástól való elszakadás. „Az a nemzet, amely nem ismeri a múltját, bizonytalan a jelene és nincs jövője. Az előadássorozatot azért indítottuk, hogy elődeink hibáit megismerjük, és tanuljunk ezekből, hogy ne a profitorientált társadalom masszája legyenek a fiatalok, akikből felszíni értékek mentén azt gyúrnak, amit akarnak, hanem megálmodni és megteremteni saját jövőnket. A tengerészek szerint nincs kedvező széljárás, ha nem tudod, merre mész. De honnan tudjuk, merre megyünk, ha nem tudjuk, honnan jöttünk? Az előadássorozat interaktív, érthetőbb és élvezhetőbb formában ismerteti meg történelmünket” – fogalmazott Kocsis Lóránt.

rendhagyo_tortenelem_IMG_0926_b

A szervező elmondta, összesen 13 előadást terveznek, havonta egyet, amelyekben a magyarság történelmének főbb mérföldköveit érintik, „másképp, mint az iskolában, másképp, mint a hivatalos tantervben”, ezenkívül nyári táborokat és kirándulásokat is szerveznek.

rendhagyo_tortenelem_IMG_0930_b

Az első előadást a marosvásárhelyi pedagógiai középiskola történelemtanára, Kolozsvári Szilárd (fotó) tartotta Eredet és honfoglalás témában, a Kerecsensólyom Egyesület pedig fegyverszemléltetőt és -bemutatót tartott.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
Mausz
2012.01.20., péntek [11:32]
Szép dolog ez, jó ötlete volt az EMNT-nek. Sikert hozzá!
Hozzászólások1